LIVE

Κορωνοϊός

Συνελήφθη ο πρώην ευρωβουλευτής Γιώργος Δημητρακόπουλος

dimitrakopoulos-pron-nd2

Όταν πήγε να επισκεφθεί  την 88χρονη μητέρα του στην οικία της- Η οικογένεια Δημητρακόπουλου έχει στην ιδιοκτησία της την εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας - Συνελήφθη και ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελευθερίας» Γεώργιος Μιχαλόπουλος - Το απόγευμα της Παρασκευής οι κύριοι Δημητρακόπουλος και Μιχαλόπουλος αφέθηκαν ελεύθεροι

Συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής ο πρώην ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Δημητρακόπουλος όταν πήγε να επισκεφθεί την 88χρονη μητέρα του στο σπίτι όπου διαμένει. Στην οικογένεια Δημητρακόπουλου ανήκει ο τίτλος της εφημερίδας «Ελευθερία» της Λάρισας.

Όταν ο κ. Δημητρακόπουλος επιχείρησε να επισκεφθεί την 88χρονη μητέρα του, την ασφάλεια της οποίας έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας, ο υπάλληλος της εταιρείας security ενημέρωσε τον Γεώργιο Μιχαλόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της εφημερίδας «Ελευθερία». Το στέλεχος της εφημερίδας με τη σειρά του ενημέρωσε την αστυνομία. Αφού ο κ. Μιχαλόπουλος κατέθεσε μήνυση εναντίον του κ. Δημητρακόπουλου για διατάραξη οικιακής ειρήνης, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ συνέλαβαν τον πρώην ευρωβουλευτή.

Έπειτα από τη σύλληψή του ενώ επιχείρησε να επισκεφθεί τη μητέρα του, ο πρώην ευρωβουλευτής Γιώργος Δημητρακόπουλος με τη σειρά του υπέβαλε μήνυση για ψευδή καταμήνυση κατά του διευθύνοντος συμβούλου της εφημερίδας, Γιώργου Μιχαλόπουλου, με αποτέλεσμα και αυτός να συλληφθεί.

Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, οι κύριοι Μιχαλόπουλος και Δημητρακόπουλος -που είχαν προηγουμένως αλληλομηνυθεί- αφέθησαν και οι δύο ελεύθεροι. Η υπόθεση θα ακολουθήσει την δικαστική οδό.

Το ιστορικό της διαμάχης

Η δικαστική διαμάχη του πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ με τη μητέρα του Δανάη Δημητρακοπούλου ξεκίνησε όταν ανοίχθηκε η διαθήκη του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου. Ο εκλιπών, γιος του ιδρυτή της εφημερίδας Γιώργου Δημητρακόπουλου και σύζυγος της Δανάης Δημητρακοπούλου, με τη διαθήκη του είχε κληροδοτήσει το 55% της επιχείρησης στην σύζυγό του και το άλλο 45% στον γιο του Γιώργο. Ο τελευταίος, ευρωβουλευτής εκείνη την εποχή, έχοντας νομικό κώλυμα, εκχώρησε στην μητέρα του το τιμάριό του στην εφημερίδα, «προσωρινά» όπως ανέφερε στα δικαστήρια, με «δωρεά εν ζωή» -πράξη η οποία πραγματοποιήθηκε σε συμβολαιογραφείο της πόλης. Μετά τις εθνικές εκλογές του 2007 στις οποίες κατήλθε ως υποψήφιος στην Λάρισα και δεν εξελέγη, ζήτησε την επιστροφή του μεριδίου του αλλά η μητέρα του αρνήθηκε να του το επιστρέψει. Αιτία το διαζύγιό του αλλά κυρίως ο δεύτερος γάμος του με τον οποίο η Δανάη Δημητρακοπούλου διαφωνούσε εξ αρχής... Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι πρωτοδίκως ο Γιώργος Δημητρακόπουλος δικαιώθηκε αλλά έχασε την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό και οριστικά στον Άρειο Πάγο το 2013.

Η ιστορία της εφημερίδας

Η «Ελευθερία» έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη Λάρισα, το πρωινό της 19ης Oκτωβρίου 1922 ως εβδομαδιαία εφημερίδα. Δύο μήνες αργότερα (15 Δεκεμβρίου), καθιερώνεται ως ημερήσια εφημερίδα και το γεγονός θεωρείται μεγάλο τόλμημα, τόσο γιατί οι προηγούμενες προσπάθειες άλλων εκδοτών είχαν καταλήξει σε αποτυχία, όσο και γιατί η Λάρισα, στα χρόνια του '20, ήταν μια μικρή επαρχιακή πόλη, με 25.000 κατοίκους - οι περισσότεροι των οποίων αναλφάβητοι. Παρ' όλα αυτά, η νέα εφημερίδα κατορθώνει να δημιουργήσει δικούς της αναγνώστες, ν' ανοίξει τη διαφημιστική αγορά και να διευρύνει την κυκλοφορία της σ' ολόκληρο το νομό . Σ' αυτό συνετέλεσαν δύο παράγοντες: η ανάδειξη της τοπικής δημοσιότητας (μ' ένα μικρό, αλλά ευέλικτο δημοσιογραφικό επιτελείο) και η άρτια εκτυπωτική της εμφάνιση (με τα πλέον σύγχρονα εκτυπωτικά μηχανήματα της εποχής).

Ιδρυτής και εκδότης της νέας εφημερίδας είναι ο 41χρονος επιχειρηματίας Γιώργος Δημητρακόπουλος. Γεννημένος στο χωριό Λυκόσουρα της Μεγαλόπολης Πελοποννήσου το 1871, φτάνει στην Αθήνα, σε ηλικία μόλις 9 ετών κι αρχίζει να εργάζεται ως εφημεριδοπώλης στο κεντρικό πρακτορείο Αθηναϊκών Εφημερίδων. Δέκα χρόνια αργότερα (το 1891) μετακινείται στο Βόλο όπου δημιουργεί τη δική του επιχείρηση - ένα μικρό πρακτορείο διανομής εφημερίδων. Το δεύτερο επιχειρηματικό άλμα γίνεται το 1909, στον Αλμυρό, με την επέκταση του πρακτορείου εφημερίδων και την ίδρυση βιβλιοπωλείου και τυπογραφείου. Ενώ, το 1914 επεκτείνεται πλέον στη Λάρισα, εξαγοράζοντας το πρακτορείο εφημερίδων των αδελφών Παπακωνσταντίνου και ιδρύοντας ένα ακόμη βιβλιοπωλείο.
Ωστόσο, το μεγάλο επίτευγμα του Γ. Δημητρακόπουλου είναι η έκδοση της «Ελευθερίας», διευθυντές της οποίας υπήρξαν τα πρώτα χρόνια, δύο προσωπικότητες της Λάρισας, ο Αντώνης Σιτράς (1922) και ο Βασίλης Ναός (1924). O Γ. Δημητρακόπουλος, πέθανε πλήρης ημερών, το 1967, σε ηλικία 96 ετών.

Η συνέχεια

Το 1935, τη διεύθυνση της «Ελευθερίας» αναλαμβάνει ο πρωτότοκος γιος του Γ. Δημητρακόπουλου, Βασίλης. Μόλις 25 ετών και πτυχιούχος της Νομικής, ο Β. Δημητρακόπουλος, ανανεώνει τον τεχνολογικό εξοπλισμό, εκσυγχρονίζει τη σελιδοποίηση και εμπλουτίζει τη θεματολογία (κυρίως με θέματα κουλτούρας), επιτυγχάνοντας κυκλοφοριακή άνοδο. Ωστόσο, αυτή η πορεία ανακόπηκε το 1941, με την εισβολή των Γερμανών. Η «Ελευθερία» και ο «Ημερήσιος Κήρυκας» -η άλλη εφημερίδα της Λάρισας- εκδίδονται πλέον υπό τον κοινό τίτλο «Λαρισαϊκός Τύπος», και ο Β . Δημητρακόπουλος αναγκάζεται να μετακομίσει στην Αθήνα, αναπτύσσοντας εκεί άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Μετά την απελευθέρωση, αρχίζει να έχει ενεργό συμμετοχή ο δεύτερος γιος του Γ. Δημητρακόπουλου, ο Παναγιώτης. O Π. Δημητρακόπουλος, γεννήθηκε στο Βόλο, αλλά εγκαταστάθηκε στη Λάρισα από τα παιδικά του χρόνια. Από το 1945 (που ανέλαβε την εφημερίδα), μέχρι τον θάνατό του, (τον Ιούλιο του 2004, σε ηλικία 88 χρόνων), ήταν αυτός που συνέδεσε το όνομά του με τα μεγαλύτερα άλματα της «Ελευθερίας». Ήταν ο πρώτος εκδότης της επαρχίας που πέρασε την εφημερίδα του από την τυπογραφία στην λινοτυπία (1951) και από την λινοτυπία στη φωτοστοιχειοθεσία και την όφσετ εκτύπωση (1981). Αλλά και από τους πρώτους εκδότες που εκσυγχρόνισε την εφημερίδα του, με την ηλεκτρονική τεχνολογία (1992) - ανανεώνοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα τον εξοπλισμό της. Όλα αυτά, συνδυασμένα με την πλούσια θεματολογία και την έγκυρη ενημέρωση της εφημερίδας, είχαν σαν αποτέλεσμα η «Ελευθερία» των 500 φύλλων του 1922, να ξεπερνά σήμερα τα 22.000 φύλλα, ο όγκος των διαφημιστικών καταχωρήσεων να έχει αυξηθεί σημαντικά, με απόλυτη ανταποδοτικότητα και η οικονομική αυτοτέλεια, από τη μια πλευρά να επιτρέπει την εύρυθμη λειτουργία της και από την άλλη να περιφρουρεί την αντικειμενικότητά της.
Μετά τον θάνατο του Π. Δημητρακόπουλου, τη διεύθυνση της «Ελευθερίας» ανέλαβε η σύζυγός του Δανάη Δημητρακοπούλου.

Τα έντυπα

Το 1986 η «Ελευθερία» μετατρέπεται σε Δημοσιογραφικό Oργανισμό και υλοποιεί σημαντικά εκδοτικά του βήματα.
Το πρώτο βήμα γίνεται με την έκδοση του μηνιαίου έγχρωμου περιοδικού ποικίλης ύλης "ΘΕΣΣΑΛΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ", τον Οκτώβριο του 1986. Το περιοδικό, με θεματολογία που καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα αναγνωστών, κυκλοφορεί την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα, μαζί με την "Ελευθερία".

Την άνοιξη του 1989, υλοποιείται ο δεύτερος στόχος: Η έκδοση της "Ελευθερίας" της Δευτέρας, η οποία έρχεται να συμπληρώσει την εβδομαδιαία ενημέρωση των Λαρισαίων, με τα γεγονότα της Κυριακής.

Το 1992, εκδίδεται ο "REPORTER", ένα εβδομαδιαίο κυριακάτικο περιοδικό, που καλείται να παίξει συμπληρωτικό ρόλο στην ενημέρωση των αναγνωστών της "Ελευθερίας", καλύπτοντας, με ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και έρευνες, την αθέατη πλευρά της καθημερινότητας και της ειδησεογραφίας. Πέντε χρόνια αργότερα, ο Reporter προσαρμόζεται στα δεδομένα της εποχής και μετατρέπεται σε μηνιαίο περιοδικό, αναπτύσσοντας στις σελίδες του αφιερώματα σε σημαντικά πρόσωπα και γεγονότα.

Το 1997 εκδίδεται το περιοδικό κουλτούρας "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ". Ο "Πολιτισμός" αποτελεί τη συνέχεια μιας προσπάθειας που ξεκίνησε το 1985 η Δανάη Δημητρακοπούλου, με την κάλυψη θεμάτων σχετικά με τις τέχνες και τα γράμματα στις κυριακάτικες σελίδες της "Ελευθερίας". Σήμερα ο "Πολιτισμός" εκδίδεται κάθε μήνα, με 32 σελίδες και μεγάλο αριθμό συνεργατών.

Από το 2003 κυκλοφορούν επίσης το διμηνιαίο περιοδικό "ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ", με ιατρικά θέματα που αναπτύσσονται από έγκυρους και καταξιωμένους επιστήμονες του χώρου, το ένθετο για τη γεωργία και τον αγρότη «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ», το ένθετο για την κτηματαγορά «ΑΚΙΝΗΤΑ» και τα ειδικά ένθετα για τους νέους μας αναγνώστες «ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ» και «ΑΛΟΓΑΚΙΑ ΜΕ ΠΕΝΑΚΙΑ». Τέλος από τις αρχές του 2006 κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη το τηλεοπτικό περιοδικό In & OUT με ειδικά θέματα και προτάσεις σύγχρονου lifestyle.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (35)

Ουδέν Σχόλιο....

Ιδρυτής και εκδότης της νέας εφημερίδας είναι ο 41χρονος επιχειρηματίας Γιώργος Δημητρακόπουλος. Γεννημένος στο χωριό Λυκόσουρα της Μεγαλόπολης Πελοποννήσου το 1871, φτάνει στην Αθήνα, σε ηλικία μόλις 9 ετών....

zero

Krima, i efimerida itan status stin Larisa alla kai se Elassona, Agia kai Farsala!

Αριστερος

Δεν μου προξενει καμμια εντυπωση. Αλλο ενα δεξιο λαμογιο. Αλλος ενας φιλελες απατεωνισκος. Τιποτα ιδαιτερο

Πότε πια...

ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, σύριζα! Είναι ίδιοι κ ο ένας καλύπτει τον άλλον! Δεξιοί κ αριστεροι, μαύριστε τους!

!

ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, σύριζα, & ποταμι, λεβεντης, θα ελεγα εγω, και ολοι οσοι κανουν νεο κομμα με διαταγες απο αυτους, για να μην πανε οι ψηφοι σε ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ & ΚΚΕ.

Ενας Αρειανός προσγειωνεται με το διαστημοπλοιο του

εντελως τυχαια στην Ελλαδα και αρχιζει την εξερευνηση. Μετα απο λιγο βλεπει εναν συριζαιο να @υτοικ@νοποιηται κατω απο ενα δεντρο παρεα με ενα γαιδουρι. Προσπαθει να τον πλησιασει αθορυβα αλλα η βρωμα ειναι τοσο εντονη που κανει μεταβολη και φευγει. Γυριζει στον Αρη και τον ρωτουν τι ειδε και τους λεει: οι κατοικοι της γης ειναι μ@λ@κες, μερικοι εχουν τεραστια αφτια και βρωμανε απο ενα χιλιομετρο.

Μεγάλε

Ξεκαρδίστηκα. Τι είναι αυτό. Δεν μπορώ να σταματήσω να γελάω. Τι αστείο ήταν αυτό, τι ανεκδοτάρα! Πωπω τι γέλια...

Σωτήρης

Την ίδια βρώμα έχουν και όσοι έχουν ψηφίσει τουλάχιστον τα 15 τελευταία χρόνια...Ακόμα και ο εξωγήινος έφυγε από την βρώμα... Οι Έλληνες ψηφοφόροι εκεί πιστοί στην ΒΡΩΜΑ...

Σωτήρης

Να μην πω κιόλας ότι η βρώμα ήταν από το δίποδο που γαργαλιότανε...

tina

εμεις να δεις πως σας βαρεθηκαμε απλυτα αριστοφασιστακια

vivi

συριζακο ποσαπαιρνεις; μονο 60; λιγα για τοση δουλεια!!!

Για πες μου

Πόσα 0.60 πρέπει να πάρω για να αγοράσω ένα πιάτο φακές των 12 ευρώ από το κελπνο του Άδωνη;

bella

οχι περισσοτερο απο τα λυγουρια του συριζα! ετσι μικρε;

Να τα λέμε αυτά

ΝΔ ... το κόμμα της μίζας και της ρεμούλας!

Θιχτηκες;;;

Απατεωνάκι;;; Χαχαχαχαχαχα ψαρούκλα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης