Εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ από τα Κέντρα Αποκατάστασης για το νέο Κανονισμό Παροχών

Εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ από τα Κέντρα Αποκατάστασης για το νέο Κανονισμό Παροχών

Καταγγέλλουν καινοφανείς ιατρικούς όρους, ασάφειες και έναν λαβύρινθο ελεγκτικών μηχανισμών - Πολάκης: Ο ΕΚΠΥ συντάχθηκε βήμα βήμα απο εμένα τον ίδιο

eopiii
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ
, τον οποίο με συνοπτικές διαδικασίες και υπό το...αυστηρό βλέμμα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας που παρίστατο στη συνεδρίαση ψήφισαν πριν απο λίγες ημέρες -με οριακή πλειοψηφία- τα μέλη του ΔΣ του Οργανισμού.

Μετά τις διαμαρτυρίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη αλλά και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία -που απέσπασαν από τον αναπληρωτή υπουργό κ. Παύλο Πολάκη υποσχέσεις για αλλαγές πριν από την εφαρμογή του- ακολούθησε η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδας (ΕΚΑΕ).

Συγκεκριμένα, η ΕΚΑΕ απέστειλε εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ με κοινοποίηση στον αναπληρωτή υπουργό, δηλώνοντας πως επιφυλάσσεται για τη νομιμότητα του ΕΚΠΥ, κάνοντας λόγο για ψηφισή του με "τεχνητή πλειοψηφία" και για κείμενο που "γράφτηκε στο πόδι, αλλιώς κάποιος θα έπρεπε να διαπιστώσει τις προχειρότητες μέσω αλληλοεπικαλύψεων σε νόμους και διατάξεις και τις ασάφειες, τουλάχιστον σε συντακτικό επίπεδο, πριν εισαχθεί στο ΔΣ». Η ΕΚΑΕ, η οποία με επιστολή της είχε καταγγείλει πως ουδέποτε κλήθηκε για διαβούλευση, ζητεί αλλαγές στο περιεχόμενο του ΕΚΠΥ και σε αντίθετη περίπτωση προειδοποιεί με προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Καινοφανείς ιατρικοί όροι, ασάφειες, λαβύρινθος ελεγκτικών μηχανισμών

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Κέντρων Αποκατάστασης, ο νέος Κανονισμός περικόπτει την παροχή υπηρεσιών υγείας στα Κέντρα σε ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας και αποκλείει ασθενείς με χειρουργημένα κατάγματα κάτω άκρων, "λησμονώντας ότι πρόκειται για την πλειοψηφία ηλικιωμένων ατόμων με πολλαπλά παθολογικά προβλήματα, που έτσι, καταδικάζονται σε θάνατο ή γρήγορο, ή αργό, όταν «λιώνουν» στο σπίτι μαζί με τους οικείους τους".

Οι εκπρόσωποι της ΕΚΑΕ αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των λαθών το Άρθρο 44 παρ. 2 όπου αναφέρεται η "παραπληγία Άνω άκρων" η οποία ωστόσο οπως αναφέρουν δεν υπάρχει στην παγκόσμια Ιατρική ορολογία. Επίσης, τον τίτλο "Ανοικτής ή Ανοιχτής Νοσηλείας" (Άρθρο 43), χαρακτηρισμός ανύπαρκτος στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τα ΚΑΑ. "Εκτός αν οι ασάφειες εξυπηρετούν τις πολλαπλές, διασταλτικές ερμηνείες με τις όποιες συνέπειες έχουν αυτές σε βάρος των ασθενών και των παρόχων υγείας" παρατηρεί το προεδρείο της ΕΚΑΕ.

Μάλιστα, η ΕΚΑΕ προειδοποιεί πως με το "νέο ΕΚΠΥ ανοίγει η λεωφόρος της διαφθοράς και της διαπλοκής, με τη σύσταση πληθώρας ελεγκτικών μηχανισμών που θα μπορούν να αλληλοκαλύπτονται. Έτσι, καταχρηστικά και παράνομα και με αφορμή αυθαίρετες εκτιμήσεις ελεγκτικών οργάνων θα απειλείται κάθε πάροχος με καταγγελία της σύμβασής του με τον Οργανισμό, αφήνοντάς τον στο έλεος του εκβιασμού. Αν δεν υποκύψει, θα τον περιμένει ένας ατελείωτος Γολγοθάς που θα συνεχίζεται και αφού αποδειχθεί αμετάκλητα η αθωότητά του".

Πολάκης: Ο ΕΚΠΥ συντάχθηκε βήμα βήμα απο εμένα τον ίδιο

Μετά το πυρ ομαδόν παρόχων και ασφαλισμένων για τον νέο ΕΚΠΥ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ.
Παύλος Πολάκης αναδιπλώθηκε και επιχείρησε να εξηγήσει το σκεπτικό του στην κατάρτιση αυτού του ΕΚΠΥ, ομολογώντας μάλιστα ότι η σύνταξη του έγινε βήμα-βήμα από τον ίδιο.

Στόχος, κατά τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, είναι οι «ποιοτικές υπηρεσίες σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό του κόστους και την αποφυγή της κατασπατάλησης πόρων».

Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, ο ΕΚΠΥ παραμένει ένας Κανονισμός ανοιχτός σε προτάσεις και βελτιώσεις μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2018 οπότε και λήγει η τρέχουσα μεταβατική περίοδος, που είναι αναγκαία για την προσαρμογή στις διατάξεις του όλων των ασφαλιστικών παρόχων που εμπλέκονται Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και οι συναντήσεις που πραγματοποιεί.

"Θα λέγαμε ότι εισάγει (ως κανόνα) τη λογική των συμβάσεων με όλους τους παρόχους σύμφωνα με όρους και προϋποθέσεις που θα διαμορφώνει ο Υπουργός Υγείας – μετά από εισήγηση του ΕΟΠΥΥ και των αρμόδιων υπηρεσιών και επιτροπών του Υπουργείου – και πάντως με τους κανόνες που ορίζονται από τα ιατρικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα για μια ποιοτική παροχή υπηρεσιών Υγείας για τους ασφαλισμένους" αναφέρει ο κ. Πολάκης.

Οι δέκα σημαντικές αλλαγές του ΕΚΠΥ, κατά τον κ. Πολάκη, ειναι οι εξής:

1. Ο ΕΚΠΥ ενσωματώνει τη ρύθμιση για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.
2. Εξορθολογίζει με σαφείς κανόνες ανά κατηγορία πάθησης (ICD10) την διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης των Σκευασμάτων Ειδικής Διατροφής, δηλαδή για τα Τρόφιμα για Ειδικούς Ιατρικούς Σκοπούς.
3. Διαμορφώνει νέο πλαίσιο συμβάσεων με τις ιδιωτικές κλινικές που διαθέτουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για την κάλυψη των ασθενών με μηδενική συμμετοχή τους, επιβάλλοντας να διαθέτουν συγκεκριμένο αριθμό κλινών για τους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ και να ενημερώνουν καθημερινά το ΕΚΕΠΥ για την διαθεσιμότητα των κλινών αυτών.
4. Θεσμοθετεί την δυνατότητα σύμβασης του Οργανισμού με ιδιωτικές αυτοτελείς Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ), αφού εκτιμηθεί το οικονομικό όφελος των συμβάσεων αυτών σε σύγκριση με την δαπάνη νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές για τις ίδιες πράξεις.
5. Ρυθμίζει με διαφορετικό, αποτελεσματικότερο τρόπο την αποζημίωση των θεραπειών υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας.
6. Ρυθμίζει με σαφήνεια τους όρους νοσηλείας και αποζημίωσης για τα θεραπευτήρια Χρόνιων Παθήσεων, καθώς επίσης εισάγει σαφές πλαίσιο για την νοσηλεία σε Κέντρα Αποθεραπείας – Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας.
7. Διαφοροποιεί την συμμετοχή σε φυσικοθεραπείες ανάλογα με το είδος της πάθησης: Μηδενική συμμετοχή για τα χρόνια νοσήματα και συμμετοχή 15% για παροδικές καταστάσεις.
8. Προσαρμόζει τις παροχές για την ειδική αγωγή στο πρόσφατο πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου για την Ειδική Αγωγή.
9. Ρυθμίζει με σαφείς κανόνες την διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης των επιθεμάτων ανά κατηγορία διαταραχής (ICD10).
10. Ορίζει ως μηδενική την συμμετοχή για συσκευές και αναλώσιμα σοβαρών χρονίων και νεοπλασματικών παθήσεων, τροποποιώντας ταυτόχρονα και το πλαίσιο των συμβάσεων με τους παρόχους, προβλέποντας ενοικίαση και όχι αγορά για τις αναπνευστικές συσκευές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης