Γεμάτη κοιτάσματα η Βόρεια Ελλάδα: Η αξία τους φθάνει τα 18 δισ. ευρώ λέει καθηγητής του ΕΜΠ στη ΔΕΘ

metalleio11

Θα πρέπει να αξιοποιηθούν από τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις τα κοιτάσματα χρυσού, ψευδαργύρου και μολύβδου είπε ο καθηγητής Μεταλλουργίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ιωάννης Πασπαλιάρης

Ώριμα κοιτάσματα χρυσού, ψευδαργύρου και μολύβδου, αξίας περίπου 18 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν από τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις, υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα, υποστήριξε ο καθηγητής Μεταλλουργίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ιωάννης Πασπαλιάρης, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ. Πρόσθεσε δε, ότι πρέπει να αξιολογηθεί η διεθνής αγορά, στην οποία υπάρχει σήμερα τεράστια αύξηση της ζήτησης για πολλά μέταλλα από την Κίνα.

Κατά την ομιλία του στην ίδια εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος της Eldorado Gold στο European Government Relations, Άντορ Λιπς, επισήμανε ότι η Eldorado Gold έχει επενδύσει μέχρι σήμερα 1,5 δισ. δολ. στην Ελλάδα και έχει δημιουργήσει συνολικά 2.500 θέσεις εργασίας. «Βασικές προϋποθέσεις για να υπάρξουν επενδύσεις επιπλέον ενός δισ. δολ., που θα διπλασιάσουν τις θέσεις απασχόλησης, είναι το σταθερό θεσμικό πλαίσιο και το σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους» πρόσθεσε.

Το στίγμα της Ευρωπαϊκής πολιτικής για τον ορυκτό πλούτο, έδωσε στη συζήτηση η Κορίλνα Χέμπεστρέιτ, διευθύντρια της Euromines, λέγοντας πως η ΕΕ είναι υπέρ των υψηλών προδιαγραφών στην εξορυκτική βιομηχανία.

ΣΧΟΛΙΑ (28)

Costa Zangelidis, Μεταλλειολόγος

Το Ουράνιο, απ τις Σέρρες μέχρι το Κιλκίς, που χτυπάν συναγερμό οι ντετέκτορες, το ξέχασε ο Καθηγητής!!!

Costa Zangelidis, Μεταλλειολόγος

Εγώ πήρα των οματιών μου και δουλεύω στην GHANA, small scale mining, με περιεκτικότητες σε επιφανειακό χρυσό, 0,2 – 0,3 γρ. ανά τόνο και η Eldorado Gold δουλεύει με 0,8 – 1,0 γρ. ανά τόνο, στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα. Εγώ για 300 στρέμματα small scale mine, απασχολώ, 25 άτομα και κάθε βράδυ αποδίδω το 20% του χρυσού. Τον χρυσό τον ξεπλένω με νεράκι του θεού. Η Eldorado Gold δουλεύει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, χρησιμοποιεί χημικά, απασχολεί 2,5 χιλιάδες άτομα και αποδίδει κάθε βράδυ «τριχωτά [...]». Ένα μεγάλο γιατί: Γιατί χαρίζουμε τόνους χρυσού στους Καναδούς που μόνο καταστρέφουν τη γή μας και εμείς να ξενιτευόμαστε? Με small scale mining μπορούσαν να απασχοληθούν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες και μηχανήματα και το κράτος θα μπορούσε να έχει από έναν επιθεωρητή επί τόπου που να παίρνει και να αποδίδει το 20%

Άμισθο τρόλ

Η καθηγητάρα πρέπει να καπνίζει ότι καπνίζεται! Μπράβο, αλλά μόνο 18 δις αξία τα φανταστικά κοιτάσματα??? Κάνε τα 20 στρογγυλά ρε μάστορα...

Panos

18 δις? Γνωρίζετε μήπως ποιο είναι το ετήσιο κόστος των πρόωρων συντάξεων του δημοσίου?????????

ΚΩΣΤΑΣ Κ.

ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΕ ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΞΥΠΝΟΠΟΥΛΙΑ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ, ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ, ΝΑ ΠΡΟΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΠΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ, ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΠΛΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ, ΚΑΘΟΣΟΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. ΜΙΑ ΣΤΡΑΒΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ

Θρακη

Οι εξορύξεις χρυσού απαιτούν χρήση χημικών ουσιών όπως κυάνιο και σε πολλές περιπτώσεις παράγουν αρσενικό. Αυτό σημαίνει δημιουργία αποβλήτων, που εναποθέτει η εξόρυξη με κίνδυνο τεράστιας οικολογικής καταστροφής και υποβάθμισης της περιοχής εξόρυξης για εκατοντάδες χρόνια. Μιλάμε πραγματικά για σεληνιακό τοπίο. Ανατρέξτε σε τέτοιου είδους καταστροφές που έχουν γίνει ανά τον κόσμο και θα δείτε την σοβαρότητα. Λόγο του όγκου της εξόρυξης, γιατί στην ουσία δεν μιλάμε για κομμάτια χρυσού αλλά για σκόνη χρυσού η οποία βρίσκεται μέσα σε άλλα στοιχεία των πετρωμάτων, απαιτείται η καταστροφή εκατομμύρια τόνων χώματος και η δημιουργία εκατομμύρια τόνων αποβλήτων - δηλητηρίων για το περιβάλλον. Δεν είναι όλες οι εξορύξεις ίδιες. Σε καμία περίπτωση δεν ταιριάζουν στην μορφολογία της Ελλάδας τέτοιου είδους τερατώδεις εξορύξεις με δημιουργία χημικων αποβλήτων. Στην Θράκη και την Ανατολικη Μακεδονία έχουμε ολους τους δημάρχους πάνω από 30 στον αριθμό που έχουν υπογράψει κείμενο αρνητικό προς αυτές τις καταστροφικές εξορύξεις. Όσο για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων ξέρουμε ότι είναι πολύ χαμηλότερου ρίσκου απο αυτές του χρυσού δεν δημιουργούν απόβλητα και είναι λάθος να βάζουμε τους υδρογονάνθρακες, τα πετρώματα, τον χρυσό και γενικά όλες τις εξορύξεις μαζί στην ίδια συζήτηση. Δεν μπαίνουν λόγο τεραστιας διαφοράς επιπτώσεων.

Costa Zangelidis, Μεταλλειολόγος

Δεν ξέρω που έμαθες να βγάζεις χρυσό φίλε μου. Η σκόνη και τα ψήγματα βρίσκονται μέσα στο gravel. Αφαιρείς το χώμα το βάζεις στην άκρη, βγάζεις το gravel, το ξεπλένεις με το μηχάνημα (βλέπε youtube!!!) και παίρνεις τον χρυσό. Βάζειςτο αμμοχάλικο πίσω στη θέση του και από πάνω το χώμα και αποδίδεις το χωράφι στον αγρότη. Αν πρόκειται για stonegold mining, προτάσεις σπαστήρες (βλέπε youtube!!!), και κάνεις το ίδιο. Αυτό είναι όλο!!! Κυάνιο χρησιμοποιούν τα Αμερικανάκια για ποιο εύκολα (ξεκολλάει ποιο εύκολα ο χρυσός απ τις πέτρες) και εφ όσον δεν τους τραβάει κανείς [...] [...]. Ας τα δώσουν σε μας τους Έλληνες που βγάζουμε χρυσό απ το 4000 προ Χριστού και δεν θα δεις κανένα χημικό!!!

Θρακη

Για να μην έχεις καθόλου ερωτήματα για τον τρόπο που οι εταιρίες έχουν προγραμματίσει να κάνουν εξόρυξη χρυσού στην Ελλάδα και μιλώ για Πέραμα Αλεξανδρούπολης, Σάπες Κομοτηνής και Χαλκιδική, σου προτείνω κύριε "μεταλλειολόγε" να διαβάσεις τις ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που έχουν καταθέσει οι εταιρίες, και να μας πεις που είναι όλα αυτά που περιγράφεις. Υπάρχουν οι μελέτες για τα φράγματα τελμάτων, υπάρχουν οι ποσότητες των κυανιούχων διαλυμάτων και όχι μόνο που θα χρησιμοποιηθούν και όλες οι λεπτομέρειες. Με κάνεις να πιστεύω πως δεν είσαι μεταλλειολόγος, απλά δημιουργείς λάθος εντυπώσεις. Αυτές οι ανακρίβειες δεν έχουν καμιά σχέση με ελληνικά δεδομένα όπως τους αρσενοπυρίτες τις Χαλκιδικής, και δεν έχεις ασχοληθεί με κανένα Ελληνικό project για εξόρυξη χρυσού. Από αυτά που είπες δεν υπάρχει τίποτα απολύτως στις ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που έχουν κατατεθεί. Άρα μην μας κάνεις προπαγάνδα δεν την χρειαζόμαστε . Και επειδή έχουμε μελετήσει το θέμα με πολλούς μεταλλειολόγους αληθινούς , κανείς μα κανείς με επιστημονικό επίπεδο δεν λέει (βλέπε youtube!!!). Αγγίζει τα όρια του αστείου. Εξορύξεις γίνονται με μελέτες που κατατίθενται στο υπουργείο περιβάλλοντος προς έγκριση από το αρμόδιο τμήμα και πουθενά δεν εμπεριέχουν (βλέπε youtube!!!).

Costa Zangelidis, Μεταλλειολόγος

Για το αν είμαι Μεταλλειολόγος, υπάρχει και το ΤΕΕ. Εγώ προσπάθησα με λίγα λόγια να περιγράψω πως βγάζω εγώ χρυσό εδώ στην GHANA. Ξαναλέω: Ξέπλυμα του αμμοχάλικου (gravel) με νεράκι, Κατακάθιση της Χρυσόσκονης και των Ψηγμάτων στον επικλινή διάδρομο στρωμένο με μοκέτες, Ξέπλυμα των Μοκετών σε δοχείο νερού, Περισυλλογή του συμπυκνώματος αδειάζοντας το νερό και αποκομιδή του καθαρού χρυσού με χρήση υδράργυρου σε κλειστό χώρο με αποροφητήρες, ο υδράργυρος εξατμίζεται και κατακρατείται στα φίλτρα, απόδοση του 20% μετά το ζύγισμα. Όλα παρουσία επιθεωρητού. Αποκατάσταση της εκσκαφής, απόδοση του χωραφιού και της αποζημίωσης στον αγρότη. Αν ο χρυσός είναι προσκολλημένος σε πετρώματα, άλεσμα του πετρώματος και η ίδια διαδικασία. Αν σε πιάσουν με κυάνιο ή άλλα χημικά ή να χρησιμοποιείς απλώς το νερό του ποταμού, πας μέσα και χαρίζεις απέραντες χαρές στους, αράπηδες, τροφίμους των μπουντρουμιών. Τι δεν καταλαβαίνεις απ όλα αυτά?

Θράκη

Εάν λοιπόν είναι μια μέθοδος που μπορεί να εφαρμοστεί στα πετρώματα των περιοχών της Ελλάδας, θα θέλαμε πάρα πολύ να δούμε μια ΜΠΕ που να περιγράφει αυτήν την διαδικασία ως μέθοδο, και κανείς δεν θα είχε το παραμικρό πρόβλημα με την διαδικασία της εξόρυξης. Μέχρι τότε στις σημερινές ΜΠΕ που υπάρχουν για τα ελληνικά project θα υπάρχει αντίσταση γιατί είναι διαδικασίες που καταστρέφουν ολοκληρωτικά το περιβάλλον και αφήνουν κληρονομιά ένα σεληνιακό τοπίο. Νομίζω θα καταλάβεις το ύφος μου και θα με δικαιολογήσεις όταν θα δεις λίγο τους αγώνες που κάνουν οι άνθρωποι της βόριας Ελλάδος για να μην καταστραφεί η πατρίδα μας. Καλή συνέχεια

Μεταλλειολογος

Σίγουρα υπάρχουν κοιτάσματα χαλκού, χρυσού, μολύβδου, βιομηχανικών ορυκτών κλπ. Η αξία τους υπολογίζεται σωστά σε δισ. Ευρώ. Ομως είναι καθαρά πλασματικη. Ο λόγος είναι απλός. Η εξόρυξη των κοιτασμάτων έχει το ανάλογο κόστος. Μερικά κοιτάσματα μπορεί να παραμείνουν ανεκμεταλλευτα απλά διότι το κόστος παραγωγής είναι ασύμφορο με βάση τις τρέχουσες τιμές των μετάλλων και τις τεχνικές εξόρυξης. Επίσης ένα κοίτασμα πρέπει να οριοθετεί σωστά, π.χ., η περιεκτικότητα του μετάλλου, τόνοι κοιτάσματος, να γίνουν δοκιμές ανάκτησης των μετάλλων, περιβαλλοντικες μελέτες κλπ. Αυτό προϋποθέτει μεγάλες επενδύσεις. Για παράδειγμα ένα εργοστάσιο παραγωγής χρυσού μπορεί να κοστίσει πάνω από ένα δισ. Ευρώ. Οι παράγοντες που επηρεάζουν αυτές τις επενδύσεις είναι πολύπλοκοι. Το ίδιο και με τα πετρέλαια που μπορεί να έχουν μεγαλύτερες περιβαλλοντικες επιπτώσεις όπως σωστά επισημάνθηκε σε άλλα σχόλια. Όλες οι χώρες έχουν κοιτάσματα κάποιων μετάλλων και ο καθένας υπολογίζει ότι θέλει και όπως θέλει πάντα σε πλασματικες τιμές.

DeFacto

Γι'αυτό προετοιμάζουν το έδαφος οι εγχώριοι πρακτορες των Συριζανελ στους σκοπιανους και τους ανοίγουν την κερκοπόρτα της Μακεδονίας

kostask

Οτι και να έχει εμείς δεν το θέλουμε! Θέλουμε ανάπτυξη χωρίς χρυσό, χωρίς πετρέλαιο, χωρίς φυσικό αέριο χωρίς επενδύσεις σε 'αρχαία' αεροδρόμια. Η μόνη δουλειά που εγκρίνεται από τους αρχισυνδικαλιστές μας είναι η παρασκευή φραπέδων για τουρίστες και η δουλειά στο δημόσιο.

Και να υπαρχουν...

Θα ειναι μακεδονικά και Οχι ελληνικά

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4674969

Διακόπηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης η κυκλοφορία στην λεωφόρο Πάρνηθας και την περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης - Η θερμοκρασία στην Αττική, την Τετάρτη, αναμένεται κυμανθεί από -1 έως 10 βαθμούς Κέλσιου, ενώ στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη

1
liana

Βρισκόταν στη συμβολή της Μεσογείων με την Κατεχάκη, όταν αντιλήφθηκε τη φωτιά στο αυτοκίνητό της - Έκανε δεξιά, ακινητοποίησε το όχημα και άνοιξε το καπό, απ' όπου έβγαινε έντονος καπνός, ενώ υπήρχε και ένα πανί

39