Την Πέμπτη ανοίγει ο ΧΥΤΑ Φυλής για τα σκουπίδια - Σε μια εβδομάδα θα έχουν μαζευτεί όλα

Ενώ ακόμα δεν έχει προχωρήσει καμία διαδικασία απο την περιφέρεια Αττικής για την χωροθέτηση νέων χώρων εναπόθεσης απορριμμάτων μολονότι σε ένα χρόνο ο ΧΥΤΑ Φυλής θα έχει κορεστεί πλήρως

«Πνιγμένη» στα σκουπίδια βρίσκονται ακόμα αρκετές γειτονιές της Αθήνας καθώς ο ΧΥΤΑ της Φυλής παραμένει κλειστός εξαιτίας ενός ρήγματος που εμφανίστηκε στο τελευταίο κύτταρο εναπόθεσης απορριμμάτων, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων της Αττικής να μη μαζεύουν τα σκουπίδια.

Αν και σύμφωνα με τη διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ)«η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής που ήδη έχει ξεκινήσει, θα έχει αποκατασταθεί πλήρως την Πέμπτη» θα χρειαστούν άλλες τέσσερις με πέντε ημέρες για να απομακρυνθούν από τους δρόμους οι χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί.

Σύμφωνα με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), τα συνεργεία στον ΧΥΤΑ Φυλής έχουν προχωρήσει σε ενέργειες στήριξης της ρηγματωμένης πλευράς, αφαιρώντας σκουπίδια από την κορυφή του λόφου για να τα «χτίσουν» δίπλα στο επικίνδυνο σημείο ως στήριγμα.  Έτσι θα δημιουργηθεί ένα «σκουπιδο-τοίχος» αντιστήριξης μέσα στο νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ, το οποίο θα βρίσκεται στη βάση του ρηγματωμένου λόφου απορριμμάτων, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο τη διάρκεια ζωής του.

Η εικόνα σε αρκετούς αθηναϊκούς δρόμους, ωστόσο, παραμένει δύσκολη ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε και από τις βροχές των προηγούμενων ημερών αφού τα νερά παρέσυραν τα σκουπίδια που βρίσκονταν εκτός των κάδων.

Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι, πάντως, ότι σύμφωνα με όσα είπε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ, η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει προχωρήσει καμία διαδικασία χωροθέτησης νέων χώρων εναπόθεσης απορριμμάτων αν και σε ένα χρόνο ο ΧΥΤΑ Φυλής θα έχει κορεστεί και δεν θα μπορεί να δεχθεί άλλα σκουπίδια.

Στις φωτογραφίες που τράβηξε το protothema.gr απαθανατίστηκε και ένα απορριμματοφόρο του δήμου της Αθήνας. Όταν το προσωπικό ερωτήθη πού θα πάνε τα σκουπίδια, η απάντηση είχε ως εξής: «Θα μείνουν μέσα στο απορριμματοφόρο. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το αν ο ΧΥΤΑ είναι έτοιμος να υποδεχτεί απορρίμματα.

Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλουν δήμαρχοι, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός, ο τομεάρχης Υποδομών και Περιβάλλοντος της ΔΗ.ΣΥ Γ. Μανιάτης, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το πότε θα ανοίξει ο ΧΥΤΑ Φυλής και επιρρίπτουν ευθύνες στην περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr