«Κάναμε συλλαλητήρια με δολάρια, όχι με ρούβλια»

«Κάναμε συλλαλητήρια με δολάρια, όχι με ρούβλια»

Απάντηση στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια για το θέμα των Σκοπίων υποκινούνται και χρηματοδοτούνται από τη Ρωσία δίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ) δημοσιοποιώντας λίστα εμβασμάτων από φορείς και φυσικά πρόσωπα της Ομογένειας που την ενίσχυσαν οικονομικά για κάλυψη εξόδων της καμπάνιας «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα» που ξεκίνησε στις 29/11/2017. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που συγκεντρώθηκε άγγιξε τις 25.000 ευρώ.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
silalitirio
Από την κίνηση του τραπεζικού λογαριασμού της προκύπτει ότι η ΠΟΠΣΜ ενισχύθηκε οικονομικά το τελευταίο διάστημα από τις Παμμακεδονικές Ενώσεις ΗΠΑ, Καναδά και Αφρικής, την Παμμακεδονική Ομοσπονδία Καναδά, την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Νέας Υόρκης, το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο και το Πολιτιστικό Κέντρο Χρυσοχωραφιτών «Μέγας Αλέξανδρος» των ΗΠΑ. Παράλληλα και φυσικά πρόσωπα -γνωστά για τον αγώνα τους όσον αφορά στο θέμα της Μακεδονίας εντός και εκτός συνόρων- χρηματοδότησαν τον αγώνα της ΠΟΠΣΜ με αιχμή του δόρατος τα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Βασίλης και Νίνα Γκατζούλη, Παναγιώτης Μπαλτατζής, Χρήστος Μητκώνης και Ρόδη Βασιλειάδου-Μητκώνη, Δήμος και Νικολέττα Πιρπερή, Αργύριος και Ειρήνη Καράτζιου, Dr Θωμαή Κακούλη, Γεώργιος Γιαλταρίδης κ.ά.)

Οπως λέει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΜ Γεώργιος Τάτσιος, «τα στοιχεία, όπως προκύπτουν από τα εμβάσματα που πραγματοποίησαν φορείς και πρόσωπα της Ομογένειας, είναι στη διάθεση οποιουδήποτε επιθυμεί να τα ελέγξει. Τα εμβάσματα πραγματοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο από τις ΗΠΑ και τον Καναδά σε δολάρια και όχι σε ρούβλια (ρωσικό νόμισμα), όπως ψευδώς διαδίδεται, και δαπανήθηκαν κυρίως για την πραγματοποίηση του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου της Αθήνας (4/2/1018), αλλά και σε άλλες μορφές αγώνα, όπως η διαδικτυακή συλλογή υπογραφών, οι δημόσιες διαβουλεύσεις στις μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας και η χρήση ένδικων μέσων με σκοπό την κατάπτωση της συμφωνίας».

Οσο για τα τοπικά συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα σε όλη την Ελλάδα, ο κ. Τάτσιος σημειώνει πως πρόκειται κυρίως για αυθόρμητες ενέργειες που δεν υπόκεινται στην ευθύνη κάποιου κεντρικού φορέα, όπως συνέβη στα κεντρικά συλλαλητήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα έξοδα των περιφερειακών συλλαλητηρίων φτάνουν συνήθως στα 300 ευρώ και αναλογούν στην ενοικίαση ήχου κατά περίπτωση. «Μόνο κάποιος αφελής θα μπορούσε να πιστέψει ότι ζητήθηκε οικονομική ενίσχυση των 300 ευρώ -και όχι 20.000 ευρώ όπως διαδίδεται- από τη Ρωσία με σκοπό τη διοργάνωση περιφερειακών συλλαλητηρίων». Οσον αφορά στην ανάμειξη του Αγίου Ορους στη χρηματοδότηση των συλλαλητηρίων, ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΜ ξεκαθαρίζει ότι δεν υπήρξε καμία οικονομική ενίσχυση από τις αγιορείτικες μονές. «Το μόνο που ζητήθηκε από την ιερά κοινότητα του Αγίου Ορους και ελήφθη σε αφθονία είναι η αδιάκοπη προσευχή για δικαίωση του Μακεδονικού Ελληνισμού», καταλήγει ο κ. Τάτσιος.

egrafo332



Το ξύλινο παρεκκλήσι, η μόνη βοήθεια των Ρώσων στην Αλεξανδρούπολη

Τι λένε δήμαρχος και μητροπολίτης - Πρόκειται για ναό μόλις 35 τ.μ., κατασκευασμένο με ρωσική αρχιτεκτονική



Διαψεύδουν κατηγορηματικά ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης και ο εκεί μητροπολίτης Ανθιμος τα όσα ισχυρίζεται στο δημοσίευμά της η ανταποκρίτρια των «Financial Times» στην Αθήνα Κέριν Χόουπ για προσπάθεια δωροδοκίας τους από του Ρώσους διπλωμάτες που τελικά απελάθηκαν από την Ελλάδα.

Ωστόσο, οι Αρχές της πόλης υπεραμύνονται των σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με τη Ρωσία λόγω της ισχυρής ρωσόφωνης κοινότητας -στην πλειοψηφία της παλιννοστούντες ομογενείς- που ζει στην περιοχή όχι μόνο χωρίς να υπάρξει μέχρι σήμερα κάποια ένσταση γι’ αυτό από το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά απεναντίας έχει ενισχυθεί ποικιλότροπα-π.χ. από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας- στο παρελθόν.

«Υπονοούμενα και αμφισβητήσεις των νόμιμων και επίσημων ενεργειών μας, αλλά και απειλές, δεν είναι ικανές να μας κάνουν ριψάσπιδες και να αναστείλουν την αγωνία μας για την ευημερία του τόπου μας. Είμαστε πάντοτε πρόθυμοι να εργαζόμαστε πάνω στις εθνικές γραμμές και στους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της χώρας μας, όταν μας υποδεικνύονται. Μέχρι τώρα δεν μας επισημάνθηκε κανένας κίνδυνος και όλες οι ενέργειές μας ήταν γνώριμες και κατατεθειμένες στην ελληνική Πολιτεία», δήλωσε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, διαψεύδοντας σενάρια περί εμπλοκής στην υπόθεση χρηματισμού από Ρώσους διπλωμάτες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Financial Times», «το Ρωσικό Σπίτι», ένα χρηματοδοτούμενο από τη Μόσχα πολιτιστικό κέντρο που λειτουργεί στην Αλεξανδρούπολη, «μαζί με Ελληνες και Ρώσους χορηγούς που συνδέονται με την Αγία Πετρούπολη πλήρωσαν για την ανέγερση μιας νέας ορθόδοξης εκκλησίας με τις ευλογίες του τοπικού μητροπολίτη Ανθιμου». Πρόκειται για ξύλινο ναό μόλις 35 τ.μ., κατασκευασμένο με ρωσική αρχιτεκτονική, που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Μάιο και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον φαραωνικό ναό των 1.500 τ.μ. και τους 12 χρυσοποίκιλτους «κρεμμυδοειδείς» τρούλους, για τον οποίο τοπικά δημοσιεύματα έφεραν το κόστος του να ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ που θα καλυπτόταν από Ρώσους επιχειρηματίες, ενώ στη θεμελίωση θα παραβρισκόταν ακόμη και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.

Κλείσιμο
Σημειώνεται ότι το οικόπεδο όπου κατασκευάστηκε το παρεκκλήσι αποτελούσε περιουσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και παραχωρήθηκε στη Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης το 2017 με απόφαση του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος βέβαια δεν εξέφρασε καμία απολύτως ένσταση για τη χρήση του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος κατασκευής του ξύλινου παρεκκλησίου δεν κόστισε πάνω από 30.000 ευρώ, που καλύφθηκαν με χορηγίες στο «Ρωσικό Σπίτι», ενώ η ξυλεία ήταν δωρεά πυρηνικού εργοστασίου που λειτουργεί στην περιοχή Σοσνόβι Μπορ της Αγίας Πετρούπολης.
Αν και αρχικά η πρόταση των Ρώσων, που μάλιστα συνέταξαν και τα σχετικά αρχιτεκτονικά σχέδια, ήταν για έναν ναό 1.500 τ.μ που θα ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του Αγίου Βλαδίμηρου, οι ενστάσεις του μητροπολίτη Ανθιμου φαίνεται ότι έβαλαν στον πάγο τα ρωσικά σχέδια. Ενστάσεις που είχαν σχέση τόσο με το φαραωνικό μέγεθος, την αρχιτεκτονική και το κόστος όσο και με την κάλυψη του τελευταίου και τις πηγές της χρηματοδότησης. Δημοσιεύματα φέρουν τον μητροπολίτη Ανθιμο να έχει διαμηνύσει ότι το χρήμα που θα διατεθεί για την ανέγερση του ναού πρέπει να είναι «πεντακάθαρο», με έλεγχο από επιτροπή ορκωτών λογιστών, ειδικών της Περιφέρειας, του δήμου κ.ά.

Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Ανθιμος χαρακτήρισε «ανυπόστατα» τα όσα λέγονται τις τελευταίες μέρες για «ρωσική διείσδυση στην περιοχή», τονίζοντας ότι οι ενέργειες των τοπικών αρχών αποσκοπούν αποκλειστικά στην προσέλκυση Ρώσων επενδυτών και τουριστών με αναπτυξιακούς στόχους. «Είναι τελείως ανυπόστατα τα όσα έχουν γραφτεί τις τελευταίες μέρες. Κάναμε κάθε καλή προσπάθεια να προσελκύσουμε για λόγους πολιτιστικούς, τουριστικούς και αναπτυξιακούς ανθρώπους από τη Ρωσία, μια και στην περιοχή μας κατοικούν 8.000 ρωσόφωνοι και γι’ αυτούς κατασκευάστηκε ο μικρός ξύλινος ναός αντί του μεγάλου των 1.500 τ.μ που αρχικά μας είχε προταθεί», λέει ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης, αποκαλύπτοντας ότι το 2011 το ρωσικό πολεμικό «Caesar Kunikof» είχε καταπλεύσει στο λιμάνι της πόλης με άδεια του υπουργείου Εθνικής Aμυνας, και μάλιστα άγημα ναυτών του είχε παρελάσει στην τελετή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Οι σχέσεις της τοπικής κοινωνίας με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια συνοψίζονται στα εξής:

■ Αδελφοποίηση του Δήμου Αλεξανδρούπολης με τους ρωσικούς δήμους Σοσνόβι Μπορ και Αγίας Πετρούπολης.
■ Ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Εμπορικού - Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, πολιτιστικών συλλόγων και σχολικών μονάδων με αντίστοιχους ρωσικούς φορείς.
■ Ανέγερση μνημείου -σε δημόσιο χώρο- για τους νεκρούς Ρώσους στρατιώτες στην Αλεξανδρούπολη κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού Πολέμου (1877-1878).
■ Δωρεά ξύλινου ναού ο οποίος ανήκει νομικά και πνευματικά στην τοπική μητρόπολη.
■ Ελλιμενισμός ρωσικών πολεμικών πλοίων και παρελάσεις ρωσικών αγημάτων σε τοπικούς εορτασμούς εθνικών επετείων.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και ο μητροπολίτης Ανθιμος επισημαίνουν: «Η εξωτερική πολιτική της πατρίδας μας είναι σταθερή και ακλόνητη και δεν κινδυνεύει από τις επιμέρους δραστηριότητες τοπικών παραγόντων στον Εβρο», αφήνοντας ωστόσο αιχμές για τη διαχρονική συμπεριφορά της Αθήνας προς την ακριτική περιοχή. «Πάντοτε στην περιοχή μας, δυστυχώς, βιώναμε τη μειωμένη φροντίδα του “αθηναϊκού κράτους”, όπως κακώς το ονομάζαμε παλιά, και επιδιώκαμε να το αφυπνίσουμε ακόμα και με ρητορικές υπερβολές προκειμένου να εξετάζει ευεργετικά τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας, μοναδικές και τελείως διαφορετικές από κάθε άλλο γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας μας», αναφέρουν με νόημα δήμαρχος και μητροπολίτης.



Η μοναδική ρωσική δωρεά στην Αλεξανδρούπολη ήταν τελικά το ξύλινο ναΐδριο του Αγιου Βλαδίμηρου.
pareklisi
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης