Τα έξι καλύτερα ελληνικά πανεπιστήμια σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα

ethinko-metsovio

Η ετήσια έρευνα λαμβάνει υπ' όψιν τις απόψεις πάνω από 42.000 εργοδοτών ανά τον πλανήτη - Σε Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και Ελβετία τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων εκφράζουν την αυξανόμενη ικανοποίησή τους για τα Ελληνικά πανεπιστήμια και την ποιότητα των πτυχιούχων που παράγουν.

Η δέκατη πέμπτη έκδοση του Διεθνούς Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS ‘QS World University Rankings’, που κυκλοφόρησε σήμερα από την παγκόσμια ομάδα αναλυτών ανώτατης εκπαίδευσης της QS Quacquarelli Symonds, βρίσκει και τα έξι κορυφαία πανεπιστήμια της Ελλάδας να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους στον δείκτη που μετρά την Φήμη των Εργοδοτών (Employer Reputation Indicator).

Ο συγκεκριμένος δείκτης λαμβάνει υπ' όψιν τις απόψεις περισσότερων από 42.000 εργοδοτών ανά τον κόσμο και αποτελεί την μεγαλύτερη έρευνα παγκοσμίως στο είδος της, η οποία αξιολογεί την απασχολησιμότητα των αποφοίτων μετά το πανεπιστήμιο.

Σε διεθνές επίπεδο, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology) παραμένει ο παγκόσμιος ηγέτης για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, ενώ το κορυφαίο πανεπιστήμιο της Ελλάδας με την καλύτερη επίδοση στη φετινή κατάταξη παραμένει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο κατέχει την 446η θέση.
Δείτε αναλυτικά τις «επιδόσεις» των έξι κορυφαίων ελληνικών πανεπιστημίων:

· Τα δύο Ελληνικά πανεπιστήμια με την υψηλότερη επίδοση στον δείκτη που μετρά τη Φήμη των Εργοδοτών (Employer Reputation) είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το οποίο κατατάσσεται στην 224ή θέση και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην 293ή θέση.

· Τα ελληνικά πανεπιστήμια αποδίδουν επίσης καλά στον δείκτη της Φήμης των Ακαδημαϊκών της QS (Academic Reputation). Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο ένα πανεπιστήμιο λαμβάνει χαμηλότερη κατάταξη σε αυτόν τον δείκτη, ενώ τρία παρουσιάζουν βελτίωση και δύο παραμένουν σταθερά. Ο συγκεκριμένος δείκτης βασίζεται στην γνώμη περισσότερων από 83.000 ακαδημαϊκών σχολών.

· Η Ελλάδα διαθέτει ένα πανεπιστήμιο το οποία ξεχωρίζει ανάμεσα στα κορυφαία 200 πανεπιστήμια στον δείκτη έτερο-αναφορών ανά επιστημονικό πεδίο (Citations per Faculty). Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο επιτυγχάνει βαθμολογία 59,9 μονάδων στον δείκτη έτερο-αναφορών ανά επιστημονικό πεδίο και καταλαμβάνει την 160ή θέση.

· Ωστόσο, με βάση τα αποτελέσματα της φετινής κατάταξης, κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο δεν καταφέρνει να βελτιώσει συνολικά την κατάταξή του. Τέσσερα πανεπιστήμια παραμένουν σταθερά, ενώ δυο παρουσιάζουν πτώση.

· Η έλλειψη βελτίωσης για τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορεί να αποδοθεί σε δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την χαμηλή απόδοση των πανεπιστημίων στον δείκτη Μελών ΔΕΠ (Διοικητικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού) προς τον Αριθμό Φοιτητών (Faculty/Student Ratio).

· Το δεύτερο είναι ο αντίκτυπος της έρευνας: μόνο δύο από τα έξι πανεπιστήμια της Ελλάδας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επιτυγχάνουν καλύτερη βαθμολογία στον δείκτη έτερο-αναφορών ανά επιστημονικό πεδίο (Citations per Faculty).

O Ben Sowter, Επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών της QS, δήλωσε τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα για τα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι εργοδότες αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερο τους πτυχιούχους της Ελλάδας και των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Είναι επίσης ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η απόδοση των Ελληνικών πανεπιστημίων παραμένει σταθερή στον δείκτη της Φήμης των Ακαδημαϊκών (Academic Reputation), καθώς υποδηλώνει ότι η παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα αρχίζει αξιολογεί θετικά την ποιότητα της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο, βελτιώσεις δύσκολα μπορούν να επιτευχθούν, όσο το μέγεθος των ακαδημαϊκών τάξεων παραμένει υψηλό και η χρηματοδότηση του διδακτικού προσωπικού παραμένει περιορισμένη.
Το MIT παραμένει ο παγκόσμιος ηγέτης για έβδομη συνεχόμενη χρονιά

Τα τέσσερα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ειδικότερα, όσον αφορά τα διεθνή στοιχεία της έρευνας

· Για πρώτη φορά το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (5ή θέση) καταλαμβάνει υψηλότερη θέση από το Πανεπιστήμιο του Cambridge (6ή θέση) το οποίο για πολλά χρόνια ήταν στην κορυφή ως το καλύτερο πανεπιστήμιο για το Ηνωμένο Βασίλειο.

· Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σταθεροποιήσει την απόδοσή τους.

· Το καλύτερο πανεπιστήμιο της Ηπειρωτικής Ευρώπης παραμένει το ETH Zurich, το οποίο ξεχωρίζει στην 7ή θέση μετά τη βελτίωση των ερευνητικών του επιδόσεων και της απόδοσής του στον δείκτη Μελών ΔΕΠ προς Αριθμό Φοιτητών (Faculty/Student Ratio).

· Η Σιγκαπούρη φιλοξενεί και πάλι τα δύο καλύτερα πανεπιστήμια της Ασίας. Το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης ανακτά την ηπειρωτική υπεροχή που χάθηκε πέρυσι, ανεβαίνοντας στην 11η θέση. Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang κατατάσσεται στην 12η θέση, ενώ το Πανεπιστήμιο Tsinghua γίνεται το πρώτο κινέζικο κορυφαίο πανεπιστήμιο που ξεχωρίζει ανάμεσα στα κορυφαία 20 πανεπιστήμια του κόσμου.

· Η Αυστραλία χάνει το μοναδικό της αντιπρόσωπο από τη λίστα των 20 καλύτερων πανεπιστημίων, με το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας να πέφτει από την 20η θέση στην 24η.

Δείτε βίντεο: Τα έξι καλύτερα ελληνικά πανεπιστήμια σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα


ΣΧΟΛΙΑ (17)

ομερ

πλακα μου κανεται ! χαχα περασα φαρμακευτικη με 4.167 μορια το 2016 στο αρειστοτελειο (θεσσαλονυκη) λογo του οτι ειμε μουσουλμανος απο την θρακη. τα ελληνικα πανεπιστημια ειναι ευκολη ιπποθεση και να μπεις και να περασης τα μαθιματα.

Γερόλυκος

Ρε παιδιά τα Ελληνικά Πανεπιστήμια ακολουθούν την Εθνική μας Συνταγή: πρώτα σε απαξιώνω και μετά σε πουλάω τσάμπα (εν προκειμένω σε ιδιωτικοποιώ!). Σε 20 χρόνια από τώρα - που ο Γερόλυκος δεν θα ζεί - τα Ελλήνικά Πανεπσιτήιμια θα έχουν δίδακτρα και τα μαθήματα θα διδάσκονται στα Αγγλικά.

ποιά Αγγλικά!

στα αλβανικά λόγω πλειοψηφίας

ass

446 και προς τα κάτω,είναι σαν να λέμε ότι πρώτος είναι ο Μεσι και συγκρίνομαι εγώ που παίζω στην Εράνη Φιλιατρών,ε κάποια στιγμή μπορεί να συναντηθούν οι δρόμοι μας,στο όνειρο μου φυσικά.Στα ο Θεός να τα κάνει ελληνικά πανεπιστήμια αν δεν μπείς στις κομματικές νεολέρες να σου δίνουν τα θέματα για να περάσεις βράστα,ο σκοπός είναι να τρυπώσεις αν τρυπώσεις την έκανες λαχείο και όποτε βγείς,συνάδελφος που είναι τοπογράφος του ΕΜΠ δεν ξέρει να διαβάζει τοπογραφικό σε εντοπισμό και ξέραμε εμείς οι απλοί διοικητικοί να κάνουμε εντοπισμούς.Δεν πειράζει η καριέρα είναι χολέρα που λέει και ένα κυριολεκτικά χασικλωμένο ρεμάλι.

Ιστορικός του Μέλλοντος

Τα Ελλ. Πανεπιστήμια είναι απλώς από τα χειρότερα στον κόσμο. Κυνδινεύεις ανά πάσα στιγμή να φας ξύλο από συμμορίες, ο πολιτικός προσανατολισμός παίζει ρόλο στο αν θα περάσεις το μάθημα ή όχι, κλίκες και οικογενειοκρατία στους καθηγητές, παντού σκουπίδια, γκράφιτι, αφίσες και βουνό ξεραμένα σκατά στις τουαλέτες. Ότι σωστό γίνεται, γίνεται από 5-6 φιλότιμους φοιτητές και καθηγητές που συνήθως αντιμέτωπίζουν χλευασμό, εμπαιγμό, προπιλακισμό και κάθε λογής πρόβλημα από τους υπόλοιπους, γιατί χαλάνε τη σούπα. Γνωρίζω πολλούς πτυχιούχους Ελληνικών Πανεπιστημίων που είναι στην ουσία αγράμματοι άνθρωποι. Μη το πολυσκέφτεστε. Στείλτε τα παιδιά σας να σπουδάσουν στο εξωτερικό άμεσα! Μόνο να κερδίσουν μπορούν.

@Ιστορικός του Μέλλοντος

Δεν είναι αλήθεια αυτό. Έχω σπουδάσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε πολύ σοβαρά πανεπιστήμια. Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι πολύ καλά ως προπτυχιακά ιδρύματα! Στην έρευνα είναι πολύ πίσω όμως.

Τζακ

Έτσι είναι ΑΚΡΙΒΩΣ

YiannisM

Παπάρια. Δεν είναι τυχαίο που είναι στον πάτο. Και μάλιστα το Πολυτεχνείο που το παίζουν και κορυφαίοι.

Ang

Συμφωνώ με τον ιστορικό του μέλλοντος, ευτυχώς υπάρχει η δυνατότητα για σπουδές μέσω διαδικτύου σε πολύ σοβαρότερα πανεπιστήμια/ιδρύματα (και 'γω είμαι τώρα για BA ενώ αργότερα κοιτάω για γαλλικό Πανεπιστήμιο, πραγματικά δωρεάν). Αλλιώς μαζέψτε λεφτά και φύγετε, ειδικά για μεταπτυχιακό ή συγκεκριμένες σπουδές που εδώ ούτε έχουμε ακουστά. Για μένα όπως επισήμανε ο παραπάνω σχολιαστής το σοβαρότερο θέμα είναι η βιομηχανία πολιτικοποίησης αρνιών που γίνεται στα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Μπαίνεις με όνειρα και βγαίνεις άχρηστο κομματόσκυλo. Αν δεν αλλάξει αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ η χώρα.

οκ

η κλασική διαφημιστική λίστα χωρίς αντίκρισμα. Όλοι ξέρουν ότι τα κορυφαία στην λίστα, με εξαίρεση το MIT και τα λοιπά τεχνολογικά ιδρύματα, απλά σου προσφέρουν καλύτερα κονέ που εξασφαλίζουν την μετέπειτα πορεία σου, το χαρτί τους απλά είναι ένα χαρτί τίποτα παραπάνω. Όπως λέμε και στην Αμερική "it's not what you know, it's who you know".

@οκ

Απλώς, δεν είναι όπως το λες. Καμμία σχέση. Τί εμπειρία έχεις από Πανεπιστήμια, Ελληνικά και του εξωτερικού;

Κουβάλα τον προτζέκτορα για να σε κάνω λέκτορα

Επιεικώς άσχετος! Μάλλον μέλος ΔΕΠ ή βοηθός τους είσαι.

Φανή

Ρε μεγάλε Καρανίκα πηγές στην Αμερική ? Βέβαια θα άφηνε ο αμερικανός πρόεδρος τέτοιο αστέρι σύμβουλο στον παραπαίοντα και έτοιμο για πολιτικό αφανισμό, Αλέξη Τσίπρα?

Αποφοιτος

Είναι τελείως ανακριβές αυτό που λές. Εχω φοιτήσει και δουλέψει σε 4 διαφορετικά απο τα πανεπιστήμια στη λίστα. Αν νομίζεις ότι "το χαρτί τους είναι απλά ένα χαρτί" πιθανότατα δεν έχεις ιδέα για το θέμα. Εκεί δεν είναι Ελλάδα/ΤΕΙ/φραπές.

α καλα

είστε καθυστερημένοι ομαδικώς όσοι απαντάτε. Ο άνθρωπος καλά σας λέει. Να σας το γράψω αλλιώς μπας και καταλάβετε αλλά χλωμό. Δεν έγραψε πουθενά ότι δεν λαμβάνεις γνώσεις ή ότι το πτυχίο τους είναι για πέταμα. Όσον αφορά τα οικονομικά, γι'αυτό και έκανε διαχωρισμό από τα τεχνολογικά ιδρύματα, οι γνώσεις είναι ίδιες. Οποιοδήποτε πανεπιστήμιο της λίστας να τελειώσεις τα ίδια θα μάθεις πάνω κάτω σε αρκετούς κλάδους. Η διαφορά είναι ότι στα μεγάλα πανεπιστήμια βλέπε Harvard και Cornell πχ, τα άτομα που πηγαίνουν εκεί είναι συνήθως από οικογένειες με τεράστια οικονομική παράδοση, χοντρά ονόματα και από lobby. Το να είσαι σε ένα τέτοιο περιβάλλον λοιπόν περισσότερη σημασία έχουν οι γνωριμίες τόσο μεγάλου κύρους που θα αποκτήσεις παρά το ίδιο το πτυχίο. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί δεν αποφοιτούν καν και μπαίνουν απευθείας στο επιχειρείν ή σε εταιρείες μέσω των ατόμων που γνώρισαν. Αλλά ως κλασικοί κομπλεξικοί ελληνάρες άσχετοι πέσατε να τον φάτε τον άνθρωπο αντί να καταλάβετε τι γράφει.

Jimmy

Ξενομανια, τι περιμενεις...

@ "Jimmy" & "α καλά"

"Jimmy" & "α καλά" είσαστε ημιμαθείς και κομπλεξικοί. Αγνοείστε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

karanikas01

Έχασε την ψυχραιμία του στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργικός σύμβουλος και ζήτησε παρέμβαση... αστυνόμου όταν αντιλήφθηκε ότι πολίτης κατέγραφε την αντιπαράθεσή του με γυναίκα που του είπε: «Ψηφίσατε την προδοσία, είστε προδότες» - Δείτε την προσπάθεια του συμβούλου στρατηγικής να ερμηνεύσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

4
nikos_metaxas

Στην τοποθέτησή του για την υπόθεση του serial killer που συγκλονίζει την Κύπρο, ο γνωστός ψυχίατρος υποστήριξε πως ο λοχαγός επέλεγε γυναίκες  αυτής της φυλής που διαθέτουν εκ γενετής το χαρακτηριστικό της «υπηρεσίας»

ellada12

Το 62% των Ελλήνων λέει «ναι» στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ, ενώ το 21% θα ψήφιζαν υπέρ του Grexit - Δείτε ποια είναι η στάση των Ελλήνων και των Eυρωπαίων απέναντι στην Ε.Ε. και τις ευρωεκλογές

prosfyges01

Η Ελλάδα έδωσε άσυλο σε 15.806 αιτούντες το 2018 - Η πλειοψηφία των προσφύγων που έλαβαν καθεστώς προστασίας στην Ελλάδα είναι από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν – Σε επίπεδο ΕΕ, πάνω από 300.000 αιτούντες άσυλο έλαβαν καθεστώς προστασίας