Με τον φόβο του εγκλήματος ζει το 69% των πολιτών της Ελλάδας

athina-nixta

Σε ποιες περιοχές ο φόβος είναι μεγαλύτερος - Τι φοβούνται πιο πολύ άνδρες και γυναίκες

Με τον συνεχή φόβο ότι θα πέσουν θύματα εγκληματικής ενέργειας ζουν οι περισσότεροι πολίτες, όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα GEOCHOROS του ΕΜΠ, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσίευσε η εφημερίδα «Καθημερινή», έδειξε το 69% των πολιτών ανησυχεί μήπως πέσει θύμα διάρρηξης, κλοπής, ληστείας, ή επίθεσης στον δρόμο.

Σύμφωνα με την έρευνα, το μεγαλύτερο ποσοστό ανησυχίας (41,8%) αφορά «Διάρρηξη του σπιτιού σας», ακολουθούν η «ληστεία ή επίθεση στον δρόμο» (31,3%) και με παρόμοιο ποσοστό (30,7%) η «ασφάλεια των παιδιών σε δημόσια μέρη όπως στο πάρκο ή στη διαδρομή για το σχολείο». Για τη «χρήση ή/και διακίνηση ναρκωτικών» ανησυχεί το 28% των ερωτηθέντων, το 26,7% για «κλοπή του αυτοκινήτου τους» και το 26% μήπως πέσει «θύμα εγκληματικής ενέργειας όσο περιμένουν ή χρησιμοποιούν κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς».

Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις, οι γυναίκες φοβούνται περισσότερο από τους άνδρες μήπως πέσουν θύματα σωματικής βίας (12,2%) και σεξουαλικής κακοποίησης (26,7%).

Σε ποιες περιοχές ο φόβος είναι μεγαλύτερος

Παρόλο που το 53,7% των ερωτηθέντων δεν θεωρεί ότι έχει αλλάξει το επίπεδο της εγκληματικότητας στην περιοχή τους, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό- το 38,6%- εκτιμά ότι η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Στο ερώτημα πόσο φοβούνται οι πολίτες τη ληστεία ή την επίθεση στον δρόμο, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στους Δήμους Αθηναίων, Καλλιθέας, Περιστερίου, Ιλίου και Πετρούπολης. Είναι χαρακτηριστικό πως σε ελάχιστους δήμους οι ερωτηθέντες απάντησαν πως δεν ανησυχούν, όπως για παράδειγμα στις παραλιακές περιοχές των Δήμων Ελληνικού και Γλυφάδας, στη Φιλοθέη καθώς και σε κάποιες περιοχές των βορείων προαστίων.

Στην ερώτηση πόσο ανησυχείτε ότι θα πέσετε θύμα εγκληματικής ενέργειας στην περιοχή σας, το 35% ανησυχεί πολύ έως πάρα πολύ (30% για τους άνδρες και 39% για τις γυναίκες). Μάλιστα, για τις ηλικίες άνω των 55 ετών το ποσοστό αυτό γίνεται 60%.

Επιπλέον, υψηλά ποσοστά παρατηρούνται και σε σχέση με τα χρόνια που μένει κάποιος στην περιοχή του, καθώς όσο περισσότερα χρόνια ζει εκεί τόσο περισσότερο φοβάται. Οσοι μένουν περισσότερο από δέκα χρόνια ανησυχούν σε ποσοστό 45%.

Ακόμη, το ποσοστό ανεβαίνει στο 64% σε όσους έχουν υπάρξει θύματα εγκληματικής ενέργειας στο παρελθόν.

Σε ό,τι αφορά τον δήμο Αθηναίων, το αίσθημα του φόβου είναι διάχυτο σχεδόν σε όλη την έκτασή του. Περισσότερο ανησυχούν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Εξαρχείων, του κέντρου των Αθηνών, της Ακαδημίας Πλάτωνος, των Πετραλώνων, του Γκύζη, της Κυψέλης και του Λυκαβηττού, του νότιου τμήματος του Δήμου Αχαρνών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα GEOCHOROS του ΕΜΠ, από τον καθηγητή Γεώργιο Ν. Φώτη, και τους κ. Παύλο Τσάγκη, υποψήφιο διδάκτορα ΕΜΠ και Δημήτρη Σβορώνο, αγρονόμο, τοπογράφο μηχανικό ΕΜΠ.

ΣΧΟΛΙΑ (21)

ΓΙΏΡΓΟΣ ΚΑΒΆΛΑ

Εάν ρωτήσετε και το υπόλοιπο 31% των Ελλήνων τότε το ποσοστό θα φτάσει στο 100%.

Αγυριγο τούβλο

Μόνο αυτό κυκλοφορεί χωρίς φόβο. Και τα παντελονακια τα έχει κατεβασμενα πάντα,για να μην πάθουν στερητικό τα αγαπημένα του λαθρό.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ

Δεν είναι εγκλήματα αυτά, επενδύσεις είναι, ρωτήστε την κυρά ταcia. Τα λάφυρα είναι το κέρδος των επιχειρήσεων. Άλλωστε ο νεοέλληνας κοιμάται όρθιος, πριν του το πει να το κάνει η ηγεσία της λαθρολαγνίας του τόσκατου.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Της Αθήνας, όχι της Ελλάδας. Στην Αθήνα έγινε η έρευνα. Μην βάζετε παραπλανητικούς τίτλους...

Θα πάθετε πλάκα με τα ποσοστά της Χ.Α. στις επόμενες εκλογές

@13:20

Αγύριγο κεφάλι

Αυτό είναι ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ Ελλειπούς Παιδείας!_________Αυτό το εκμεταλλεύονται οι ... άλλοι "μορφωμένοι κύριοι" (Ουγκάνοι)!.._________Οι ΝΑΖΙΣΤΕΣ-ΦΑΣΙΣΤΕΣ!.

@

Αναρχο φασίστα το έχει καψει

Αγύριγο κεφάλι

Θα σας ...ΧΟΡΕΨΩ τους ΝΑΖΙΣΤΕΣ!____________Σας τόχω τάξει!__________Χτυπήσου χάμω όσο θέλεις ΝΑΖΙκλα!

Αγύριστο αλλονταπο

μη του θίξει κάνεις Έλληνας τους λατρεμενους του,λαθρό και τους γύφτους....Ίσα ρε κακομοίρη που απειλείς κιόλας. Δεν είσαι άξιος να δέσεις τα κορδόνια σου και το παίζεις και μάγκας.

Αναγνώστης

Αγυριγε μ@λ@κ@, πριν λίγο είδα σε ένα παρκάκι έναν μπουχεσα γιαλαμπούκα που έκανε μπάφο. Εσύ ήσουν;;

Alexis4ever

Έλα σύντροφε, είναι ώρα για τα χάπια μας, πάμε γιατί θα θυμώσει η κυρία με τα άσπρα

ΟΞΦΟΡΔ @13.12@

ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ'' ΠΟΛΥ ΠΑΙΔΕΙΑ'' ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ ΜΗΝ ΜΑΣ ΖΑΛΙΖΕΙΣ ΑΛΛΟ ΤΑ ΑΡ@@@@@ !!!

σειβ γιουρσελφ

Αδικο έχουν; Στις λαικές γειτονιές να προσέχετε 10 με 12 το πρωί, ανανεώστε τους κυλίνδρους στις κλειδαριές και τις ελπίδες σας στο Θεό γιατί κανείς άλλος δεν θα σας προστατεύσει.

thanasis

τοσκα κ αλεξη μπραβο.

Ακόμη δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο

Είχα ένα φίλο στο γυμνάσιο που μούλεγε οτι θα έρθει καιρός που οι άνθρωποι θα φοβούνται να βγούν έξω. Θα έρθει ο καιρός που ο άλλος θα σε σκοτώνει χωρίς καν να σε γνωρίζει και χωρίς να θέλει να σου πάρει τίποτα. Πχ μεστο λεωφορείο ή στο μετρό ο διπλανός θα σου τη μπουμπουνίζει. Δεν θα ξέρεις απο που θα σούρθει...... Ακόμη δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο...... Ήταν μάρτυρας του ιεχωβά και τώρα δεν είναι, αλλά σκέφτομαι αυτά τα λόγια του απ το γυμνάσιο. Δλδ οτι θα φοβόμαστε και θα δουλεύουμε για ένα πιάτο φαγητό ΤΗ ΜΕΡΑ.........Αν αληθεύουν τα λόγια του, τζάμπα θα πάει αδιάβαστός αν και μιλούσε για αλήθειες πριν απο δεκαετίες και τον περνούσα για τρελλό. Οι γονείς του ήταν μάρτυρες αλλά αυτόν τον έφαγαν οι γκόμενες.

κατεχόμενα Πατήσια

οι ομορφιές του πολυπολιτισμου..... δωράκι απο το συνταγματικό τοξο των κλεφτών, των ψευταραδων και των προδοτων

Ντρεπομαι που το λεω

Ο κοσμακης μετα το φιασκο του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφισει Χ.Α. , ειναι καφροι δεν λεω αλλα τουλαχιστον θα τους πεταξουν ολους στη θαλασσα

Αχαχούχα

Μπαρμπούνια, τίποτα δεν θα κάνει η ΧΑ. Σκυλί που γαβγίζει είναι. Μεγαλύτερο κακό θα κάνει, τους έχω ικανούς να κάνουν πόλεμο με γειτονική χώρα (γιατί δεν ξέρουν τί να κάνουν μεντο χρέος, προσφυγικό κλπ) και θα καταλήξουμε να χάσουμε και τα λίγα χώματα που έχουμε!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kakokairia_main

Κλειστά σχολεία - Προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κοζάνης - Έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά - Στην Πρέβεζα, η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για πλημμυρισμένα υπόγεια και ισόγεια - Επέμβαση για τον απεγκλωβισμό οδηγού που ακινητοποιήθηκε μέσα σε ρέμα

1
areios-pagos_main01

«Εγώ δεν θα πάω φυλακή» λέει ο αντεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής που παραιτήθηκε πρόσφατα από την θέση του εποπτεύοντα την Εισαγγελία Διαφθοράς - Δεν υπάρχουν στοιχεία για διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος  - Μεθοδεύουν αστήρικτες διώξεις και δωροδοκία

13
4673015

Στην πόλη της Πρέβεζας, η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για πλημμυρισμένα υπόγεια και ισόγεια κτιρίων - Επέμβαση των πυροσβεστών για τον απεγκλωβισμό οδηγού που ακινητοποιήθηκε μέσα σε ρέμα