Κομισιόν: Η OLAF ερευνά τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση των κονδυλίων ύψους 1,6 δισ. για το προσφυγικό

Κομισιόν: Η OLAF ερευνά τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση των κονδυλίων ύψους 1,6 δισ. για το προσφυγικό

Από το 2017 ξεκίνησε η έρευνα για εικαζόμενες παρατυπίες στη σίτιση μεταναστών απαντά στο protothema η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF)

moria
Την θέση της πως είναι μεν ενήμερη, όμως δεν αποτελεί αρμοδιότητα της επανέλαβε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ερώτηση σχετικά με την εν εξελίξει έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Η εκπρόσωπος Τύπου για θέματα μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκάθαρους κανόνες στην διαχείριση κεφαλαίων οι οποίοι εξετάζονται ενδελεχώς έτσι ώστε να διαπιστωθεί η ορθή χρήση τους και συμπλήρωσε πως ως Επιτροπή «δεν έχουμε βρει απο τη πλευρά μας πως υπάρχει κακοδιαχείριση στους ετήσιους ελέγχους μας».

Συμπλήρωσε έπειτα πως στα επείγοντα κεφάλαια που δίνονται στην Ελλάδα και αποτελούν διαφορετική ενότητα κεφαλαίων η Επιτροπή έχει επισκεφτεί δύο φορές τις εγκαταστάσεις του hot spot και δεν βρήκε στοιχεία που να δείχνουν την κακοδιαχείριση των χρημάτων, συνεπώς συνέχισε η παροχή χρηματοδότησης.

«Στις κατηγορίες για κακοδιαχείριση για τις οποίες είμαστε ενήμεροι αλλά δεν έγιναν από εμάς, μεταφέραμε το ζήτημα στην OLAF, καθώς η έρευνα απάτης δεν είναι μέρος των αρμοδιοτήτων μας» κατέληξε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Υπάρχουν δύο τύποι χρηματοδότησης για το προσφυγικό στην Ελλάδα. Ο πρώτος είναι μακροχρόνιος, και αφορά εγκριθέντα κεφάλαια από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και ο δεύτερος υπάγεται στην επείγουσα χρηματοδότηση, την οποία εξετάζει τώρα η OLAF.

Το ιστορικό της έρευνας

Το protothema.gr επικοινώνησε με την OLAF η οποία επιβεβαιώνει πως η έρευνα γύρω από εικαζόμενες παρατυπίες σχετικά με την παροχή τροφίμων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ για πρόσφυγες στην Ελλάδα  έγινε μετά την αξιολόγηση των πληροφοριών που υπέβαλε στην OLAF η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG Home) της Επιτροπής το 2017.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία, κατά γενικό κανόνα, η OLAF αναλύει τις εισερχόμενες πληροφορίες σχετικά με το πιθανό ενδιαφέρον έρευνας σύμφωνα με τις εγκεκριμένες διαδικασίες.

Εξειδικευμένοι εμπειρογνώμονες αξιολογούν αυτές τις πληροφορίες για να διαπιστώσουν εάν:

• Εμπίπτει στην αρμοδιότητα της OLAF να ενεργεί (δηλαδή η υπόθεση σχετίζεται με την εντολή της OLAF να προστατεύει τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ, εάν για παράδειγμα πρόκειται για κονδύλια της ΕΕ κλπ.),

• Υπάρχει επαρκής υποψία απάτης, δωροδοκίας ή οποιασδήποτε παράνομης δραστηριότητας που θίγει τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ για να ανοίξει υπόθεση η OLAF (Κανονισμός 883/2013) και,

Μόνο μετά από μια τέτοια αρχική αξιολόγηση η OLAF αποφασίζει αν θα αρχίσει ή όχι έρευνα.

Ωστόσο, όσο η έρευνα συνεχίζεται, η OLAF δεν μπορεί να διατυπώσει περαιτέρω σχόλια σε αυτό το στάδιο. Αυτό, προκειμένου να προστατευθεί η εμπιστευτικότητα των συνεχιζόμενων και πιθανών επακόλουθων ερευνών, των επακόλουθων δικαστικών διαδικασιών και βεβαίως των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και των διαδικαστικών δικαιωμάτων.

Η εκπρόσωπος της OLAF ολοκληρώνει λέγοντας πως το γεγονός ότι εξετάζει το θέμα δεν σημαίνει ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα / φορείς έχουν διαπράξει παρατυπία / απάτη. Η OLAF σέβεται πλήρως το τεκμήριο αθωότητας και τα δικαιώματα υπεράσπισης των προσώπων / οντοτήτων που αφορά έρευνα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης