Τι ζήτησε η Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής

tsipas

Yπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν μια ευρωπαϊκή συλλογική λύση στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης και των μονομερών ενεργειών 

Να μπει φρένο σε μια βαθιά συντηρητική στροφή του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, προσπάθησε όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ελλάδα κατά την χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν μια ευρωπαϊκή συλλογική λύση στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα και τις δυνάμεις που επιλέγουν να κινηθούν στη βάση της περιχαράκωσης και των μονομερών ενεργειών και όχι στη βάση του συμμερισμού της ευθύνης, η οποία προκύπτει από τη συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η Ελλάδα από κοινού με την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Πορτογαλία και τη Μάλτα, βρέθηκαν απέναντι στις γνωστές θέσεις που εκφράζουν η Αυστρία και οι χώρες του Βίσεγκραντ, και οδηγούν σε μια Ευρώπη-φρούριο.

Η Ιταλία, παρά τις αρχικές ενστάσεις της σε μια συλλογική αντιμετώπιση του ζητήματος, στο τέλος προσχώρησε σε αυτή τη λογική.

Έτσι οι κίνδυνοι που αποφεύχθηκαν ήταν:

1. Στο ζήτημα των πρωτογενών ροών στην κεντρική Μεσόγειο να προκριθεί μια απόφαση που θα ανέφερε ρητά τη δημιουργία κλειστών κέντρων στην Αφρική.

2. Η πρόκληση των δευτερογενών ροών να επιλυθεί με συνοριακούς ελέγχους και τη de facto δημιουργία ενός μικρού Σένγκεν. Τον κίνδυνο αυτό είχε επισημάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την άτυπη συνάντηση εργασίας την περασμένη Κυριακή στις Βρυξέλλες.

Επίσης, αποτράπηκε η μετάθεση στις καλένδες της προοπτικής αναθεώρησης του Δουβλίνου σε μια δίκαιη κατεύθυνση, όπως στην πραγματικότητα αποσκοπούσαν όσοι εισηγούνταν να πάει μετά τις ευρωεκλογές του 2019 να αποτύχει.

Μπροστά σ' αυτούς τους κινδύνους η Ελλάδα έθεσε στην πρώτη γραμμή τις αξίες της αλληλεγγύης και της συνευθύνης, που αποτελούν, ή θα έπρεπε να αποτελούν, το θεμέλιο της Ευρώπης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες και εξασφαλίστηκαν τα εξής:

1. Η Ευρωπαϊκή προσέγγιση στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, δηλαδή να αφορά και τις τρεις διαστάσεις του ζητήματος: την εξωτερική (σχέσεις με τρίτες χώρες), τη διαχείριση των συνόρων, και την εσωτερική διάσταση.

2. Τονίστηκε η σημασία της αποτελεσματικής συνεργασίας με την Τουρκία, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ -Τουρκίας. Παράλληλα συμφωνήθηκε η χορήγηση της δεύτερης δόσης της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Μια χώρα που φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Καθώς επίσης και η ανάγκη η Τουρκία να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα, την οποία έχει αναστείλει και τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ -Τουρκίας.

3. Στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζεται ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί στη βάση της αλληλεγγύης και της συνευθύνης.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

maraia

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΙ ΕΔΩΣΕ, ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ, ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΚΙΟΛΑΣ

Η ''ΕΛΛΑΔΑ'' ΖΗΤΗΣΕ !!!

ΠΟΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΡΕ ? ΕΝΑΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΚΟΣ ΑΣΧΕΤΟΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ''ΑΠΟΘΗΚΗ'' ΛΑΘΡΟΜΕΤAΝΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΜΚΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ?

@αλληλεγγύη????

Εγώ δεν ξέρω αλλά μόλις διαβάζω η ακούω περί...αλληλεγγύης... βγάζω εξανθήματα(!) γιατί ξέρω τι μας περιμενει όσο βρίσκονται τοσοι προδότες μαζεμένοι σε μία...κυβέρνηση.....

Σουλεημαν

Πάλι καλά που αποφεύχθηκε ο κίνδυνος να κρατούνται τα ταξικά αδέρφια μας στην Αφρική.

Πετρογιαννης

Τσίπρας, ο καλύτερος Γιουσούφ του Ερντογάν μετά την χορεύτρια την Μέρκελ...

Δημήτρης

"Έτσι οι κίνδυνοι που αποφεύχθηκαν ήταν: 1. Στο ζήτημα των πρωτογενών ροών στην κεντρική Μεσόγειο να προκριθεί μια απόφαση που θα ανέφερε ρητά τη δημιουργία κλειστών κέντρων στην Αφρική." Δηλαδή, αυτός ήταν ο κίνδυνος. Και "ευτυχώς" αποφεύχθηκε... Καλά, καταλαβαίνετε τι γράφετε;;;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mcarthur_main01

Δύο εταιρείες προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζήτησαν να ενταχθεί το εκπτωτικό χωριό στην κατηγορία των καταστημάτων που επιτρέπεται να λειτουργούν τις Κυριακές από Μάιο έως Οκτώβριο – «Ποτέ την Κυριακή» ήταν η απόφαση του Δ' Τμήματος του ΣτΕ 

4
balkoni02

Συγκλονιστική μαρτυρία αποτυπώνει το μέγεθος της φρίκης και της τραγωδίας στο Νέο Κόσμο όπου μάνα πέταξε το τετράχρονο κοριτσάκι της στο κενό, πριν πέσει και εκείνη-  «Μην το κάνεις. Θα σε βοηθήσω εγώ» παρακάλεσε η αυτόπτης μάρτυρας - «Δεν βλέπεις καλά», της απάντησε και άφησε το παιδί στο κενό - Το σοκ του πατέρα που αντίκρυσε στο δρόμο το παιδί και τη γυναίκα του

23