Διώξεις σε βάρος των πρυτανικών αρχών του Αριστοτελείου για καπέλο 9 εκατ. σε αγορά κτιρίου

apth

Μεταξύ των διωκόμενων από την εισαγγελία κατά της Διαφθοράς Θεσσαλονίκης είναι ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος - Η διερεύνηση της υπόθεσης άρχισε  ύστερα από μήνυση ιδιοκτητών ακόμη τριών κτιρίων που κρίθηκαν ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις τους διαγωνισμού 

Ακίνητο που αγοράστηκε με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ελληνικού δημοσίου πληρώθηκε… 9 εκατομμύρια περισσότερα απ’ όσα εκτιμήθηκε αρχικά ότι κοστίζει. Ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης άσκησε ποινικές διώξεις σε βάρος των πρυτανικών αρχών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης του 2013, όταν έγιναν οι βασικές ενέργειες για την αγοραπωλησία του ακινήτου, της επιτροπής που ενέκρινε το πρόγραμμα, ενός ιδιώτη συμβούλου – εκτιμητή και των τριών ιδιοκτητών του ακινήτου για τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ηθικής αυτουργίας και συνέργειας στα αδικήματα κατά περίπτωση.

Η υπόθεση άρχισε να διερευνάται ύστερα από μήνυση ιδιοκτητών ακόμη τριών κτιρίων που κρίθηκαν ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που έθετε ο διαγωνισμός. Συγκεκριμένα το κτίριο είχε προγραμματιστεί να αγοραστεί για ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Αριστοτέλειου και σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 13, που επιδοτούνταν κατά 85% από το ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και 15% από το δημόσιο, έπρεπε το κόστος να φτάνει έως 12 εκατομμύρια ευρώ και το κτίριο να καλύπτει επιφάνεια 6.500 τ.μ.

Η πρώτη επιτροπή εκτιμητών, αποτελούμενη από μηχανικούς της Εθνικής Τράπεζας και υπαλλήλους Δ.Ο.Υ. αξιολόγησε το επίμαχο ακίνητο ότι κοστίζει 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σημείωσε πως στο εσωτερικό του υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις και εκκρεμή πρόστιμα, ενώ υπογράμμισε πως οι χώροι του υπολείπονται των 6.500 τ.μ. του διαγωνισμού. Σύμφωνα με τους μηνυτές η αρχική εκτίμηση πετάχτηκε στα σκουπίδια και η επιτροπή αντικαταστάθηκε από ιδιώτη - σύμβουλο άλλης Τράπεζας, ο οποίος το αξιολόγησε… 11,9 εκατομμύρια ευρώ!

Ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης αφού παρέλαβε το πόρισμα της έρευνας των μελών της οικονομικής αστυνομίας, άσκησε ποινική δίωξη σε δέκα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο τότε πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος και δύο αντιπρυτάνεις, στους οποίους επιρρίπτονται ευθύνες για τις αλλαγές στην επιτροπή εκτίμησης αλλά κυρίως για τις τελικές ενέργειες που οδήγησαν στην αγορά του κτιρίου που βρίσκεται στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στην ανάκριση όπου εκτιμάται πως θα διερευνηθούν και ποινικές ευθύνες άλλων προσώπων στο Πανεπιστήμιο, ενδεχομένως και άλλων πρυτανικών αρχών, καθώς η ιστορία του συγκεκριμένου έργου ξεκίνησε νωρίτερα.

Από την πλευρά των κατηγορουμένων πληροφορίες αναφέρουν ότι υποστηρίζεται πως το κτίριο ήταν το μοναδικό που πληρούσε τις προδιαγραφές και ότι τα υπόλοιπα χρήματα είχε προγραμματιστεί να δαπανηθούν για εσωτερικές αλλαγές που προβλέφθηκαν στον διαγωνισμό. Εκτός των άλλων αναφέρουν πως η συγκεκριμένη αγορά εγκρίθηκε από τις ελεγκτικές αρχές μεταξύ των οποίων το Ελεγκτικό Συνέδριο.

ΣΧΟΛΙΑ (10)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ

EINAI ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΓΝΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΕΛ. ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ!!!

dikaios

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΝΤΙΑ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ!!!

mm

Απο φρούτο σε φρούτο ο κ Μυλόπουλος

Απίστευτος

αυτός ο Μυλόπουλος, Φαγοπουλο έπρεπε να τον λένε!

ΓΣ

Αν είναι το "γνωστό" κτίριο στην Καλαμαριά, τότε τα 13 εκατομμύρια είναι πάααρα πολλά, γιατί μιλάμε ουσιαστικά για ένα τεράστιο αδιαμόρφωτο χώρο, όπου αν είναι 6500 τετραγωνικά, βγαίνει 2000 το τετραγωνικό, μέσα στην κρίση. Για να δουμε τι θα πει το δικαστήριο...

αθάνατα δεξιά λαμόγια

.

Δεν θελω

να σε πληγωσω, αλλά ο συγκεκριμένος ήταν να κατέβει στις εκλογές με τον σύριζα, μετά νομίζω ότι τον βόλεψαν στην ΕΡΤ 3.

είσαι ανίδεο συριζοτρολλ

ο μυλόπουλος είναι κορυφαίο στέλεχος σύριζα στη Θεσσαλονίκη με ειδικότητα στη ...διαχείριση κονδυλίων. Αλλά έτσι είναι, το υπόγειο του μαξίμου πέφτει μακριά από τη Θεσσαλονίκη, όπως και το ανώγειο... Γι αυτό μας πνίξατε στα χημικά ΚΑΙ ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!!

Εμ πως θα

βγαλει αλλιώς ο πρύτανης τα δωρακια-κινητα (γιατί είναι και κιμπαρης) σε κάτι ηθοποιούς και τα ταξίδια στην Κων/πόλη και ποιος ξέρει τι άλλο...

Δημ

Είναι αυτός με τις χρυσές τουαλέτες;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης