10 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ «όμηροι» της κυβέρνησης - Άφαντοι οι οικογενειακοί γιατροί, ανύπαρκτες οι υπηρεσίες

giatroi_arthro

Το οικοδόμημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας  μοιάζει έτοιμο να καταρρεύσει, με σημαντικό «χτύπημα» την κατάργηση των συμβάσεων χιλιάδων ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών την 1η Αυγούστου 2018, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η κάλυψη του πληθυσμού από γιατρούς του συστήματος υγείας

Όμηροι των πειραματισμών της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι οι περίπου 10 εκατ. Ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, με τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να είναι ανύπαρκτες και τα όρια της συνταγογράφησης των γιατρών να αυξομειώνονται αιφνιδιαστικά.

Το περίφημο οικοδόμημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με τις 238 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), τους 1.195 γιατρούς των ΤΟΜΥ και τους 2.800 συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, που θα προστίθεντο στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των πρώην Πολυιατρείων του ΙΚΑ, κάθε άλλο παρά στέρεα και γερά θεμέλια έχει, ώστε να σηκώσει το βάρος των ασφαλισμένων. Παρά τις συνεχείς και εντατικές από το 2015 μελέτες για τη...στατικότητα, το οικοδόμημα της ΠΦΥ μοιάζει έτοιμο να καταρρεύσει, με σημαντικό «χτύπημα» την κατάργηση των συμβάσεων χιλιάδων ελευθεροεπαγγελματιών παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων την 1η Αυγούστου 2018, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η κάλυψη του πληθυσμού από γιατρούς του συστήματος υγείας.

Το αποτέλεσμα τουλάχιστον παράδοξο: το υπουργείο Υγείας καλεί τους πολίτες να εγγραφούν στους οικογενειακούς γιατρούς μέσω ανακοινώσεων ή μηνυμάτων που εμφανίζονται στις ιατρικές συνταγές αλλά οικογενειακοί γιατροί δεν υπάρχουν και οι πολίτες επισκέπτονται αναγκαστικά ιδιώτες γιατρούς πληρώνοντας την επίσκεψή τους!

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί για τη μαύρη τρύπα των οικογενειακών γιατρών και της ΠΦΥ: από τις 238 ΤΟΜΥ που θα λειτουργούσαν στο πλαίσιο της ΠΦΥ έχουν ανοίξει περίπου 100. Από τους 1.195 γιατρούς που θα τις στελέχωναν έχουν προσληφθεί με μπλοκάκι μέσω ΕΣΠΑ – και μετά από δύο προκηρύξεις- 280 γιατροί και άλλοι 220 είναι σε διαδικασία διορισμού. Από τους 2.800 γιατρούς – γενικούς γιατρούς, παθολόγους, παιδιάτρους- που θα συμβάλλονταν με τον ΕΟΠΥΥ, έχουν συμβληθεί μόλις 625. Από τους 10 εκατ. Ασφαλισμένους έχουν κάνει εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό – γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας rdv.ehealthnet.gr, στην οποία μπαίνουν με κωδικούς taxisnet και ΑΜΚΑ- μόλις 80.000 άτομα!

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ), κυρία Άννα Μαστοράκου, είναι ακάλυπτοι σε επίπεδο ΠΦΥ εκατομμύρια Έλληνες που κατοικούν σε αστικές περιοχές. Όπως εξηγεί, «σε περιοχές με αγροτικό πληθυσμό υπάρχει υγειονομική κάλυψη, όπως και πριν, δηλαδή με τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας. Αυτοί μετονομάστηκαν σε οικογενειακούς γιατρούς και εξυπηρετούν τους πολίτες όπως προηγουμένως. Στις αστικές περιοχές όμως ο πληθυσμός καλυπτόταν κυρίως από ιδιώτες συμβεβλημένους, που πλέον δεν υπάρχουν στο σύστημα. Από τους περίπου 1.950 παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους του Οργανισμού, διακόπηκαν οι συμβάσεις των μισών. Αυτοί οι γιατροί «χάθηκαν» από την ΠΦΥ» λέει η κυρία Μαστοράκου. Αναφέρει ενδεικτικά ότι στην Πάτρα – όπου η ίδια δραστηριοποιείται ως γιατρός ενώ είναι και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου- από τους 70 συμβεβλημένους γιατρούς, έχουν παραμείνει σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ 5 παθολόγοι και 7 παιδίατροι!

Παράλληλα, εμπλοκή προκαλείται από τη μείωση των συνταγογραφικών ορίων, μείωση που εκτιμάται στο 20%. «Τα συνταγογραφικά όρια μειώθηκαν με αποτέλεσμα πολλοί γιατροί να δυσκολεύονται να κλείσουν το μήνα εντός ορίων. Προκειμένου να πλησιάζουν απειλητικά τα όρια του πλαφόν δεν συνταγογραφούν τις δίμηνες και τρίμηνες συνταγές των χρονίως πασχόντων. Επίσης, παραπέμπουν συχνά σε ειδικευμένο γιατρό για φάρμακα που μέχρι πρότινος συνταγογραφούσαν. Ο παθολόγος παραπέμπει τον ασθενή σε καρδιολόγο για να του γράψει φάρμακα για την υπέρταση, έπειτα σε γαστρεντερολόγο εάν χρειάζεται σκεύασμα γαστροπροστασίας και ούτω καθ’ εξής» λέει η κυρία Μαστοράκου.

Η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ έχει ακολουθήσει τη δικαστική οδό, θέτοντας ως κεντρικό ζήτημα την ανεπαρκή κάλυψη του πληθυσμού, υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΦΣ). «Καλούμε όλα τα θιγόμενα μέλη μας που επιθυμούν να προσφύγουν δικαστικά υπό την αιγίδα της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ κατά της αναίτιας και αιφνίδιας απόλυσης τους εφόσον κρίνουν ότι θίγονται έντονα οικονομικά και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις» ζητεί από τα μέλη της η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ.

Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. «Το υπουργείο Υγείας έχει αφήσει χιλιάδες ασθενείς χωρίς πρόσβαση στους γιατρούς που έχουν ανάγκη. Ενώ δεν έχει καταφέρει να στελεχώσει το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με επαρκή αριθμό οικογενειακών γιατρών, καταργεί τις συμβάσεις με τους συμβεβλημένους γιατρούς οδηγώντας σε αδιέξοδο τους ασθενείς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν από την τσέπη τους, την επίσκεψη στον γιατρό που χρειάζονται» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης και καλεί το υπουργείο Υγείας να αναστείλει την απόλυση των Παθολόγων, Γενικών Γιατρών και Παιδιάτρων για να μη μείνουν στον αέρα οι ασθενείς.

ΣΧΟΛΙΑ (88)

Κarletos

Οι "Αριστερισμοι" των αθλιων !!!

αφαντοι ολοι

και οι επιμελητες γιατροι απο τα επειγοντα ενω εχουν εφημερια σε πολλα νοσοκομεια...εισαγγελεας ;;; κουφος

Α.Α

Στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, γιατροί και προσωπικό πλέον ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με μετανάστες καθώς έχει δωθεί εντολή από το καλοκαίρι του 2015 να ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ περιστατικά με μετανάστες και οι ντόπιοι ας περιμένουν. Οι μετανάστες με το παραμικρό τρέχουν στα εξωτερικά Ιατρεία παρουσία πάντα συνοδού-μπράβου υπαλλήλου ΜΚΟ, ο οποίος αν τολμησει γιατρός και κρατήσει σειρά και προηγηθεί κανονικά Έλληνας, αλοίμονό του! Πολλοί υγειέστατοι μετανάστες (συνήθως η ηλικία των μεταναστών των αυξημένων ροών στο νησί, Αφγανοί οι περισσότεροι, είναι από 20 μέχρι το πολύ 40 ετών) πηγαίνουν κάθε μέρα ώστε να "πείσουν" το γιατρό πως έχουν κάτι σοβαρό(!!!) ώστε με αυτό τον τρόπο μαζί με την οικογένειά τους φύγουν από το νησί για Αθήνα μιας και θα "πρέπει" να "νοσηλευτεί" σε Αθηναϊκό Νοσοκομείο! Και φυσικά μαζί με τον μπράβο του απειλούν το γιατρό! Στη Μονάδα δε Αιμοκάθαρσης γίνεται το έλα να δεις! Αν είσαι Έλληνας νευροπαθής, την έβαψες! Σε μερικούς (συνήθως αριστερούς εμπόρους μελαψής και μαύρης σαρκός, όπως για παράδειγμα Συνύπαρξη, Ηλιαχτίδα κλπ) αυτά θα ακουστούν σαν ακροδεξιό παραλήρημα, το γνωρίζω. Δε βαριέσαι όμως, στο νησί όταν λες την αλήθεια είσαι Χρυσή Αυγή! Το συνηθίζει άλλωστε οι αριστεροί λαϊκοί της μάσας αυτό. Ξεχνούν βέβαια πως και ο ναζισμός και ο κομμουνισμός, τα 2 αυτά διδυμάκια, όπου εφαρμοστήκαν, με τη βία φυσικά, αφήσαν πίσω τους κατεστραμμένες κοινωνίες. Ε, ας καταστρέψουν και τη Λέσβο!

ΠΟΛΑΚΗΣ

Φιλελέδια και εθνίκια αυτά τα τζάμπα που ξέρατε να τα ξεχάσετε. Να πηγαίνετε πρώτα σε οικογενειακό γιατρό, που και να θέλετε δεν υπάρχει, και μετά στον ιδιώτη ιατρό του ΕΟΠΥΥ και να πληρώνετε. Αλλιώς κάντε ιδιωτικές ασφάλειες και κόψτε το λαιμό σας. Ή ας πηγαίνει ένας από εσάς για εξέταση και οι υπόλοιποι κάντε κόπι πάστε την ιατρική γνωμάτευση. Οι λίγοι κρατικοί ιατροί οφείλουν να εξυπηρετούν κατ' αποκλειστικότητα λαθρομετανάστες. Σε όποιον αρέσει, οι υπόλοιποι ξυδάκι.

Χρηστος

Τι θα πει δεν δεχονται οι γιατροι να γινουν οικογενειακοι?? Να τους επιταξει η κυβερνηση, οι γιατροι κανουν λειτουργημα, πληρωσαμε τις σπουδες τους και πρεπει να μας φροντιζουν ανα πασα στιγμη. Και να ρχονται και στο σπιτι μας να μας εξεταζουν δωρεαν οπως στο εξωτερικο.

Κάνεις λαθος

αγαπητέ, οι γιατροί ξεσκιστηκαν μια ζωή για να γίνουν γιατροί και πρέπει να αμείβονται σωστά για να έχουν κίνητρο να εργαστούν. Αυτά τα κομμουνιστικά "τους πληρώσαμε τις σπουδές" "κάνουν λειτούργημα" και άλλες ανοησίες δεν περνάνε στην πραγματική ζωή. Στο εξωτερικό οι γιατροί δεν έρχονται τζάμπα να σε δουν στο σπίτι ούτε πάνε στο σπίτι του κάθε τζαμπατζη. Ο ασφαλισμένος έχει πληρώσει πολλα λεφτά σε σωστή ασφάλιση (οχι στο κομμουνιστικό κολ@χανειο της ελλααδας που δεν εχει πατο) και ο γιατρός αμείβεται αντίστοιχα (δεν είμαι γιατρός ούτε έχω συγγενή γιατρο).

neo

50 χρόνια τρώνε τρώνε τρώνε ...

Έλα ρε συ

Τι μου λες... κάτι που έφτιαξαν οι ΣΥΡΙΖαιοι και τελικά αποδείχθηκε ότι απέτυχε παταγωδώς? Δεν το πιστεύω...

SIAP4

Αφού θέλουν να κάνουν τον οικογενειακό γιατρό, όπως στην Ευρώπη, αλλά χωρίς να πληρώνουν, όπως στην Ευρώπη, καλά να πάθουν. Και πολλά κορόιδα, συγγνώμη γιατρούς ήθελα να πώ, βρήκαν εκεί στο υπουργείο υγείας με 0,80€ την επίσκεψη! Και στο φανάρι που περιμένεις ντρέπεσαι να δώσεις τέτοια λεφτά...

@

Από τα 0,80 ανά επίσκεψη πρέπει να αφαιρέσεις τα έξοδα και εφορία, καθαρά περίπου 0,30-0,40.

Αντι-ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ

Ελλάδα - Βενεζουέλα, ένα τσιγάρο δρόμος.

ξετσίπ(ρ)ωτος

Ε, κι εσείς μην αρρωσταίνετε!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης