Πάτρα: Συγκλονίζουν οι γονείς του αδικοχαμένου πεζοναύτη Φώτη Ανδρικόπουλου - Τι ζητούν με επιστολή τους

Συγκίνηση και πόνος στο τρισάγιο - Μια τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο για την οποία τα ερωτήματα έχουν μείνει αναπάντητα

Τέσσερα χρόνια μετά το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε σε πεδίο βολής στον Βόλο και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις νέοι άνθρωποι, οι επαγγελματίες οπλίτες Αναστάσιος Μεζάλας 34 ετών, ο Γεώργιος Ορφανίδης 33 ετών και ο Φώτης Ανδρικόπουλος 19 ετών, η οικογένεια του 19χρονου με ανοικτή επιστολή της ζητά να μην ξεχαστεί η ιστορία του παιδιού τους «γιατί η ψυχή του Πεζοναύτη δεν αναπαύεται μέχρι να δικαιωθεί…».

ahjoyoelxp5b4ca9227da6e
fwbixovrxe5b4ca899bc8eb
ycrrrwywwe5b4ca8746c2df
ztkseyfsco5b4ca8e59d7a9

Η επιστολή της οικογένειας του Φώτη Ανδρικόπουλου, από το Πετρωτό Αχαΐας έχει ως εξής:

«Φώτης Ανδρικόπουλος - Ένα όνομα που δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ, μια τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο

Τρισάγιο στη μνήμη του αδικοχαμένου πεζοναύτη Φωτίου Ανδρικοπούλου που έδωσε το αίμα του για την πατρίδα μια φθινοπωρινή μέρα του 2014 κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης, τελέστηκε χθες στο πεδίο βολής στα Γλαφυρά Μαγνησίας παρουσία της οικογένειάς του. Το κλίμα ήταν βαρύ, η συγκίνηση διάχυτη και η συναισθηματική φόρτιση χτύπησε κόκκινο βλέποντας το χώρο όπου ο Φώτης μαζί με δύο επαγγελματίες οπλίτες τον Αναστάσιο Μεζάλα 34 ετών και τον Γεώργιο Ορφανίδη 33 ετών σκοτώθηκαν πριν τέσσερα χρόνια.

Πόσοι ασχολούνται άραγε από τους ιθύνοντες ακόμα με αυτήν την τραγική ιστορία;

Μήπως κάποιοι θέλουν να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας;

Ίσως ένα φρεσκάρισμα στη μνήμη να είναι χρήσιμο γιατί η ψυχή του Πεζοναύτη δεν αναπαύεται μέχρι να δικαιωθεί…

Κοντά στους πρόποδες της ιστορικής Achaia Clauss σε ένα από τα ωραιότερα μέρη της Πάτρας βρίσκεται το κοιμητήριο του ναού του Αγίου Αθανασίου Πετρωτού. Ένα από τα μνήματα ξεχωρίζει γιατί δεν μοιάζει σε τίποτα με τα υπόλοιπα.

Το νεκροταφείο άλλωστε διαφέρει από τα συνηθισμένα καθώς μπαίνοντας σε αυτό νομίζει κανείς ότι εισέρχεται σε προαύλιο στρατοπέδου αντικρίζοντας στα δεξιά το πέτρινο στρατιωτικό μνημείο-προσκύνημα και λίγο πιο πέρα την προτομή ενός πεζοναύτη με ειδική πλακέτα-αφιέρωση, να δεσπόζουν στο χώρο.

Ανεβαίνοντας τα σκαλιά προς τα μνήματα υπάρχει ένας τάφος που τραβά όλα τα βλέμματα. Ακόμα και οι πιο σκληροί βουρκώνουν… Σκεπασμένος με μικρά κυανόλευκα χαλίκια όπως τα χρώματα της ελληνικής σημαίας, μαύρο μάρμαρο όπως η ψυχής της μάνας που πενθεί τον αδικοχαμένο λεβέντη της, αμέτρητες πορσελάνινες φωτογραφίες με συγκινητικά στιχάκια και κοντά τους τα διακριτικά ενός νεαρού ειδικοδυναμίτη όπως ακριβώς ταιριάζει σε έναν κομάντο που πέφτει εν ώρα καθήκοντος.

Εκεί βρίσκεται ενταφιασμένο ότι απέμεινε από το διαλυμένο σώμα του 19χρονου Πατρινού πεζοναύτη Φωτίου Ανδρικοπούλου που πριν 4 χρόνια βρήκε τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια μοιραίας άσκησης σε πεδίο βολής κοντά στον Βόλο μαζί με άλλα δυο παλικάρια.

Ο Φώτης Ανδρικόπουλος όταν κλήθηκε να υπηρετήσει την πατρίδα του επέλεξε να το κάνει μέσα από τις ειδικές δυνάμεις. Δεν χρησιμοποίησε πλάγιες μεθόδους για να περάσει τη θητεία του χαλαρά.

Λάτρευε την Ελλάδα, θαύμαζε ως παιδί και έφηβος τον θρυλικό κόσμο των πρασινοσκούφηδων και έτσι διάλεξε τον χώρο των πεζοναυτών να τιμήσει την γαλανόλευκη.

Πήγε γιατί το ήθελε και έμεινε επειδή μπόρεσε. Δεν τον τρόμαζαν ποτέ οι δυσκολίες ούτε η επίπονη εκπαίδευση. Το να φοράει το εθνόσημο και τον πράσινο μπερέ αρκούσε για να νιώθει περήφανος και τον γέμιζε χαρά να τιμά την γη των προγόνων.

Ουδείς φανταζόταν το φρικτό τέλος που θα είχε λίγο πριν απολυθεί ο νεαρός έφεδρος επιλοχίας και γυρίσει στην αγαπημένη πολύτεκνη οικογένειά του και κυρίως στην μητέρα του που τον υπεραγαπούσε καθώς ήταν μοναχογιός.

Μια ελληνίδα μητέρα που μεγάλωσε όπως όλες οι παραδοσιακές μανάδες με ηθικές αρχές και αξίες το παιδί της, τον έστειλε να υπηρετήσει την πατρίδα, καμάρωνε για την επιλογή του να φορέσει τον τιμημένο ελληνικό πράσινο μπερέ και ανέμενε με λαχτάρα να επιστρέψει το παιδί της σπίτι.

Δυστυχώς, το παιδί αυτής της μάνας δεν γύρισε ως πολίτης που ολοκλήρωσε την στρατιωτική θητεία του ούτε πρόλαβε να βγάλει τη στολή παραλλαγής και να φορέσει τα πολιτικά του ρούχα. Επέστρεψε σε κομμάτια τοποθετημένα σε φέρετρο σκεπασμένα με την ελληνική σημαία. Μέσα στο νεκροκρέβατο αυτού του παλικαριού από το Πετρωτό Πατρών, τοποθετήθηκαν τα απομεινάρια της ανθρώπινης σάρκας που διαλύθηκε την ώρα που διερράγη ο σωλήνας όλμου κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση τότε για το συμβάν της 7ηςτου Οκτώβρη το έτος 2014.

Μαζί με άλλους δύο λεβέντες ο Φώτης ως γνήσιος εκπαιδευμένος Έλληνας πεζοναύτης, έκανε την μεγαλύτερη και δυσκολότερη απόβαση της ζωής του, με τον πιο δραματικό τρόπο, ακαριαία, προς την αιωνιότητα…

Για την οικογένεια του Φώτη ο χρόνος σταμάτησε εκείνη την ημέρα 7-10-2014.

Την αποφράδα μέρα που η φονική άσκηση στα Γλαφυρά Μαγνησίας της στέρησε για πάντα το γενναίο παλικάρι της.

Πρώτα ήταν ο πόνος για την απώλεια του παιδιού, μετά η οργή που η πατρίδα δεν της τον επέστρεψε σώο και αβλαβή με το απολυτήριο στο χέρι, ως όφειλε για κάθε ελληνόπουλο οπλίτη θητείας και ύστερα η αγανάκτηση για την Πολιτεία που δεν τήρησε τα δέοντα απέναντι στη δυστυχισμένη οικογένεια.

Ο αγώνας για αυτήν την οικογένεια είναι μακρύς ακόμα. Με αξιοπρέπεια και ψυχικό σθένος θα προχωρήσει μέχρι την τελική δικαίωση. Έχει δώσει όρκο τιμής πως θα κάνει τα πάντα ώστε ο νεκρός ήρωας να μην ξεχαστεί ποτέ και θα αγωνιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Προσφάτως είχαν γιορταστεί τα γενέθλια του Φωτάκου στο κοιμητήριο όπου κείτεται. Πολύς ο κόσμος, φίλοι, συγγενείς, γνωστοί αλλά και απλοί περαστικοί, όλοι κεράστηκαν γλυκίσματα, αναψυκτικά και ευχήθηκαν για την ανάπαυση της ψυχούλας του ομορφόπαιδου της γειτονιάς όπως τον αποκαλούσαν γιατί ο Φωτάκης ήταν γλυκύτατος και αγαπητός σε όλους όσο ζούσε. “Αθάνατος!” ήταν η λέξη που έβγαινε από τα χείλη όλων… Η Πολιτεία έλαμψε δια της απουσίας της ίσως γιατί πιστεύει πως ο πανδαμάτωρ χρόνος θα επουλώσει τις πληγές της οικογένειας και θα ξεχαστεί το τραγικό γεγονός των Γλαφυρών. Δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο γιατί η οικογένεια που έστειλε στην πατρίδα ένα γεννημένο μαχητή και της τον επέστρεψαν πτώμα εν καιρώ ειρήνης, θα προχωρήσει μέσα από την οδύνη του θανάτου με αποφασιστικότητα μέχρι να γαληνεύσει η ψυχή του Πατρινού αδικοχαμένου νέου.

Επιθυμία της οικογένειας είναι, μεταξύ άλλων, να ονομαστεί οδός του Πετρωτού σε οδό Φωτίου Ανδρικοπούλου ώστε να θυμούνται και οι νεότερες γενιές τον ήρωα νέο που ως έφεδρος επιλοχίας πεζοναύτης έπεσε εν ώρα καθήκοντος σε διατεταγμένη υπηρεσία και ένεκα ταύτης στα Γλαφυρά του Βόλου.

Η θυσία αυτή δεν πρέπει να λησμονιέται για να θυμίζει σε όλους και κυρίως στην ελληνική Πολιτεία ότι είναι υποχρεωμένη να προλαμβάνει παρόμοια συμβάντα. Η οικογένεια Ανδρικοπούλου δεν ήταν η πρώτη ελληνική οικογένεια που έχασε το παιδί της όταν το έστειλε να υπηρετήσει την Πατρίδα όμως εύχεται να είναι η τελευταία και κανένας να μην βρεθεί ποτέ στη θέση τους. Ευχή όλων είναι οι αρμόδιοι φορείς του ελληνικού κράτους να μεριμνήσουν ως οφείλουν και να πράξουν το καθήκον τους γενικώς και ειδικώς….

ΦΩΤΗΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ ΜΑΧΙΜΟΣ

ΑΙΩΝΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΘΑΡΣΕΙΝ ΧΡΗ!!!»

Δείτε βίντεο: Πάτρα: Συγκλονίζουν οι γονείς του αδικοχαμένου πεζοναύτη Φώτη Ανδρικόπουλου - Τι ζητούν με επιστολή τους
Πάτρα: Συγκλονίζουν οι γονείς του αδικοχαμένου πεζοναύτη Φώτη Ανδρικόπουλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (32)

Μια μάνα

Προς όλους αυτούς που ανοήτως σχολιάζουν και αφελώς θεωρούν 1) ότι δεν έπεσε για την πατρίδα και 2) ότι εθελοντικά ήταν πεζοναύτης, δύο απλές ερωτήσεις: τι εννοείτε δεν έπεσε για την πατρίδα; Για την πατρίδα δεν υπηρετεί θητεία; Αν δεν υπάρχει εκπαιδευμένος στρατός, όταν έρθει η ώρα του πολέμου, και των ηρώων κατά το φτωχό σας μυαλό, ποιος και πώς θα πολεμήσει; Ανεκπαίδευτοι θα πάρουν ένα όπλο ο καθένας και θα ντουφεκάει στον αέρα; Όταν η μονάδα κάνει άσκηση πυρ και κίνηση, για τον πόλεμο εκπαιδεύεται. Όσο για το εθελοντής, τολμάτε να ξεστομίζετε, ας μην το επέλεγε; Δηλαδή θα μπορούσε να είναι στην καφετέρια και διάλεξε να πάει να σκοτωθεί; Για να συμμαζέψουμε λίγο τα μυαλά και τη βλακεία μας ο καθένας, για να αφήσουμε τα παιδιά μας να υπηρετούν αληθινή θητεία, αντί να παρακαλάμε για ευνοϊκές μεταθέσεις, και το κυριότερο: η πατρίδα είναι τζιβαϊρικό που δεν χαρίζεται στη χρυσή αυγή και στους δήθεν υπερπατριώτες. Για να μην την καπηλεύονται όμως αυτοί, πρέπει όλοι οι υπόλοιποι να την υπηρετούμε και να την αγαπάμε.

Ακούς και φωνές;

Ε τότε "η πατρίδα" πάει και διακοπές με τα C 130 στην Ικαρία μην παραπονιόμαστε για τον Καμμένο,αυτός είναι εκπρόσωπος της πατρίδας επί γης.Καμμένη

spiros

θα δικαιωθεί εκτιμώ

ΚΩΣΤΑΣ21

Στοιχειώδης λογική: Όταν μιλάνε οι γονείς ενός αδικοχαμένου νέου που πήγε εθελοντικά να υπηρετήσει την πατρίδα, σε δύσκολο σώμα, και έχασε την ζωή του σε ατύχημα, όλοι οι υπόλοιποι να βγάζουμε τον σκασμό...

Ιωαννα

Σε κανεναν να μην τυχει σε κατι τετοιο.Πρασινομπερες γινεται καποιος εθελοντικα.Αυτο απο μονο του κατι λεει.Εγω αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι οταν οι οικειοι λενε''θα συνεχισουμε μεχρι να δικαιωθει η ψυχη του'',εννοωντας προφανως τις αποζημιωσεις.Μολις παρουν δηλαδη τα οποια χρηματα σημαινει αυτο δικαιωση???

Τράβα πλύνε κανα πιάτο

"Πρασινομπερές γίνεται κανείς εθελοντικά",ενώ έχει την εναλλακτική να καθαρίζει τουαλέτες.

@12:15

Eiσαι απόλυτα σωστή, lωάvvα!

Anonymous

Συγγνώμη κιόλας ρε παιδιά, καταλαβαίνω το τραγικό του πράγματος και το γεγονός ότι ένα παιδί χάθηκε από το πουθενά, αλλά γιατί τόσο μεγαλόστομές δηλώσεις για ηρωισμούς κλπ; Οι άνθρωποι που χάθηκαν δεν έπεσαν στη μάχη, δεν θυσιάστηκαν εν γνώσει τους, δεν έκαναν κάποια πατριωτική υπέρβαση... για μια άσκηση ρουτίνας πήγαν και δυστυχώς τους έκατσε μια μεγάλη στραβή και μπλέχτηκαν σε ένα άσχημο ατύχημα. ΟΚ, είναι αυτονόητο ότι όλες οι ενέργειες που περιλαμβάνουν πραγματικά πυρά (και ιδιαιτέρως εκρηκτικά) έχουν ένα ποσοστό κινδύνου και κάθε στρατιώτης και στέλεχος παίρνει ένα μικρό ρίσκο σε κάθε άσκηση. Αυτό όμως δεν είναι το ίδιο με το να αποκαλούμε ήρωα του Έθνους κάποιον που σκοτώθηκε λόγω μιας ατυχούς συγκυρίας. Συλλυπητήρια στις οικογένειες αυτών που χάθηκαν άδικα και πρόωρα και μακάρι να μην υπάρξει κανείς στο μέλλον που θα χαθεί στα πλαίσια της θητείας ή εργασίας του στο Στρατό - περιττό να πούμε να μη χαθεί ποτέ ζωή στα πλαίσια πολέμου...

@11:08

Eίσαι μεγάλoς Aλήτns!!!

Ο στρατός σκοτώνει

Τα υπόλοιπα είναι παρηγοριά στον άρρωστο,όμως επειδή μιλάμε για νεκρούς είναι στα όρια της περιύβρισης

Κ. Γυλος

Λάθος ο στρατός δεν σκοτώνει τα ανθρώπινα σφάλματα σκοτώνουν, αυτο ισχύει εντός και εκτός στρατοπέδου, το ακραίο τραγικό γεγονός του θανάτου δεν πρέπει να οδηγήσει κάποιους σε εσφαλμένα και άδικα συμπεράσματα

βασιλης...ενας πατερας [σου]

αγορι μου γλυκο να μας προσεχεις απο εκει πανω που εισαι γιατι εδω δεν προλαβες...ειμαστε ολοι πατεραδες σου αδερφια σου φιλοι σου...αιωνια σου η μνημη καρδουλα μου

Βλήμα

Γράφεις σχόλιο στο ΠΘ και απευθύνεσαι στον νεκρό...τουλάχιστον μην αλλάζεις όνομα και νομίζει κανείς οτι γεμίσαμε βλαμμένους.

Alex

Η πένα του αρθρογράφου είναι καθηλωτική!!!

Μ-16

ΑΚΡΙΒΩΣ! ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΛΩΝΟΥΣ ΤΗΣ! ΤΥΦΛΑ ΝΑ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ Η Ο ΜΥΡΙΒΙΛΗΣ!

φάπες

θέλει πολλές φάπες να στρώσει

Πανος

Απαραδεκτη ειναι. Λιγος σεβασμος στο νεκρο και τους συγγενεις τους δεν βλαπτει. Υο καταλαβαμε οτι το παιδι διαμεληστηκε. Δεν χρειαζεται να το επαναλαμβανει συνεχως.

Γιάννης

Έπεσε για την πατρίδα. Αλίμονο στους γονείς που χάνουν τα παιδιά τους. Στον πόλεμο υπάρχουν πάντα θύματα. Η Ειρήνη έχει λιγότερα θύματα.

Μ-16

Μερικοί έχετε χάσει το μέτρο εδώ μέσα. Ποιός πόλεμος και κολοκύθια. Ατύχημα κατά τη διάρκεια της θητείας ήταν. Πώς έπεσε για την πατρίδα; Για την πατρίδα (τώρα που πλησιάζει και η επέτειος) έπεσαν οι ΕΛΔΥΚάριοι στην Κύπρο το 1974 υπερασπιζόμενοι το στρατόπεδό τους και τη Λευκωσία απέναντι σε υπερπολλαπλάσιους αντιπάλους, οι Λοκατζήδες που σκοτώθηκαν με το Noratlas και οι συνάδελφοί τους που κράτησαν το αεροδρόμιο, οι κύπριοι Λοκατζήδες στις μάχες του Πενταδάκτυλου/Αγίου Ιλαρίωνα , οι μονάδες στην Κερύνεια καθώς και κάθε μεμονομένος στρατιώτης που σκοτώθηκε ή εκτελέστηκε τότε. Τραγικό αυτό που συνέβη στο παιδί και καταλαβαίνω τον πόνο των γωνιών, αλλά ήρωας δεν ήταν. Η πολιτεία θα έπρεπε να δώσει αποζημίωση στους γονείς αλλά ηρώα και λοιπά είναι υπερβολή. Χάνεται η ουσία μπροστά στους πραγματικούς ήρωες που έπεσαν για την πατρίδα.

Πλατύφυλλος (βασιλικός)

Πέρα από τον απόλυτα κατανοητό και σεβαστό πόνο των γονιών του, η όλη ιστορία είναι ενδεικτική της έλλειψης μέτρου που επικρατεί στην Ελληνική κοινωνία σήμερα. Κανείς δεν λέει πως το παιδί αυτό δεν ήταν παλικάρι και πως δεν είχε ιδανικά, πόσο μάλλον στα χρόνια μας που ανθούν οι ρουβίκωνες. Αλλά αν για ένα ατύχημα στήνουμε παρασημοφορημένους αδριάντες, τι θα έπρεπε να κάνουν οι οικογένειες των πεσόντων στην Κύπρο (για παράδειγμα)

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης