Παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για το Death Note

Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για παιχνίδι προκλήσεων όπως η «Μπλε Φάλαινα», αλλά για γιαπωνέζικο σίριαλ και περιοδικό κινουμένων σχεδίων - Σοβαρά περιστατικά, μέχρι και δολοφονίες με πρωταγωνιστές εφήβους

Μια νέα «τρέλα» που απειλεί σοβαρά και τους μαθητές της Κρήτης έρχεται να καταδείξει με έγγραφό της η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την επείγουσα ανακοίνωση που απευθύνεται τόσο στους διευθυντές σχολείων όσο και στα ΜΜΕ ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθανάσιος Γαλήνας εφιστά την προσοχή για το γιαπωνέζικο σίριαλ και περιοδικό κινουμένων σχεδίων “Death Note” το οποίο όπως σημειώνει έφτασε σε σημείο να επηρεάζει εφήβους ανά τον κόσμο ενώ ήδη έχουν καταγραφή σοβαρά περιστατικά ακόμα και δολοφονία !

Ο ίδιος ζητά από τους διευθυντές σχολείων όλων των βαθμίδων αλλά και από τα ΜΜΕ να ενημερώσουν τα παιδιά και τις οικογένειες του για το συγκεκριμένο ζήτημα εφιστώντας την προσοχή όλων προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Στην ανακοίνωση του ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών αναφέρει :

Με αφορμή πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της Εισαγγελίας, και σε εκτέλεση της με αριθμό 5155/18.06.2018 παραγγελίας της κας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στους ανηλίκους, και κυρίως στους εφήβους, σχετικά με την επικινδυνότητα του “Death Note”, γιαπωνέζικου σίριαλ κινουμένων σχεδίων, όπου «ο καλός ήρωας θέλει να σώσει τον κόσμο σκοτώνοντας μέσα από ένα ημερολόγιο με υπερφυσικές δυνάμεις τους κακούς».

Το συγκεκριμένο παιχνίδι, είναι σειρά ιαπωνικών manga, σε σενάριο 'Οομπα Τσογκούμι και εικονογράφηση Τακέσι Ομπάτα. Πρόκειται για την ιστορία του μαθητή λυκείου Γιαγκάμι Λάιτ, ο οποίος ανακαλύπτει ένα τετράδιο, με το οποίο μπορεί να σκοτώσει οποιονδήποτε, απλά γράφοντας το όνομά του σε αυτό σκεπτόμενος το πρόσωπό του. Η πλοκή παρακολουθεί τις προσπάθειες του να καθαρίσει από τους εγκληματίες μία «κοινωνία που σαπίζει» και να γίνει ο ίδιος κριτής και «θεός ενός νέου κόσμου» οδηγούμενος σταδιακά στην παράνοια. Εμπόδιο στα σχέδια του στέκεται η αστυνομία με την πολύτιμη βοήθεια του καλύτερου ντετέκτιβ του κόσμου, του "L".
Αρχικά, το μάγκνα δημοσιεύτηκε σε σελίδες περιοδικού, ενώ η μεταφορά σε άνιμε έπαιξε στην ιαπωνική τηλεόραση. Η σειρά ενέπνευσε επίσης ταινίες, μυθιστορήματα και αρκετά βιντεοπαιχνίδια. Το magna κυκλοφορεί και στα ελληνικά.
Η δημοτικότητα του “Death Note” σε μαθητές σε διάφορες χώρες του κόσμου προκάλεσε την αντίδραση των αρχών, καθώς διάφορα τετράδια με τίτλο “Death Note”, με ονόματα συμμαθητών τους ή καθηγητών έχουν βρεθεί σε διάφορα σχολεία. Η κυκλοφορία του “Death Note” έχει απαγορευτεί σε διάφορες πόλεις της Κίνας, όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη, ενώ στις Η.Π.Α. υπάρχουν περιπτώσεις όπου μαθητές αποβλήθηκαν, όταν βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους παρόμοια τετράδια. Την πιο σημαντική περίπτωση αποτελεί η δολοφονία ενός άντρα στο Βέλγιο τον Σεπτέμβριο του 2007. Πλάι του βρέθηκαν δύο σημειώσεις, με σαφή επιρροή από το μάνγκα. Ο φόνος αυτός έγινε γνωστός στη χώρα με το όνομα "Mangamoord" (Φόνος του Manga). Ακόμη, αναφέρθηκε περίπτωση όπου μαθητής, που είχε δεχθεί ενδοσχολικό bullying για το χρώμα του και τα κιλά του, βρήκε μία υποστηρικτική «οικογένεια» στα anirne (ιαπωνέζικα κινούμενα σχέδια) και απέκτησε ένα αίσθημα παντοδυναμίας βλέποντας το “Death Note”.

Από τα ανωτέρω, διαφαίνεται ο σοβαρός κίνδυνος που διατρέχουν οι ανήλικοι και κυρίως οι έφηβοι, που ενδεχομένως είναι περισσότερο ευάλωτοι (είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας είτε διότι αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα).
Για την έγκαιρη πρόληψη του ανωτέρω φαινομένου και προς αποφυγή των παραπάνω κρουσμάτων στην περιοχή του Ηρακλείου, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ τους ίδιους τους ανηλίκους, αλλά και τους γονείς, εκπαιδευτικούς, και όσους άλλους έχουν την επιμέλειά τους, να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή και να επαγρυπνούν.
Παρακαλούμε τους κ.κ. Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Π.Ε. Ηρακλείου, όπως και μέχρις ότου λήξη η τρέχουσα σχολική χρονιά, αλλά και με την αρχή της νέας, ενημερώσουν και προφορικά τους μαθητές που φοιτούν στα σχολεία τους, σχετικά με το προαναφερόμενο γιαπωνέζικο σίριαλ κινουμενων σχεδίων με την επωνυμία “Death Note”.
Τέλος, παρακαλούμε τους Διευθυντές όλων των Μ.Μ.Ε. (εφημερίδων, περιοδικών, ραδιοτηλεοπτικών μέσων, διαδικτυακών) της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου και της Κρήτης εν γένει, για τη δημοσιοποίηση της προκείμενης.
Εκ της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου

Αθανάσιος Κ. Γαλήνας
Εισαγγελέας Πρωτοδικών

Πηγή: www.cretalive.gr

Δείτε βίντεο: Παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για το Death Note
video placeholder

ΣΧΟΛΙΑ (38)

Ένας τυχαίος

Αυτό δεν είναι αρκετό πρέπει να αφαιρέσουμε και τα πόκεμον από την ελληνική τηλεόραση γιατί προωθούν τις μάχες καθώς και την αιχμαλώτηση ζώων. Το Ελλαδιστάν είναι στην κορυφή του κόσμου XD

Σκεπτόμενος Πολίτης

Ας μάθουμε επιτέλους τι σημαίνει το σύστημα χαρακτηρισμού καταλληλότητας κινούμενης εικόνας και πως πρέπει οι γονείς να το αξιοποιούν. Αντι να ζητάτε απο τους διευθυντες των σχολείων να ενημερώσουν τις οικογένειες για την επικινδυνότητα του Death Note, μοιράστε οδηγίες χρήσης της τηλεόρασης και καλλιεργήστε την κριτικη σκεψη γιατι ο μεσαιωνας ερχεται στην Ελλάδα με χρονοκαθυστέρηση!

Dimi

Γελαω απλα γελαω

Μάλλον κωμικοί παρά δημοσιογράφοι

Δεν ξέρω τι δημοσιογράφους έχουμε εδώ στην Ελλάδα και τι έρευνα κάνουν για τα άρθρα τους (Πάνω από 3 λεπτά δεν χάλασαν για να γράψουν αυτό το άρθρο). Το πνευματικό τους επίπεδο πρέπει να είναι κάτω του δημοτικού. Θα μας πουν μετά και ότι η άλλη που έφαγε τον άνδρα της έβλεπε Attack on Titan. Εδώ και δύο μέρες που το διάβασα δεν μπορώ να σταματήσω να γελάω και το πιο αστείο είναι πως ο κάθε δημοσιογράφος που το παρουσιάζει είτε σε άρθρο είτε στην τηλεόραση λέει τις δικιές του βλακείες (π.χ. λέει η άλλη στον ΣΚΑΙ "ένα γιαπωνέζικο σίριαλ το Μάνγκα" τώρα ποιο είναι αυτό το σίριαλ δεν ξέρω ή μετά λέει "γράφει μέσα ποιους θέλει να σκοτώσει" άρα καταλαβαίνω πως είναι δολοφόνος και σχεδιάζει ποιους θα σκοτώσει;? ή εδώ "παιχνίδι"?????) χώρις να ψάξουν καθόλου και ούτε μια αντιγραφή φαίνεται δεν ξέρουν να κάνουν χαχαχαχαχα.

Μάλλον κωμικοί παρά δημοσιογράφοι

Δεν ξέρω τι δημοσιογράφους έχουμε εδώ στην Ελλάδα και τι έρευνα κάνουν για τα άρθρα τους (Πάνω από 3 λεπτά δεν χάλασαν για να γράψουν αυτό το άρθρο). Το πνευματικό τους επίπεδο πρέπει να είναι κάτω του δημοτικού. Θα μας πουν μετά και ότι η άλλη που έφαγε τον άνδρα της έβλεπε Attack on Titan. Εδώ και δύο μέρες που το διάβασα δεν μπορώ να σταματήσω να γελάω και το πιο αστείο είναι πως ο κάθε δημοσιογράφος που το παρουσιάζει είτε σε άρθρο είτε στην τηλεόραση λέει τις δικιές του βλακείες (π.χ. λέει η άλλη στον ΣΚΑΙ "ένα γιαπωνέζικο σίριαλ το Μάνγκα" τώρα ποιο είναι αυτό το σίριαλ δεν ξέρω ή μετά λέει "γράφει μέσα ποιους θέλει να σκοτώσει" άρα καταλαβαίνω πως είναι δολοφόνος και σχεδιάζει ποιους θα σκοτώσει;? ή εδώ "παιχνίδι"?????) χώρις να ψάξουν καθόλου και ούτε μια αντιγραφή φαίνεται δεν ξέρουν να κάνουν χαχαχαχαχα.

Εισαγγελια πρωτοδικων - the sequel

Με αφορμή πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της Εισαγγελίας, και σε εκτέλεση της με αριθμό 5155/21.06.2018 παραγγελίας της κας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στους ανηλίκους, και κυρίως στους εφήβους, σχετικά με την επικινδυνότητα του "ΎΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ", εργου του Δ. Σολωμου. Την πιο σημαντική περίπτωση καταδειξης του κινδυνου αποτελεί η δολοφονία ενός άντρα στο Κερατσινι τον σεπτεμβριο του 2013 καθως και οι δεκαδες ξυλοδαρμοι και δολοφονιες μεταναστων. Δολοφονιες των οποιων οι δραστες εχουν σαφεις επιρροες απο τον πατριωτικο-εθνικιστικο χαρακτηρα του προαναφερθεντος εργου. Από τα ανωτέρω, διαφαίνεται ο σοβαρός κίνδυνος που διατρέχουν οι ανήλικοι και κυρίως οι έφηβοι, που ενδεχομένως είναι περισσότερο ευάλωτοι (είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας είτε διότι αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα). Για την έγκαιρη πρόληψη του ανωτέρω φαινομένου και προς αποφυγή των παραπάνω κρουσμάτων στην ευρυτερη επικρατεια, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ τους ίδιους τους ανηλίκους, αλλά και τους γονείς, εκπαιδευτικούς, και όσους άλλους έχουν την επιμέλειά τους, να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή και να επαγρυπνούν.

Μινα

Ρε μαλακες αυτό δεν βγήκε για παιδιά, οι Ιάπωνες φτιάχνουν σήριαλ κινουμένων σχεδίων για διάφορες ηλικίες, το συγκεκριμένο είναι για ενήλικες, και είναι στην κατηγορία θρίλερ εσάς τι σας κόφτει τι σενάριο έχει; εκτός από αυτό δεν το μεταγλωτισαν ποτέ στην Ελλάδα για τα παιδιά άρα άκυρη η δημοσίευσή σας..

Αθανάσιος Κ. Γαλήνας

Παιδιά μία φάρσα έκανα σας παρακαλώ σταματήστε θα με μισησουν όλοι.

Phosphophyllite

Καλά το γέλιο που έχω ρίξει μ'αυτό το άρθρο δεν περιγράφεται. Τι θα βρουν οι δημοσιογράφοι για να παραπονεθούν ρε φίλε... Το συγκεκριμένο κόμικ, όχι μόνο είναι 15 χρόνων, αλλά είναι ένα απλό, κλασσικό και καλογραμμένο αστυνομικό υπερφυσικό θρίλερ που δεν είναι πιο βίαιο απ'τις χιλιάδες ταινίες και σειρές που καταναλώνουμε καθημερινά. Τι περιμένατε από αυτό το genre; Αν είχε γίνει λίγο σωστή έρευνα θα γνωρίζατε ότι ο "καλός πρωταγωνιστής", μόνο ως καλός δεν παρουσιάζεται από τον συγγραφέα, άλλα τέλος πάντων. Είναι απλά ένα κόμικ και τίποτα παραπάνω, που μάλιστα προωθεί το μήνυμα πως η βία δεν μπορεί να καταπολεμήσει την βία. Αν θέλετε καλό σασπένς σας το προτείνω. Πόσο ακόμα θα δαιμονοποιούμε κάθε, μα κάθε κομμάτι ψυχαγωγίας του σήμερα; Είναι σαν να ακούω χαλασμένο δίσκο... "Το ------ κάνει τα παιδιά μας βίαια!1!!1!!" Δεν φταίνε οι σειρές, τα κόμικ και τα βιντεοπαιχνίδια που το παιδί σου φέρεται σαν τραμπούκος.

Τα παιδάκια να δούνε Inuyasha

Αν και με τις φάπες που έτρωγε ο Inuyasha από την Kagome, κάποιοι που συχνά πυκνά πετάνε καμία παπαρια για τις γυναίκες, θα το θεωρήσουν φεμινιστικό που προωθεί την βία κατά των ανδρών. 😂 Ας δούνε Ranma αν και η Akane πάλι φάπες ρίχνει και θα φωνάζουν τα ίδια. Μπορούνε να δουν το Serei No Moribito. Η Balsa είναι όλα τα λεφτά. Fushigi Yuugi που ειναι πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, Ruruni Kenshin με τον μάγκα τον Himura, το κλασικό αλλά μυθικό Naruto, Full Metal Alchemist για σοβαρό νοητικό ψάξιμο, Devil may cry που ο Dante τσακίζει και ένα strawberry sundae αφού καθαρίσει μερικούς δαίμονες και το Ghost in the Shell εντάξει, δεν θέλει συστάσεις. Αν μιλάνε για ανωμαλία που να έβλεπαν Akira δηλαδή, ή Urotsukidodji. Αν οι Ιάπωνες θέλουν, βγάζουν πολύ αρρώστια.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

zakinhtos-kare1

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα - «Μετά τη σύλληψή τους μας απείλησαν ενώπιον των αστυνομικών ότι θα μας κάψουν ζωντανούς αν δεν αποσύρουμε τη μήνυση» λέει στο protothema.gr ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης

13