Πώς χάθηκαν τα €1,6 δισ. που έδωσε η Ευρώπη για τους μετανάστες

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
prosfigiko_arthro

Η αρμοδιότητα διαχείρισης των κονδυλίων του Προσφυγικού έχει διασκορπιστεί σε διάφορα υπουργεία - Ο λαβύρινθος των αρμοδιοτήτων και των αναθέσεων τόσο του κράτους όσο και των ΜΚΟ δεν περιορίζεται μόνο σε επίπεδο κεντρικής διακυβέρνησης, αλλά επεκτείνεται σε κάθε καταυλισμό

Η Ελλάδα είναι ο σημαντικότερος αποδέκτης χρηματοδοτήσεων από τα ταμεία των Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., έχοντας λάβει 1,6 δισ. ευρώ για το Μεταναστευτικό.

Ενδεικτικό είναι ότι η Τουρκία, στην οποία φιλοξενούνται 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, έλαβε συνολικά 3 δισ. ευρώ, σε αντίθεση με την Ελλάδα που έλαβε κάτι παραπάνω από τα μισά για 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες στο έδαφός της. Η Αϊτή, επίσης, έλαβε σε βάθος πολλών ετών λίγο περισσότερα από 3 δισ. ευρώ για να ορθοποδήσει μετά τις φυσικές καταστροφές που την έπληξαν. Οταν, όμως, έχουν εισπραχθεί 1,6 δισ. ευρώ μέσα σε μία τριετία και έχουμε ως αποτέλεσμα τις άθλιες συνθήκες της Μόριας, δεν υπάρχει απλή ανεπάρκεια, ούτε καν κακοδιαχείριση. Εδώ αποκαλύπτεται ένα ξέφρενο πάρτυ σε βάρος και των τοπικών κοινωνιών και των ίδιων των προσφύγων και μεταναστών.

Ακόμα και αν συμφωνήσουμε στο ύψος της χρηματοδότησης, είναι πολύ δύσκολο να ξεκαθαρίσουμε το πού και πώς αυτή διανέμεται. Είναι πραγματικά αδύνατον να βγει άκρη σε όλο αυτόν τον κυκεώνα των ετερόκλητων στοιχείων που δεν ελέγχονται από πουθενά. Ο λαβύρινθος των αρμοδιοτήτων και των αναθέσεων τόσο του κράτους όσο και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) δεν περιορίζεται μόνο σε επίπεδο κεντρικής διακυβέρνησης, αλλά επεκτείνεται σε κάθε καταυλισμό. Οι αρμοδιότητες είναι τόσο περίπλοκα αλληλοσυγκρουόμενες που ίσως ποτέ δεν θα βρεθεί άκρη με τα κονδύλια.

Τι δικαιούται η Ελλάδα

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει να λαμβάνει τα εξής:

Για το Προσφυγικό η χώρα δικαιούται 509 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων της επταετίας 2014-2020. Επιπλέον, από τις αρχές του 2015 έλαβε έκτακτη βοήθεια ύψους 352 εκατ. ευρώ. Τόσο το ποσό των εθνικών προγραμμάτων (509 εκατ. ευρώ) όσο και αυτό της έκτακτης βοήθειας (352 εκατ. ευρώ) διατίθενται μέσω του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ). Ο δικαιούχος των χρηματοδοτήσεων είναι οι ελληνικές αρχές. Συνολικά 178 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εγκριθεί για υπουργεία, Αστυνομία, Λιμενικό (υπηρεσία πρώτης υποδοχής), καθώς και για διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς και ΜΚΟ. Συνολικά 175 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εγκριθεί προς την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης κ.ά.

Ακόμα, έχουν καταβληθεί υπό τη μορφή προκαταβολής ή προχρηματοδοτήσεων για μια λίστα από συγκεκριμένες δράσεις περίπου 296 εκατ. ευρώ. Επίσης, το Μέσο Στήριξης Εκτακτης Ανάγκης της Ε.Ε., που διαχειρίζεται ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, έχει χορηγήσει στην Ελλάδα από τις αρχές του 2016 περίπου 198 εκατ. ευρώ.

Από αυτό το ποσό έχουν καταβληθεί τα 185,95 εκατ. ευρώ για μια σειρά από συγκεκριμένες δράσεις, όπως είναι η βελτίωση των υφιστάμενων καταλυμάτων, η κατασκευή νέων καταυλισμών πριν από τον χειμώνα, η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, η παροχή απευθείας βοήθειας στους πρόσφυγες με κουπόνια, η πρόσβαση των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση και η παροχή βοήθειας σε ασυνόδευτους ανηλίκους. Τα χρήματα αυτά διοχετεύτηκαν μόνο σε ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς και όχι στην ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για τον τύπο προγραμμάτων που εφαρμόζονται σε χώρες του Τρίτου Κόσμου. Τα κονδύλια αυτά έχουν κατανεμηθεί σε 14 διεθνείς οργανισμούς και διεθνείς ΜΚΟ. Συγκεκριμένα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχει πάρει τη μερίδα του λέοντος, 145 εκατ. ευρώ (χρήματα που δίνονται σταδιακά ανάλογα με τις δράσεις), και ακολουθούν:

■ Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, 17,8 εκατ.
■ Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης, 16,5 εκατ.
■ Ερυθρός Σταυρός, 15 εκατ.
■ Δανέζικη Επιτροπή Προσφύγων, 12,6 εκατ.
■ Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων, 11 εκατ.
■ UNICEF, 8,5 εκατ.
■ Γιατροί του Κόσμου, 7 εκατ.
■ OXFAM, 6 εκατ.
■ Save the Children, 7 εκατ.
■ Arbeiter-Samariter-Bund, 6,8 εκατ.
■ Mercy Corps, 6,25 εκατ.
■ Care Germany, 3,5 εκατ.
■ Terre des Hommes, 3 εκατ.

Οσον αφορά τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί από τις αρχές του 2015 απευθείας προς τις ελληνικές αρχές και χορηγούνται μέσω του ΤΑΜΕ και του ΤΕΑ, τη μερίδα του λέοντος έχει λάβει το υπουργείο Αμυνας με συνολικά 89 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα το υπουρ­γείο Υγεί­ας έχει πάρει 25 εκατ. και το αρ­μό­διο υπουρ­γείο Μετα­νά­στευ­σης 12 εκατ. Στα 1,6 δισ. ευρώ που έχει χορηγήσει η Επιτροπή από το 2015 ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεταναστευτικές προκλήσεις στην Ελλάδα έρχονται να προστεθούν 31,1 εκατ. ευρώ προκειμένου να στηριχθούν οι προσωρινές υπηρεσίες που προσφέρονται στους μετανάστες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η διερμηνεία, η σίτιση και η βελτίωση της υποδομής του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο του Εβρου. Επιπλέον ποσό ύψους 6,4 εκατ. ευρώ χορηγήθηκε στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για βελτίωση των συνθηκών υποδοχής όσον αφορά τη διαχείριση των εγκαταστάσεων σε επιλεγμένες τοποθεσίες στην ηπειρωτική χώρα.

Follow the money

Οπως και να μοιράστηκε η πίτα, γεγονός είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έλαβε σημαντικό μέρος αυτών των κονδυλίων δεδομένου ότι δεν ολοκληρώθηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός που απαιτούνταν! Παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού Δημήτρη Βίτσα, η χώρα μας παρουσιάζει πλήρη ανεπάρκεια στην απορρόφηση τόσο εγκεκριμένων ευρωπαϊκών κονδυλίων, ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών όσο και έκτακτων πόρων που έχουν ήδη ζητηθεί, κυρίως εξαιτίας γραφειοκρατικών εμποδίων. Την ίδια ώρα η Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ασύλου, Υποδοχής και Ενταξης, η λειτουργία της οποίας αποτελεί προϋπόθεση για τη ροή κονδυλίων προς την Αθήνα, δεν έχει συγκροτηθεί καταλλήλως, και δεν έχει κτίριο για να στεγαστεί ούτε προσωπικό! Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης επιχείρησε να δικαιολογήσει το πού πήγαν τα 1,6 δισ. ευρώ της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, δηλώνοντας ότι «δεν πήγαν στο ελληνικό κράτος, αλλά σε ΜΚΟ, οι οποίες πλουτίζουν την ώρα που η Ελλάδα “πνίγεται” από μετανάστες και μετανάστες πνίγονται στη Μεσόγειο κυριολεκτικά». Αυτό είναι εν μέρει αληθές.

Το ελληνικό κράτος άφησε ελεύθερο πεδίο, καθώς δεν συγκρότησε την Αρχή που θα τα διαχειριζόταν, ούτε χάραξε στρατηγική. Η αποτυχία των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά και Ανάπτυξης να δημιουργήσουν μια αποτελεσματική αρχή διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων (και πρόσβασης σε αυτά) έχει φέρει τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες σε τραγική κατάσταση. Η κυβέρνηση κατηγορεί εδώ και χρόνια τις ΜΚΟ και ως έναν βαθμό έχει και δίκιο. Από την άλλη, η διαδικασία για να λάβει μια ΜΚΟ χρηματική βοήθεια είναι εξαιρετικά αυστηρή. Χρειάζεται να υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η διαδικασία ελέγχου και έγκρισης μπορεί να διαρκέσει ακόμα και έναν χρόνο. Ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας απέδιδε το πρόβλημα αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι μέρος των χρημάτων διατίθετο απευθείας στις ΜΚΟ αντί στην ελληνική κυβέρνηση.

Από την άλλη, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που του επέρριπταν ευθύνες, επειδή αρνούνταν να παραχωρήσει βασικές αρμοδιότητες στη νεότευκτη Γενική Γραμματεία, στο πλαίσιο συντονισμένης προσπάθειας να καθιερωθεί ένα παράλληλο σύστημα, κατά το οποίο η διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων θα ελέγχεται από έναν στενό κύκλο συμβούλων. Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ επιβεβαιώθηκε η έντονη παρουσία των ΜΚΟ, αλλά και η ανικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να απορροφήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια που περιμένουν προς εκταμίευση. Οσο κι αν φαίνεται αδιανόητο, «τεράστια ποσά περιμένουν στα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και η Αθήνα σφυρίζει αδιάφορα».

«Απλώς καταγράφουν τους μετανάστες»

Οι ηγέτες της Ευρώπης προσέφεραν επιπλέον χρήματα ως έκτακτη βοήθεια στην Ελλάδα ώστε αυτή να στεγάσει 50.000 πρόσφυγες. Παρά τη συμφωνία, ήταν σαφές πως η Ελλάδα ελάχιστα άλλαξε την τακτική της. Μια ομάδα της Ε.Ε. που επισκέφθηκε σημεία ελέγχου στον Εβρο και σε νησιά διαπίστωσε πως «καμία προετοιμασία δεν έμοιαζε να υπάρχει ή έστω να σχεδιάζεται. Απλώς καταγράφουν τους μετανάστες και τους αφήνουν να φύγουν». Ενδεικτικό της κατασπατάλησης πόρων είναι και το κέντρο υποδοχής «Απάνεμο» στη Λέσβο. Αν και στοίχισε περί το 1 εκατ. ευρώ, έμειναν στα χαρτιά οι σχεδιασμοί βελτίωσης των συνθηκών στα υπάρχοντα hot spots, ενώ είχε ήδη προβλεφθεί ποσό 186 εκατ. ευρώ. Προκειμένου να λειτουργήσουν τα κέντρα υποδοχής δόθηκαν χρήματα και στο υπουργείο Αμυνας. Η αρμοδιότητα διαχείρισης του Προσφυγικού, όμως, εντέλει διασκορπίστηκε σε διάφορα υπουργεία. Μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων που πέρασαν απ’ το Ελληνικό Κοινοβούλιο δήλωναν, μάλιστα, ρητά πως δεν χρειαζόταν να γίνεται κανένας λογιστικός έλεγχος στα συμβόλαια που υπογράφονταν και είχαν σχέση με το Προσφυγικό.

Το γεγονός αυτό κλιμάκωσε τη χαοτική κατάσταση. Στο Ωραιόκαστρο, όπου το υπουργείο είχε μετρήσει επισήμως 604 άτομα, ήταν παρόντα μόνο 135. Οι φροντιστές του καταυλισμού, που λάμβαναν 5,5 ευρώ καθημερινά για καθέναν απ’ τους πρόσφυγες, παραδέχτηκαν πως γνώριζαν για την ασυμφωνία στα νούμερα και τόνισαν ότι ενώ σέρβιραν καθημερινά 200 γεύματα συνέχιζαν να παίρνουν χρηματοδότηση που βασιζόταν στα επίσημα στοιχεία περί 600 προσφύγων. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι τα χρήματα που δόθηκαν ήταν δυσανάλογα σε σχέση με την αξιοποίησή τους. Υπολογίζουν ότι για κάθε 100 ευρώ που δόθηκαν, τα 70 χαραμίστηκαν - έπεσαν σε ένα… μαύρο πηγάδι ή, καλύτερα, κατέληξαν σε… μαύρες τσέπες. Αυτό γίνεται ακόμα πιο σαφές αν αναλογιστεί κανείς ότι για κάθε πρόσφυγα δόθηκαν στην Ελλάδα λίγο πάνω από 13.000 ευρώ! Ακόμα πιο αξιοπερίεργο, μάλιστα, είναι το γεγονός ότι τη στιγμή που είχαν δοθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο κράτος αλλά και σε πιστοποιημένες από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ΜΚΟ, οι Ελληνες φορολογούμενοι καλούνται μέσω Προϋπολογισμού να καλύψουν σημαντικά ποσά για τις παροχές προς τους πρόσφυγες και μετανάστες. Ποιος δεν θυμάται παλαιότερη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ότι «έχουμε δαπανήσει περί τα 2 δισ. ευρώ για καταλύματα, σίτιση, μεταφορά και υγειονομική περίθαλψη. Για εμάς, 2 δισ. ευρώ είναι πάρα πολλά χρήματα - είναι για την ακρίβεια περισσότερα απ’ όσα θα αποφέρουν οι περικοπές συντάξεων που τώρα μας επιβάλλει η τρόικα».

Η έκταση που έχει πάρει το ζήτημα των 1,6 δισ. ευρώ απαιτεί απαντήσεις με συγκεκριμένα στοιχεία για τη διαχείριση των κονδυλίων του Προσφυγικού. Μετά από πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, μάλιστα, το καυτό θέμα έρχεται και στη Βουλή. Η διαχειριστική και η επιχειρησιακή ικανότητα της κυβέρνησης αποδείχθηκε ανύπαρκτη και σ’ αυτή την τραγωδία - γιατί η Μόρια αποτελεί τόπο τραγωδίας.

ΣΧΟΛΙΑ (66)

Ποντιος

Τωρα θελω να φγει καμια λινατσα και να πει μαζι τα φαγαμε.

Ν

Οι Συριζαιοι ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ πιο πλουσιοι κατα 1,6 δις ευρω, κατα τα αλλα αγαπουν τον ανθρωπο.

Είναι πολλά τα λεφτά

Κι εχουν πάει σε πολλες τσεπες απο λίγα - αυτούς που ορκίζονται στο ονομα του καταληψια, και πολλα σε λιγες τσέπες, κατι ξαδέλφια τσιπραιοι κατι μπαμπάδες παππα και αλλων, διαφορα στη συμμορια της Αίγινας, απλα κυκλοφορούν τσαλακωμενοι για να μην φαίνεται ο πλουτισμός και μιλανε για αριστερά για να θολώνουν τα νερά. Ας ξυπνήσουμε να δούμε με ποιούς μπλέξαμε.

δεν ειναι μονο αυτα

Προσθεστε και τις δαπανες για την υγεια των μεταναστών αφού η προσβαση στα νοσοκομεία της χωρας ειναι ελευθερη + τις δαπάνες για τα φαρμακα που τους χορηγούνται + τις δαπάνες για τα σχολεία και την απασχοληση εκπαιδευτικών. Ολα αυτα χωρις τις υλικές ζημιές απο τις κλοπές και ληστείες απο αλλοδαπούς.

Αγαμέμνων

Ο Ομπάμα αρνήθηκε στήριξη στην Ελλάδα και για να μείνει στην Ευρώπη ώστε να μην φανεί η ανεπάρκειά της ήρθαν τα ανεφάρμοστα Μνημόνια με τον Ομπάμα να καταστρέφει την Αμερικανική οικονομία με διπλασιασμένο χρέος, σπατάλη στον ιερό σκοπό του Obamacare έναντι του Romneycare που πέτυχε στη Μασαχουσέτη και υπερφορολόγηση στους μικρομεσαίους με 50 εκατομμύρια κουπόνια σίτισης και πλαστή μείωση ανεργίας λόγω μερικής απασχόλησης για να μην φανεί το αδιέξοδο της Ευρώπης και να νιώθει ισχυρή. Η αποτυχία της Αραβικής Άνοιξης σε Αίγυπτο, Λιβύη και Συρία ωφέλησε την Τουρκία και άρχισε να στέλνει πρόσφυγες που έκαναν καρτέλ εμπορίας ναρκωτικών, πορνείας, όπλων, οργάνων, δουλείας, ελπίδας, ληστείας και τρομοκρατίας, προσφέροντας προμήθεια από τα κέρδη εκατοντάδων δις στον Τσίπρα για να παριστάνει ότι εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της Ευρώπης και είναι συνεπής σε αυτήν ενώ από το 2015 με Ρουβίκωνα και νομισματοκοπείο είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή για Grexit. Λόγω Σκοπίων, λαθρομετανάστευσης, εγκληματικότητας, ομοφυλοφιλίας και Ερντογάν οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ θα πάνε κυρίως στην Χρυσή Αυγή έναντι Βαρουφάκη, άρα θα γίνει πόλεμος με Τουρκία απέναντι στον οποίο η Ευρώπη θα είναι ανυπεράσπιστη, με το ξαφνικό Grexit να έχει να την έχει αποσταθεροποιήσει κλονίζοντας την αξιοπιστία της λόγω λανθασμένης σιγουριάς των οίκων αξιολόγησης μετά την απάτη Τσίπρα για συνέχιση των Μνημονίων που θα διαψευστεί λόγω εκτροχιασμού της οικονομίας από ραγδαία μείωση τουρισμού λόγω ανασφάλειας που δημιουργούν τα εγκλήματα των αυξημένων από την Τουρκία δαπανηρών προσφύγων που η Ιταλία δεν δέχεται να αναλάβει και εσκεμμένης υποτίμησης της Τουρκικής λίρας για την μείωση των τιμών ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνιστικός Τουρκικός τουρισμός που είχε μεγάλες απώλειες τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του αυταρχισμού στην Τουρκία. Οπότε το ευρώ θα υποτιμηθεί πολύ σε σχέση με το δολάριο όπως το 2014-15 που είχε απώλειες 30% λόγω ενδεχόμενου Grexit. Επομένως η Ευρώπη είναι υπό κατάρρευση και η Ρωσία με την Λε Πεν και τον Ερντογάν ετοιμάζεται να την λεηλατήσει όπως και στις ΗΠΑ ο Ρόμνεϊ που έχει συγκριθεί με την Τερέζα Μέι που ενώ υποστήριζε Bremain έχει αναλάβει το Brexit των ξανθών Μπόρις Τούρκου Τζόνσον και Φάρατζ που στήριζε Τραμπ, τον ξανθό Ομπάμα (Ντένις Ρόντμαν). Η συμφωνία για τα πυρηνικά με την Κορέα είναι ίδια με αυτή του Ομπάμα στο Ιράν, που το καχύποπτο Ισραήλ που θα διαδεχτεί ο Ράμπο Κασιδιάρης δεν άφησε να κάνει δοκιμές και έβαλε τον Κιμ Γιονγκ-Ουν να παίξει σαν παιδάκι με πυραύλους που δεν είχε για 10 χρόνια.

Mπάμπης Μπαμπίδης

Τι πίνεις και δεν μας το λές?

να θυμισω στους φιλους

οτι μεσα στο καλοκαιρι οι συριζανελ καναν 850.000 ελληνοποιησεις οποτε ολοι αυτοι ειναι οι νεοι ψηφοφοροι του συριζα στις εκλογες που ερχονται. και ετσι ξεδιπλωνεται το πιο φρικιαστικο σεναριο να ξαναγινει κυβερνηση ο συριζα το 19. συνολικα οι λαθρομεταναστες σιγουρα ειναι 1.000.000 μεχρι τωρα

Δεν θα αποχωρησουν ησυχα

Αυτο ειναι συνταγματικη εκτροπη, προσπαθεια αλλοιωσης του εκλογικου αποτελεσματος με δημογραφικη αλλοιωση, διαμεσου ψηφου των λαθροεποικων, που τους μαζευει για αυτο τον λογο. Δυστυχως επιβεβαιωνεται αυτοι που ελεγαν οτι το καθεστως του Συριζα, δεν προκειται να αποχωρησει ησυχα. Θα κανει τα παντα, με οποιοδηποτε θεμιτο ή αθεμιτο μεσο για να μεινει στην εξουσια. Και αυτο θα πρεπει να το καταλαβουμε ολοι.

ΠΘ

Μη λετε τετοια γιατι σας βλεπω στο Αυτοφωρο. Η ΧΟΥΝΤΑ των συριζανελ δεν αστειευεται και οποιος λεει αληθειες καταδιωκεται......

Q

Λιαστηκαν και εξαφανιστηκαν... στις τσεπες των "ανθρωπιστων".

Xρηστης

Απο την φωτογραφια παντως το ασυνοδευτο προσφυγοπουλο που εχει σκεπαστει με την ζακετα και πιανει το συρματοπλεγμα φαινεται πολυ αθωο και ταλαιπωρημενο απο τον πολεμο. Ρε Συριζαιοιδες 1,6 δις που τα τρωτε, μοιραστε τιποτα στον λαο σπαγγοραμενοι.

"οι Αχόρταγοι κατσαμπλιάδες"

Όποιος κάνει Ταμείο μετά τις ΕΚΛΟΓΈΣ θα μας πει €€€Πόσα δίς Χάθηκαν 💨

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης