Οι θέσεις του PhRMA Innovation Forum για τις τιμολογήσεις των φαρμάκων

Φαρμακα

«Το όποιο δημοσιονομικό όφελος είχε να προσφέρει η Τιμολόγηση το έδωσε. Πλέον καταλήγει να είναι μια χρονοβόρα/κοστοβόρα διαδικασία η οποία έχει ελάχιστο δημοσιονομικό όφελος ενώ καταγεγραμμένα δημιουργεί θέματα βιωσιμότητας και επάρκειας προϊόντων» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο PIF

Τις θέσεις του για την τιμολόγηση των φαρμάκων, με αφορμή την επικείμενη οριστικοποίηση του δελτίου Ανατιμολόγησης του περασμένου Μαϊου, δημοσιοποιεί ο φορέας PhRMA Innovation Forum (PIF) που εκπροσωπεί 23 ηγέτιδες φαρμακευτικές εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης.

«Το όποιο δημοσιονομικό όφελος είχε να προσφέρει η Τιμολόγηση το έδωσε. Πλέον καταλήγει να είναι μια χρονοβόρα/κοστοβόρα διαδικασία η οποία έχει ελάχιστο δημοσιονομικό όφελος ενώ καταγεγραμμένα δημιουργεί θέματα βιωσιμότητας και επάρκειας προϊόντων» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο PIF και ζητεί να ακολουθηθούν και στην Ελλάδα οι κανόνες που ισχύουν διεθνώς για την τιμολόγηση των φαρμάκων -πρωτότυπων, εκτός προστασίας και γενόσημων.

«Η τιμολόγηση των φαρμάκων υπό προστασία (on patent) στην Ελλάδα διαμορφώνεται από την τιμή του εν λόγω φαρμάκου στην Ευρώπη, πρακτική μάλιστα που ακολουθείται ευρέως από την πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα, η τιμή ενός φαρμάκου υπό προστασία είναι ο μέσος όρος των 3 χαμηλότερων τιμών στην Ευρώπη με βάση τις Διατάξεις Τιμολόγησης, ακολουθώντας εδώ και χρόνια μια πολιτική χαμηλής τιμής στο φάρμακο. Διεθνώς, μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας τους τα πρωτότυπα φάρμακα υπόκεινται σε σημαντική μείωση τιμών και εκτεταμένο ανταγωνισμό από γενόσημα σκευάσματα με τιμές έως και 90% χαμηλότερες από αυτές του προϊόντος αναφοράς (off-patent). Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται η εξοικονόμηση και απελευθέρωση πόρων με σκοπό τη χρηματοδότηση νέων καινοτόμων φαρμάκων» αναφέρει ο RIF.

Στην Ελλάδα η παραπάνω αρχή παραβιάζεται διαχρονικά, διαπιστώνει ο RIF, με αποτέλεσμα τα on-patent προϊόντα να είναι κοντά στη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης, τα off patent κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης ενώ τα γενόσημά τους να τιμολογούνται έως και 39% πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης σύμφωνα με ανάλυση της IQVIA. «Αυτό οφείλεται σε μια σειρά στρεβλών ρυθμίσεων προστασίας τιμών που ισχύουν μέχρι και σήμερα (όπως πχ η προστασία ανώτατης μείωσης 10% για τα γενόσημα, ανατιμολόγηση με 1 ή 2 χώρες κοκ) γεγονός που συμπαρασύρει και τις τιμές αποζημίωσης σε υψηλότερα επίπεδα. Κατά συνέπεια ο περιορισμένος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ επιβαρύνεται περισσότερο, η φαρμακοβιομηχανία καλείται να καταβάλει υπέρογκα ποσά σε clawback ενώ η συμμετοχή των ασθενών αυξάνεται» σημειώνει.


Οι θέσεις του PhRMA Innovation Forum είναι:

Ανατιμολόγηση 1 φορά τον χρόνο

Τιμολόγηση / Ανατιμολόγηση σε καλάθι χωρών Eurozone

On-patent / Off patent σε ΜΟ 3ων χαμηλότερων Eurozone

Generics στο 65% αυτών χωρίς καμία προστασία.

«Η φαρμακευτική δαπάνη προσδιορίζεται από το γινόμενο της ποσότητας (πολλαπλασιαστής) επί της τιμής (πολλαπλασιαστέος). Ήρθε ο καιρός να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι ο εξορθολογισμός της δαπάνης δεν περνάει πλέον από τον πολλαπλασιαστέο αλλά από τον πολλαπλασιαστή» καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

zakinhtos-kare1

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα - «Μετά τη σύλληψή τους μας απείλησαν ενώπιον των αστυνομικών ότι θα μας κάψουν ζωντανούς αν δεν αποσύρουμε τη μήνυση» λέει στο protothema.gr ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης

13