Ρώσοι διπλωμάτες απελαύνονται από την Αθήνα για παρέμβαση στο θέμα της πΓΔΜ

rosoi_diplomates

Ανάμεσα στις κατηγορίες που απευθύνει η Αθήνα προς τους διπλωμάτες είναι οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών

Την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα σε άλλους δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας φαίνεται ότι δρομολογεί η Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» τα μέτρα που λαμβάνονται αποτελούν απάντηση σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.

Κατά το ρεπορτάζ ανάμεσα στις κατηγορίες που απευθύνει η Αθήνα προς τους διπλωμάτες είναι οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών. Η συγκεκριμένη υπόθεση φέρνει στην επιφάνεια μια υπόγεια ένταση που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα, τα τελευταία δύο χρόνια, για λόγους οι οποίοι συνδέονται και με το γενικότερο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα έχει ήδη αποφασίσει και δώσει εντολή για την άμεση απέλαση δύο ατόμων –ο ένας είναι το στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας Βίκτορ Γιάκοβλεφ– και την απαγόρευση νέας εισόδου στη χώρα για δύο ακόμα, οι οποίοι εμπλέκονται σε σωρεία ενεργειών, μεταξύ των οποίων πληροφοριακής δραστηριότητας (ο διπλωματικός όρος για την αλίευση και διακίνηση πληροφοριών) εις βάρος της Ελλάδας. Η πρωτοβουλία της Αθήνας δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», αλλά έρχεται ως απάντηση μετά μια σειρά από συντονισμένες κινήσεις προσπάθειας επέκτασης της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα. Διπλωματικές πηγές εντάσσουν σε αυτές τη δραστηριότητα διαφόρων κύκλων ρωσικών συμφερόντων, όπως η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Eνωση. Η αντίδραση της Αθήνας αποτελεί, μεταξύ άλλων, ένα μήνυμα προς τη Μόσχα και για όλες αυτές τις δραστηριότητες.

Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα, όπως διαχρονικά έπραττε, εξακολουθεί να επιθυμεί τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία, να προωθεί τη φιλία των δύο λαών, τη συνεργασία των κυβερνήσεών τους και την φορέων της κοινωνίας των πολιτών εκατέρωθεν. Ωστόσο, όπως έλεγαν, αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει στη βάση της ισοτιμίας και με προϋπόθεση τον αμοιβαίο σεβασμό στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία των δύο χωρών μας.

Τονίζουν ακόμη ότι η Αθήνα ήταν πάντα ιδιαίτερα προσεκτική στον τρόπο διαχείρισης των ελληνορωσικών σχέσεων, φέρνοντας το παράδειγμα της υπόθεσης Σκριπάλ. Τότε, η Ελλάδα απέφυγε να ακολουθήσει το παράδειγμα των υπολοίπων δυτικών κρατών που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες, κάτι που είχε χαιρετιστεί από τη ρωσική πολιτική ηγεσία. Επίσης, κατά τις ίδιες διπλωματικές πηγές, παρά την προσπάθεια της Αθήνας να διατηρήσει τις σχέσεις με τη Μόσχα σε ένα καλό επίπεδο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, διάφοροι «μηχανισμοί» που συνδέονται με τα ρωσικά συμφέροντα στην Ελλάδα προσπαθούν να αναμειχθούν στα εσωτερικά της χώρας.

Πρόσθεταν ότι διά της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων επιχειρούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Αγιον Ορος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη άσκηση κυριαρχίας επί της ελληνικής επικράτειας από το ελληνικό κράτος. Ακόμη κατεγράφη απόπειρα εξαγοράς κρατικών λειτουργών, η οποία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, απέτυχε.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, οι συγκεκριμένες ενέργειες υπονομεύουν τη φιλία των δύο λαών και την εικόνα της Ρωσίας στην Ελλάδα, καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας παραβίασης της κυριαρχίας της χώρας και του Διεθνούς Δικαίου. Επί τούτου, αναφέρεται ως παράδειγμα η προσπάθεια παρέμβασης σε ιδιαίτερα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ειδικότερα στο θέμα της ονοματολογικής διαφοράς με την ΠΓΔΜ.

Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η απόφαση της Αθήνας συνδέεται αποκλειστικά με τη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων ατόμων και όχι με τη γενικότερη καλή διάθεση της Ελλάδας έναντι της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας πως, με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένοι τέσσερις Ρώσοι πολίτες προκάλεσαν πλήγματα στις –γενικά– καλές ελληνορωσικές σχέσεις, οποιεσδήποτε «απαντητικές» αντιδράσεις εκ μέρους της ρωσικής πλευράς θα είναι «στείρες» και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω υποτροπή. Κατέληγαν, μάλιστα, λέγοντας ότι κανένα μέλος των διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ελλάδας στη Ρωσία δεν έχει κινηθεί εκτός των πλαισίων των καθηκόντων του. Αντιθέτως, όλοι ανεξαιρέτως ασκούν τα καθήκοντά τους αυστηρά στο πλαίσιο της αποστολής τους στη Ρωσία.

Πηγή: Καθημερινή

ΣΧΟΛΙΑ (81)

Αυτούς ποιός

θα τους απελάσει;

zz

Παραγγελία από Λονδίνο –Βρυξέλλες – Ουάσινγκτον . Όσο ο Τσιπρακος δεν ταξίδευε πέραν τον Βρυξελλών κρατούσε χαμηλούς τόνους αν και στην ουσία πότε δεν ψήφησε κατά των μέτρων που επέβαλαν οι ΗΠΑ κατά Ρωσσίας , πάντα έδειχνε το πόσο δουλοπρεπείς ήταν , τώρα μετά την συνάντηση του Λονδίνου έλαβε άλλες οδηγίες από την κινούμενη σε άμμο πρωθυπουργό της Βρετανίας να διώξει και αυτός μερικούς Ρώσσους διπλωμάτες για αλληλεγγύη προς τους Σάξονες ο Βαλκάνιος Ευρωπαίος , γελά και οι ποιο χαζός με τις αστείες δικαιολογίες των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ , δεκάδες χιλιάδες ΕΛΛΗΝΟΠΟΝΤΙΟΙ έχουν έρθει στην ΕΛΛΑΔΑ από την πρώην ΕΣΣΔ την δεκαετία του 1970 ως σήμερα ,θέλω να δω με τι τρόπο θα τους αναγκάσει ο γελοίος Τσίπρας και η παρέα του να μη μιλάνε Ρώσσικα , να αλλάξουν την άποψη τους για την Ρωσσία και τους Ρώσσους . Να ξεχάσουν τα γράμματα που εκεί έμαθαν , να σκίσουν τα πτυχία τους για να μην θίγεται ο Τσίπας μερικές Δυτικές πρεσβείες και η παρέα του ,να κλίσουν όλα τα Ρωσσόφωνα σχολειά που λειτουργούν στην ΕΛΛΑΔΑ όπου παιδιά ΕΛΛΗΝΟΠΟΝΤΙΩΝ όπως και εντόπιων μαθαίνουν την Ρωσσική γλώσσα όπως της άλλες γλώσσες με δικά τους χρήματα , μήπως αυτό εννοεί ο κατά τα αλλά λαλίστατος Τζανακοπουλος όταν λέει ότι επηρεάζουν δήμους οι Ρώσσοι , διότι στους δήμους στους ΠΟΝΤΙΑΚΟΥΣ συλλόγους διδάσκονται αυτά τα παιδιά , διδάσκονται Ρωσσική γλώσσα , λογοτεχνία , γραμματική , εάν αυτό πειράζει την ΕΛΛΑΔΑ τότε πόσο μας επηρεάζει η διδασκαλία των άλλων γλωσσών που μερικές γλώσσες είναι πέραν για πέρα εχθρικές προς την ΕΛΛΑΔΑ , το να λέει κάποιους έχουμε στοιχεία πρέπει ΚΑΙ να τα παρουσιάσει .

απο Μοναχο

εχει απελαθει ποτε αμερικανος?? για κλαματα κ. τσιπρα

κωστας αρ

ανεκδοτο!!!ποιος ???ο τσιπρας αριστερος!!!ο γιος του μεγαλοεργολαβου της χουντας και του βασιλια αριστερος!!!τυφλα να εχει η χρυση αυγη !!!την ξεπερασε!!!το μπραβο από που θα το εισπραξει ???από τους γερμανους η τους αμερικανους???ντροπη τους!!!καμενος υπεγραψε και εσυ αυτην την προδοσια!!!μακεδονικος στρατος μακεδονικος λαος τωρα και τα εδάφη θα τους δωσουμε!!!το λενε και οι ρωσοι !!!τα δινουμε όλα γιαυτο και τους απελαύνουμε!!!στο σκαμνι ολοι!!!και οπως ελεγε ενας ηγέτης όταν λεμε ισοβια εννοουμε ισοβια!!!

CALLIOPE

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΝΗΣΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ! ΕΛΕΓΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ - ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΧΟΥΝΤΑ! ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΙΚΤΟ ΛΑΘΟΣ - ΔΕΞΙΑ ΧΟΥΝΤΑ ΕΙΝΑΙ (ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΧΟΥΝΤΙΚΟΣ, ΠΑΝΤΑ ΧΟΥΝΤΙΚΟΣ!!) ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ!!!

Γι'αννης

Βρε τα "αδέλφια μας" οι ταβάριτς τι μας κάνουνε. .... Για το καλό μας νοιάζονται, βρε βρε βρε τι ακούω και διαβάζω........ Τώρα θα μου θυμώσει και ο μέγας Τσάρος, ο "φιλέλληνας" σύντροφος Πούτιν. .... Μπρε μπρέ μπρε και πάλι.

tomakrypodari

Για το σκάνδαλο Vodafone των παρακολουθήσεων των επικοινωνιών του πρωθυπουργού (Καραμανλή) μεταξύ άλλων από τους Αμερικανούς, αλλά και για την επαγγελματική δολοφονία Έλληνα τεχνικού στην εταιρεία, ούτε λόγος για αντιδράσεις και συνέπειες... ...μόνο παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και πολιτική συγκάλυψη... ...για τη "ρωσική διείσδυση" στο Άγιον Όρος και τους ανταγωνισμούς κηδεμονίας των ορθοδόξων, εκεί σηκώνει απελάσεις... ...ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.... - αξιόπιστος εταίρος του ΝΑΤΟ και ΗΠΑ - πωλητής όπλων στη Σαουδική Αραβία που χρηματοδοτεί Ισλαμικό Κράτος, Αλ Καΐντα - πρωτοπόρος στην νομιμοποίηση της ισραηλινής κατοχής στην Ιερουσαλήμ και στη συνεργασία με κατοχικό κράτος (η Κριμαία αντιθέτως βαραίνει πολύ διπλωματικά) - πρωτοπόρος στις ιδιωτικοποιήσεις και πρώτος μαθητής (όψιμος) και υποστηρικτής των ευρωπαϊκών πολιτικών και της ευρωπαϊκής επέκτασης ....κάνει όσα δεν έκανε ΠΑΣΟΚ,ΝΔ μαζί και διευκολύνει και νομιμοποιεί την όλο και πιο νεοφιλελεύθερη και αναχρονιστικά ψυχροπολεμική πολιτική σκέψη της δεξιάς.... ...και δίνει αβάντα στους λοβοτομημένους να κάνουν "αντίσταση" χωρίς κόστος, αφού άλλος διεκπεραιώνει τις βρωμιές στο ελληνικό προτεκτοράτο...

Σωτήρης

Δεν είναι όλα ακριβώς όπως τα λες αλλά μην ανησυχείς, οι Ρώσοι θα σώσουν τον περιούσιο λαό τους Έλληνες, θα δώσουν και την Πόλη, μη σου πω και τη μισή Τουρκία. Ο Πούτιν για την Ελλάδα εργάζεται, ολημερίς σκέφτεται πότε θα σώσει τον περιούσιο λαό της γης, με αυτή τη σκέψη ζει και αναπνέει. Μην ανησυχείς, θα σου δώσει την Πόλη.

Απορία

Για τη δολοφονία Τσαλικίδη από τους Αμερικανούς διώχτηκε κανείς; Για το μεγαλύτερο σκάνδαλο υποκλοπών στην ελληνική ιστορία διώχτηκε κανένας Αμερικανός;

...

Ακόμα δεν κατάλαβα τι ακριβώς έκαναν οι συγκεκριμένοι Ρώσοι διπλωματικοί υπάλληλοι και γίνεται όλη αυτή η φασαρία (προφανώς οι Ρώσοι θα κάνουν κάτι αντίστοιχο με Έλληνες διπλωμάτες στη Ρωσία). Δηλαδή τι ενέργειες έκαναν για την όλη ιστορία με την ΠΓΔΜ που λέτε; Και πως ακριβώς τους ανακάλυψαν οι "δικοί" μας; Μπας και είναι εντολές έξωθεν; Λέει πολλά το άρθρο, αλλά για την ταμπακιέρα τίποτα απολύτως. Επίσης, τόσα χρόνια Άγγλοι, Γάλλοι, Αμερικάνοι κλπ κάνουν ό,τι θέλουν στην Ελλάδα και παρεμβαίνουν όπου και όποτε θέλουν, γιατί δεν υπήρξε ποτέ ανάλογη αντίδραση; Υπάρχει πάτος σ'αυτή τη χώρα;

Γιώργος λιμενεργάτης Ολλανδία

Μήπως οι διοργανωτές συλλαλητήριον τα παίρνουν;; από τη πρεσβεία

...

Άρα το πρόβλημά σου είναι με το άρθρο και όχι με την απέλαση. Απευθύνσου εκεί. Και φιλική συμβουλή, μη βγάζεις συμπεράσματα χωρίς στοιχεία, γιατί στο τέλος γελοιοποιείσαι.

Νίκος

Ελπίζω το ΥΠΕΞ να μην εξαντλήσει την ευαισθησία του στους Ρώσους!!! Δεν έχουμε ακούσει τίποτα πχ. για Τούρκους που παρονομούν με σκανδαλώδη τρόπο εντός της Ελληνικής Επικράτειας με κορυφαίο παράδειγμα το Προξενείο τους στην Δ. Θράκη. Επιπροσθέτως ένα καλό ερώτημα είναι πως η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα αντιμετωπίσει ένα Ρωσικό βέτο στον ΟΗΕ αν παρελπίδα η επονείδιστη συμφωνία ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και φτάσει στο Σ.Α. του ΟΗΕ για έγκριση και εισδοχή των Σκοπίων στον Οργανισμό ως ''Βόρεια Μακεδονία''.

...

Το ερώτημά σου είναι αφελές. Ένα βέτο της Ρωσίας προς τα Σκόπια αποτελεί ακριβώς αυτό: είναι ζήτημα καθαρά ανάμεσα στη Ρωσία και στα Σκόπια. Γιατί να αντιμετωπιστεί από ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Αυτοί ό,τι ήταν να δώσουν το έδωσαν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kefalonia_serfer_ena

«Ήταν δύσκολο, αλλά το κατάφερα» είπε η Αναστασία Γερολυμάτου που στα 81 της έκανε σερφ επί έξι ώρες, διένυσε απόσταση 18 μιλίων από την Σκάλα Κεφαλονιάς στην Κυλλήνη και διεκδικεί το ρεκόρ Γκίνες για την γηραιότερη σέρφερ στον κόσμο

fot6

Δείτε φωτογραφίες - Πυρκαγιές και σε Αχαΐα, Ηλεία, Ασπρόπυργο, Γιάννενα και Φλώρινα - Νωρίτερα στη Βάρδα Ηλείας τρεις ηλικιωμένες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, η μία με αναπνευστικά προβλήματα - Ανετράπη όχημα της Πυροσβεστικής στον Ασπρόπυργο, ελαφρά τραυματίες δύο πυροσβέστες

7
astynomia_2903

Ο 32χρονος επικρότησε την διπλή δολοφονία στη Χρυσούπολη και δήλωσε ότι θα έκανε το ίδιο - Οι άνδρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τον συνέλαβαν και θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα

29