New York Times: «Νεκροταφείο ονείρων» η Ελλάδα - Γιατί οι Έλληνες που φεύγουν, δεν σχεδιάζουν επιστροφή

aerodromiomesa

«Σχεδόν μισό εκατομμύριο Ελληνες έχουν γίνει οικονομικοί μετανάστες από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση» γράφει η αμερικανική εφημερίδα και επισημαίνει: «Και ακόμη φεύγουν»

Σε εκτενές δημοσίευμα, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται στους Ελληνες οι οποίοι μετανάστευσαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα στη Γερμανία, και δεν κάνουν σχέδια να επιστρέψουν.

«Η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Οταν συνειδητοποιείς ότι η χώρα σου έχει γίνει νεκροταφείο ονείρων, προσπαθείς να βρεις όνειρα αλλού», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο Κωνσταντίνος Κακογιάννης, ένας από τους πολλούς Ελληνες μηχανικούς που έφυγαν για το Ντίσελντορφ τα τελευταία χρόνια.

«Ενώ η Ευρώπη βγαίνει τελικά από την οικονομική κρίση, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμη προκλήσεις. Σχεδόν μισό εκατομμύριο Ελληνες έχουν γίνει οικονομικοί μετανάστες από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, μια από τις μεγαλύτερες εξόδους από χώρα της ευρωζώνης. Και ακόμη φεύγουν», γράφουν οι New York Times, σημειώνοντας ότι ανάμεσά τους είναι γιατροί, τεχνικοί, αρχιτέκτονες και άλλοι ικανοί επαγγελματίες, όπως και άνθρωποι που αποφοίτησαν πρόσφατα και αναζητούν δουλειές στη βόρεια Ευρώπη.

«Πρόσφατα, ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε ένα νέο οικονομικό σχέδιο για την Ελλάδα και κάλεσε τους Ελληνες να επιστρέψουν για να βοηθήσουν να ξαναχτιστεί η χώρα», συνεχίζει το δημοσίευμα. «Παρόλα αυτά, για πολλούς Ελληνες που διέφυγαν, η αισιοδοξία φαίνεται πρόωρη. Το ένα πέμπτο των Ελλήνων παραμένει στην ανεργία και το μέγεθος της οικονομίας είναι ακόμη μικρότερο σε σύγκριση με πριν από μία δεκαετία», αναφέρει ακόμη, σημειώνοντας ότι η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία που σκιάζει το μέλλον το ευρώ, μπορεί να υπονομεύσει την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα.

«Το πρόγραμμα τελειώνει, αλλά όχι και τα προβλήματα»

«Οταν μια οικονομία έχει καταστραφεί, χρειάζονται πολλά χρόνια για να ξαναχτιστεί», δηλώνει ο Βασίλης Καπόγλου, που ίδρυσε την ένωση Ελλήνων μηχανικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, αφότου έφυγε από την Ελλάδα το 2013. «Το πρόγραμμα μπορεί να τελειώνει, αλλά δεν τελειώνουν τα προβλήματα που έδιωξαν τους ανθρώπους», συμπληρώνει.

Σήμερα, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία εκτιμάται ότι 130.000 Ελληνες καλύπτουν θέσεις εργασίας στην τεχνολογία, τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες όπως και σε τράπεζες, νοσοκομεία και φαρμακεία. Τόσοι πολλοί Ελληνες έχουν εγκατασταθεί στο Ντίσελντορφ τα τελευταία χρόνια, που ευδοκιμεί μια μικρή Αθήνα εκεί, περιγράφει το δημοσίευμα. «Κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό υπάρχουν ελληνικές ταβέρνες και καφέ, γεμάτα με νέους Ελληνες που πίνουν φραπέ και καπνίζουν στριφτά τσιγάρα, μια σκηνή που θυμίζει οποιαδήποτε αθηναϊκή πλατεία».

Στην πρώτη γραμμή της μετανάστευσης, που συνεχίζεται, είναι μηχανικοί. Αν και οι επενδυτές δείχνουν ανανεωμένο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, οι κατασκευές και τα πρότζεκτ που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την τεχνολογία ακόμη πασχίζουν να ανακάμψουν.

«Καμία ανάπτυξη στην Ελλάδα»

«Οι μηχανικοί συνδέονται με την ανάπτυξη μιας χώρας», δηλώνει η Μάρθα Ουζουνίδου, χημικός μηχανικός από τη Θεσσαλονίκη, που πήγε στο Ντίσελντορφ τον περασμένο Οκτώβριο. «Ομως, δεν συμβαίνει καμία ανάπτυξη στην Ελλάδα», συμπληρώνει.

Οι μηχανικοί που μένουν πίσω συνήθως υποστηρίζονται από τους γονείς τους, ή βρίσκουν δουλειές με λιγότερα χρήματα, αναφέρει ο κ. Καπόγλου. Σε ένα καφέ, το προηγούμενο Σάββατο, καλωσόρισαν πολλούς «νεοφερμένους» Ελληνες στο Ντίσελντορφ. Ανάμεσά τους ήταν τουλάχιστον 5 μηχανικοί που μετακόμισαν εκείνους τους τελευταίους μήνες και γρήγορα βρήκαν δουλειά. Το «κλαμπ» πλέον αριθμεί σχεδόν 900 άτομα. «Οι Γερμανοί μας καλωσόρισαν. Θέλουν ανθρώπους με υψηλή ειδίκευση», αναφέρει ο κ. Καπόγλου.

Αυτό είναι ειρωνικό για τις οικογένειές τους, πίσω στην Ελλάδα. Πολλοί Ελληνες κατηγορούν την Ανγκελα Μέρκελ για τα δεινά τους, παρατηρούν οι New York Times. Ομως, οι Ελληνες που έφυγαν είναι περισσότερο θυμωμένοι με τη δική τους κυβέρνηση, η οποία, λένε, επί χρόνια διαχειρίστηκε λάθος την οικονομία, αποτυγχάνοντας να βάλει τέλος στη διαφθορά, να περιορίσει το Δημόσιο ή να «ζωντανέψει» τις επενδύσεις, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα.

Ο κ. Κακογιάννης, μηχανικός που έφυγε μαζί με την σύντροφό του από την Ελλάδα, αντιστάθηκε σε αυτή την απόφαση έως το 2016. Πριν από αυτό, έκανε τρεις ερευνητικές δουλειές με τις οποίες μετά βίας πλήρωνε το νοίκι. Παρά τις αντιδράσεις της οικογένειάς του, έστειλε βιογραφικά στο εξωτερικό και σύντομα του πρόσφεραν δύο δουλειές στη Silicon Valley. Προτίμησε μια θέση στο Ντίσελντορφ, για να είναι πιο κοντά στην Ελλάδα.

Η σύντροφός του, Καλλιόπη Ράπτη, είχε εταιρεία διαδικτυακής εκμάθησης γλωσσών στην Ελλάδα. «Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις για την παροχή βοήθειας σε μικρότερες επιχειρήσεις, περνούσε τον μισό χρόνο της με τη γραφειοκρατία και τους φόρους που άλλαζαν. Για να γίνει η καταχώρηση της εταιρείας της στη Γερμανία, όταν εγκαταστάθηκε εκεί, χρειάστηκε πέντε λεπτά σε μια διαδικασία που έγινε διαδικτυακά», αναφέρει το δημοσίευμα. «Στην Ελλάδα, ήταν ένα χάλι. Στη Γερμανία, η προσέγγισή τους είναι “Αν σε βοηθήσουμε να βγάλεις λεφτά, θα πληρώσεις φόρους”», περιγράφει η ίδια.

Οι δυσκολίες

Βέβαια, παρότι πολλοί Ελληνες σχεδιάζουν να κάνουν καριέρα ή και οικογένεια στη Γερμανία, η μετάβαση δεν είναι πάντα εύκολη. Ο βροχερός καιρός του Ντίσελντορφ, η δυσκολία να κάνουν Γερμανούς φίλους, ή ακόμη και να μάθουν τη γλώσσα, μπορεί να τους «ζορίσουν». Για να μην μιλήσει κανείς για τη νοσταλγία για την πατρίδα, τα διαλυμένα όνειρα αλλά και τη σταδιακή αποδοχή ότι οι ζωές που ήθελαν να φτιάξουν στην Ελλάδα μπορούν να υπάρξουν μόνο σε άλλες χώρες.

«Ο κ. Καπόγλου και η σύζυγός του, Κατερίνα, είναι ανάμεσα στους λίγους που μπορεί να τολμήσουν να επιστρέψουν. Αν και έχουν ελάχιστη πίστη στην ελληνική κυβέρνηση, ποντάρουν στο ότι μπορούν να μετατρέψουν σε μια επικερδή επιχείρηση την πείρα τους και την επαφή με διεθνείς επιχειρήσεις στη Γερμανία. Σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια συμβουλευτική εταιρεία, για να προσελκύσουν Ρώσους και Κινέζους επενδυτές για κατασκευαστικά πρότζεκτ. Ομως, μπορεί να πάρει χρόνια, ή ακόμη και άλλη μια γενιά, προτού τους ακολουθήσει ένα κύμα», σημειώνουν οι New York Times.

Χαρακτηριστικό αυτό που λέει ο κ. Κακογιάννης. Παραδέχεται ότι η μητέρα του τον πιέζει να επιστρέψει στην Ελλάδα. «Να γυρίσω σε τι; Στο να μην έχω δουλειά και μέλλον;», της απάντησε. Με τη σύντροφό του, κ. Ράπτη, σχεδιάζουν πλέον να αποκτήσουν παιδί, αλλά όχι στην Ελλάδα όπως θα ήθελαν οι γονείς τους. «Στη Γερμανία, έχουμε ελπίδα για το μέλλον, όπως θα έχει και το παιδί μας», εξηγεί η κ. Ράπτη.

ΣΧΟΛΙΑ (240)

Ο πιο κομπλεξικός λαός

Από την μια εχεις αξιοπρεπεστατους ανθρώπους να σου λενε γιατι αναγκαστηκαν να φύγουν τι τους πειραζει στην Ελλάδα να εξηγούν οτι δεν έφυγαν τοσο για τα λεφτά αλλα για το γενικό χάος που υπαρχει στη χωρα κλπ από την άλλη εχεις τους κομπλεξικους ελληναραδες να λενε για 1500€ ενοίκια λες και ξέρουν τι παίζει στην Ευρώπη απο τις καφετέριες που πίνουν τις φραπεδαρες τους με τα 60λεπτα του Καρανίκα και το χαρτζιλίκι απο τον ΔΥ και συνδικαλιστή μπαμπά που καθαρίζει 3.000 € μηνιαία χωρίς να δουλευει.

Κανένας δεν πρόκοψε στη Β. Ευρώπη, ΗΠΑ ή Αυστραλία

Η Ελλάδα έχει δύο πρόσωπα. Το ένα είναι των γονιών που πιέζουν τα παιδιά να μείνουν και το άλλο είναι ότι οι ίδιοι οι γονείς έζησαν εις βάρος των παιδιών τους. Παρόλα αυτά, από τους 100 Έλληνες μετανάστες, μόνο οι 10 θα προκόψουν που θα πιάσουν με τη μία τις καλές θέσεις και θα γευθούν όλα τα καλά των νοικοκυρεμένων κρατών. Οι υπόλοιποι 90 θα αγωνίζονται μια ζωή μεταξύ πολλών αγνώστων και τυχάρπαστων από τους οποίους θα χάνουν και θα καταναλώσουν τη ζωή τους δουλεύοντας για να εισπράξουν τα απαραίτητα. Η Ελλάδα από την άλλη είναι ένα κωλοχανίο, αλλά σιγά-σιγά η νέα γενιά ξεμυτίζει και αρχίζει να το παλεύει κάτι που δεν έκανε ποτέ η γενιά της χρεοκοπίας που είτε την έκανε με πρόωρη σύνταξη είτε έστειλε τα παιδιά του στο εξωτερικό για να τα "προστατέψει". Η ευημερία περνάει από εδώ, από το κωλοχανίο "η Ελλάς", αλλά πρέπει να παλέψουμε.

Νάνος

Προσυπογράφω. Άλλωστε, οι Γιαπωνέζοι πάντα μιλούσαν για "shokunin" - η εργασία ως πηγή έμπνευσης, περηφάνιας και ευημερίας. Αν εν δεν εμφυτεύεται εδώ η ίδια κουλτούρα και η αντίληψη- ουκ προκοπής. Αν δεν καθαρίσουμε τις άθλιες σχέσης κράτος- εκκλησίας ως μέγα οπισθοδρομικό παράγων ανάπτυξης [ ουδεμία σχέση με πνευματικότητα, ή/και παραδώσεις έχει όλο το θέμα]- το ίδιο. Αν δεν καθαρίσουμε όλα τα περί των "Κόπρος του Αυγείου" της δικαιοσύνης [η οποία ασύστολα υπονομεύει τα θεμέλια του δικό μας κράτος δικαίου με χυδαιότητα, διγλωσσία και υποκρισία, συμβάλλοντας στο μέγιστο, ώστε εδώ να μην υπάρχει άξιο και αξιόπιστο κράτος]- το ίδιο.

Ματαια πασxιζειs συριζοτρολ,

ψαξε λιγακι Greeks who excelled abroad . Και σε αυτουs προσθεσε τουs αμετρητουs Ελληνεs σε Ευρωπη, Αμερικη και αλλου που εχουν παντα καλη φημη ωs τα πιο ικανα και σκληρα εργαζομενα ατομα και εxουν καριερεs και βγαζουν μισθουs με τουs οποιουs μπορουν τουλαxιστον να ζησουν ικανοποιητικα, ενω στην Eλλαδα θα γυαλιζαν τιs μποτεs του Καρανικα για πενταροδεκαρεs (ο οποιοs θα τουs εφτυνε και απο πανω). Kαι μετα βουλωσε το μιαs και η συριζαικη προπαγανδα πλεον δεν πιανει.

Νάνος

Η μετανάστευση ποτέ δεν ήταν λύση. Από Ελβετία, Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία- κανείς δεν μεταναστεύει. Ότι και να λένε, η Ελλάδα είναι πολύ ανεπτυγμένη χώρα, με αρκετά κάλο βιοτικό επίπεδο. Έστω και τώρα- καμία σημασία δεν έχει να παίρνεις 5000Ε μισθός, και τα 1500 να πάνε για ενοίκιο. Η Ελλάδα έχει προοπτική, αν οι Έλληνες θέλουν να δουλέψουν, και αν καθαριστεί οριστικά η χώρα από το σάπιο πολιτικό, θρησκευτικό και δικαστικό-νομικό κατεστημένο, τα οποία τρέφουν και συντηρούν το εσωτερικό μίσος και διχασμό στην κοινωνία, και είναι αντιπαραγωγικοί παράγοντες. Και οι κυβερνώντες αφήσουν τον κόσμο να δουλεύει, και να πλουτίζει από την δουλειά του. Οι πολίτες κάνουν την χώρα πλούσια- κανείς άλλος - γειτονικές χώρες, για 10 χρόνια, διπλασιάστηκαν το ΑΕΠ τους- σε επίπεδο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, π.χ. - η Βουλγαρία, τώρα, είναι ήδη έτη φωτός μπροστά- π.χ., με ηλεκτρονική υπογραφή εκεί βγάζεις ότι δημόσιο έγγραφο θέλεις, πληρώνεις φόρους (10% επίπεδου κλίμακα ΜΌΝΟ). Συν που έχει 1/10 από του ΔΥ της Ελλάδας. Μια πωλήτρια στο Lidl, Σοφία, αμείβεται ήδη με 550Ε μηνιαίως. Συνεπώς; ... .

Έχεις απόλυτο δίκιο

Δεν είναι πως η Ελλάδα δεν έχει προοπτικές, είναι πως κάποιοι εδώ και σαράντα χρόνια δεν θέλουν να έχει. Υδροκέφαλο δημόσιο, κλίκες, γραφειοκρατία και υψηλή φορολογία. Δεν έρχονται επενδύσεις, δεν έρχεται και ανάπτυξη. Και μαζέψαμε ένα σωρό ξένους που ήταν μεγάλο λάθος. Για τα κομματόσκυλα και τους ψηφοφλωρους δεν συζητάω καν. Αλλά ξέρω, δεν ήξεραν, δεν γνώριζαν, δεν έφταιγαν. Τα ανακάλυψαν όλα επί Ψυριζα.

Ελα ομωs που ΕΙΝΑΙ λυση ...

οταν η εναλλακτικη λυση ειναι να μενουν ανεργοι και επιπλεον να τρωνε στη μαπα τον Tσιπρα και τον Καρανικα και τον Καμμενο. Μπροστα σε τετοια κατασταση, ακομα και τα πιο απυθμενα βαθη τηs κολασηs ειναι προτιμοτερα.

Λούλης

Εγώ ξέρω ότι, οσοι ελληναράδες πεθαίνουν στο εξωτερικό, τους φέρνουν εδώ στην υπέροχη Ελλάδα και τους θάβουν. Γιατί άραγε; Λες και είχαμε μια όρεξη να "φιλοξενούμε" τα πτώματά τους..

Ματαια ξτυπιεσαι Λουλη

Δε θα γυρισουν πισω και δε θα σtαmαtησουν να φευγουν. Δε θα κατσουν εδω για να πληρωνουν τα εξηνταλεπτα για να ρουφαs εσυ το φρεντο σου και για να κοπροσκυλιαζειs. Και οσο για το λογο που τουs θαβουν εδω ειναι επειδη ειναι πραγματικοι Ελληνεs. Ρεμαλια σαν εσενα και τη συριζοπαρεα σου ρημαξαν την Eλλαδα και οxι μονο στον οικονομικο τομεα. Στουs ξενιτεμενουs αξιζει να τουs θαβουν στον τοπο του. Εσενα και τη συριζοπαρεα σου οταν πεθανετε πρεπει να σαs κανουμε λιπασμα μπαs και xρησιμευεται σε κατι αφου τοσα xρονια κοπροσκυλιαζατε και μονο αγαθα καταναλωνατε.

Λούλης

Ναι. Όσο πραγματικοί είναι οι Πακιστανοί που εγκαταλείπουν το Πακιστάν και έρχονται εδώ πέρα, άλλο τόσο πραγματικοί Έλληνες είναι κι αυτοί που φεύγουν στο εξωτερικό.

Για μια φορα το πιασεs Λουλη !

Πραγματικοι ειναι οι Πακιστανοι που φευγουν απο το Πακισταν (και το ξερω μιαs και εxω πολλεs γνωριμιεs με Πακιστανεs εδω στο Λονδινιο, που εxουν φυγει απο το Πακισταν για διαφορουs λογουs) . Οποτε συμφωνα με τη λογικη σου, αφου ειναι πραγματικοι οι Πακιστανοι που φευγουν απο το Πακισταν, πραγματικοι ειναι και οι Ελληνεs που φευγουν απο την Ελλαδα. Τελικα Λουλη, μια φορα ειxεs δικιο αλλα και παλι την επαθεs. Ειναι η μοιρα σου, φαινεται, να ρεζιλευεσαι συνεxεια. Τι τα θελειs, δεν αξιζει να γελοιοποιεισαι για μερικα εξηνταλεπτα.

Λούλης

Ελληναράδες μου, εκεί που πηγατε, την Ελλάδα αναζητάτε κι εκεί. Αφού γκέτο έχετε γίνει παντού. Απορώ λοιπόν για ποιον λόγο να αναζητει κάποιος την Ελλάδα στο εξωτερικό. Αντε λοιπόν παρατήστε τα ελληνικά σαιτ και κοιτάξτε γρήγορα να ενταχθείτε στον νέο σας πολιτισμό. Τους χαιρετισμούς μου από μια όμορφη παραλία της Ελλάδας, την οποία θα επισκεφθώ σε λίγο, για να απολαύσω τον φρεντο μου, τις βουτιές μου και τις ρακέτες μου.

πειραιωτης

Απορω με οσους φευγουν. Ενταξει οι μισθοι ειναι στα ταρταρα αλλα μπορει καποιος να γινει ελ. επαγγελματιας. Θα πληρωνει εισφορες και εισοδημα σα σαουδαραβας σειχης αλλα απο την αλλη ξερεις οτι αυτα τα χρηματα θα πανε σε συνελληνες. Και αμα πεινασει αυτος και η οικογενεια του τοτε τουλαχιστον μπορει να αυτοκτονησει στη πατριδα του βλεποντας τη θαλασσα και τον ηλιο. Ελλαδα και παλι Ελλαδα

ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Γκαρσόνια και καρπαζοεισπράκτορες ανα την υφήλιο στοιβαγμένοι σε χαμηλοτάβανες τρώγλες μαζί με 4-5 άγνωστους έγιναν όσοι έφυγαν... Δουλεύουν 2-3 χρόνια για να μαζέψουν να βγάλουν εισιτήριο για Ελλάδα να έρθουν να το παίξουν μπρούκληδες! Εξαιρώ ένα 5% εξαιρετικά καταρτισμένων που όντως έχει νόημα το να αναζητήσουν την τύχη τους σε μια πιο αναπτυγμένη οικονομία, αν και αυτοί δεν θα χάνονταν ούτε εγχωρίως. Η μετανάστευση υποδηλώνει απόγνωση, δεν είναι τρόπος ζωής να τουράρεις ανα τον κόσμο σαν τσιγγάνος...

Κοινωνικός Μετανάστης

Απλά πράγματα καλύτερα γκαρσόνι παρά να πληρώνω φορους για να πληρωθεί ο Καρανίκας. Αντε βγάλε τα δίλεπτα τώρα απο το βαζάκι να πας να πιείς κανά καφέ.

Μετανάστη της δεκάρας.

Από τους φόρους και τις εισφορές θα πληρώνονταν και οι συντάξεις των γονιών σου. Αλλά εσύ προτιμάς να την κάνεις για να μην χαμηλώσεις τα standards στα οποία είχες μάθει να ζεις. Δεν πειράζει. Κάνε τον χαμάλη εκεί που είσαι. Μέχρι να σε πετάξουν σαν στιμμένη λεμονόκουπα.

Για να ξέρουμε τι λέμε.

Μετανάστευση από μετανάστευση έχει διαφορά. Παλιά έφευγαν από δω για να δουλέψουν και να στέλνουν συνάλλαγμα στις οικογένειες που άφηναν πίσω τους. Ηταν θέμα επιβίωσης. Σήμερα οι νέοι φεύγουν γιατί πλέον η χώρα δεν τους εξασφαλίζει τα υλικά αγαθά που θα ήθελαν για να κάνουν τη ζωή που είχαν μάθει να κάνουν. Συγκρίνετε τα και βγάλτε τα συμπεράσματα σας. Αυτά, για να μην το παίζουν κάποιοι "ήρωες" επειδή επέλεξαν το εξωτερικό. Δεν τους κανει πιο άξιους από αυτούς που έμειναν πίσω.

Και επειδη προφανωs δεν ξερει τι λεs…

…oι νεοι που φευγουν τυxαινει να ΜΗΝ ειναι παιδια ωνασηδων και δε φευγουν επειδη ειxαν μαθει να ζουν μεs στη xλιδη και τωρα ξαφvικα κατι αλλαξε και φευγουν για να ξαναβρουν τα xαμενα μεγαλεια που ετσι κι αλλιωs ουδεποτε ειxαν. Και στο εξωτερικο που πανε, δεν τουs περιμενει η λιμουζινα για να πανε στη δουλεια. Φευγουν επειδη η εναλλακτικη λυση θα ειναι να ζουν για ολη τουs τη ζωη με τη μαμα και τον μπαμπα μιαs και με ψιξουλα που βγαζουν δεν μπορουν να νοικιασουν, ποσο μαλλον να κανουν αργοτερa δικη τουs οικογενεια (και φυσικα το να αγορασουν ακινητο ειναι πλεον απιαστο ονειρο). Εγω π.x. εφυγα στο Λονδινο το Σεπτεμβριο του 2018 αμεσωs μολιs εγινα 18 και τελειωσα το Λυκειο. Σπουδασα στο Λονδινο και απο τοτε δουλευεω εκει. Απο μεσοαστη οικογενεια ειμαι και επειδη οι γονειs μου εκαναν απο παντα αιματηρη οικονομια, δεν αλλαξε τιποτε για εμαs, ειτε πριν ειτε μετα την κριση. Γιατι επιμενω να δουλευω στο Λονδινο τη στιγμη που μπορω να γυρισω στην Ελλαδα και να ζησω την υπολοιπη ζωη μου με τι οικονομιεs τηs οικογενειαs ( δουλεια να βρεθει στην Ελλαδα για την ωρα ειναι αδυνατον); Επειδη ΘΕΛΩ να δουλευω και να εxω καριερα και να κανω κατι για την επαγγελματικη μου αναπτυ επαγγελματικη μου αναπτυξη, πραγματα που η Eλλαδα πο ΔΕΝ μπορει να μου παρεxει και τα ιδια θελουν και οι νεοι που φευγουν. Το xειροτερο απο ολα ειναι να μην εxουν καθολου δουλεια για μηνεs και που και που να πηγαινουν απο τη μια προσωρινη δουλεια στην αλλη με μισθο ο οποιοs ισα ισα φτανει για να φανε(αs ειναι καλα οι γονειs που παρεxουν στεγαση). Αλλα το να φτανει κανειs τριαντακατι xρονων με πτυxια (και αν οxι πτυια, εργατικοτητα και επιμελεια) και να μην μπορει να προσφερει στην κοινωνια επειδη δεν υπαρxουν δουλειεs να τον προσλαβουν ειναι σοβαροs λογοs καταθλιψη. Το μονο σωστο που ειπεs ειναι το οτι παλιοτερα οσοι ξeνιτευονταν (κυριωs ανδρεs τηs οικογενεια) το εκαναν πραγματι για να ταισουν τιs οικογενειεs του). Τωρα κουτσα στραβα ενα κομματι ψωμι θα βρεθει ειτε επειδη οι γονειs εxουν συνταξη ειτε απο τα συσσιτια τηs Εκκλησιαs. Αλλα αν εννοειs πωs οι νεοι θα επρεπε να ειναι ευxαριστημενοι με τετοιου ειδουs καταστασειs και το γεγονοs πωs φευγουν θα πει πωs ειναι αxαριστοι επειδη δεν τουs αρκει που εxουν ενα πιατο φαι να φανε, τοτε μαλλον το πολυ συριζαικο σανο με σοβιετικη σαλτσα σε πειραξε στον εγκεφαλο. Οποτε ασε τιs κοινωνικεs αναλυσεis δηθεν ξερολα συριζοτρολ μιαs και απλα δεν εxειs ιδεα πωs εxουν τα πραγματα. Τα πολλα εξηνταλεπτακια σε εxουν τυφλωσει συριζοτρολ.

Μάλλον εσύ δεν ξέρεις...

Εφυγες το Σεπτέμβρη του 2018? Χρονοταξιδιώτης να υποθέσω? Φίλε υπάρχει και η άλλη όψη που εσύ προφανώς δεν μπορείς να δεις. Υπάρχει ζωή κι εδώ. Υπάρχουν ευκαιρίες. Αρκεί να μπορείς να τις διακρίνεις και να έχεις τη διάθεση να δουλέψεις σκληρά. Αλλά προτίστως να είσαι διατεθειμένος να στερηθείς πολλά. Και για να σου δώσω παραδείγματα. Εχω άτομα στο περιβάλλον μου που έχουν ανοίξει μικρές επιχειρήσεις οι οποίες κινούνται αξιοπρεπώς. Εχω άλλους που εργάζονται σε ξενοδοχειακές μονάδες και βγάζουν ικανοποιητικά λεφτά. Μπορώ να σου λέω μέχρι αύριο περιτπώσεις. Ολοι τους παράγουν στην χώρα τους και δημιουργούν τη μαγιά που χρειάζεται για να ορθοποδήσουν τόσο οι ίδιοι όσο και η χώρα. Εσύ που είσαι έξω, κάνεις μια τρύπα στο νερό. Παράγεις πλούτο για μια ξένη χώρα, η οποία ποτέ δεν θα σε βάλει στην ίδια μοίρα με τον γηγενή πληθυσμό. Πολύ δύσκολα θα σου δώσει τις ίδιες ευκαιρίες. Πρέπει να είσαι εξαιρετική περίπτωση για να το κάνει. Πίστεψε με, ξέρω πώς είναι η ζωή έξω. Εκεί πάντα θα είσαι ο ξένος. Αν συμβιβάζεσαι με αυτό, οκ. Αλλά μην έχεις αυταπάτες. Και κυρίως, μην κουνάς το δάχτυλο σε όσους έμειναν πίσω. Δεν είσαι καλύτερος τους. Να το ξέρεις αυτό.

Επιμενειs βλεπω στη συριζοπροπαγανδα

Eστειλα διορθωση αλλα το ΠΘ δεν τη δημοσιευσε: Εννοουσα πωs εφυγα το Σεπτεμβριο του 2000 (που εγινα 18). Oποτε ειμαι στο Λονδινο σxεδον 2 δεκαετιεs και ξερω καλυτερα απο εσενα πωs εxουν τα πραγματα στο εξωτερικο.Tα ατομα στα οποια αναφερεσαι αντε να ειναι το πολυ καμια δεκαρια σε ολη την Ελλαδα και σιγουρα οxι αντιπροσωπευτικο δειγμα (γλειφτεs του Τσιπρα οπω εσυ;).Δεν ειναι ολοι επιxειρηματιes.Aλλοι εxουν κλισειs αλλου.Τι εxειs να πειs για τουs ανεργουs γιατρουs, δικηγορουs, μηxανικουs, αρxιτεκτονεs, εκπαιδευτικουs κλπ κλπ;Tι επαγελματικη αναπτυξη μπορouv να εxouvστην Eλλαδα που οι θεσειs ειναι μετρημενεs;Το μια τρυπα στο νερο που ειπεs δειxνει ποσο φανατικοs οπaδοs εισαι τηs σoβιετικηs ιδεολογιαs και ποσο απελπισμενα πpοσπαθειs να εμποδισειs κοσμο να φυγει μιαs δε θα πληρωνει τα εξηνταλεπτακια με τα οποια xρηματοδοτειs το αραλικι σου. στο Λονδινο, βγαζω αρκετα ωστε να πληρωνω το ενοικιο και να μου μενει χρημα ωστε να ζω ανετα. Mου παρεxει ευκαιριεs επαγγελματικηs αναπτυξηs.στην Ελλαδα, θα ημουν ακομα ανεργη.θα φυτοζωουσα με 2-3 ιδιαιτερα την εβδομαδα. στο εξωτερικο υπαρxει μια στοιxειωδη αξιοκρατεια.Στην Ελλαδα θα γuαλιζα τιs μποτεs του Kαρανικα μιαs και στην Ελλαδα οι ανικανοι ειναι που βγαζουν xρημα.Λεs πωs παραγω πλουτο στο εξωτερικο:στην Ελλαδα ο,τι πλουτο παραγω θα xρησιμοποιηθει για να πληρωθουν τα κομματοσκυλα τηs ΕΡΤ και οι Καρανικεs για να πινουν φρεντο και να βλεπουν Μενεγακη. στο εξωτερικο εxουμε μια αξιοπρεπη ζωη και δεν επιβαρρυνουμε κανενα (σε αντιθεση με εσενα που επιβαρρυνειs την οικονομια τη xωραs σου). Ερxομαστε στην Eλλαδα τρειs φορεs το xρονο (εγω Xριστουγεννα, πασxα καi καλοκαιρι)και στηριζουμε την οικονομια αλλα δεν ταιζουμε κομματικουs στρατουs. Kοιταξου στον καθρεφτη να αναρωτηθειs πωs απετυxεs ετσι που καταντησεs να εισαι η μαζορετα του Tσιπρα.H σκouπα του Κυριακου θα σε μαζεψει και θα σε ριξει στο καλαθι των αxρηστων οπου ανηκειs.Οταν η Ελλαδα μετατραπει σε σοβαρη ευρωπαικη xωρα, ΤΟΤΕ ευxαριστωs να επιστρεψουμε να τη στηριξουμε. Exω συγγενειs και φιλουs στην ελλαδα που θα ηθελαν να φυγουν αλλα δεν μπορουν και ταλαιπωρουνται (πx. η μια με το να τη στελνουν απο το ενα νησι στο αλλο ωs αναπληρωτρια καθηγητρια καθε xρονο αλλα δεν μπορει να φυγει επειδη εxει μικρο παιδι).ΔΕΝ ειπα πωs ειμαι καλυτερη, ειπα πωs εκανα το καλυτερο για εμενα.ΕΣΥ εισαι που κουναs το δαxτυλο σε οσουs φευγουν,λεγονταs πωs οσοι ΔΕΝ φευγουν ειναι καλυτεροι,προσπαθωνταs να σωσειs καμια ψηφο.Τζαμπα ο κοπο σου μιαs και το σανο του 2015 εxει μπαγιατεψει.

wtf

Αν πραγματι ειναι εξυπνοι οι ελληνες που φευγουν δεν θα πρεπει να ξαναγυρισουν οτι και να γινει. Η Ελλαδα τελειωσε, θα ειναι μονο για τους πολυ λιγους και για αυτους που θα ζουν απο τον ιδρωτα των αλλων. Οι υποδομες ειτε λεγονται Παιδεια, Υγεια, Κοινωνικη Προνοια ειτε Ασφαλεια ειτυε οτιδηποτε αλλο καταρρεουν με ιλλιγιωδη ρυθμο, δεν υπαρχει πλεον τιποτα και ο νεος που θα φυγει για εξω να εχει στο μυαλο του οτι αν κανει το λαθος να επιστρεψει δεν θα εχει τιποτα απο πλευρας κρατους και το κυριοτερο οταν ερθει η ωρα να παρει συνταξη, οτι παρει, αν παρει, δεν θα φτανουν ουτε για να παρει ψωμι και αυτο δεν θα ειναι υπερβολη. Μακρυα λοιπον το γρηγοροτερο, καλυτερα να πληρωνεις φορους σε ενα κρατος που θα εχεις και δουλεια και αξιοπρεπεια και θα παρεις και μια συνταξη παρα εδω που οτι και να πληρωσεις θα πανε στον κομματικο μηχανισμο της εκαστοτε εξουσιας.

dora

βλακειες εγώ ξέρω και τσιφτετελληνες που επιθυμούν να επιστρέψουν δεν είναι όλοι ίδιοι. Εγώ πάντως ούτε με σφαίρες για διακοπές άλλο θέμα αλλά για επιστροφή ούτε απ έξω να μείνετε έσεις εκεί που είστε κ να περνάτε ομορφα

Λούλης

Εσείς να μείνετε εκεί στο εξωτερικό και να περνάτε όμορφα. Εσείς μπήκατε σε ελληνικό μπλογκ και όχι εμείς σε γερμανικο. Άρα, εσείς ασχολείστε με την Ελλάδα και όχι εμείς με την Γερμανία. Όταν θα με δεις μέσα σε γερμανικο μπλογκ να σου την λέω, και μάλιστα στα γερμανικά, τότε θα σημαίνει ότι ασχολούμαι με την Γερμανία. Να μην ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε.

dora

Η εφημερίδα απευθύνεται σε οσους ομιλούν την ελληνική και επιθυμούν να σχολιάσουν την επικαιρότητα στα ελληνικά δε θα μας πεις εσυ αμά έχουμε δικαίωμα ή όχι να εκφράσουμε τη γνώμη μας εγώ άσχετα με το που μενω θα ήθελα να δω και την Ελλάδα κάποια μέρα να προκόβει αλλά αυτό σημαίνει ότι άτομα σαν και σένα πρέπει να πάνε για δουλειά κατάλαβες φρεντακια ?

Ριξε λιγο νερο στο προσωπο σου Λουλη

μιαs και μαλλον εισαι μεθυσμενοs αφου οσα εγραψεs ειναι επιεικωs ασυναρτητα. Το οτι καποιοs ενημερωνεται για το τι συμβαινει σε μια xωρα και στον υπολοιπο κοσμο γενικοτερα και γραφει ενα σxετικο σxολιο δε σημαινει απαραιτητα πωs τοv απασxολει το τι συμβαινει.Για τhν αρκιβεια, απο τον τονο αποδοκιμασιαs μαλλον θα ελεγα πωs ΔΕΝ ασxολειται και απλα εξηγει πω εxουν τα πραγματα. Αλλα ακομα και αν γραφει επειδη ασxολειται, τουλαxιστον το κανει επειδη εxει ζησει στο εξωτερικο και ξερει τi πρεπει να κανει η Ελλαδα για να βελτιωθει. Εσυ αντιθετα μπαινειs σε αυτο το ελληνικο μπλογκ αποκλειστικα και μονο για να τρολαρειs υπερ του Tσιπρα επι πληρωμη απο τουs φορουs τον πολιτων και σε ενδιαφερει μονο να κρατησειs την Eλλαδα στα ισια σοβιετικα xαλια για να συνεxισει να κοπροσκυλιαζειs ειs βαροs των φορολογουμενων πολιτων για οσο ζειs.

ΝΙΚΟΛΑΣ

XAXAXAXA AYTA ΠΟΥ ΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΡΡΩΣΤΟ. ΜΟΝΟ ΧΑΜΑΛΟΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΕ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΕΚΕΙ. ΟΙ ΛΟΚΑΛΓΕΛΑΝΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΟΥΤΣΟΥΝΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΗ ΠΡΟΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tzoum_2

Η Data Artisans προσφέρει υπηρεσίες μαζικής επεξεργασίας υπέρογκων ποσοτήτων δεδομένων, ανίχνευσης απάτης καθώς και απευθείας επικοινωνίας με πελάτες- καταναλωτές - Επιβεβαίωσε ο ίδιος την πώληση στο Twitter

baby

Η ανήλικη Ρομά γέννησε μόνη στο σπίτι - Της έπεσε το μωρό προσπαθώντας να κόψει τον ομφάλιο λώρο  - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν η 17χρονη διακομίστηκε στο νοσοκομείο λόγω ακατάσχετης αιμορραγίας

1
photo01

Ποινική δίωξη σε βάρος ενός Έλληνα αρχιλοχία και Άγγλου που δραστηριοποιείται σε ΜΚΟ άσκησε η εισαγγελέας Ορεστιάδας – Συνελήφθησαν να περιφέρονται σε απαγορευμένη περιοχή των ελληνοτουρκικών συνόρων

3