«Κρανίου τόπος» το Μάτι: Δείτε εικόνες από drone

drone1

12.600 στρέμματα καμένης γης στην Ανατολική Αττική - Το χρονικό των ευθυνών της τραγωδίας

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από drone, που καταγράφουν το μέγεθος της καταστροφής στο Μάτι, μετά το πέρασμα της φονικής φωτιάς.

Μέσα σε λίγες ώρες κάηκε τεράστια δασική έκταση και οικιστικές περιοχές, αφήνοντας πίσω μια εθνική τραγωδία.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), η εκτιμώμενη έκταση των καμένων είναι της τάξης των 1.260 εκταρίων (12.600 στρεμμάτων).
drone5
drone4
drone3
drone2
drone1

Ένα καταπράσινο τοπίο, μετατράπηκε μέσα σε λίγη ώρα σε «κρανίου τόπος», αφήνοντά πίσω του νεκρούς και στάχτες.

Η λίστα με τις σορούς που έχουν ταυτοποιηθεί, περιελάμβανε χθες το βράδυ σύμφωνα με την Πυροσβεστική 70 θύματα. Η νέα, επικαιροποημένη λίστα με θύματα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, αριθμεί 14 σορούς.

air1
air2
air3
air4
air5
air6
air7Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής
pyr-anakoin


Ο κατάλογος με τους εγκαυματίες στα νοσοκομεία περιλαμβάνει πλέον 43 ενήλικες και ένα παιδί. Την περασμένη Τρίτη υπήρχαν σε αυτόν 156 ενήλικες και 16 παιδιά.

Μάχη για τη ζωή τους εξακολουθούν να δίνουν στις Εντατικές τεσσάρων νοσοκομείων 11 εγκαυματίες. Χθες το απόγευμα μια γυναίκα εισήχθη εσπευσμένα στην Εντατική του Γεννηματάς, καθώς η κατάστασή της παρουσίασε επιδείνωση. Εκτός αυτής, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε ΜΕΘ 6 εγκαυματίες στον Ευαγγελισμό, 2 στο ΚΑΤ και 2 στο Θριάσιο.

Άλλοι 32 άνθρωποι που φέρουν σοβαρές βλάβες και τραύματα στους πνεύμονες και στο δέρμα λόγω της πυρκαγιάς της περασμένης Δευτέρας νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Ευαγγελισμός, Αττικόν, Θριάσιο, Γεννηματάς, ΚΑΤ με τρία τελευταία νοσοκομεία να βρίσκονται στην αιχμή και λόγω των Μονάδων Εγκαυμάτων που διαθέτουν.


 Το χρονικό των ευθυνών της τραγωδίας - Ερώτηση από το Κίνημα Αλλαγής 

Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών και αίτηση κατάθεσης εγγράφων για τις ευθύνες που οδήγησαν στην τραγωδία και τα θύματα της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Αττικής και Υπεύθυνη Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Η κυρία Χριστοφιλοπούλου ζητεί να δοθεί αντίγραφο των καταγεγραμμένων κλήσεων και  συνομιλιών στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής από την Δευτέρα 23.7.2018 έως την Πέμπτη 26.7.2018 καθώς και οι συνομιλίες στα κέντρα του ΕΚΑΒ, του ΕΚΕΠΥ, και των νοσοκομείων Σισμανόγλειο, Ευαγγελισμός, Κρατικό Αθήνας, Θριάσιο και Παίδων, που αφορούν την πυρκαγιά της 23-24.7.2018.
xristofulopoulou

Ρωτά, δε, μεταξύ άλλων, «γιατί δεν ελήφθη κανένα από τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία προληπτικά και προστατευτικά μέτρα πολιτικής προστασίας», «γιατί δεν έγινε έγκαιρα προειδοποίηση για  εκκένωση των περιοχών που επλήγησαν», «από ποιον και γιατί ελήφθη η απόφαση να κλείσει η Λεωφ. Μαραθώνος», «γιατί κατά την κυβερνητική σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων αποκρύφτηκε η ύπαρξη θυμάτων και παρουσιάστηκε πλαστή εικόνα ύφεσης της πυρκαγιάς ενώ δόθηκε η έμφαση σε πολλαπλά μέτωπα ορισμένα εκ των οποίων  ήταν ήδη  υπό έλεγχο» και τελικά «ποιοι φέρουν την ευθύνη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική».

 Χρονολόγιο - ντοκουμέντο
giaporo

xristofilopoulou7
xristofilopoulou8
xristofilopoulou9
xristofilopoulou10
xristofilopoulou11
xristofilopoulou12
xristofilopoulou13
xristofilopoulou14
xristofilopoulou15
xristofilopoulou16
xristofilopoulou17
xristofilopoulou18


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ & Α.Κ.Ε.
Προς: Τον Υπουργό Εσωτερικών
ΘΕΜΑ: «Ευθύνες για την εθνική τραγωδία και τα θύματα της πυρκαγιάς στην Αν. Αττική»
 
Κύριε Υπουργέ,

Η 23η – 24η Ιουλίου καταγράφεται στη συλλογική μας μνήμη ως εθνική τραγωδία. Η εκατόμβη θυμάτων, οι οικογένειές τους, οι εκατοντάδες πολιτών που τραυματίστηκαν ή που έχασαν την περιουσία τους και καταστράφηκαν, αξιώνουν κατ’ ελάχιστον απαντήσεις στα τεράστια ερωτήματα που μένουν αναπάντητα.
Ζητούν δικαίως να προσωποποιηθούν οι ευθύνες και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Η ανταπόκριση στο αυτονόητο αυτό αίτημα είναι ελάχιστο χρέος της Πολιτείας.

Οι καταιγιστικές αποκαλύψεις συνθέτουν εικόνα εγκληματικών πράξεων και παραλείψεων:

-> Παραβίαση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, ελλιπής σχεδιασμός & ελλιπής προετοιμασία των δυνάμεων πολιτικής προστασίας

Τέσσερα έτη μετά την ψήφιση του Ν.4249/2014 δεν έχει διαμορφωθεί η «Εθνική Πολιτική για την Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών», ούτε ο «Εθνικός Σχεδιασμός Πολιτικής Προστασίας», ούτε έχει υλοποιηθεί και λειτουργήσει το Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης, όπως απαιτεί ο νόμος, ούτε έχουν πραγματοποιηθεί Διυπηρεσιακές Ασκήσειςσύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στην ΥΑ 1299/2003. Αντιθέτως, ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραδέχεται ανερυθρίαστα ότι «ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής δεν περιλαμβάνει την άναρχη δόμηση»!
 
-> Αγνόηση του επιπέδου κινδύνου πυρκαγιάς

Ο κίνδυνος να ξεσπάσουν πυρκαγιές στην Αττική στις 23.7.2018 ήταν πολύ υψηλός (Δείκτης 4). Και όμως δεν ελήφθησαν μέτρα αυξημένης επιτήρησης σε δασικές εκτάσεις, δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα οι κάτοικοι, δεν ελήφθησαν μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς, και δεν εξασφαλίστηκε η ετοιμότητα του προσωπικού και των μέσων των εμπλεκομένων φορέων (βλ. υπ’ αριθμ. 3752/25-05—2018 έγγραφο της ΓΓΠΠ).

Αντιθέτως, το μεσημέρι της Δευτέρας, 23.7.2018, διατάχθηκε η μετακίνηση των δυνάμεων που βρίσκονταν στο Κορωπί, την Παλλήνη και τη Νέα Μάκρη, αφήνοντας τις περιοχές αυτές εντελώς ανοχύρωτες όταν ξέσπασε η πυρκαγιά.
id2

->Καθυστερημένη αντίδραση μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς

Ενώ η πυρκαγιά ξεκίνησε τις 16.49, τα πρώτα οχήματα έφτασαν στις 17.15, δηλ. επί 26 λεπτά η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ήταν μηδενική. Η ολιγωρία επέτρεψε την γιγάντωση της φωτιάς, με αποτέλεσμα να απαιτούνται πολλαπλάσιες δυνάμεις για την κατάσβεσή της.

-> Λάθος εκτίμηση για την πορεία της φωτιάς – Αγνόηση των προβλέψεων της ΕΜΥ

Παρά το ότι η ΕΜΥ, στην πρόγνωσή της -που απεδείχθη ορθή-  είχε αναφέρει  ότι οι άνεμοι στην περιοχή θα ήταν δυτικοί, η εκτίμηση των επικεφαλής της Πυροσβεστικής ήταν ότι θα κινηθεί προς τον Διόνυσο.  Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: η ΕΜΥ επιβεβαιώθηκε (όπως αναμενόταν), η Πυροσβεστική διαψεύστηκε, και πολύ γρήγορα η φωτιά έφθασε στον Νέο Βουτζά, και εξαπλώθηκε ταχύτατα λόγω των πεύκων και των ξερών χόρτων  μέχρι τη Μαραθώνος.

->  Η παγίδα θανάτου: Παράλειψη εκκένωσης των περιοχών που επλήγησαν

Παρά το ότι υπάρχει σχετική θεσμική πρόβλεψη (αρθ. 18 του Ν.3613/2007) η Γενική Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισαν, ότι δεν πρέπει να επιχειρηθεί εκκένωση των περιοχών που επλήγησαν.  Η Πυροσβεστική απηύθυνε παράκληση προς τους κατοίκους να απομακρύνονται από τη φωτιά μόλις στις 21:21 και αφού υπήρχαν ήδη νεκροί. Εξ αντιδιαστολής, επισημαίνεται ότι όπου υπήρξε εκκένωση με πρωτοβουλία των άμεσα εμπλεκομένων (Λύρειο Ίδρυμα, Κατασκηνώσεις Αγίου Ανδρέα, Ίδρυμα «Η Παμμακάριστος») δεν θρηνήσαμε ούτε ένα θύμα.

->  Το Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης, που νομοθετήθηκε αλλά δεν λειτούργησε ποτέ

Παρά την νομοθέτηση του Εθνικού Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης το 2014, και 3,5 χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όταν χρειάστηκε να αποσταλούν μαζικά μηνύματα στους κατοίκους της περιοχής, τόσο για την εκκένωση, όσο και τα ενδεδειγμένα μέτρα, προς αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, δεν υπήρχε η αναγκαία τεχνική υποδομή. 

-> Η υποβάθμιση του κινδύνου της πυρκαγιάς

Πάνω από μία ώρα μετά την έναρξη της πυρκαγιάς και λίγο πριν κλείσει η Λ. Μαραθώνος, ο κ. Τόσκας, έκανε δηλώσεις (18.06) στις οποίες  δεν αναφέρθηκε καθόλου στην  φωτιά στη Μάκρη, αλλά κάλεσε «να προσέξουν και οι ίδιοι οι πολίτες», «για  να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα».!Παρότι υπήρχαν ήδη θύματα και τραυματίες, και καταστρέφονταν σπίτια, καθ’ όλη τη διάρκεια της πυρκαγιάς και μέχρι τουλάχιστον τις 23:40 οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Μάτι και στη Ραφήνα, ήταν λιγότερες από ό,τι στην Κινέτα, παρότι οι οικισμοί της Κινέτας έχει είχαν εκκενωθεί και είχε αποτραπεί ο κίνδυνος θυμάτων.  

Είναι φανερό ότι τα κυβερνητικά στελέχη είτε απέκρυψαν τον κίνδυνο της πυρκαγιάς, είτε υποβάθμισαν αδικαιολόγητα τη σημασία της.

-> Η πρόκληση του χάους: Το σπασμωδικό κλείσιμο της Λεωφόρου Μαραθώνος

Την πιο κρίσιμη στιγμή ελήφθη από την ΕΛΑΣ και την ΠΥ η σπασμωδική απόφαση για το κλείσιμο της Λεωφ. Μαραθώνος (18.12), με αποτέλεσμα να εκτραπούν όλοι οι οδηγοί στο Μάτι, προκαλώντας χάος. Η ευθύνη για τον χειρισμό της κατάστασης, αφέθηκε σε δύο τροχονόμους που διχογνωμούσαν για το πού πρέπει να εκτρέπονται τα αυτοκίνητα επιτείνοντας τη σύγχυση. Τελικά, το κλείσιμο της Λεωφόρου εξέτρεψε όλους τους διερχόμενους οδηγούς στο Μάτι, προκαλώντας χάος. Το αποτέλεσμα ήταν ένας σωρός από καμένα αυτοκίνητα. Οι εποχούμενοι τα εγκατέλειψαν για να σωθούν. Κάποιοι έφτασαν μέχρι την παραλία, ενώ πολλοί, όπως γνωρίζουμε, δεν τα κατάφεραν.

pyropliktos

-> Ελλιπής ενίσχυση εναέριων μέσων

Στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς αξιοποιήθηκαν περιορισμένα εναέρια μέσα. Ακόμη και αν γίνει δεκτό ότι τα Canadair ήταν αδύνατο να επιχειρήσουν, λόγω των ισχυρών ανέμων, παραμένει ζητούμενο γιατί δεν αξιοποιήθηκαν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις ελικοπτέρων.

->  Καθυστερημένη θαλάσσια διάσωση

Οι πολίτες, στην προσπάθειά τους να σωθούν, είχαν γεμίσει τις παραλίες στο Μάτι από τις 18.00.

Ενώ το Λιμενικό το γνώριζε, μαρτυρίες ψαράδων αναφέρουν ότι ανέμενε εντολή για να επέμβει. Στις 21.00 κάτοικοι καταγγέλλουν από τηλεοράσεως ότι  είναι εγκλωβισμένοι στον Ναυτικό Όμιλο Ματιού, αλλά ακόμη δεν έχει προσεγγίσει σκάφος του Λιμενικού.

Ακόμη και την ύστατη ώρα, στις 21:45, φέρεται να μην έχει δοθεί σαφής εντολή της Πυροσβεστικής για επέμβαση.

Η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε με τεράστια καθυστέρηση, και ολοκληρώθηκε περίπου στις 2 τα ξημερώματα.

-> Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης: αντί για μέτρο άμεσης προτεραιότητας, επιμύθιο μιας ανείπωτης τραγωδίας

Η Περιφέρεια Αττικής έκρινε ότι συντρέχει κατάσταση ανάγκης 5 ώρες μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, μόλις στις 22.01, αφού είχαμε ήδη θρηνήσει θύματα. Η σωστή εκτίμηση του κινδύνου, με βάση την έκταση της φωτιάς, την εγγύτητα με κατοικημένες περιοχές και τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, θα οδηγούσε κάθε σώφρονα άνθρωπο στην άμεση κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

->Ο κυβερνητικός εμπαιγμός: στην κυβερνητική σύσκεψη που μεταδίδεται ζωντανά αποκρύπτεται η ύπαρξη θυμάτων

Από τις 21.00 και μετά πλήθος μαρτυριών ανέφεραν την ύπαρξη θυμάτων. Όταν πολύ αργότερα ο Πρωθυπουργός κατέφθασε στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, για να μεταδοθεί ζωντανά σύσκεψη με τους υπουργούς του όλοι γνώριζαν την ύπαρξη νεκρών από τις πυρκαγιές.  Παρ’ όλα αυτά η ύπαρξη θυμάτων αποκρύφτηκε και παρουσιάστηκε μια ψευδής εικόνα ύφεσης της φωτιάς ενώ η “τηλεοπτική σύσκεψη” επικεντρώθηκε στα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς και όχι στο μέτωπο της εθνικής τραγωδίας που συντελούνταν ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ της εκείνη την ώρα!

->Αποψίλωση της Πυροσβεστικής

Επί τρία χρόνια, οι κυβερνητικές επιλογές στην Πυροσβεστική δεν αφορούν την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής της ετοιμότητας, αλλά τις υπηρεσιακές μεταβολές κατά την εκάστοτε υπουργική βούληση (τέσσερις αλλαγές αρχηγού, ανάδειξη αξιωματικών χωρίς εμπειρία από επιχειρήσεις στην Αττική, αποστρατεία στελεχών με μεγάλη εμπειρία στην περιοχή).

bodies1

-> Μετά τον τραγικό απολογισμό  η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι όλα έγιναν καλώς

Ενώ ο τελικός απολογισμός των εγκληματικών αυτών χειρισμών ανέρχεται μέχρι εκείνη τη στιγμή σε 87 θύματα,  οι υπουργοί Τόσκας και Τζανακόπουλος διοργάνωσαν συνέντευξη τύπου, στην οποία ισχυρίστηκαν ότι όλα έγιναν καλώς και ουδείς αρμόδιος κυβερνητικός παράγων δεν φέρει ευθύνη. Υπό την πίεση της γενικευμένης αγανάκτησης από τις δηλώσεις αυτές, ο Πρωθυπουργός την επομένη ημέρα «ανέλαβε την πολιτική ευθύνη», για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, χωρίς φυσικά να παραιτηθεί.
 
Επειδή οι συνάνθρωποί μας βίωσαν με τον πιο επώδυνο τρόπο τη συμφορά,

Επειδή μετά την ανείπωτη τραγωδία και οδύνη που βιώσαμε η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει σαφείς απαντήσεις, και δεν έχει δικαίωμα ούτε να συγκαλύπτει , ούτε να εμπαίζει άλλο τον ελληνικό λαό,

ερωτάστε κ. Υπουργέ:

1.      Γιατί δεν ελήφθη κανένα από τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία προληπτικά και προστατευτικά μέτρα πολιτικής προστασίας (κατάρτιση  της «Εθνικής Πολιτικής για την Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών», «Εθνικός Σχεδιασμός Πολιτικής Προστασίας», Διυπηρεσιακές Ασκήσεις, Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης);

2.      Για ποιον λόγο , παρά το ότι ο κίνδυνος να ξεσπάσουν πυρκαγιές στην Αττική στις 23.7.2018 ήταν πολύ υψηλός (Δείκτης 4), δεν ελήφθησαν μέτρα αυξημένης επιτήρησης σε δάση και δασικές εκτάσεις, δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα οι κάτοικοι και ιδίως οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, δεν ελήφθησαν μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς σε χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων, και δεν εξασφαλίστηκε η ετοιμότητα του προσωπικού και των μέσων των εμπλεκομένων φορέων (ΟΤΑ, κλπ);

3.      Για ποιον λόγο καθυστέρησε η αντίδραση της Πυροσβεστικής;

4.      Γιατί δεν έγινε έγκαιρα προειδοποίηση για  εκκένωση των περιοχών που επλήγησαν;

5.      Από ποιον και γιατί ελήφθη η απόφαση να κλείσει η Λεωφ. Μαραθώνος; Γιατί δεν ελήφθη υπ’ όψιν ότι θα προκληθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση, με τραγικές συνέπειες, εάν όλοι οι οδηγοί κατευθυνθούν προς το Μάτι;

6.      Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις ελικοπτέρων στην κατάσβεση της πυρκαγιάς;

7.      Γιατί καθυστέρησε η επέμβαση του Λιμενικού και η θαλάσσια διάσωση;

8.      Γιατί καθυστέρησε επί πέντε ώρες μετά την έναρξη της πυρκαγιάς η κήρυξη κατάστασης ανάγκης; 

9.      Γιατί κατά την κυβερνητική σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων αποκρύφτηκε η ύπαρξη θυμάτων και παρουσιάστηκε πλαστή εικόνα ύφεσης της πυρκαγιάς ενώ δόθηκε η έμφαση σε πολλαπλά μέτωπα ορισμένα εκ των οποίων  ήταν ήδη  υπό έλεγχο;

10. Ποιοι λόγοι επέβαλαν τις αλλεπάλληλες αλλαγές στην φυσική ηγεσία και τα ανώτερα κλιμάκια της Πυροσβεστικής τα τελευταία τρία χρόνια; Ποια κριτήρια ελήφθησαν υπ’ όψιν;

11. Ποιοι φέρουν την ευθύνη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική;

Επίσης, Αιτούμεθα,

να δοθεί αντίγραφο του συνόλου των καταγεγραμμένων κλήσεων και  συνομιλιών στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής από την Δευτέρα 23.7.2018 έως την Πέμπτη 26.7.2018 καθώς και οι συνομιλίες στα κέντρα του ΕΚΑΒ, του ΕΚΕΠΥ, και των νοσοκομείων Σισμανόγλειο, Ευαγγελισμός, Κρατικό Αθήνας, Θριάσιο και Παίδων, που αφορούν την πυρκαγιά της 23-24.7.2018.

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Εύη Χριστοφιλοπούλου»

ΣΧΟΛΙΑ (20)

Ilmessengero

Αφού είναι κρανίου τόπος το Μάτι τι ακριβώς περιμένουν να στείλουν τις μπουλντόζες να το καθαρίσουν τελείως από όλα τα απομεινάρια των αυθαίρετων? Τίποτα δεν θα γίνει ρε κορόιδα!!!! Σε 5 χρόνια τα ίδια σκ...α θα είναι εκεί πέρα....

Dario

Πολλές πισίνες είδα...

Κινέτα

Μη διαβάζω ψεματάκια καλό μου υπουργείο.. στην Κινέτα δεν εμφανίστηκαν ποτέ αεροπλάνα παρά δύο Ericsson ελικόπτερα που κάνανε ότι μπορούσαν. Άντε με το ψέμα το έχετε κάνει σκοινί κορδόνι.

ΤΟΣΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΑ ΑΦΗΣΑΝ ΝΑ ΚΑΟΥΝ.

ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΜΕ ΠΟΙΟ ΣΚΟΠΟ!ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΞΕΡΟΓΛΥΦΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΨΩΜΙ ΤΙΣ ΚΑΜΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ!!!ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ.ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΟΤΙ ΕΠΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕ ΕΝΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ.

kyriakos

Μην μιλάτε γύφτοι. Ολοι σας έδωσαν ελεημοσύνη. Ένας άχρηστος επαίτης που λαμβάνει ελεημοσύνη από παντού, ΔΕΝ έχει δικαίωμα να παραπονιέται όπως έχουν δικαίωμα να κάνουν οσοι είναι πολίτες. Σκασμός, λοιπόν. Πάρτε την ελεημοσύνη και στις τρύπες. Στις επόμενες εκλογές θα έχετε ΠΑΛΙ την ευκαιρία στην αυτοκαταστροφή. Ατιμοι.

ΜΟΝΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

που δεν ισοπεδωσε ολα τα αυθαιρετα, που δεν ξηλωσε τα παντα απο αιγιαλους και δαση, ολα αυτα τα χρονια. Μονο ο ΣΗΜΙΤΑΡΑΣ το επιχειρησε και πεσατε να τον φατε. Ειμαστε αξιοι της μοιρας μας!

Περαστικός

Λυπάμαι βαθύτατα για τις ζωές που χάθηκαν και κυρίως τα μικρά αγγελούδια,δεν με νοιάζει όμως για τα σπίτια τους τα παράνομα μέσα στο δάσος,για τα οποία φταίει πρωτίστως το κράτος που τα νομιμοποιεί αντί να τα γκρεμίζει αμέσως ,να δεις θα έκτιζε άλλος παράνομα;;;'Ηθελα να ξέρω δεν σκέφθηκαν ποτέ αν πιάσουν φωτιά τι θα κάνουν;;;είδα ένα στενό δρομάκι και ένα δένδρο περνάει δεν περνάει ένας άνθρωπος..άσε οι κλειστές με μάνδρες παραλίες,τι έκαναν για αυτά οι κάτοικοι;;Επίσης ήθελα να ξέρω αν είχαν κτυπήσει ας πούμε καμπάνες να τους ειδοποιήσουν από που θα φεύγανε αφού οι δρόμοι τους ήταν τόσο στενοί που δεν χωράνε πάνω από δύο αυτ/τα;;;ούτε στην θάλασσα απ΄ότι φαίνεται δεν είχαν πρόσβαση οι γείτονες τους είχαν κλείσει με μάντρες.Για μένα φταίει το κράτος ,οι δήμοι, δεν ξέρω ποιος, που τους άφησαν να έχουν σπίτια μέσα στο δάσος και που δυστυχώς το πλήρωσαν με την ζωή τους δυστυχώς.

@Περαστικός

Η πρόσβαση στην θάλασσα είναι παραμύθι,γκρεμός είναι η ακτή,δες τις φωτογραφίες.Με σκάλες κατεβαίνουν σ΄ορισμένα σημεία,γι' αυτό είναι χτισμένα μέχρι το χείλος του γκρεμού.Η Λ. Μαραθώνος απέχει από την ακτή 900 μ.,δηλαδή μέσο όρο 450 μ.,δεν χρειαζόταν να πάρουν αυτοκίνητα παρά μόνο για τους ηλικιωμένους, οι άλλοι κατέβαιναν και με τα πόδια άνετα και γρήγορα,κωμόπολη είναι το Μάτι.

Περαστικός

Τι θες να μου πεις κύριε;;;;για καν το λιανά δεν σε πιάνω.......

Θείος Γιώργος...

Είπαμε να πέσει η κυβέρνηση, αλλά ΟΧΙ με το να ταϊζετε κουτόχορτο το λαό ή να πιπιλάτε την ίδια καραμέλα! Διότι, ο λαός και πονηρός είναι και αυθαίρετος είναι και ότι άλλο θέλετε είναι, αλλά βλαμένος ΔΕΝ είναι!!!

0,60

το κράτος είναι χρεοκοπημένο και ασθενεί. Κι όλοι προβάλουν απαιτήσεις. όλοι μαζί τα κάψατε εκεί στην περιοχή με τις παρανομίες σας!!!

paratiro

Συμφωνώ και προσθέτω > Η χώρα και η κοινωνία της είναι κατεστραμένη από άποψη νοοτροπίας. Κανένας υπεύθυνος ή απλός πολίτης δεν καταλαβαίναι τι σημαίνει πειθαρχία, όλοι κάνουν το γούστο τους με όλα τα μέσα, διαφθορά κλπ. Το δε κράτος ενθαρρύνει τις καταπατήσεις δασών, παραλιών κλπ. Είμαστε ένας βαλκανικός λαός με νοοτροπία της μεσοανατολής. Ζω 60 χρόνια στην Γερμανία και ποτέ δεν έχω ακούσει ή διαβάσει γιά καταπατήσεις. Και μη χειρώτερα !

ass

@Λεωνίδας,ξέρεις πολλούς σε αυτήν την σιχαμερή μπανανία που ζούμε να έχουν τιμωρηθεί;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

troxaio_arthro

H κοπάνα μετατράπηκε μέσα σε λίγη ώρα σε τραγωδία, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν οι τρεις έφηβοι συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγάκι - Την τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη και δεν τους ακολούθησε ένα ακόμη 15χρονο αγόρι - Σοκ για τους γονείς που ακόμα δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν τι συνέβη 

dromokaiteio

Η συγκλονιστική ιστορία του 20χρονου Βασίλη Σπηλιωτόπουλου, που νοσηλεύεται στο Βελισσάρρειο Τμήμα - Γιατί βρίσκεται σε έναν παντελώς ακατάλληλο για αυτόν χώρο νοσηλείας - «Βρήκα το παιδί μου δεμένο στο οικοτροφείο, καθηλωμένο στο κρεβάτι του», καταγγέλλει η μητέρα του