LIVE

Κορωνοϊός

Ο δήμαρχος Μυκόνου μηνύει Τόσκα και αρχηγό της ΕΛΑΣ για την εγκληματικότητα στο νησί

Ζητά από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου τη διερεύνηση και τυχόν ποινικών ευθυνών ο κ. Κ. Κουκάς - Δεν γίνεται το νησί που προσφέρει τα  μέγιστα στην ελληνική οικονομία  να έχει μόλις 40 αστυνομικούς  λέει ο δήμαρχος

Μήνυση κατά του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ χωρίς να διευκρινίζει αν πρόκειται για τον πρώην αρχηγό της Αστυνομίας Κωνσταντίνο Τσουβάλα ο οποίος μέχρι πριν περίπου δέκα ημέρες είχε την ευθύνη για τα μέτρα αστυνόμευσης στο νησί, για την υποστελέχωση του Α.Τ Μυκόνου και την εγκληματικότητα που μαστίζει τη Μύκονο κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο δήμαρχος του νησιού των ανέμων κ. Κωνσταντίνος Κουκάς.

Η μήνυση κατετέθη σήμερα το πρωί ενώ ο κ. Κουκάς έχει συνάντηση και με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη προκειμένου να εκθέσει εκ νέου την κατάσταση και να ζητήσει συνδρομή στο ζήτημα της αστυνομικής ενίσχυσης την οποία θεωρεί επιβεβλημένη σε ένα νησί που αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στον κόσμο.

Μάλιστα όπως τονίζει στο protothema.gr δεν είναι η πρώτη φορά που προσφεύγει στη Δικαιοσύνη καθώς και πριν από περίπου δύο εβδομάδες κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία Σύρου για όλα όσα έκτροπα συμβαίνουν στη Μύκονο υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης του τμήματος χωρίς όμως να υπάρξει ανταπόκριση από την Πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο.

mykonos areios pagos


“Εδώ και δύο χρόνια με έμφαση φέτος το καλοκαίρι κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ ότι το Α.Τ Μυκόνου πρέπει να στελεχωθεί με επαρκές ανθρώπινο δυναμικό. Τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι υπάρχουν καταστάσεις ανομίας και το Α.Τ Μυκόνου λόγω υποστελέχωσης δεν μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια σε όλα αυτά τα περιστατικά.

Σωρεία επιστολών ακόμη και αναφορά μου στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου δεν έχουν βρει ανταπόκριση και κανείς δεν έσκυψε σοβαρά στο πρόβλημα της Μυκόνου” αναφέρει επισημαίνοντας πως “Η επίσκεψη μου επισπεύσθηκε δέχθηκε να με συναντήσει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου καθώς κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τη μη στελέχωση του Α.Τ Μυκόνου.

Δεν γίνεται το νησί της Μυκόνου που προσφέρει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία να έχει μόλις 40 αστυνομικούς και ζητάμε αστυνομική παρουσία. Αν σε αυτή τη χώρα θέλουμε τουρισμό πρέπει να προστατεύσουμε το τουριστικό μας προϊόν. Τουρισμός χωρίς αστυνομική παρουσία και ασφάλεια πολιτών και επισκεπτών δεν γίνεται”. Τονίζει δε, ότι και η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί ενώ αναφερόμενος στη συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη επισημαίνει πως “Η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί ποικιλοτρόπως, ωστόσο σήμερα για ακόμη μια φορά θα συναντήσω τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών προκειμένου να του εξηγήσω όσα έχουν γίνει. Ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου προχθές δέχθηκε μια βίαιη επίθεση εντός του παραδοσιακού οικισμού της Μυκόνου, καλούμε το κράτος να πράξει τα δέοντα, να αναλάβει τις ευθύνες του και να στελεχώσει άμεσα το Α.Τ. Η Μύκονος είναι εν μέσω της τουριστικής περιόδου έχουμε τουλάχιστον δύο ακόμη μήνες έντονης τουριστικής προσέλευσής και έχουμε έναν χειμώνα μπροστά μας που πρέπει να προστατεύσουμε τους κατοίκους του νησιού. Το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του”.

Τι λέει η αναφορά

Ο κ. Κουκάς στη μηνυτήρια αναφορά του εστιάζει στις ελλείψεις του αστυνομικού προσωπικού αναφέροντας σύμφωνα με πληροφορίες πως υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε αστυνομικό προσωπικό οι οποίες δυσχεραίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη λειτουργία των υπηρεσιών, αυξάνουν ραγδαία την εγκληματικότητα και μειώνουν σημαντικά το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Αναφέρει δε ότι παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της δημοτικής αρχής της Μυκόνου, ήδη από αρχές Φεβρουαρίου 2018 αλλά και το 2017, για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο νησί τα τελευταία χρόνια λόγω της σωρείας των αδικημάτων που λαμβάνουν χώρα κατά τους θερινούς μήνες αλλά και για την ανεπάρκεια του υπάρχοντος στη Μύκονο αστυνομικού προσωπικού, δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως ανταπόκριση προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα απίστευτα αυτά φαινόμενα εγκληματικότητας στο νησί που προσβάλλουν τόσο έννομα αγαθά των πολιτών, κατοίκων και επισκεπτών της Μυκόνου (όπως επί παραδείγματι αυτά της ιδιοκτησίας, της τιμής, της σωματικής ακεραιότητας), όσο και τη φήμη και εικόνα του νησιού σε διεθνές επίπεδο. Επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι “Υπήρξε συνεχής αλληλογραφία και παρουσία εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής στα αρμόδια Υπουργεία, το Γραφείο του Πρωθυπουργού, τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και μόνο για το έτος 2018 έχουμε αποστείλει τις κάτωθι επιστολές, με τις οποίες ζητάμε την άμεση στελέχωση του Α.Τ. Μυκόνου και του Λιμεναρχείου αλλά και την αύξηση των πεζών περιπολιών” αναφερόμενος στις επιστολές που έχουν σταλεί. Μάλιστα, όπως αναφέρει “ στον Αρχηγό της ΕΛ.Α.Σ. έχει ήδη κοινοποιηθεί μία επιστολή απευθυνόμενη στον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ενώ έχουν σταλεί σωρεία επιστολών στον ίδιο, αναφερόμενες όλες στις αυξημένες ανάγκες του νησιού και στις αξιώσεις του Δήμου σχετικά με την ενίσχυση της αστυνόμευσης στο νησί. Τελευταία δε του κοινοποιήθηκε η από 31/07/2018 αναφορά του Δημάρχου Μυκόνου ενώπιον της κυρίας Εισαγγελέως Πρωτοδικών Σύρου περί επανειλημμένης και αδιάκοπης διενέργειας αξιόποινων πράξεων”.

eisagg1


Καμία ανταπόκριση

Ο δήμαρχος Μυκόνου, αναφέρει ότι παρά τις δραματικές εκκλήσεις για ενίσχυση της αστυνόμευσης δεν υπήρξε η παραμικρή ανταπόκριση. Επισημαίνει χαρακτηριστικά πως “ Παρά, λοιπόν, την επανειλημμένη ενημέρωση και γνωστοποίηση του μείζονος αυτού προβλήματος που αντιμετωπίζει το νησί της Μυκόνου, δεν υπήρξε ποτέ ικανοποιητική ανταπόκριση του αρμοδίου Αρχηγού της ΕΛ.Α.Σ. σε κανένα από τα αιτήματα του Δήμου Μυκόνου για μετακίνηση – απόσπαση αστυνομικού προσωπικού στο Αστυνομικό Τμήμα του νησιού. Έτσι, λοιπόν, ο Αρχηγός της ΕΛ.Α.Σ. υπέπεσε υπαίτια σε παραβίαση του υπηρεσιακού του καθήκοντος περί υποχρέωσης απόσπασης του αναγκαίου προσωπικού στο Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου, λόγω της ραγδαίας αύξησης της εγκληματικότητας στο νησί, με περαιτέρω συνέπεια την παρακώλυση της ομαλής λειτουργίας του Αστυνομικού Τμήματος και την αδυναμία παροχής των προσηκουσών υπηρεσιών ασφάλειας στους πολίτες, κατοίκους και επισκέπτες της Μυκόνου, μη εξασφαλίζοντας έτσι τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική αστυνόμευση στο νησί, παρά την αποδεδειγμένη γνώση επί του προβλήματος. Περαιτέρω, για την ανωτέρω δραματική κατάσταση που επικρατεί στο νησί έχει επίσης κατ’ επανάληψη ενημερωθεί και ο αρμόδιος πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όπως προκύπτει και από τις ανωτέρω επιστολές, ο οποίος, ως πολιτικός προϊστάμενος του Αρχηγού της ΕΛ.Α.Σ. δεν προέβη σε καμία ενέργεια ούτε έδωσε και κάποια εντολή, ως όφειλε, προκειμένου να στελεχωθεί προσηκόντως το Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου, με αποτέλεσμα – ενδεχομένως – να στοιχειοθετείται ποινική του ευθύνη λόγω παράβασης (δια παραλείψεως) του καθήκοντός του να επιτηρεί τους υφισταμένους του και να μεριμνά για το συντονισμό και την ομαλή λειτουργία όλων των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας”.

Σε ο,τι αφορά στο ζήτημα της στέγασης των αστυνομικών επισημαίνει ότι “Ο Δήμος Μυκόνου παρέχει δωρεάν στέγαση σήμερα σε 20 αποσπασμένους αστυνομικούς για όλο το διάστημα της απόσπασής τους που κυμαίνεται από λίγες ημέρες έως και έξι μήνες, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός των φιλοξενούμενων αστυνομικών κυμαίνεται στα 18-24 άτομα. Οι ανάγκες του νησιού δε δύναται να καλυφθούν με τον ανωτέρω αριθμό αποσπασμένων αστυνομικών σε συνδυασμό με τους μόνιμους υπηρετούντες, γι΄ αυτό και η εικόνα της εγκληματικότητας στο νησί μας παρουσιάζει αυξανόμενους ρυθμούς. Επειδή από το 2013 έχει καταργηθεί η Δημοτική Αστυνομία στο νησί της Μυκόνου, η οποία απαριθμούσε 23 άτομα, δημιουργώντας μεγάλο κενό στην πρόληψη και στην αστυνόμευση κατά την αρμοδιότητά της, ενώ η ιδιωτική εταιρεία φύλαξης των δημόκοινων χώρων του Δήμου Μυκόνου έχει περιορισμένη εμβέλεια δράσεως.
Επειδή από τη με ΑΠ 29-02-2018 επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων με θέμα «Ενίσχυση με αστυνομικό προσωπικό της Δ.Α. Κυκλάδων κατά τη θερινή – τουριστική περίοδο έτους 2018» προκύπτει ότι το ποσοστό έλλειψης προσωπικού για το νησί της Μυκόνου ανέρχεται στο 41%”.

Κλείνοντας την αναφορά του ο κ. Κουκάς ζητάει από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου “ να διερευνήσετε αν συντρέχει περίπτωση τέλεσης ποινικών αδικημάτων από τον αρμόδιο πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς επίσης και από άλλα πρόσωπα που θα προκύψουν από την έρευνά Σας, αποκαθιστώντας, έτσι, τη νομιμότητα”.

Δείτε βίντεο: Ο δήμαρχος Μυκόνου μηνύει Τόσκα και αρχηγό της ΕΛΑΣ για την εγκληματικότητα στο νησί
Ο δήμαρχος Μυκόνου μηνύει Τόσκα και αρχηγό της ΕΛΑΣ για την εγκληματικότητα στο νησί
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (95)

Εγκληματικότητα???

Οι πρώτοι που είναι υπαίτιοι για την εγκληματικότητα στη Μύκονο είναι οι ίδιοι οι τοπικοί άρχοντες με τις έκνομες συμπεριφορές που εκτρέφουν και υιοθετούν. Ας τακτοποιήσουν πρώτα τα του οίκου τους και μετά βλέπουμε για τα υπόλοιπα. Δεν χρειάζεται αστυνομία για να εξυγιανθεί ο δήμος.

christos

40 αστυνομικοι σε ενα νησι με το μεγεθος της Μυκονου ειναι πολλοι & εξηγουμαι: Σε περιοχες της Αθηνας και της θεσσαλονικης τα πραγματα ειναι εξαιρετικα χειροτερα: Σε δημο της Θεσαλονικης με περιπου 70.000 κατοικους, το α.τ. της περιοχης εχει 35 ενεργους αστυνομικους. Σε Δημο της Αθηνας με 75.000 κατοικους, το α.τ. της περιοχης εχει 30 ενεργους αστυνομικους ενω σε Δημο ''πλουσιων'' της Αθηνας με 35.000 κατοικους, το α.τ. της περιοχης εχει 90 ενεργους αστυνομικους. Νομος που καταγοταν και εκλεγοταν γνωστος υπουργος δημοσιας ταξης επι χρονια εχει υπεραριθμους αστυνομικους. Συμπερασμα; Αν εχεις βυσμα, φερνεις αστυνομικους. Αν οχι, μενεις με 30-40 αστυνομικους για καμια 80.000χιλ κατοικους και τεραστιες εκτασεις. Διοτι πχ σε δημο γεματο χωρια με εκταση οσο η μιση δυτικη ατικη, το ατ εχει 15 αστυνομικους. Βεβαια η Μυκονος και αλλα νησια ειναι και ειδικες περιπτωσεις διοτι η ζωη ειναι πανακριβη και κανενας αστυνομικους κτλ δεν μπορει να αντεξει την ζωη εκει.

Ούστερμαν

Δεν μπορεί τέτοια μήνυση να μπει αρχείο. Κοτζάμ δήμαρχος της κοτζάμ Μυκόνου την κάνει. Θα φτάσει μέχρι ΟΗΕ και ΝΑΤΟ!

νικος

40 ατομα παρουσα δυναμη στο α.τ. μυκονου , ( χωρις μετρα σκοπιες , γηπεδα και λοιπα μετρα εκτος νησιου και χωρις αποντες λογω αδειων καθως ειναι νησι) ειστε σε καλυτερη μοιρα σε σχεση με τμηματα στην αττικη και σε αλλους νομους που οι κωλυομενοι - αποντες λογω αδειων - αποσπασεων βυσματικων και μη - μετρων ταξης - φυλαξης επισημων κτλ , ειναι περισσοτεροι απο τους παροντες και για παραδειγμα ενας μεγαλος καλλικρατικος δημος με παραθεριστες και εξοχικα μπορει να εχει παρουσα δυναμη να εκτελεσει υπηρεσια ουτε 15 ατομα . . ο κ. δημαρχος μυκονου αλλα και αλλοι πολλοι δημάρχοι γιατι δεν συστηνουν στον τομεα ευθυνης τους την δημοτικη αστυνομια ωστε να απεμπλεξουν την ελ.ας απο τα παρεργα μπας και ασχοληθει με αυτο για το οποιο εχει "ταχθει";

Τάκη Τσαν

Λευτεριά στην Β. Μύκονο

Δημαρχε

Μπορεις να περασεις μια διαταξη οπου θα απαιτειται καθε ενας που φτανει στο νησι να εχει χωρο διαμονης ηδη κλεισμενο. Η δημοτικη αστυνομια στο λιμανι θα ελεγχει τους ρομα αν εχουν κλεισει καταλυμα. Αν οχι θα συνεχιζουν υποχρεωτικα για το επομενο νησι.

και να στειλουν αστυνομικους

δεν θα δεχτουν να πανε και θα κοψουν τις μεταθεσεις ειτε με μεσον ειτε με δικστικες προφυγες.Και να βρουν καποιους τους στειλουν με το ζορι θα κανκουν απλως τυπικα το ωραριο τους,εφοδον δεν ειναι ευχαριστημενοι.Ουτε λυση ειναι οι αποσπασειςτο καλοκαιρι με γενναια επιδιμτα και νοικιασμεα δωματια απο το κρατος γιατι το προσωπικο των αποσπασεων ειναι συνεχως διαφορετικο και αλλαζει συνεχωςκαι μεχρι να εξοικειωθει φευγει.Μια λυση ειναι το προσωπικο των αποσπασεων ναειναι μονιμκ δηλαδη να ειναι υποχεωμενοι καποιοι αστυομικοι που υπηρετουν σε προνομκακες και κοσμοπολιτικες υπηρεσιες ν πηγαξνκυν με τησειρ ποσπαση το καλοκαιρι και να δηλωκουν σε ποιο νησι θελουν.Αλλα να πηγαινουν οι ιδιοι κθε κλοκαιρι στο ιδιο νησι.Ετσι θα ξερουν προσωπα και πραγματα και κατατοπια και δεν θα χρειαζεται πολυ ψαξιμο κα υποθεση.Το πρωτο που θα πρεπει να γινει ν φτιχτει εν αστυνομικο μεγαρο με θαλμους ειτε γκαρσονιερες μεσα ωστε να μην πληρωνουν ενοικιο και να μαγειρευουν οσοι θελουν να μηνουν μεσα ειτε να τους νοικιαζουν γκαρσονιερες εξω.Αυτο ειαι δυσκολο γιατι κανενα δεν συμφερει στη μυκονο να νοικιασει δωματια στο δημοσιο βγαζει πολλα περισσοτερα απο τα τουριστικα γραφεια.Θα μπορουσε να μισθωσει παλιο κρουαζιεροπλοιο αραγμενο μονιμα στο λιμανι για να στεγαζει δημοσους υπαλληλους το καλοκαιρι.Εχουν και κουζινα και τραπεζαριες και χωρους αναψυχης τα κρουαζιερολποια και μπορουν να τα λειουργουν και να βγαζουν και απο εκει χρηματα απο τους στεγαζομενους με ενα συμβολικο ποσο να προσφερει πρωινο γευμα και δειπνο.Και πλυντηρια εχει.Θελει τουλαχιστο διπλασιασμο των μονιμων και το καλοκαιρι αποσπαση αλλων εκατο τουλαχιστο οχι δοκιμων απ τη σχοληΑλλα μονιμοι και αποσπασμεοι να μην αλλαζουν για να ξερουν .Οπως στην αγγλια π.χ που αστυνομικος περιπολει εικοσι χρονια στο ιδιο δρομο και τους γνωριζει ολους με τα μικρα τους ονοματα και ξερει που κατουραει και η τελευταια γατα

Καπετάν Γιάννης

@ και να στειλουν αστυνομικους 22/08/2018, 22:19 .......... Μεγάλε από θεωρίες και ιδέες βλέπω σκίζεις.!!! ..... 1ον. Που θα βρεθεί κρουαζιερόπλοιο παλιό η καινούργιο ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες?. 2ον. Που θα βρεθεί προβλήτα στην Μύκονο για να δέσει, που την στιγμή ειδικά του καλοκαιριού γίνεται το σώσε. Με το φύγε εσυ, να πέσω εγώ για να αποβιβάσω επιβιβάσω τους επιβάτες. 3ον. Που θα βρεθούν τα περίπου πανω κάτω το λιγότερο το ποσόν των 15 χιλιάδων ευρώ για κάθε ημέρα ναύλωσης χ 30 ημέρες 450 χιλιάδες μηνιαίως, χώρια τα άλλα έξοδα ενδιαίτησης / διατροφής λιμενικά τέλη κλπ κλπ.

Ευαγγελος

Που να μείνουν οι αστυνομικοί οταν τα ενοίκια ειναι περισσότερα απο αυτά που βγάζουν πως να ζήσουν ;;;

Λάμπρος Μανωλακάκης

Αν είναι ΝΔ, όλο και κάτι θα τους βρούμε με τα λεφτά του κράτους. Να είναι ΝΔ όμως.. Ή τουλάχιστον ΧΑ!!! Και υπάκουοι πάνω απ' όλα, ε? Αλλιώς μην κάνουν τον κόπο.

George clooney

Γιατι δήμαρχε δεν προσλαμβάνεις σεκιουριτάδες ; Τοςο χρήμα αφήνουμε στο νησί . Βρέχει ευρω

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Σε ολα τα τουριστικα νησια , δυστυχως, υπαρχουν πολυ λιγοι αστυνομικοι.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης