Πέθανε η Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου: Η πρώτη Ελληνίδα που έγινε πρύτανης

giotopoulou

«Εφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 101 ετών

«Εφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 101 ετών, η Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας και εμβληματική μορφή του κινήματος για την ισότητα των γυναικών. Ήταν η πρώτη Ελληνίδα που έγινε πρύτανης.

Την θλιβερή είδηση του θανάτου της γνωστοποίησε με ανάρτηση στο facebook o πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για Δικαιώματα του Ανθρώπου Γιώργος Σταυρόπουλος.

«Διαπρεπής πανεπιστημιακός, ανιδιοτελής αγωνίστρια, διακρίθηκε όσο κανείς στον αγώνα για τα δικαιώματα του ανθρώπου και για την ουσιαστική ισότητα των φύλων, για την οποία έδωσε πολλές μάχες με αίσιο συχνά αποτέλεσμα», αναφέρει ο κ.Σταυρόπουλος και καταλήγει:

«Δύσκολα μπορούσε κανείς να συναντήσει σ έναν άνθρωπο ένα τέτοιο συνδυασμό επιστημοσύνης και αγωνιστικότητας. Ο υποδειγματικά ασυμβίβαστος βίος της ας εμπνέει τους νεότερους».

Επί 80 χρόνια ήταν μέλος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, στον οποίο εντάχθηκε σε πολύ νεαρή ηλικία μετά από προτροπή και ενθάρρυνση της εμβληματικής μορφής και πρωτοπόρου του ελληνικού γυναικείου κινήματος Αύρας Θεοδωροπούλου. Επί 50 και πλέον χρόνια έδωσε πολλές μάχες για να είναι αυτονόητη κατάκτηση για τις Ελληνίδες η ισονομία και η ισοπολιτεία.

Ήταν μέλος της επιστημονικής επιτροπής που συνέταξε το νόμο 1329/1983, που είναι ένα ορόσημο για τα δικαιώματα της γυναίκας στην Ελλάδα.

Κόρη του νομικού Παναγιώτη Γιωτόπουλου, το 1976 εξελέγη τακτική καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Ανακριτικής στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και διατέλεσε δυο φορές πρύτανης του ιδρύματος.

Για τον θάνατό της, η ΓΣΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει πως:

«Η Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου στάθηκε με σεβασμό δίπλα και στα συνδικάτα και ενίσχυσε με την πολύπλευρη γνώση της, το ασίγαστο πάθος και τη συνεπή μεθοδικότητά της, την εμπλοκή τους στον δύσκολο και διαρκή αγώνα θωράκισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, την κοινωνική δικαιοσύνη και την παγκόσμια ειρήνη.

Παρακαταθήκη της στο παρόν και το μέλλον της Ελλάδας αποτέλεσε η ίδρυση και προεδρία για πολλά χρόνια της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στη σύνθεση της οποίας τόνισε και υποστήριξε έμπρακτα την αξία της συμμετοχής της ΓΣΕΕ για την ισότιμη προώθηση και προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων

Σε μία εποχή που τα δικαιώματα του ανθρώπου βρίσκονται σε διαρκή διακινδύνευση, το έργο της πολυεπίπεδο και οικουμενικό, αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς και κληρονομιά στον αγώνα για την προστασία τους στην Ελλάδα, την Ευρώπη, όλη την Υφήλιο».

Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής 

Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια της Αλίκης Γιωτοπούλου Μαραγκοπούλου εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης, χαρακτηρίζοντάς την μια εμβληματική προσωπικότητα στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την ουσιαστική ισότητα των φύλων.

«Η Αλίκη Γιωτοπούλου Μαραγκοπούλου υπήρξε μια εμβληματική μορφή στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την ουσιαστική ισότητα των φύλων. Διακεκριμένη νομικός με διεθνή ακτινοβολία, πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε πρύτανης, και μάλιστα δύο φορές, σε ελληνικό πανεπιστήμιο, έβαλε τη σφραγίδα της σε μεγάλες τομές της εθνικής μας νομοθεσίας που προωθούσαν την ισότητα των φύλων και τον αδιαπραγμάτευτο σεβασμό της ανθρώπινης προσωπικότητας»,, τονίζει στην συλλυπητήρια δήλωσή του ο κ. Βούτσης.

Και συνεχίζει: «Η αφιέρωσή της στις μεγάλες αυτές αξίες και το πολυσχιδές έργο της αποτελούν παρακαταθήκη για την κοινωνία μας, ώστε να επαγρυπνεί για τη διαφύλαξή τους. Στους οικείους της εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου».

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη

Καλό ταξίδι στην πολύ αξιόλογη Αλίκη Μαραγκοπούλου. Κρίμα, όμως, που τη συνόδευσε ένας τίτλος που δεν είχε. Εννοώ, ότι δεν ήταν η πρώτη Ελληνίδα πρύτανης, αφού εκλέχτηκε το 1983 ως πρύτανης της Παντείου και η Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, το 1974 αμέσως μετά τη μεταπολίτευση στην ΑΒΣΘ. Είμαι σίγουρη ότι η σύγχυση δεν οφείλεται σε θέληση της αποθανούσας, να εμφανιστεί με τίτλο που δεν είχε, αλλά σε αβλεψία των ΜΜΕ.

gr

Καλό ταξίδι.

Αυτοί οι άνθρωποι .....

Έπρεπε να ζουν αιώνια .....

Μεγάλη αγωνίστρια στο

ζήτημα της ισότητας. Θυμάμαι ακόμη ένα περιστατικό που επικαλούνταν στα κείμενά της, όταν , πριν ακόμη εδραιωθεί νομικά η γυναίκα στη χώρα μας, μετρούσε αποκλειστικά για ένα θέμα της η υπογραφή του αναλφάβητου κλητήρα στη σχολή όπου δίδασκε (άντρας γαρ) και όχι η δική της. Διανύθηκε απόσταση από τότε, στην πράξη όμως υφέρπουν ακόμη πλήθος σεξιστικών αντιλήψεων, πολλές από τις οποίες εσωτερικεύουμε δυστυχώς εμείς οι ίδιες οι γυναίκες.

axaios

KAΛΟ ΤΑΞΙΔΙ Κ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ .ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ . ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΦΕΥΓΕΤΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ '' ΕΙΔΗΣΗ '' ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΕΞΑΛΟΥ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΤΑ ΓΝΩΡΙΣΑΝ ΟΤΑΝ ΤΑ ΕΚΑΙΓΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΖΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ !!

@Εδώ έχει πεθάνει όλη η ...Ελλάδα....

Δηλαδή κατ'εσέ θα έπρεπε να ζήσει...αιώνια(!) η συγχωρεμένη επειδή διέπρεψε στις...επιστήμες???Καταξιωμένη άλλωστε "έφυγε" στα 101 της χρόνια!

Άλλο λέει

Αλλά είσαι βλακεντιος και δεν σκαμπαζεις

Τζούλια

Αν δεν είσαι τηλεπερσόνα κανείς δεν σε ξέρει!

Sauron

Βλέπω από σχολιασμό στην είδηση αυτή σκίζουμε.Να ήταν καμμιά Ρατακόφσκι ή κανένας "αιμοσταγής λαθροέποικος" βροχή θα έπεφταν τα σχόλια.Επειδή υπήρξα κάποτε απόφοιτος της Παντείου και δη του τμήματος της κοινωνιολογίας, έχω να εκφράσω τα καλύτερα για την αποθανούσα, για το ήθος της, την αφοσίωσή της σε αυτό που έκανε και το υψηλό επαγγελματικό της κύρος.Καλό της ταξίδι..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

syntagma_main01

Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες συρρέουν έξω από τη Βουλή για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών - Βροντοφωνάζουν «όχι» στη Συμφωνία και συνθήματα για τη Μακεδονία - Διαδηλωτές απ' όλη την Ελλάδα καλούν τους βουλευτές να μην υπερψηφίσουν τη Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ

302
anarxikoi_sidagma

Έγραψαν συνθήματα τα ξημερώματα της Κυριακής στο Σύνταγμα  «οι εθνικές ιδέες γεννούν νεκροταφεία» και «Σε Ελλάδα-Τουρκία-Μακεδονία ο εχθρός είναι τα Κράτη, Αφεντικά και Πατριαρχία»

11