Ντοκουμέντο: Τουρκικά αλιευτικά ψαρεύουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα, δίπλα σε Πάτμο και Αρκιούς

unnamed__1_

Δείτε τις φωτογραφίες - Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» καταγγέλλει ότι οι Τούρκοι ψαράδες κλέβουν τους φυσικούς πόρους και οι αρμόδιες ελληνικές αρχές αδιαφορούν - Οι παραβιάσεις από τα τουρκικά αλιευτικά, σε μια εποχή που τα ελληνικά αλιευτικά απαγορεύεται να ψαρεύουν, γίνονται όλη την ημέρα, ακόμη και τη νύχτα

Προκλητικά περιστατικά με τουρκικές μηχανότρατες να ψαρεύουν σε ελληνικά νερά έχει καταγράψει ερευνητικό σκάφος του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, ανάμεσα στην Πάτμο και τους Αρκιούς.

Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, τα τουρκικά αλιευτικά όχι μόνο παραβιάζουν την οριογραμμή, αλλά εισέρχονται βαθιά μέσα στο Αιγαίο, προσεγγίζοντας ακόμα 100 μέτρα από τα ελληνικά νησιά. Αυτές οι παραβιάσεις γίνονται, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά ακόμα και καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, κοντά σε τουριστικές περιοχές, όπως καταγράφηκαν τις περασμένες ημέρες από το ερευνητικό σκάφος του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, ανάμεσα στην Πάτμο και τους Αρκιούς!

«Περισσότερο προκλητική από τη στάση των μεγάλων τουρκικών αλιευτικών, θεωρούμε την αδιαφορία και ανεπάρκεια των ελληνικών αρχών, δεδομένου ότι παρόλες τις επανειλειμμένες καταγγελίες που λαμβάνουν καθημερινά από πολίτες, αλιείς, τουριστικά σκάφη και από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, επί μία εβδομάδα δεν είναι σε θέση να απωθήσουν τα τουρκικά αλιευτικά από τα ελληνικά χωρικά ύδατα», σημειώνει το Ινστιτούτο.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι αξιοσημείωτα είναι και τα πολυάριθμα περιστατικά όπου Έλληνες ψαράδες καταγγέλλουν στις λιμενικές αρχές την παράνομη δραστηριότητα των τουρκικών αλιευτικών, αλλά τελικά καταλήγουν να είναι οι ίδιοι υπόλογοι και στόχος ελέγχων, αντί να αξιοποιούνται οι πληροφορίες που προσφέρουν για την αντιμετώπιση αυτών των παραβιάσεων από τα τουρκικά σκάφη.

Οι τουρκικές μηχανότρατες παραμένουν επί μέρες στα ελληνικά νερά και επιστρέφουν στην Τουρκία μόνο για να εκφορτώσουν την ψαριά τους.Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία εποχή όπου τα αντίστοιχα ελληνικά αλιευτικά απαγορεύεται να ψαρεύουν, ενώ οι Έλληνες παράκτιοι αλιείς της περιοχής, με δυσκολία επιβιώνουν ψαρεύοντας τα ήδη υπεραλιευμένα ιχθυαποθέματα.

Σε όλες τις προσεγγίσεις προς τις παράνομες μηχανότρατες από το ερευνητικό σκάφος του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος δεχόμαστε απειλές και προσβλητικές χειρονομίες, αλλά και την αίσθηση ότι χρόνο με το χρόνο επεκτείνεται το "κεκτημένο τους δικαίωμα" να ψαρεύουν στα ελληνικά νερά. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται επικίνδυνα προηγούμενα που μας προβληματίζουν ιδιαίτερα, καθώς εάν οι κρατικές αρχές δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τέτοια προκλητικά περιστατικά κατά τους θερινούς μήνες, τι πρέπει να περιμένουμε όταν θα επικρατούν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα, σε ένα Αιγαίο που εγκαταλείπεται, μόλις αναχωρήσουν οι τελευταίοι επισκέπτες.


boat
boat1
boat2
boat3

ΣΧΟΛΙΑ (53)

Γιάννης Γ

Να τελειώνουμε με αυτό το θέμα "περι θαλάσσιων συνόρων" αυτό που πολλοί γράφουν και πιστεύουν οτι υπάρχουν εδω.... Θαλάσσια σύνορα δεν υπάρχουν πουθενα σε ολες μα σε ολες τις θάλασσες της υδρογείου. Μπείτε σε ολους τους εγκυρους παγκόσμιους χάρτες( και εδώ μπείτε στους χάρτες πχ. Google , big , κλπ) και δεν θα δείτε πουθενά ζωγραφισμένες γραμμές συνόρων μέσα στην θάλασσα . Σύνορα φαίνονται μόνο στην στεριά στα ποτάμια και στις .λίμνες. ..... Το μόνο που υπάρχουν ειναι χωρικά ύδατα, συνορεύουσες θάλασσες όπου οι αποστάσεις μεταξύ δύο κρατών ειναι λιγότερες των δηλωμένων χωρικών υδάτων όπου ορίζεται η νοητή γραμμή του μέσου. ...... Υπάρχει η ΑΟΖ , όπου απο την στεριά αυτή επεκτείνεται εως το βάθος 200 μέτρων της θάλασσας. Υπάρχει και η υπεράκτια ωκεάνειος ζώνη αλιείας που φτάνει μέσα στον ωκεανό έως και 600 ναυτικά μίλια.. Πέραν αυτών των ορίων υπάρχουν τα διεθνή ύδατα. .... Σε ολες τις χωρικές θάλασσες του κόσμου ισχύει η ελευθερία της αβλαβούς διέλευσης κάθε πλωτού μέσου σύμφωνα με τον ΔΚΑΣ (Διεθνή κανονισμό αποφυγής συγκρούσεων), και εκτός όπου ορίζεται ως prohibited entry or navigating απο τον ΙΜΟ (Ο αντίστοιχος ΟΗΕ για τις θάλασσες και την ναυτιλιακή δραστηριότητα γενικώς). Αυτά λέει η παγκόσμια συνθήκη της Οτταβας που έχει ενσωματωθεί ως νόμος σε ολες τις χώρες του κόσμου που βρέχονται απο την θάλασσα. Και πουθενά δεν αναφέρει αυτή η συνθήκην τις λέξεις θαλάσσια σύνορα ή στο πρωτότυπο κείμενο sea boundaries.. Και στα καθ ημάς τώρα στο Αιγαίο. Τα χωρικά μας ύδατα επεκτείνονται εως τα 6 ναυτικά μίλια , και όπου οι αποστάσεις ειναι μικρότερες απο τα παράλια ή τα νησιά της Τουρκίας τότε ισχύει το μέσον της γραμμής. Πέρα απο αυτές τις αποστάσεις εντός του Αιγαίου τα ύδατα ειναι διεθνή. Και κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε οτι δήποτε πλοίο οιασδήποτε εθνικότητας να ταξιδεύει. Και στα χωρικά μας ύδατα εκτός απο την περιοχή των Σποράδων και νότια της Ζακύνθου οπου υπάρχει απαγόρευση για λόγους προστασίας της χελώνας το κάθε πλωτό μέσο ειναι ελεύθερο να κάνει αβλαβή διέλευση οπουδήποτε. .....

Γιάννη Γ

Το γεγονός ότι, η βλακεια σου είναι μεγαλύτερη από το κείμενο σου θα έπρεπε να σε απασχολεί ιδιαίτερος! Ζαγαρι, ε ζαγαρι!

Γιατι πληρωνουμε τις Ενοπλες Δυναμεις;

Όλοι αυτοί οι κοιλαράδες Στρατηγοί με τα παράσημα Παρέλασης, γιατί πληρώνονται; Για να κάνουν ότι δε βλέπουν; Ξεφτίλα όλοι οι ένστολοι, ούτε μια Τουφεκιά δε μη έχουμε ρίξει και μας πυροβολούν μέχρι και οι Τούρκοι ψαράδες. Ντροπή για τους Δημοσίους με στολή να πληρώνονται κάθε μήνα για να κάθονται.

Β Ν

Γιατι να μην ψαρευουν σε ελληνικα χωρικα υδατα ο αρμοδιος υπουργος ειναι τυφλος ,και να με συμπαθα ,σκεφτονται οι τουρκοι ψαραδες αφου δεν μας βλεπει ας ριξουμε τις ψαριες μας, αφου ουτε ο αλλος ,ο Μπανον ,σκεφτονται δεν τολμαει να μας πειραξει τον εχουν μαθει και αυτοι οτι ειναι μονο λογια ,σου λενε σκυλι που γαυγισει δεν δαγκανει,και ετσι οχι μονο ψαρευουν αλλα θα τα φερνουν για πουλιμα στη Μηχανιωνα μπας και κονομισουν κανενα ευρω τωρα που η λιρα τους εγινε sofrex,αλλα και ο αλλος δεν νοιαζετε μονο ρωσους μοναχους δεν επιτρεπει να πανε στο αγιο ορος ,και ετσι λοιπον μας πειρανε χαμπαρει και μπαινουν και αλεθουν και και αλεστικα δεν δινουν,ζητω η Ελλας ελληνων αριστερων.

Waldorf

Με το ensemble των κιναίδων που "εκπροσωπούν" την Ελλάδα απορώ πως οι Εσκιμώοι δεν ψαρεύουν στον Κορινθιακό!!!

Μονο για την Ελλάδα δεν υπάρχουν ΣΥΝΟΡΑ.

ΣΙΓΑ μην ασχοληθεί το λιμενικό Με τις παραβιάσεις των Τούρκων αλιέων στο Αιγαίο. Έχει ΠΟΛΥ πιο σημαντικά πράγματα να ΚΑΝΕΙ (ΑΦΟΥ όπως λέει και ο ΤΣΙΠΡΑΣ η θάλασσα δεν έχει ΣΥΝΟΡΑ ) εχει να ΚΑΝΕΙ την Φιλιππινέζα των λαθρομεταναστών και των ΛΑΘΡΟΔΙΑΚΙΝΗΤΩΝ που κατακλύζουν την Ελλάδα.

ATHINEOS

Τα προβληματα με την Τουρκια δεν εχουν ξεκινησει ακομη. Καντε υπομονη σε λιγο αρχιζει .............

Γιάννης Γ

Ασχετα και ανεγκέφαλα τρόλια, βλέπω το ανοίξατε και πάλι το "κουτάκι σας" να πουλήσετε αντιπολιτευτικό μένος. ...... Αυτό με τα αλιευτικά γινόταν διαχρονικά δεκαετίες και ΄συνεχίζεται και τώρα . Δηλαδή μια ζωή τα ιδια και τα ιδια με τους ένθεν και εκείθεν ψαράδες. Και τα Ελληνικά αλιευτικά δεν πάνε πίσω τότε που επιτρέπεται το ψάρεμα με το να μπαίνουν και αυτά προς Τουρκική μεριά και να κάνουν και αυτά παράνομη εκει αλιεία. ....... Και μιας και λόγω Ευρωπαϊκής ντιρεκτίβας ολα τα αλιευτικά των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαικής ενωσης αυτές τις εποχές απαγορεύουν την αλίευση με τέτοια σκάφη, Η Τουρκία δυστυχώς δεν υπάγεται σε αυτό το καθεστώς. . Τα ψάρια πάντως που αλιεύουν παράνομα στα δικά μας χωρικά ύδατα αλλά και αυτά που ψαρεύονται στα δικά τους χωρικά ύδατα τα περισσότερα με κρυφό τρόπο με "τράμπα" διοχετεύονται κρυφά στα Ελληνικά νησιά. ...... Η τιμή ειναι πάρα πολύ καλύτερη που πληρώνουν για φρέσκο ψάρι τα Ελληνικά ξενοδοχεία και ταβέρνες / εστιατόρια στα νησιά μας απο το να τα πουλήσουν στην Τουρκία. ... Τεράστια ειναι η ζήτηση τώρα το καλοκαίρι σε ψάρια απο τον τουρισμό στα νησιά. .............. Και το να αρχίσουν τώρα τσαμπουκάδες και κυνηγητό των Τουρκικών αλιευτικών δεν προσφέρει τίποτε πέρα απο ενταση, και απασχόληση των λιμενικών σκαφών απο άλλες σοβαρότερες υπηρεσιακές ανάγκες.

Εσυ

Δεν γ...ς που δεν γ...ς,δεν πας για ψαρεμα,συριζοβλακα!

Θανάσης Θ

Ευχαριστούμε για την ενημέρωση Τουρκικό Γραφείο Τύπου Antifa.

mm

Μόνο για τα πανηγύρια είναι οι Συριζανέλ.

Πωπω

ΣΟΚ

John Doe

Συγχαρητήρια στην ομάδα που ανέδειξε το θέμα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kammena0

Ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, προειδοποιεί ότι μετά τις υψηλές θερμοκρασίες και τις πυρκαγιές ακολουθούν έντονες βροχοπτώσεις που συμπαρασύρουν τα ευπαθή υλικά και προκαλούν πλημμύρες  - «Αναγκαία τα αντιπλημμυρικά έργια για να προλάβουμε έντονα καιρικά φαινόμενα» προσθέτει

1