Ρίκα Βαγιάνη: Οι σταθμοί στη ζωή της, η μητρότητα και η Αυστραλία

Ρίκα Βαγιάνη: Οι σταθμοί στη ζωή της, η μητρότητα και η Αυστραλία

Στα 56 της χρόνια η γνωστή δημοσιογράφος έφυγε από τη ζωή – Δείτε συνεντεύξεις και δηλώσεις της Ρίκας Βαγιάνη

Rika_Vagianni1
Ρίκα Βαγιάνη μόλις στα 56 της χρόνια έφυγε από τη ζωή χτυπημένη από τον καρκίνο. Τις τελευταίες 10 μέρες έδινε μάχη στην εντατική του Ερρίκος Ντυνάν όπυ και άφησε την τελευταία της πνοή, ενώ νωρίτερα είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο Σωτηρία. Η ίδια στο βιογραφικό της σημείωμα όταν ήταν υποψήφια βουλευτής με το Ποτάμι έγραφε για τον εαυτό της: «Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1962. Είμαι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Έχω απασχοληθεί ως ηθοποιός σε πρώτη φάση, στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Παράλληλα, από το 1979 ως το 2012 εργάστηκα χωρίς διακοπή στην έντυπη, ηλεκτρονική και ψηφιακή δημοσιογραφία. Έχω εκδώσει δύο βιβλία για παιδικές ηλικίες. Μιλάω αγγλικά και γαλλικά, είμαι παντρεμένη και έχω ένα γιο, τον Οδυσσέα Στεφανή», έγραφε η ίδια στο βιογραφικό της σημείωμα ως υποψήφια βουλευτής με το Ποτάμι.

Ο σύζυγος και το ταξίδι στην Αυστραλία
Η Ρίκα Βαγιάνη ήταν παντρεμένη με τον γιατρό Νίκο Στεφανή. Μαζί απέκτησαν έναν γιο τον Οδυσσέα. Η δημοσιογράφος στις αρχές του 2011 έφυγε μαζί με την οικογένειά της για το Περθ της Αυστραλίας όμως ένα χρόνο μετά επέστρεψε στην Ελλάδα με το γιο της. Η Ρίκα είχε μιλήσει στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη για την επιστροφή: «Τα σχέδια της οικογένειας ήταν να επιστρέψουμε. Φύγαμε για κάποια χρόνια, όχι για πάντα. Και αυτό κάναμε, επιστρέψαμε. Ο σύζυγος, βέβαια, έχει κάτι “χρωστούμενα” ακόμα στην Αυστραλία και είναι ακόμη εκεί. Επέστρεψα εγώ με το παιδί, επειδή αρχίζουν τα σχολεία. Πιο πολύ μας έλειψαν οι γονείς μας και οι κολλητοί μας».

Rika_Vagianni


Με είχαν απολύσει από όλες τις δουλειές γιατί ήμουν πολυτέλεια
Το Νοέμβριο του 2013 είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην εκπομπή Joy για την Αυστραλία αλλά και για το πώς έχασε όλες τις δημοσιογραφικές δουλειές που είχε: «Πριν ζήσω στην Αυστραλία, ήθελα πολύ να ζούσα σε μια άλλη χώρα. Όμως το παιδί ήταν σε ευαίσθητη ηλικία και δεν μπορούσαν ομολογουμένως και οι δύο γονείς να ξαμολυθούν σε δουλειές και ταξίδια. Ο άνδρας μου δούλευε αλλά η μαμά έπρεπε να μείνει στο σπίτι. Έπρεπε να μετακομίσουμε το νοικοκυριό και να φροντίσουμε για τις δραστηριότητες του παιδιού μας εκεί. Χρειαζόταν φυσική παρουσία για την ανατροφή του. Δεν είμαι άνθρωπος που ψήνεται. Θα ήταν ψέμα αν το έλεγα αυτό. Θα αδικούσα τον εαυτό μου. Το πρώτο χρόνο παραμονής μου εκεί, είχα την δουλειά μου στο Έθνος απλά μετατέθηκε στο πιο διεθνές κομμάτι και είχα μια στήλη σε free press περιοδικό και κάποιες άλλες συνεργασίες που έτρεχαν. Το δεύτερο χρόνο με απέλυσαν όλοι γιατί ήμουν πολυτέλεια πια. Μου είπαν ότι "εδώ αφήνουμε να φύγουν άνθρωποι-κλειδιά που έχουν οικογένεια. Είναι προκλητικό."Έτσι έχασα όλες τις δουλειές που είχα».

zappIT.gr Η Ρίκα Βαγιάνη στο JOY
Κλείσιμο

Η επιστροφή στην τηλεόραση που δεν έγινε ποτέ
Η Ρίκα είχε μιλήσει και για την πιθανότητα να επιτρέψει πίσω στην τηλεόραση: «Έχω πάρα πολλές προτάσεις, όλες, όμως, τις κάνω εγώ. Υπάρχει μεγάλη επιφύλαξη στα επαγγελματικά. Δύσκολοι καιροί... Το ξέρουμε όλοι. Είναι μικρή αγορά, δεν το βάζουμε όμως κάτω. Ψάχνω για δουλειά, δεν ανησυχώ όμως, θα βρω. Είμαι πολυεργαλείο, αν δεν δουλέψει κάτι σε μια εξειδίκευση, θα δουλέψει στη διπλανή. Δεν έχω άγχος, ας μη λέμε και ό,τι θέλουμε».

Οταν η Ρίκα Βαγιάνη είχε επισκεφτεί τη Λέρο
Η Ρίκα Βαγιάνη στη Λέρο

 
Η μητρότητα μετά τα 40
Για το γεγονός ότι απέκτησε παιδί μετά τα 40 η Ρίκα Βαγιάνη είχε πει στο περιοδικό ΟΚ!:
«Αγχώθηκα όταν είχα κάποιες εγκυμοσύνες που δεν ολοκληρώνονταν. Αλλά είναι είναι κάτι που θα τρομάξει και ένα κορίτσι που είναι 20 χρονών. Τελικά πήγαν όλα καλά, είχα μια εκπληκτική εγκυμοσύνη, οπότε ακόμα και αν αγχώθηκα κάποιες στιγμές το έχω ήδη ξεχάσει».

Rika_Vagiani


Η μάχη με τον καρκίνο και οι σπάνιες έξοδοι
Το τελευταίο χρονικό διάστημα η δημοσιογράφος έδινε σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Η ίδια είχε επιλέξει να μην γνωστοποιήσει το πρόβλημα που αντιμετώπιζε με την υγεία της. Είχε δίπλα της μόνο την οικογένειά της και ελάχιστους φίλους… Οι δημόσιες εμφανίσεις της τα τελευταία χρόνια ήταν ελάχιστες.

Γιάννης Διακογιάννης και Ρίκα Βαγιάνη στην τελευταία τους κοινή τηλεοπτική εμφάνιση
Ήταν τον Ιούλιο του 2014, όταν ο μπαμπάς και μεγάλος αθλητικογράφος Γιάννης Διακογιάννης εμφανιζόταν στην εκπομπή της ΕΡΤ (τότε ΝΕΡΙΤ) μαζί με την θετή του και αγαπημένη του κόρη Ρίκα Βαγιάνη, που σήμερα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών. Ο Γ. Διακογιάννης αγαπούσε πάρα πολύ τη Ρίκα Βαγιάνη όπως και εκείνη τον μπαμπά της και την μεγάλωσε σαν βιολογική του κόρη. Λίγοι, εξάλλου, ξέρουν πώς προέκυψε το όνομα Βαγιάνη. Είναι τα αρχικά από το όνομα της μητέρας της Βαρβάρας και του δεύτερου γάμου της με τον Γιάννη Διακογιάννη.
Στις 12 Ιουλίου 2014 φιλοξενήθηκαν οι δυο τους στην εκπομπή «Πάντα ν' ανταμώνουμε», σε μια από τις τελευταίες τους αν όχι την τελευταία τους κοινή τηλεοπτική εμφάνιση.

Ο Γιάννης Διακογιάννης στην ΝΕΡΙΤ (12/07/2014)


Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για το θάνατο της Ρίκας Βαγιάνη
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με ανείπωτη θλίψη ανακοινώνει το θάνατο της συναδέλφου Μαρίκας Ζούλα (Ρίκα Βαγιάννη), η οποία «έφυγε» σήμερα από κοντά μας σε ηλικία 56 ετών, μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο. Η Ρίκα Βαγιάνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962 και αφού αποφοίτησε από την Ελληνογαλλική Σχολή Αγ. Ιωσήφ, σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου. Παράλληλα, εξειδικεύτηκε στη μετάφραση της αγγλικής και της γαλλικής γλώσσας, σπουδάζοντας στο Βρετανικό Συμβούλιο και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία δοκιμάζοντας τις δυνάμεις της στο χώρο της υποκριτικής αλλά τελικά την κέρδισε η δημοσιογραφία, βαδίζοντας στα χνάρια του αείμνηστου πατέρα της Οδυσσέα Ζούλα αλλά και του πολυαγαπημένου θετού πατέρα της, βετεράνου αθλητικογράφου Γιάννη Διακογιάννη.  Η Ρίκα Βαγιάνη εργάστηκε με απόλυτη επιτυχία στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Άφησε το στίγμα της στον περιοδικό Τύπο ξεκινώντας αμέσως μετά το πέρας των λυκειακών της σπουδών το 1979 στο περιοδικό «COSMOPOLITAN». Ακολούθησαν πολλά περιοδικά («ΕΝΑ», «ΚΛΙΚ», «NITRO», «DOWNTOWN»), ραδιοφωνικοί σταθμοί («TOP FM», «LADY FM», «ΑΘΗΝΑ 9,84», «ANTENNA FM») αλλά και τηλεοπτικοί σταθμοί («MEGA CHANNEL», «STAR CHANNEL», «ΚΑΝΑΛΙ 5», «SEVEN X», «ΕΡΤ», «NET»). Από το 1994 και επί σειρά ετών εργάστηκε και στην εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ως καλλιτεχνική συντάκτρια και από το 2005 στο «ΕΘΝΟΣ».

Το πηγαίο χιούμορ της, η αυθεντικότητά της, η άνεσή της απέναντι στον τηλεοπτικό φακό, η εξαίρετη πένα της, η ετυμολογία και το εκρηκτικό ταμπεραμέντο της, ήταν στοιχεία που χαρακτήρισαν τη ζωή και τη σταδιοδρομία της. Όλοι όσοι τη γνώρισαν ή είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί της, βεβαιώνουν την ακεραιότητα του χαρακτήρα της και την πρόσχαρη διάθεση με την οποία αντιμετώπιζε τα προσφιλή της πρόσωπα και τους συναδέλφους της.  

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται τους οικείους της, το σύζυγο και τον ανήλικο γιο της Οδυσσέα και ιδιαίτερα τον συνάδελφο Γιάννη Διακογιάννη. Η Ρίκα Βαγιάννη υπήρξε μια εξαίρετη συνάδελφος που, παρά το σύντομο βίο της, κατάφερε να αφήσει γερό το αποτύπωμά της στην ελληνική δημοσιογραφία. Εργάστηκε με συνέπεια, ευγένεια και συναδελφικότητα, χωρίς ποτέ να δημιουργήσει αντιπαλότητες και προστριβές.
Τα στοιχεία της κηδείας της Ρίκας Βαγιάνη θα γίνουν γνωστά με νεότερη ανακοίνωση. 
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης