Αλλαγή των βιβλίων Ιστορίας της Ελλάδας και ΠΓΔΜ προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών

vivlia

Κοινή επιτροπή εργάζεται σε σχέση με τις αλλαγές στα βιβλία που πρέπει να γίνουν στα βιβλία

Αλλαγή στα βιβλία της Ιστορίας της Ελλάδας και των Σκοπίων προωθείται μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, οι δύο χώρες πρέπει να προχωρήσουν στη συγκρότηση διεπιστημονικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τα σχολικά βιβλία και το περιεχόμενό τους, ενώ ήδη κοινή επιτροπή εργάζεται σε σχέση με τις αλλαγές στα βιβλία που πρέπει να γίνουν στα σχολικά βιβλία Ιστορίας Ελλάδας και Αλβανίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 5 της συμφωνίας των Πρεσπών, η διεπιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα έχει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει οποιαδήποτε σχολικά εγχειρίδια, και βοηθητικό υλικό όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται από τις δύο χώρες. Συγκεκριμένα το άρθρο προβλέπει ότι: «Εντός ενός μηνός από τη θέση σε ισχύ της παρούσης Συμφωνίας, τα Μέρη θα συγκροτήσουν με ανταλλαγή διπλωματικών διακοινώσεων, στη βάση της ισότητας, μια Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, για να εξετάσει την αντικειμενική επιστημονική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων βασισμένη σε αυθεντικές, στοιχειοθετημένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα. Οι εργασίες της Επιτροπής θα τελούν υπό την επίβλεψη των Υπουργείων Εξωτερικών των Μερών σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες εθνικές αρχές. Η Επιτροπή θα εξετάσει και, εφόσον θεωρήσει κατάλληλο, θα αναθεωρήσει οιαδήποτε σχολικά εγχειρίδια και βοηθητικό σχολικό υλικό, όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται σε έκαστο από τα Μέρη, σύμφωνα με τις αρχές και τους σκοπούς της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ώστε να διασφαλισθεί ότι σε έκαστο από τα Μέρη κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό σε χρήση τη χρονιά μετά την υπογραφή της παρούσης Συμφωνίας δεν περιέχει αλυτρωτικές/αναθεωρητικές αναφορές. Η Επιτροπή επίσης θα εξετάσει οιασδήποτε νέες εκδόσεις σχολικών εγχειριδίων και βοηθητικού σχολικού υλικού όπως προβλέπεται σε αυτό το άρθρο. Η Επιτροπή θα συνεδριάζει τακτικά, τουλάχιστον δύο φορές ετησίως, και θα υποβάλει μια Ετήσια Εκθεση για τις δραστηριότητες και τις συστάσεις της προκειμένου να εγκριθούν από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, όπως αυτό θα συσταθεί κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 12».

Μία άλλη επιτροπή, κοινή επιτροπή Ελλάδας-Αλβανίας ασχολήθηκε με τα αλβανικά σχολικά εγχειρίδια της Ιστορίας, Γεωγραφίας αλλά και Λογοτεχνίας. Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας, σε συνέχεια των συζητήσεων που είχαν γίνει τον περασμένο Ιανουάριο στα Τίρανα, καθώς η ελληνική πλευρά έκρινε προβληματικά σημεία από τα σχολικά βιβλία της Αλβανίας.

Τo ζήτημα της Τσαμουριάς, το οποίο έφερε στο φως της δημοσιότητας ο παραιτηθείς υφυπουργός Παιδείας, Κ. Ζουράρις, αποτελεί θέμα ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.” Παρά τις διακρατικές συμφωνίες τα αλβανικά σχολικά βιβλία παρουσιάζουν την Τσαμουριά να εκτείνεται γεωγραφικά από τη Θήβα μέχρι και την Πρέβεζα. Στη βάση αυτή το ελληνικό υπουργείο Παιδείας προέβη σε προτεινόμενες αλλαγές των στοιχείων που προσβάλλουν, ωστόσο, παρά την έλευση τριμήνου, η αλβανική πλευρά δεν έστειλε όπως είχε δεσμευτεί τα δείγματα βιβλίων με τις αλλαγές” είχε επισημανθεί από τον πρώην υφυπουργό Παιδείας.

Ο κ. Θεοχάρης είχε καταθέσει πριν από μερικούς μήνες ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, σημειώνοντας ότι βάσει δηλώσεων του παραιτηθέντως υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι, τα αλβανικά βιβλία παρουσιάζουν την Τσαμουριά να εκτείνεται γεωγραφικά στη Θήβα και την Πρέβεζα. Το πρόβλημα εστιάζει στα βιβλία της Γ’ Γυμνασίου και της Γ’ Λυκείου, όπου αποτυπώνονται τα παραπάνω ακόμα και σε χάρτες.

Η ελληνική πλευρά είχε θέσει το θέμα στην προηγούμενη συνάντηση, εστιάζοντας στα βιβλία της Γεωγραφίας και της Ιστορίας και οι συζητήσεις συνεχίστηκαν χθες. Το υπουργείο Παιδείας σχολίασε μετά το τέλος της συνάντησης ότι οι συζητήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, χωρίς να γνωστοποιήσει την πορεία τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας στην ερώτηση σημείωσε: «Η ελληνική πλευρά επέμεινε σε απάλειψη της απαράδεκτης και προσβλητικής για τη χώρα μας ενότητας “Aλβανικές περιοχές στην Ελλάδα” καθώς και αναφορών και/ή χαρτών στους οποίους ελληνικές γεωγραφικές περιοχές εμφανίζονται ως “Τσαμουριά” και οι οποίες καταδεικνύουν, δυστυχώς, ότι το αλβανικό κράτος παραμένει εγκλωβισμένο σε αναχρονιστικές εθνικιστικές και μεγαλοϊδεατικές αντιλήψεις, επιζήμιες και επικίνδυνες πρωτίστων για την ίδια την Αλβανία».

Η αλβανική πλευρά δεν είχε αποδεχθεί στη συνεδρίαση της Μεικτής Επιτροπής, τον περασμένο Φεβρουάριο, να συζητηθούν τα προβληματικά, όπως τα χαρακτηρίζε το υπουργείο Εξωτερικών, σχολικά βιβλία της Ιστορίας και της Γεωγραφίας.

Πριν από τη συμφωνία των Πρεσπών η ίδια πολιτική, της σύστασης διμερούς κοινής επιτροπής, έχει προταθεί από την ελληνική πλευρά και στην περίπτωση της ΠΓΔΜ. «Δυστυχώς και η ΠΓΔΜ, πέραν την Αλβανίας, έχει ενστερνιστεί και αναπαράγει έναν καινοφανή ιστορικό αναθεωρητισμό, ξένο στην ευρωπαϊκή, ιστορική και πολιτισμική κουλτούρα. Το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων της ΠΓΔΜ είναι σε πολλά σημεία σαφώς προβληματικό και αυτό αφορά και τα χωρία τους για το ρόλο και τη δράση του αλβανόφωνου στοιχείου στην περιοχή κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είχε δηλώσει σχετικά ο κ. Κοτζιάς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (138)

Ήσουν και θα σαι...

Σε γνωστό νυχτερινό μαγαζί της Καλλιθέας Χαλκιδικής τραγούδησε χθες το βράδυ, η Άννα Βίσση. Γνωστή για την επικοινωνία της με το κοινό, μιλώντας με έναν θαμώνα που καθόταν στο πρώτο τραπέζι, εκείνος την χαιρέτησε στα αγγλικά. Τότε η Άννα Βίσση τον ρώτησε από που είναι και εκείνος απάντησε από την «Μακεδονία». Η τραγουδίστρια δεν το άφησε ασχολίαστο και έδειξε με ευγένια την ενόχληση της. «Κάποιο λάθος κανεις φίλε μου. Μάλλον εννοείς κάτι άλλο» του είπε η Άννα Βίσση, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκαλέσει περισσότερες αντιδράσεις στο μαγαζί. Πάντως αξίζει να σημειωθεί, πως το νυχτερινό κέντρο είχε κι άλλους θαμώνες από την ΠΓΔΜ και έξω από το μαγαζί ήταν σταθμευμένα πολλά υπερπολυτελή αυτοκίνητα με βουλγάρικες πινακίδες.

Γιατί

Δεν αναφέρεται πουθενά για τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε Χανιά και Ηράκλειο. Συγκλονιστική στιγμή όπου χιλιάδες κόσμου στο Ηράκλειο με μπρισταρη μια τεράστια ελληνική σημαία όλοι αγκαλθασμενοι τραγουδούσαν ριζίτικα τραγούδια και παρομοίαζαν του; Συριζαιους με τους χαφιέδες της κατοχής που έδιναν αγωνιστές στους Γερμανούς. Τότε οι χαφιέδες συνεργάζονται με τους ναζί υπέρ των Γερμανών σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει την ιστορία.

Τώρα

Τώρα η μεγάλη για άλλη μια φορά συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη εναντίον των χαφιεδων δοσίλογων του συριζα περνάει από την Τσιμισκή. Προκλητική και ιδιαιτέρως επιθετική για άλλη μια φορά η αστυνομία του συριζα αλλά συνεχίζουμε. Η νίκη θα είναι του λαού.

Μπορεί

Τα βιβλία μπορει να αλλάξουν, η ιστορία ποτέ.

soulis

Mονο που κουτοπονηρε συριζαιε μου αυτο το "αρα και με τους αρχαιους μακεδονες" ειναι δικο σου συμπερασμα και δεν το λεει ουτς γ συμφωνια ουτε βεβαια και οι σκοπιανοι. Το κειμενο (αρθρο 7 π4) λεει οτι δηλωνουν οτι δεν εχουν σχεση με τους ελληνες και τον "αρχαιο ελληνικο πολιτισμο". Κατι απολυτα φυσικο γι αυτους καθως ολη τους η προπαγανδα βασιζεται στον ισχυρισμο τους οτι οι αρχαιοι μακεδονες ΔΕΝ ΗΣΑΝ ελληνες αλλα ενας αλλος λαος διαφορετικος και οτι αυτοι οι σκοπιανοι ειναι οι μονοι απογονοι τους. Κατι που πανηγυρικα μπορουν να συνεχισουν να υποστηριζουν και τωρα και μαλιστα με την προδοτικη υπογραφη Τσιπρα.

ΧΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧ

¨για να εξετάσει την αντικειμενική επιστημονική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων βασισμένη σε αυθεντικές, στοιχειοθετημένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα. " Μα αμα πραγματικα γινει αυτο, τοτε τελειωσανε τα σκοπια αφου ολα οσα πιστευουνε ειναι ψεματα. Καταλαβαινετε τι σημανει αυτο? Θα αντιδρασουνε αγρια και θα ψηφισουνε παλι αρκοδεξιους Ετσι ειναι, δεν μπορεις να αλλαξεις το ψεμα με αλλαγη βιβλιων ουτε τους ανθρωπους που το πιστευουνε, δες πχ τον Σωρρα.

Θανάσης

Το "μακεδονία ξακουστή" δεν θέλω να το ξανα-ακούσω εγώ πάντως, διότι στον στρατό με έβαζαν υποχρεωτικά να το τραγουδάω πολλές φορές εν είδει καψωνιού! Πήρα απολυτήριο ("Φύλλο πορείας" διαρκείας) και γλύτωσα ο άνθρωπος από τους στρατόκ**λους!

Αλβανέ

Αντε στην Αλβανία....

Βασίλης

Δήλωσαν επίσημα στον ΟΗΕ οι Σκοπιανοί με την Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ ότι εμείς προήλθαμε από Σλάβους, είμαστε Σλάβοι, δεν έχουμε καμία σχέση με τους Αρχαίους Έλληνες (άρα και με τους Αρχαίους Μακεδόνες), δεν έχουμε βλέψεις κατά της Ελλάδος και δεν διεκδικούμε τίποτα από την Ελλάδα και την περιοχήν της την Μακεδονία, αναγνωρίζουμε ότι τα σύνορα είναι εν τάξει και σεβόμεθα τις ευαισθησίες του Ελληνικού λαού. Τι άλλο να πουν επιπροσθέτως οι άνθρωποι; Με τους φασίστες και με τους μεγαλο-παπάδες που έχουν καλογερικό πείσμα έως γραφικότητας, δεν τα βγάζεις πέρα. Η βλακεία από εκεί και πέρα είναι ανίκητη.

ΑΛΛΑ ΑΚΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΝΕ

ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΜΕ ΝΑ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΜΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΕΛΛΗΝΕΣ Ή ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΖΑΕΦ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΡΘΡΟ 6 ΚΑΙ 8.5 ΣΥΝ ΑΟΖ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣ ΟΥΤΕ ΠΟΛΕΜΟ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΔΟΞΑ ΤΟ ΘΕΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ Ο ΚΟΤΖΙΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΥ ΜΑΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΔΟΞΑ ΤΟ ΘΕΟ

Σαββιδης Γιαννης

Το ότι συριζαιος βρωμάει απο χιλιόμετρα....το θέμα είναι ΠΟΣΌ.. Ως και ο Τσίπρας ξέρει ότι αυτά είναι ανυπόστατες ανοησίες, πού μόνο εσύ και συνάδελφοι στα κέντρα φιλοξενίας παράνομων μεταναστών τα πιστεύετε. Συνέχισε .......τι αλλο.......να κοιμάσαι.

Στέλιος

Θα μπορούσαν να δηλώσουν ότι αναγνωρίζουν τους αρχαίους Μακεδόνες ως αρχαίο Ελληνικό φύλο, οπότε δεν έχουν σχέση μαζί τους ως Σλάβοι. Και μάλιστα να το πουν κατά λέξη, έτσι ώστε να μην αφήνεται κάποια υπόνοια για κάτι άλλο. Όχι όπως τώρα γενικολογίες...Ακόμη και εσύ σε παρένθεση το έβαλες γιατί ακριβώς πουθενά δεν δηλώνεται ξεκάθαρα. Άρα αποτελεί πάτημα για διαφορετική ερμηνεία της "συμφωνίας" στο μέλλον, άρα προβλήματα για την Ελλάδα.

Άγγελος

Όσο πιό γρήγορα απαλλαγούμε από τους βλακο-φασίστες, τόσο πιό γρήγορα θα απαλλαγούν οι Έλληνες από την ...διύλισιν του κώνοπος!

Αργύρης

Η Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, έδωσε περιεχόμενο και Διεθνή προβολή στην Μόνη Μακεδονία, την Ελληνική. Σε αυτήν την λαμπρή συμφωνία θα πάω κόντρα; Δεν θα είμαι καλά τότε.

Τ ακουσαμε και αυτο Χα χα

Τρολ για γελια και για κλαμματα

χαχαχχαχαχα

χαχαχα ελεος ρε ιδεα δεν εχουνε οι εξω τι παιζει, εμας βριζουνε που δεν τους αφηνουμε να λενε τους εαυτους τους οπως θελουνε. Ιδεα δεν εχουνε τι γινεται.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης