Και αλλοδαποί θα γίνονται δικαστές στα Στρατοδικεία της χώρας και θα δικάζουν

dikastirio_main01

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους άνοιξε την πόρτα των Στρατοδικείων της χώρας σε αλλοδαπούς, υπό την προϋπόθεση να έχουν τα αναγκαία νομικά πτυχία και την κατάλληλη ηλικία

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) άνοιξε την πόρτα των Στρατοδικείων της χώρας προκειμένου να αναβαίνουν στην έδρα και να δικάζουν αλλοδαποί οι οποίοι έχουν τα αναγκαία νομικά πτυχία.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με αφορμή την προκήρυξη διαγωνισµού για την πλήρωση 10 κενών θέσεων δικαστικών (στο βαθµό του παρέδρου) στο Δικαστικό Σώµα των Ενόπλων Δυνάµεων (Στρατοδικεία) υπέβαλε ερώτημα στο ΝΣΚ σχετικά με τη νομιμότητα δυο προϋποθέσεων που τίθενται για τη συμμετοχή των υποψηφίων στο διαγωνισμό.

Οι δύο αυτές προϋποθέσεις είναι το κατώτερο και ανώτατο όριο ηλικίας των υποψηφίων («να έχουν συμπληρώσει το 27ο έτος και να μην έχουν υπερβεί το 35ο έτος της ηλικίας») και η ελληνική καταγωγή των υποψηφίων («να είναι Έλληνες το γένος και να έχουν την ελληνική ιθαγένεια»).

Τώρα, το ΣΤ' Τμήμα του ΝΣΚ στην υπ΄ αριθμ. 127/2018 γνωμοδότησή του επισημαίνει, κατ΄ αρχάς, ομόφωνα ότι είναι νόμιμος ο όρος της προκήρυξης του διαγωνισμού να μην υπερβαίνουν οι υποψήφιοι το ανώτατο ηλικιακό όριο των 35 ετών.

Αντίθετα, το ΝΣΚ γνωμοδότησε και πάλι ομόφωνα ότι δεν είναι νόμιμη η προϋπόθεση που τέθηκε στην προκήρυξη του διαγωνισµού, για την πλήρωση των κενών θέσεων δικαστικών λειτουργών του Δικαστικού Σώµατος των Ενόπλων Δυνάµεων, ότι οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ελληνικής καταγωγής (Έλληνες το γένος).

Μάλιστα, στη γνωμοδότηση του ΝΣΚ γίνεται αναφορά στην υπ΄ αριθμ. 3317/2014 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έχει κρίνει ότι μπορούν να εισέρχονται στις Στρατιωτικές Σχολές και υποψήφιοι οι οποίοι δεν έχουν Ελληνική καταγωγή (Έλληνες το γένος, αλλά έχουν μόνο την Ελληνική ιθαγένεια και απέρριψε την προσφυγή απόστρατων αξιωματικών και Έλληνα πολίτη).
Η Ολομέλεια του ΣτΕ στην 3317/2014 απόφασή της, ερμηνεύοντας το άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών έκρινε ότι οι νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες θεσπίζεται «ως προσόν για την πρόσβαση στις δημόσιες λειτουργίες εκτός από την Ελληνική ιθαγένεια και η Ελληνική καταγωγή», είναι αντίθετες στο επίμαχο άρθρο 4 του Συντάγματος.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν ότι το άρθρο 4 του Συντάγματος «εγγυάται την ίση πρόσβαση όλων των Ελλήνων στις δημόσιες λειτουργίες» και δεν επιτρέπει διάκριση των Ελλήνων πολιτών ανάλογα με την εθνική τους καταγωγή.


Μειοψηφία Ολομέλειας ΣτΕ

Όμως, οι σύμβουλοι Επικρατείας Δημήτριος Αλεξανδρής και Βασίλης Αραβαντινός, μειοψήφησαν και εξέφρασαν την άποψη ότι από τις Συνταγματικές επιταγές «δεν συνάγεται το δικαίωμα όλων των Ελλήνων πολιτών να γίνονται δεκτοί στις παραγωγικές Σχολές στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Σύμφωνα με τους εν λόγω δύο συμβούλους, οι Ένοπλές Δυνάμεις «αποτελούν τον βασικό θεσμό που διαφυλάσσει την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και ιδίως σε περίοδο κρίσεως είναι απαραίτητο να διαθέτουν συνοχή και υψηλό ηθικό» και προσθέτουν: «Είναι απαραίτητο, ενόψει της γεωπολιτικής θέσεως της χώρας, όπως προκύπτει από την νεότερη ιστορία της και του ευαίσθητου χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως σε περίοδο κρίσεως, αυτές να στελεχώνονται μόνο από Έλληνες πολίτες με Ελληνική καταγωγή».


Όροι συμμετοχής στο διαγωνισμό

Σύμφωνα με τους όρους, δεκτοί στον διαγωνισμό γίνονται όσοι πληρούν τα παρακάτω προσόντα:

α. Δικαστικοί λειτουργοί,

β. Δικηγόροι που έχουν τουλάχιστον ένα χρόνο δικηγορία,

γ. Όσοι έχουν διατελέσει δικηγόροι ή δικαστικοί λειτουργοί για ένα τουλάχιστον χρόνο,

δ. Πτυχιούχοι νομικού τμήματος ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής, εφόσον είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος νομικών ή πολιτικών επιστημών ή κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος των ιδίων επιστημών που απονέμεται από ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής μετά από παρακολούθηση τουλάχιστον ενός έτους μεταπτυχιακών μαθημάτων και εξετάσεις,ε. κάτοχοι πτυχίου αμφοτέρων των τμημάτων της Νομικής Σχολής (πολιτικού και νομικού), εφόσον τουλάχιστον το ένα από τα πτυχία αυτά έχουν λάβει με βαθμό τουλάχιστον λίαν καλώς και,

στ. Στρατιωτικοί δικαστικοί γραμματείς και οι κάθε βαθμού δημόσιοι υπάλληλοι, αφού συμπληρώσουν δύο χρόνια υπηρεσίας μετά τη λήψη πτυχίου νομικού τμήματος ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος ή ένα χρόνο εφ' όσον έχουν τριετή συνολική υπηρεσία δικαστικού γραμματέως ή δημοσίου υπαλλήλου, αντίστοιχα.

Το πλήρες κείμενο της γνωμοδότησης του ΝΣΚ εδώ

ΣΧΟΛΙΑ (135)

Λάθος τίτλος

Οι αλλοδαποί δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια/υπηκοότητα. Έλληνας είναι όποιος έχει ελληνική ιθαγένεια. Η έννοια "καταγωγή" είναι προβληματική εκ φύσεως, έτσι κι αλλιώς, γι αυτό δεν χρησιμοποιείται πουθενά. Όποιος έχει ελληνική ιθαγένεια είναι Έλληνας. Όποιος είναι αλλοδαπός δεν έχει ελληνική υπηκοότητα/ιθαγένεια. Ο τίτλος του άρθρου είναι επομένως λάθος.

Πακιστανός

Φέτος δίνω πανελλήνιες και στοχεύω νομική

Ατύχησατε...

Αν είστε και αυτο-χαρακτηρίζεστε ως Πακιστανός στην Ελλάδα, αυτό μάλλον σημαίνει ότι έχετε μάλλον μόνο την πακιστανική υπηκοότητα. Αν είχατε ελληνική υπηκοότητα, εντός της Ελλάδας θα αυτοπροσδιοριζόσταν (κ και υποχρεωτικά και έναντι του νόμου) ως Έλληνας. Μπορείτε δηλαδή αργότερα να γίνετε καθηγητής νομικής στο Χάρβαρντ, άλλα δεν μπορείτε να γίνετε στρατοδίκης στην Ελλάδα εφόσον δεν έχετε ελληνική υπηκοότητα (ακόμα και με το νέο νομοσχέδιο).

δεν ατυχησε

αφου εχει το δικαιωμα και δινει και θα περασει σε ΑΕΙ ,γιατι να μη δικασει αμα εχει τα καταλληλα προσοντα;Εξυπακουεται οτι ηδη θα εχει την Ελληνικη υπηκοοτητα αλλα αυτοχαρτακτηριζεται Πακιστανος λογω καταγωγης δηλαδη θα γεννηθηκε εδω απο Πακιστανους γονεις κι θα πηγε σχολεια εδω και ετσι θα πηρε την υπηκοοτηα.Εχτος και ειναι χρυσαυγητης και παριστανει τον Πακιστανο δηθεν και τρολαρει χρυσαυγιτικα για να μας κανει να αγαναχτησουμε με την κυβερνηση και τα κομματα του συνταγματικου τοξου για να μας κανει με αυτες τις μαημουδιες κι εμας χρυση αυγη.Αν εχει γεννηθει και εχε μεγαλωσει εδω και εχει σπουδασει εδω εχει γινει Ελληνας και οσο και να λεει οτι ειναι Πακιστανος ,δεν ειναι Πακιστανος δεν εχει καμια σχεση με το Πακισταν Ελληνας ειναι πλεον και ολοι αυτοι που Ελληνοποιουνται θα αντικαταστησουν τον πληθυσμο που φευγει και δεν θα ξαναγυρισει και τα σχολεια θα ξανανοιξουν και τα ασφαλιστκα ταμεια θα εχουν εισφορες απο αυτους και στον Ελληνικο στρατο θα δωσουν λεβεντες και εσοδα απο φορους θα εχει το κρατος απο αυτους και οι δημοι εσοδα απο δημοτικα τελη και στις τραπεζες κανουν καταθεσεις και τζιρο στα μαγαζια και αδω προφερουν εργασια καολαφαγουνπλουτο καο δεν ειναι μονοπακκστανλι ,ερχονται και πολλοι αγγλοι γερμανοι ,γαλλοι καο αγοραζουν σπιτιανκαομκτηματα καο μενουνονκμα εδω ,ο συμπεθερος μου που εχει ενοικιαζομενα δωματια μας λεει οτι εχει το χεομωνα εχει λελτεε στ δωμυια γερμνους αγγλους κλπ και ξεχειμωνιαζουν εδω πιο φτηνα και του ζητανε να βγαλουν κανα μεροκαματο να δουλευουν στα κτηματα και τους παιρνει καμαζευουν ελιες και του κοβουν ξυλα για εικοσι ευρω ολη μερα.Φυσικα και δεν πεινανε απλως εδω τη βγαζουν πιο φτηνα το χειμωνα χωρις να ξοδευουν οσα εκει πανω σε θερμανση και πορνκυν παραλκηλα κο το επιδιμα ταμειου ανεργιας της χωρας τουςμκο ολις φυγει ο βαρυς χειμωνας ξαναπανε πανω για δουλεια.Εκει πανω πολλα εργοστασια και επιχειρησεις κλεινουν λογω του οτι απο τις πολλες χιονοπτωσεις κλεινουν οι δρομοι τα σιδηροδρομικα και ποταμια δυκτια παγωνουν γινεται αποκλεισμος για μηνες απο χιονια και παγο και πλημυρες και ζημιων λογω των αντιξοων καιρικων συνθηκων κσι δεν μπορουν να δουλεψουν και κλεινουν και το προσωπικο τους ερχεται εδω και επειδη ειναι εργασιομανεις και δεν αντεχουν να καθονται ζητανε να κανουν οποιαδηποτε δουλεια

Αν κάποιος έχει δύο υπηκοότητες...

Αν κάποιος έχει δύο υπηκοότητες και ζει σε μια από τις δύο χώρες, από το νόμο υπερισχύει η υπηκοότητα της χώρας στην οποία διαμένει εκείνη τη στιγμή, και η άλλη είναι σε πλήρη αναστολή. Πχ αν κάποιος έχει Πακιστανική και Ελληνική υπηκοότητα, όταν βρίσκεται στην Ελλάδα τότε είναι (υποχρεωτικά) μόνο Ελληνας. Όταν βρίσκεται στο Πακιστάν, είναι μόνο Πακιστανός. Μόνο όταν βρίσκεται σε τρίτες χώρες μπορεί να επικαλεστεί οποιαδήποτε από τις δύο (και να λέει ότι είναι Πακιστανός ή Έλληνας ή και τα δύο) και να ζητήσει προστασία από οποιαδήποτε από τις δύο πρεσβείες. Όχι όμως όταν ζει στην Ελλάδα ή στο Πακιστάν, τότε πχ εντος Ελλάδας (ως Ελληνας) δεν μπορεί να επικαλεστεί έναντι των ελληνικών αρχών την πακιστανική υπηκοότητα.

Αντώνης - Παλλήνη

Εν μέρει, ισχύει. Στην πράξη είναι μεγάλη σπαζοκεφαλιά.

Άρης

Με όλο το σεβασμό στον συντάκτη του άρθρου, η άποψη μου είναι ότι ο τίτλος του άρθρου είναι παραπλανητικός. Η απόφαση του ΝΣΚ αναφέρει ότι είναι για να προσληφθεί κάποιος ως Στρατιωτικός Δικαστής είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη της Ελληνικής ιθαγένειας αλλά όχι η ύπαρξη του Ελληνικού γένους. Επομένως κάποιος που διαθέτει την Ελληνική ιθαγένεια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αλλοδαπός. Βέβαια το πόσο εύκολα ή δύσκολα αποδίδεται σε κάποιον η Ελληνική ιθαγένεια σηκώνει πολύ συζήτηση.....

Αισυμνητης

Καταρχήν είναι γνωμοδότηση και μόνον, όχι απόφαση. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών και αποτελεί την νομική υπηρεσια του Δημοσίου αποτελούμενη μόνον από δικηγόρους δεν εκδίδει αποφάσεις και οι γνωμοδοτήσεις του δεν είναι δεσμευτικές

φι

απ οτι γνωριζω η ιθαγενεια αποκταται εκ κτησης δηλ. απο γονεις σε τεκνα κ.ο.κ

Αντικειμενικός

Δίκαιο μέτρο με περισσευάμενη αριστεροσύνη και συριζοσύνη

Έλληνες το γένος είναι μόνο αυτοί απο Ελληνες γονείς

Οι Ελληνοποιημένοι Νιγκεριανοί, ο Σομαλοί, Αλβανοί, Γεωργιανοί και σία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Σε λίγους μήνες η πολιτική των αριστερών δοσίλογων θα είναι παρελθόν. Ελληνας είναι όποιος γεννήθηκε από Έλληνες γονείς, και όχι ο καθένας ξένος ΑΝΑΜΑΖΩΞΙΑΡΗΣ

Γονείς, παππούδες, προπαπούδες, γιαγιάδες, θειάδες..

Αυτός είναι δικός σας ορισμος και μάλλον εξωγήινος (δεν υπάρχει πουθενά). Πχ στην Ελβετία είναι 100% Ελβετοί όλοι όσοι έχουν ελβετική υπηκοότητα (άλλο αν ειναι δύσκολο να πάρεις την υπηκοότητα), ανεξάρτητα από την υπηκοότητα του ενός ή και των δύο γονιών του. Το ίδιο σε ΗΠΑ, Ουγγαρία και παντού. Ιθαγένεια, εθνικότητα, υπηκοότητα (μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και την ίδρυση του ΟΗΕ) είναι το ίδιο παντού σε όλες τις χώρες. Έννοιες όπως "γένος" ή εθνότητα είναι επιστημονικά προβληματικές και δεν χρησιμοποιούνται πουθενά σε επίσημες χρήσεις.

ισως

με την καταντια των ελληνων δικαστων ισως ναναι καλυτεροι οι αλλοδαποι.. αναγκαιο κακο..

Το επομενο βημα

Ο νομος της Σαριας. Προσεχως το νεο Δικαιο, στο ισλαμικο χαλιφατο του Τσιπρισταν. Με τις ευλογες των ιδρυματων του Σορος, και των εμμισθων εθνοπροδοτων του, συριζανελιτων.

ΕΡΙΚΑ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΡΙΚΩΝ ΠΑΝΗΛΙΘΙΩΝ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΜΕΧΜΕΤ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΖΕΙ...ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ ΣΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΜΠΕΤΟΒΛΑΚΕΣ...

προβλημα

Το προβλημα ειναι οτι οι πολιτικοι δεν κανουν κατι για να νιωσει ο κοσμος ασφαλεια και δικαιοσυνη εκει που ειναι τα προβληματα. και τα προβληματα ειναι γκετο των Αθηνων που δεν περνενε ελληνες πλεον στις ληστειες απο αλλοδαπους κατα πληοψηφια και σε ολα εκεινα τα προνομια που δινονται και δεν τα εχουμε εμεις........ οταν θα τελειωσει αυτο και συνεχιζει ο κοσμος να ψηφιζει χρυση αυγη τοτε ελα να δουμε που αλλου ειναι το προβλημα..... ο κοσμος φωναζει μεσω της ψηφου οτι δεν γουσταρει αυτο το χαλι αλλα οι πολιτικοι τον αφηνουν να πηγαινει στα ακρα,,,,, αυτοι φταινε

ψάχτο λίγο...

...θύμισε μου λίγο, χρυσαυγίτες δεν είναι αυτοί που μόλις πατήσουν ξένοι κατακτητές σε ελληνικά εδάφη τους λένε καλώς ήλθατε και ελάτε να σκοτώσουμε και να κλέψουμε Έλληνες παρέα και μόλις μπουν ξένοι κατατρεγμένοι κανουν τους μάγκες? Νομίζω επίσης ότι δεν χρεώνουν πολλά για τις 'υπηρεσίες τους'.....

Αρης

Ακόμα δεν είδατε τίποτα... Σε πέντε έξι χρόνια που θα είστε μειονότητα στην ίδια σας την πατρίδα να δείτε τι σας περιμένει...

«Νοσοκομεία» χωρίς γάζες, χειρουργούς και σεντόνια

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες τα στοιχεία για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες κατά το μήνα Ιούλιο. Δηλαδή τα στοιχεία που καταγράφουν ένα μέρος από τις οφειλές οι οποίες έχουν ξεπεράσει σε διάρκεια τις 90 ημέρες. Τα κρατικά φέσια λοιπόν έμειναν στάσιμα. Πληρωμές έγιναν, ενδεχομένως μεγαλύτερες από αυτές που φαίνονται στο τελικό "λογαριασμό", αλλά και νέες οφειλές δημιουργήθηκαν, κυρίως στο φορολογικό πεδίο μέσα από τα εκκαθαριστικά σημειώματα και τις επιστροφές φόρου που δεν πληρώθηκαν. Σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, τα "φέσια" μειώθηκαν στα 1.934 εκατ. ευρώ. Πτωτική ήταν η τάση στα Νομικά Πρόσωπα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους ΟΤΑ. Αλλά, στα Νοσοκομεία αυξήθηκαν από τα 359 εκατ. ευρώ στα 374 εκατ. ευρώ. Επίσης οι εκκρεμείς Επιστροφές Φόρων αυξήθηκαν (για 2ο μήνα) από τα 706 εκατ. ευρώ στα 790 εκατ. ευρώ. Οι άμεσοι φόροι που εκκρεμούν από τα 445 εκατ. ευρώ έφτασαν στα 560 εκατ. ευρώ και οι έμμεσοι φόροι μειώθηκαν. ——— Συνεχίστε τώρα την κουβέντα σας στο Δυτικό Πακιστάν, πρώην Ελλάδα .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

anaskafi

«Βασικός στόχος του Μουσείου Ακρόπολης είναι οι επισκέπτες του», δηλώνει ο Δημήτρης Παντερμαλής - Σήμερα η είσοδος στους εκθεσιακούς χώρους της μόνιμης συλλογής του μουσείου είναι ελεύθερη για το κοινό από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ

skouris_ar

Συζητήθηκε στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης του γιου και της νύφης του κ. Σκουρή κατά της Ακαδημίας Αθηνών - Και αυτό γιατί σε ομιλία που εκφώνησε εκεί ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου χρησιμοποίησε τον όρο «ατελής οικογένεια» - Τι υποστηρίζουν ο γιος του και η γυναίκα του

3