Κουκουλοφόροι αμαύρωσαν τις συγκεντρώσεις για τη Μακεδονία

Κουκουλοφόροι αμαύρωσαν τις συγκεντρώσεις για τη Μακεδονία

Ολοκληρώθηκαν οι πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Τρεις συλλήψεις από την ΕΛΑΣ στο Σύνταγμα - Επεισόδια και εκτεταμένη χρήση χημικών - Ένας τραυματίας και καθιστική διαμαρτυρία - Ένταση και στη Θεσσαλονίκη από την αντισυγκέντρωση των αντιεξουσιαστών - Θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας λένε οι διοργανωτές

IMG_4134
Λίγα λεπτά πριν τις έντεκα ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τη Μακεδονία. Τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Αθήνα από κρανοφόρους και κουκουλοφόρους αμάυρωσαν τη σημερινή συγκέντρωση για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα. Αρκετές στιγμές έντασης υπήρξαν όμως και στη θεσσαλονίκη λόγω της αντισυγκέντρωσης των αντιεξουσιαστών.

Η αστυνομία στην Αθήνα προχώρησε σε τρεις συλλήψεις ενώ υπήρξε και ένα τραυματισμός από τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στη Βασ. Σοφίας.

Τα επεισόδια στο Σύνταγμα ξεκίνησαν λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ όταν μια μικρή ομάδα κουκουλοφόρων προσέγγισε το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και πέταξε στις δυνάμεις της Αστυνομίας φωτοβολίδες, πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα.

Οι διαδηλωτές για τη Μακεδονία που βρίσκονταν στο μνημείο επενέβησαν και έπεισαν τους κουκουλοφόρους να αποσυρθούν από την περιοχή.

Η ένταση φάνηκε προς στιγμή να υποχωρεί ωστόσο λίγη ώρα αργότερα, μια πολυπληθέρστερη ομάδα κουκουλοφόρων έκανε την εμφανισή της στη Βασ. Σοφίας και επετέθει εκ νέου στις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά και κατάφεραν να προβούν και σε τρεις συλλήψεις. Πληροφορίες του Πρώτου Θέματος αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των συμπλοκών υπήρξε και ένα τραυματισμός.

Κλείσιμο
Μετά τη λήξη των επεισοδίων οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στη Βασ. Σοφίας.

live εικόνα



IMG 4140


Την διαμαρτυρία διοργάνωσαν το κίνημα Εθνικής Άμυνας για τη Μακεδονία «Μέγας Αλέξανδρος» και η Επιστημονική Επιτροπή Εθνικών Ζητημάτων. Οι διοργανωτές ανέφεραν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να καταπέσει η συμφωνία των Πρεσπών.


IMG 4121

IMG 4129


IMG 4129

IMG_4127
IMG_4126

IMG_4127
IMG_4126

Δείτε φωτογραφίες από τη συγκέντρωση:
IMG_4111
IMG_4112
IMG_4113
IMG_4116
IMG_4117
Περίπου στις 22.30 ολοκληρώθηκε η πορεία διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη κατά της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ. 

Στη διάρκεια της πορείας σημειώθηκαν επεισόδια ενώ υπήρξαν αρκετές στιγμές έντασης καθώς όσο διαρκούσε η κινητοποίηση για τη Μακεδονία μία ομάδα αντιεξουσιαστών βρισκόταν στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μία άλλη ξεκίνησε από το άγαλμα Βενζιέλου και πραγματοποίησε πορεία προς ανατολικά. 

Επεισόδια σημειώθηκαν όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν κατευθυνόμενοι προς το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου να προσπεράσουν αστυνομικό φραγμό στη Λεωφόρο Νίκης, στο ύψος της Στρ. Καλλάρη. Τα ΜΑΤ απώθησαν τους διαδηλωτές με ρίψη χημικών ενώ οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα και εκτόξευσαν γυάλινα μπουκάλια (δείτε εδώ).

Τμηματικά, η πορεία κινήθηκε προς τον Λευκό Πύργο όπου η αστυνομία είχαν παραταχθεί κλούβες αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ εμποδίζοντας τους διαδηλωτές από το να προχωρήσουν προς την πλευρά της ομάδας αντιεξουσιαστών (δείτε εδώ).

Οι διαδηλωτές επέστρεψαν προς τα πίσω και κινήθηκαν προς την Τσιμισκή, συνέχισαν περπατώντας στην Ίωνος Δραγούμη και στη Λεωφόρο Νίκης και κατέληξαν στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου είχαν συγκεντρωθεί αρχικά. Στη διάρκεια της πορείας φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, τραγουδούν τον εθνικό ύμνο και ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. 

Παράλληλα, η ομάδα αντιεξουσιαστών που βρισκόταν στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου κινήθηκε προς το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ ενώ η ομάδα που έκανε πορεία στην Εγνατία κινήθηκε προς το άγαλμα Βενιζέλου και τέλος διαλύθηκε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης