Ζερεφός: Από Νοέμβρη θα είναι κατάλληλο για διαμονή το Μάτι - Μέχρι τότε μόνο με μάσκα

fotia-mati-zerefos_main01

Πρέπει οι φθινοπωρινές βροχές να αποπλύνουν την περιοχή από τις τοξικές ουσίες που εκλύθηκαν με την πυρκαγιά, και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες να επαναφέρουν το μικροκλίμα, προτού η περιοχή καταστεί ασφαλής, εξηγεί ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας

Από τον Νοέμβριο και μετά αναμένεται να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για διαμονή στα καμένα της δυτικής Αττικής, τονίζει ο Χρήστος Ζερεφός.

Έως τότε οι φθινοπωρινές βροχές θα έχουν αποπλύνει την περιοχή από σκόνη και τοξικές ουσίες, που εκλύθηκαν με την φωτιά στο Μάτι, και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα έχουν επαναφέρει το μικροκλίμα και τα συστατικά του σε κανονικά επίπεδα.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, γεωλόγος Χρήστος Ζερεφός, από την καταστροφή, που συντελέστηκε στο Μάτι, το περιβάλλον θ' αρχίσει να επανέρχεται στην πρότερη κατάσταση τούς επόμενους μήνες κι έως τότε κάτοικοι και επαγγελματίες που εργάζονται στον τόπο για την αποκατάσταση της ζωής, θα πρέπει να τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Εξηγεί: «Είχαμε πει από τις πρώτες κιόλας ημέρες πως όποιος βρεθεί σ' εκείνη την τόσο επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή θα πρέπει να φορά τουλάχιστον μάσκα. Αλλά, βέβαια οι άνθρωποι που έσπευδαν να διαπιστώσουν αν σώθηκε κάτι από το βιός τους, ή εκείνοι που προσπαθούσαν να προστατεύσουν τα εναπομείναντα από τους εισβολείς, που εκμεταλλεύονται τέτοιες καταστάσεις, δεν συνειδητοποιούσαν τον κίνδυνο. Αιωρούμενα σωματίδια, αμίαντος, διοξίνες και πολλές άλλες ουσίες που απελευθερώνονται σε μία πυρκαγιά, που δεν καίει μόνο δάσος, αλλά και σπίτια και οχήματα κα, είναι για τους ανθρώπους ιδιαιτέρως επιβλαβή στοιχεία».

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς υπήρξαν τοξικές ενώσεις, βαρέα μέταλλα, διοξίνες από πλαστικά υλικά κι επιπλέον εκλύθηκαν βενζόλιο και αλδεΰδες, ρύποι καρκινογόνοι, σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αν. καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Ο κ. Ζερεφός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ιδιαίτερα για ευπαθείς και αδύναμους οργανισμούς, όπως τα παιδιά και τα άτομα τρίτης ηλικίας. Εξηγεί πως όσο κι αν από την κατάσβεση έχουν μεσολαβήσει βροχές, μεγάλη ποσότητα σκόνης που παρήχθη κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς έχει τρυπώσει σε «ασφαλή» σημεία και με τους δυνατούς ανέμους απελευθερώνεται και εισπνέεται.

Κατά τον ίδιο, ωστόσο, το σοβαρότερο στοιχείο της επόμενης ημέρας μιας τέτοιας περιβαλλοντικής καταστροφής, δεν είναι τόσο το περιβάλλον, το οποίο αν γίνει συστηματική δουλειά, θα αναγεννηθεί, αλλά η φόρτιση των διασωθέντων.

«Έχουμε ανθρώπους που ζουν στην περιοχή μόνιμα κι ένιωθαν τυχεροί που αγνάντευαν τη θάλασσα τον χειμώνα κι απολάμβαναν το μπάνιο τους το καλοκαίρι. Σήμερα αυτοί οι άνθρωποι λυγίζουν από το συναισθηματικό βάρος. Αυτή τη θάλασσα δεν τη θέλουν πια, δεν την πλησιάζουν, φοβούμενοι ότι κρύβει μέσα της κι άλλους νεκρούς. Το περιβάλλον θα επανέλθει. Αλλά για να επιτευχθεί αυτό σύντομα, θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να στηριχθούν ψυχολογικά, να σταθούν πάλι στα πόδια τους, να νιώσουν δυνατοί, για φτιάξουν μια κοινωνία τόσο οργανωμένη απέναντι σε μια ενδεχόμενη μελλοντική πυρκαγιά ή άλλη φυσική καταστροφή, που να αποτελέσουν παράδειγμα και γι άλλες, παρόμοιες περιοχές, με αντίστοιχες δυσκολίες στην πρόσβαση προς τη σωτηρία. Γιατί, δυστυχώς, τέτοιες περιοχές στον τόπο μας έχουμε πολλές» καταλήγει ο κ. Ζερεφός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Νάγια Οικονόμου

Άλλο ένα πρόβλημα, το περιβαλλοντικό. Από τα κυριότερα κ μετά από τόσες πυρκαγιές στην Αττική μας, πρέπει να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση...

Double think

Δηλαδή μια... βροχή μας σώζει..!!!

Φαραώ

Δηλαδή όλες οι τοξικές ουσίες θα "ξεπλυθούν" μέσα στην θάλασσα. Το χαλίκι που αναφέρει ο σχολιστής πιο κάτω ακούγεται πιο λογικό, άσχετα αν δεν μπορούν να το κάνουν στην ελλάδα λόγω έλλειψης οργάνωσης.

John Fistikis

Ο παντογνωστης Ζερεφος χτυπησε ξανα!,ποιο γραφικος απο την επιδαυρο

Nikos

Σωστό! Αλλά γιατί ένα μήνα μετά και όχι από την πρώτη στιγμή άρθρο και δηλώσεις; Και εντάξει, ειδικοί & «ειδικοί» μπορεί να υπάρξουν πολλοί, το «οργανωμένο κράτος» τι έκανε και σε αυτή την περίπτωση; Για κατοίκους/επισκέπτες, εθελοντές και εντεταλμένους;

S.m

Είστε ημιμαθείς δυστυχώς. Στην Αμερική μετά από κάθε αντίστοιχη φωτιά στρώνουν τα πάντα με χαλίκι έτσι ώστε να γίνει άμεσα και χωρίς παρενέργειες η αποκατάσταση και ταυτόχρονα να γινει αποστράγγιση της βροχής πιο εύκολα. Δεν τρώμε σανό.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης