Γιατί πήγαν να μπλέξουν τον Ιβάν στο Σκοπιανό

Γιατί πήγαν να μπλέξουν τον Ιβάν στο Σκοπιανό

Αγωγές με σύμβουλο κορυφαίο διεθνές δικηγορικό γραφείο επί των fake news ετοιμάζει ο Σαββίδης, ο οποίος έχει σφόδρα ενοχληθεί και καταγγέλλει εις βάρος του σκευωρία

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
sabbidis_arthroo
«Πολιτικά παιχνίδια εις βάρος μας τέλος». Αυτό φαίνεται να είναι το νέο δόγμα του Ιβάν Σαββίδη, ενός επιχειρηματία που μπορεί σε αρχικό στάδιο να τοποθετήθηκε ευθέως για το ελληνικό πολιτικό σκηνικό, προκαλώντας συζητήσεις με την αμεσότητά του, μπορεί να έχτισε τις δικές του σχέσεις με στόχο να προωθήσει τις εν Ελλάδι επιχειρηματικές αλλά και κοινωνικές του δραστηριότητες, όμως τώρα κινείται σε αμιγώς business λογική.

Η εμπλοκή του ονόματός του, που επιχειρήθηκε τις περασμένες ημέρες, σε υποθέσεις εξαγορών και χρηματοδοτήσεων προς Σκοπιανούς πολίτες με στόχο να εμποδιστεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ και να μην προχωρήσει η μετονομασία της FYROM σε «Βόρεια Μακεδονία», αν και αρχικά δημιούργησε εύλογο προβληματισμό, στο τέλος κατέληξε σε μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Κι αυτό διότι ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, λόγω της έλλειψης σοβαρών στοιχείων, εξαναγκάστηκε σε αναδίπλωση προφανώς επειδή γνώριζε ότι το να καταγγέλλεις δίχως όμως να μπορείς να στηρίξεις μια τέτοια θέση είναι εξαιρετικά επικίνδυνο ακόμα και για τον ίδιο.

Ομολογουμένως, το δόγμα αποχής από την πολιτική καθημερινότητα που υιοθετούν ο Ιβάν Σαββίδης και οι συνεργάτες του δεν έχει υπαγορευτεί από τις πρόσφατες εξελίξεις και την εμπλοκή του ονόματος του ομογενούς businessman στο σκοπιανό παρασκήνιο και σε υποκίνηση σε βίαια επεισόδια στη γειτονική χώρα. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή μηνών που εκφράζεται με την τήρηση ίσων αποστάσεων (έως και παγωμένων σχέσεων ανά περίπτωση) με κόμματα, πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες. Η μη τήρηση υποσχέσεων, το προβληματικό εγχώριο πολιτικό σκηνικό, αλλά και διαφωνίες ως προς κομβικά ζητήματα (μην ξεχνάμε ότι ο κ. Σαββίδης έχει διαφορετική προσέγγιση σε θέματα εθνικής πολιτικής από πολλούς στη σημερινή κυβέρνηση) τον οδήγησαν σε αποστασιοποίηση. Δεν είναι τυχαίο ότι ναι μεν δεν κάνει διαρροές εις βάρος κανενός πολιτικού, αλλά την ίδια ώρα έχει αραιώσει τις συναντήσεις του με κυβερνητικούς παράγοντες, ακόμα και με τον άλλοτε στενό του φίλο Πάνο Καμμένο, ενώ και τα ΜΜΕ του κινούνται κυρίως στην κατεύθυνση του μεσαίου χώρου και της μετριοπάθειας. Από την άλλη πλευρά, αυτή η λογική δεν συνεπάγεται προσεταιρισμό άλλων πολιτικών χώρων και δυνάμεων, πέραν της τήρησης μιας επίσης ουδέτερης γραμμής ως προς τη Νέα Δημοκρατία. Επίσης ο ίδιος και ο όμιλός του απέχουν από προσεγγίσεις με νέα κόμματα στον χώρο της πατριωτικής Δεξιάς, δεν συζητούν καν τη δημιουργία κομμάτων τύπου Λέγκας του Βορρά, όπως κατ’ επανάληψη έχει γραφτεί, όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί από την ίδια τη ζωή, και επικεντρώνονται στη νέα εποχή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, στην ολοκλήρωση πώλησης της ΣΕΚΑΠ, στο πλαίσιο της μεγάλης συμφωνίας της Donskoy Tabak με την Japan Tobacco Intarnational, και σε νέες επενδύσεις σε τουρισμό και τρόφιμα.

Διάψευση σε όλους τους τόνους

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, το γεγονός ότι ο Πόντιος businessman παρουσιάστηκε ως χρηματοδότης έκνομων ενεργειών από δύο μέσα ενημέρωσης συγκεκριμένου προσανατολισμού δημιούργησε υποψίες. Πηγές αναφέρουν πως τόσο το BuzzFeed όσο και το συνεταιριστικού χαρακτήρα διεθνές δίκτυο δημοσιογράφων OCCRP διέπονται από μια τάση δαιμονοποίησης επιχειρηματιών ρωσικής καταγωγής και γενικότερα οτιδήποτε έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη χώρα. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, αναφέρονται σε πόλεμο κατά κάθε επένδυσης που συντελείται από την ανατολικοευρωπαϊκή χώρα προς τη Δύση και για «υπόγειες σχέσεις με άλλα κέντρα που υπαγορεύουν αυτές τις στρατηγικές».

Θα πρέπει να θυμίσουμε πως η ιστοσελίδα BuzzFeed και το OCCRP κατονόμασαν ευθέως με δικά τους ρεπορτάζ τον Ιβάν Σαββίδη ισχυριζόμενα ότι έδωσε 350.000 δολάρια. Μάλιστα στις αναφορές έγινε χρήση πληροφοριών που υποτίθεται ότι βασίζονταν σε έγγραφα του σκοπιανού υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία επικαλέστηκαν τα δύο ΜΜΕ. Τα έγγραφα αυτά, αν και δεν παρουσιάστηκαν ποτέ, φέρονταν να μιλούν για πληρωμές σε πολιτικούς από τη γειτονική χώρα, σε μέλη εθνικιστικών οργανώσεων.

Ακολούθησε η αιχμηρή ανακοίνωση του Ιβάν Σαββίδη, η οποία τόνιζε ότι καθιστά σαφές και σε όλους τους τόνους ότι είναι απολύτως ψευδές και άκρως συκοφαντικό το δημοσίευμα: «Για τον λόγο αυτό, τις αμέσως επόμενες ώρες και αξιοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, θα προβούμε στην κατάθεση μήνυσης και αγωγής εναντίον του Μέσου, καθώς και των συντακτών του ανυπόστατου αυτού δημοσιεύματος».

Κλείσιμο
sabbisi
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης