Κατατέθηκε η τροπολογία υποχρεωτικής σύνταξης των νόμιμων μουφτήδων της Θράκης για χατίρι του Ερντογάν

mouftides-xanthi

Άνγωστο πώς θα εκλεγούν οι διάδοχοί τους - Ο Ερντογάν πιέζει για απευθείας εκλογή από τη μειονότητα

Την ίδια ώρα που η χώρα μετράει τις πληγές της από τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, η κυβέρνηση προχωράει στην «αποκαθήλωση» των νόμιμων μουφτήδων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, ικανοποιώντας ουσιαστικά ένα πάγιο αίτημα της Άγκυρας.

Συγκεκριμένα σε τροπολογία για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο : “Πανεπιστήμιο Ιωάννίων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις”, συμπεριλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- άρθρο που οδηγεί στην υποχρεωτική συνταξιοδότηση των σημερινών μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής, σε χρονικό διάστημα δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου.

Όπως αποκάλυψε στις αρχές Ιουλίου το ΘΕΜΑ, με εντολή του πρωθυπουργού κ.Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Παιδείας κ.Κωνσταντίνος Γαβρόγλου είχε ζητήσει επιτακτικά την παραίτηση των νόμιμων μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής, κ.κ. Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου και Μέτσο Τζεμαλή αντίστοιχα, προκειμένου ν΄ ανοίξει ο δρόμος για τη διαδοχή τους. Ο μουφτής Ξάνθης μάλιστα, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση στην Αθήνα με τον υπουργό Παιδείας και τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού κ.Βαγγέλη Καλπαδάκη, οι οποίοι του ζήτησαν επιτακτικά να «διευκολύνει» τους κυβερνητικούς χειρισμούς, υποβάλλοντας γραπτώς την παραίτηση του. Αίτημα που τόσο ο κ.Σινίκογλου, όσο και ο μουφτής Κομοτηνής κ.Μέτσο Τζεμαλή, αρνήθηκαν υποστηρίζοντας πως η θητεία τους λήγει το 2021, και πως απόπειρα παύσης τους θα ισοδυναμούσε με νομικό πραξικόπημα.

Τελικά η κυβέρνηση επέλεξε να τους παύσει μέσω ... αναγκαστικής συνταξιοδότησης, ορίζοντας πλέον πως οι εκάστοτε επικεφαλής των τριών Μουφτειών Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμότειχου αποχωρούν υποχρεωτικά από τη θέση τους, με τη συμπλήρωση του 67ου έτος της ηλικίας τους, όπως συμβαίνει ουσιαστικά με τους ... δικαστικούς . Στην τροπολογία που σήμερα ήρθε στη βουλή, αναφέρεται συγκεκριμένα πως : “ο μουφτής (ή ο τοποτηρητής μουφτής) παράλληλα με τα θρησκευτικά του καθήκοντα είναι και δημόσιος λειτουργός (με θέση γενικού διευθυντή) ασκώντας και δικαιοδοτικά καθήκοντα επί ορισμένων υποθέσεων ιδιωτικού δικαίου που αφορούν μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της περιφέρειάς του (εφόσον αυτά έχουν υπαχθεί στη δικαιοδοσία του, αποχωρεί υποχρεωτικά από τη θέση του μόλις συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του, προκειμένου η Πολιτεία να μπορεί να προγραμματίζει την ομαλή διαδοχή στην υπηρεσία”.

tropologia-moufti1


Άγνωστο πώς θα επιλεγούν οι νέοι μουφτήδες

Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη ποιοι θα είναι οι νέοι μουφτήδες στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης και με ποιόν τρόπο θα επιλεγούν από το υπουργείο Παιδείας, την ίδια ώρα που οι τουρκόφρονες της μειονότητας όπως και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, στην τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, θέτουν ευθέως θέμα εκλογής μουφτήδων απευθείας από τη μειονότητα, παραβλέποντας πως εκτός από πνευματικοί ηγέτες εξακολουθούν να έχουν -έστω και προαιρετικά- ρόλο δικαστή στο πλαίσιο της Σαρίας.

Η Τουρκία συστηματικά επιδιώκει να υποδεικνύει και να ελέγχει την πνευματική ηγεσία της μειονότητας, αν και ακόμη και στη δική της περίπτωση οι μουφτήδες στη γειτονική χώρα διορίζονται και δεν εκλέγονται. Στόχος βέβαια είναι η πλήρη υποταγή και της μειονότητας αλλά και ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων των Βακουφίων στην Θράκη, που περιλαμβάνει πολλά «φιλέτα».

Κύριος εκφραστής των τούρκικων επιδιώξεων στην Θράκη, είναι ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο οποίος συμπεριφέρεται ως «τοποτηρητής» με το «ΟΚ» του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής. Ο Ζεϊμπέκ φιλοδοξεί να νομιμοποιήσει τον «ψευδομουφτής» Αχμέτ Μέτε, που μετά από μία περίοδο στον «πάγο» από την Τουρκία –λόγω φερόμενων σχέσεων του με το δίκτυο Γκιουλέν- επανέκαμψε δριμύτερος και βασιλικότερος του … Ερντογάν.

Στην ίδια τροπολογία ορίζεται πως οι δαπάνες λειτουργίας των Μουφτειών, θα καλύπτονται από το υπουργείο Παιδείας , προκειμένου “να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι θρησκευτικές ανάγκες της μουσουλμανικής μειονότητας” επισημαίνοντας πως οι Μουφτείες είναι “αποκεντρωμένες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας που υπάγονται απευθείας στον οικείο υπουργό”.

ΣΧΟΛΙΑ (38)

@ @ούστ ρε ισλαμοταλιμπάν και λοιπούς

Μπορείτε να κτυπιέστε για αλλες 2000 χρόνια τρολλάρες της αθεϊας. Τίποτε δεν θα αλλάξει. Μέχρι τώρα θα έπρεπε να το είχατε καταλάβει.

ΕΛΛΗΝΑΣ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

OΡΓΗ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΥΦΤΗΔΕΣ ΠΟΥ ''ΞΕΡΝΟΥΝ ΦΩΤΙΑ'' ΣΤΑ ΚΥΡΗΓΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΚΑΝΕΝΑΣ ΞΕΦΤΙΛΑΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ . ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΠΑΠΑΔΕΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΧΟΛΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΚΑΘΙΚΙΑ .

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΟ ΜΕΝΟΣ ΠΟΛΛΩΝ... ΓΙΑΤΙ, ΔΗΛΑΔΗ; ΤΟ ΝΑ ΠΛΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ''ΝΟΜΙΜΟ''; ΡΕ ΑΝΤΕ ΞΥΘΕΙΤΕ....

@ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

Πράγματι.... δράμα ο Κώστας...!!

J

<<ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ>>ενταξει δεν εχω πια τι να πω παο πασο!

@Κωστας-Δραμα

Πληρώνουμε επίσης τους μισθούς των μουφτήδων.

Thr

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη προδοσία από αυτή.Ελπιζω στο μέλλον( είμαι σίγουρος ότι κάτι κακό πλέον θα συμβεί εκεί αν περάσει αυτο) να βγει μια πατριωτική κυβέρνηση και να τιμωρήσει παραδειγματικα(αν συμβεί κάτι κακό λόγω των νέων δεδομένων θα πρέπει να τιμωρηθούν για εσχάτη προδοσία) αυτούς τους αναισχυντους.

ΣΔ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ!! Η σπορά των ηττημένων του 49 εκδικείται με μανία την Ελλάδα.

Εκει στο ΠΘ, σοβαρευτείτε

"Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη ποιοι θα είναι οι νέοι μουφτήδες στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης και με ποιόν τρόπο θα επιλεγούν από το υπουργείο Παιδείας". Αδιευκρίνιστο;;; Με το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;;; Μάλλον έχουμε χάσει τη σοβαρότητά μας. Δηλαδή πιστεύετε ότι εκδιώχθηκαν κακήν κακώς οι προηγούμενοι χωρίς λόγο; Δεν ξέρετε ή γιατί διστάζετε να πείτε ότι οι νέοι θα επιλεγούν από τον Ερντογάν (έχουν ήδη επιλεγεί) και θα δοθεί από αυτόν η εντολή διορισμού τους στη δουλοπρεπή συμμορία που παριστάνει την κυβέρνηση στην Ελλάδα; Δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν δίνει εντολές και οι ΠΡΟΔΟΤΕΣ τσακίζονται να υπακούσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτός που έβαλε στο ψηφοδέλτιό του 2 πράκτορες του προξενείου και το τελευταίο μοίρασε τους ψήφους με αποτέλεσμα να εκλεγούν και οι δύο; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετέτρεψε τη Θράκη σε επαρχία της Τουρκίας δίνοντας άδεια σε όποιον τούρκο πολιτικό γούσταρε να κάνει περιοδείες; Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι τώρα θα αλλάξει τακτική απέναντι στον αφέντη του σουλτάνο;

Γιαννης

έγκλημα κάνετε, θα μπουν πράκτορες της Τουρκίας, άνθρωποι του προξενείου. Ξεπουλάτε τη Θράκη!

bagslo

Good diplomacy eee??? Στα τέσσερα τώρα τσΙρΙζοποΥλα, έρχεται ο σουλτάνος..

Ειμαστε ηδη

δορυφορος της Τουρκιας. Ο,τι μας λενε, κανουμε. Απλα δεν εχει επισημοποιηθει. Τα λεγε ο Παναγιωτης ο Κονδυλης απο τα μεσα του 90

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

stop_bull

Μέλη του συλλόγου και του διεθνούς κέντρου επισκέφθηκαν το 2ο Γυμνάσιο και το 9ο Δημοτικό Γλυφάδας, θέτοντας σε εφαρμογή το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας με το Δήμο της περιοχής

OASTH_2

Κόντρα του ΟΑΣΘ με την εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη - Παρέθεσε λίστα με αιτήματα για «ρουσφετολογικές» προσλήψεις που όπως υποστηρίζει υπέβαλαν στελέχη της ΝΔ τουλάχιστον προ... δεκαετίας

zimies01

Σε 66 σελίδες, η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, που άσκησε ποινικές διώξεις για την υπόθεση, περιγράφει καρέ-καρέ τι (δεν) έπραξαν οι αρμόδιοι, ώστε να μην φτάσουμε στην τραγωδία με τους 25 νεκρούς - Απίστευτα σκηνικά γραφειοκρατίας ανάμεσα σε Περιφέρεια και Δασαρχείο Αιγάλεω, για αντιπλημμυρικά έργα που δεν έγιναν ποτέ