Συγκίνηση και πλήθος κόσμου στο ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στα Χανιά

mnimosino

Ολη η οικογένεια, τα παιδιά και τα εγγόνια του, καθώς και πολλοί βουλευτές και σημαντικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, βρέθηκαν στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου

Μνήμες, συγκίνηση και πολλαπλές αναφορές στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που έφυγε από τη ζωή πριν από ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια του ετήσιου μνημοσύνου που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά στον ιερό Μητροπολιτικό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου. Σύσσωμη οι οικογένεια Μητσοτάκη, οι οικογένειες των παιδιών του και των εγγονιών του ταξίδεψαν από χθες στα Χανιά για το μνημόσυνο, όπου και θα παραμείνουν για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

 

Τόσο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας όσο και η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη δεν προέβησαν σε δηλώσεις ενώ μετά το πέρας της δέησης μίλησαν με τον κόσμο και επικοινώνησαν με φίλους και συνεργάτες του πατέρα τους που δραστηριοποιούνται κομματικά στο νομό.

 

Βουλευτές και πολιτευτές του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, στελέχη από όλη την Κρήτη αλλά και φίλοι της οικογένειας από την υπόλοιπη Ελλάδα βρέθηκαν δίπλα στην οικογένεια Μητσοτάκη σε μία ιδιαίτερη στιγμή, όπως ακούστηκε να λέει η Ντόρα Μπακογιάννη σε φίλους της.

 

Για άνθρωπο της συναίνεσης, της υπομονής, των καλών λόγων, της ηρεμίας και της πολιτικής ισορροπίας, έκαναν λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ φίλοι της οικογένειας και φίλοι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. «Σήμαινε πάρα πολλά για όλη την Ελλάδα αλλά και για μένα προσωπικά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που η παρουσία του συμπυκνώνεται σε δύο λέξεις, αλήθεια που έχει λείψει τόσο πολύ από το πολιτικό μας σύστημα και υγιής πατριωτισμός, αγάπη για την Ελλάδα» δήλωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β' Αθηνών και αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Και πρόσθεσε: «Ο Μητσοτάκης ήταν πάντα ένας μετριοπαθής κεντρώος πολιτικός, που πίστευε στην ανάγκη της σοβαρότητας και της ενότητας και ήταν απέναντι στα άκρα και τις ακρότητες και είμαι βέβαιος ότι σήμερα θα μας έλεγε πως με τη βία η κοινωνία γίνεται ζούγκλα και όλοι ζημιωνόμαστε, ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι».

 

«Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη ενός μεγάλου πολιτικού άνδρα που γέννησαν τα Χανιά και έπαιξε σημαντικό ρόλο σε όλη τη μεταπολεμική και μεταπολιτευτική περίοδο στη χώρα μας», δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων Αναστάσιος Βάμβουκας που επισήμανε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ο άνθρωπος ο οποίος, «πολλές φορές πρόωρα εντόπισε σημαντικά ζητήματα και είπε αλήθειες που ενδεχομένως δεν εκτιμήθηκαν τον καιρό εκείνο. Και σήμερα λέγονται αλήθειες που θα εκτιμηθούν αργότερα, όμως έχει μεγάλη αξία και σημασία να μπορούμε να εκτιμήσουμε και να αντλήσουμε από τον καθένα αυτό το οποίο πρέπει και να μπορέσουμε σα χώρα με ομόνοια να ξεπεράσουμε τα προβλήματα τα οποία έχουμε. Δεν πρέπει να αφορίζουμε με ευκολία, δεν πρέπει να σκύβουμε και να υποκύπτουμε ποτέ στις εύκολες λύσεις, που μπορεί ο οποιοσδήποτε να θέλει να ακούσει. Όχι λοιπόν στην ευκολία, ναι στην ευθύνη και αυτό πρέπει να ακολουθεί όλο το σύγχρονο πολιτικό σύστημα».

 

Ο βουλευτής Επικρατείας, καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης ανέφερε πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε: «Σπουδαίο πολιτικό πρόσωπο, σπουδαίος άνθρωπος και οικογενειάρχης. Ήταν άνθρωπος του διαλόγου και της συναίνεσης και ήταν γνωστή η στήριξη που έδειχνε στα ανθρώπινα δικαιώματα. 'Αρα σε όλα όσα διαδραματίζονται σήμερα -πολιτική ένταση για τη βία- θα είχε ρόλο εξαιρετικά ενεργό ώστε να κατεβάσει τους τόνους και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα όπως αξίζει στη δημοκρατία».

 

Η οικογένεια Μητσοτάκη στη συνέχεια παρέθεσε γεύμα σε στενό οικογενειακό και φιλικό κύκλο.

Τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον πατέρα του και τη μητέρα του μετά το μνημόσυνο

Στους γονείς του αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το ετήσιο μνημόσυνο που έγινε για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος.

«Πράγματι δεν θα μπορούσα να φανταστώ πιο όμορφο, αλλά και πιο σημαδιακό τόπο για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη από το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος. Ένα μοναστήρι το οποίο όλοι μας -εγώ, οι αδελφές μου, τα παιδιά μου, τα ανίψια μου- έχουμε επισκεφθεί δεκάδες φορές μαζί με τον πατέρα μου, ως ένδειξη σεβασμού και αγάπης γι’ αυτόν τον πολύ σπουδαίο και ιδιαίτερο τόπο.

Πράγματι σε τρεις μέρες συμπληρώνεται ήδη ένας χρόνος από την απώλεια του πατέρα μας. Θα ήταν φέτος 100 χρονών. Γεννήθηκε πριν από ακριβώς 100 χρόνια.

Και αν η ένδειξη του μεγαλείου ενός ανδρός είναι η διαχρονικότητα των λόγων του, τότε αρκεί μία σύντομη ανάγνωση όσων έχει πει, καθ’όλη τη διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής, για να διαπιστώσει κανείς πόσο σπουδαίος άνδρας ήταν αλλά και πόσο εξαιρετικά επίκαιρος παραμένει και σήμερα. Ένας άνθρωπος, που για να δανειστώ κάτι από την πολύ ευγενική προσφώνησή σας, συνδύασε το όραμα με τον ρεαλισμό. Υπήρξε βαθιά οραματιστής πολιτικός που πίστεψε στις δυνατότητες αυτού του λαού. Αλλά βέβαια και στις δυνατότητες της ιδιαίτερης Πατρίδας του. Ταυτόχρονα, όμως, ήξερε ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Και δεν στόχευε ποτέ πιο μακριά από εκεί που μπορούσε πραγματικά να φτάσει.

Θέλω να μνημονεύσω σήμερα, εκ μέρους όλων μας, όχι απλά τον πατέρα μας, αλλά και τη μητέρα μας, τη Μαρίκα Μητσοτάκη, η οποία «έφυγε» και αυτή Μάη μήνα, αυτή την ονειρεμένη εποχή για τον τόπο μας, την Κρήτη, πριν από έξι χρόνια. Αναπαύονται και οι δυο, μαζί, σε ένα μικρό νεκροταφείο στον Αργουλιδέ, όπως το επιθυμούσαν, με θέα τα όμορφα βουνά της Κρήτης και τα όρη. Τα οποία ο μεν ο πατέρας μου τα αγάπησε από τότε που γεννήθηκε, η δε μάνα μου τα αγάπησε από την πρώτη στιγμή που κατέβηκε εδώ κάτω στα Χανιά, στις αρχές της δεκαετίας του ’50.

Και πάλι θέλω να σας ευχαριστήσω Σεβασμιότατε για την ευγενική σας φιλοξενία. Να ευχαριστήσω όλες και όλους που βρεθήκανε σήμερα μαζί μας σε αυτή τη σημαντική στιγμή για εμάς, για την οικογένειά μας, και πιστεύω για όλους όσοι αγάπησαν και πίστεψαν στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».mits01
mits02
mits03
mits04
mits05
mits06

mits_mit-2
mits_mitr-1
mits_mitr-3
mits_mitr-4
MITS_MITROP-1
MITS_MITROP-3
MN5
ekso-mits


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, zarpanews.gr

ΣΧΟΛΙΑ (6)

O Kούλης τιμά και σέβεται τους αγώνες της αριστεράς

Φαντάσου τι σκληρή και δύσκολη ζωή, ιδίως η αντίσταση στην κακιά χούντα από τα πεντάστερα των Παρισίων...

Κλεοβουλος ο Ροδιος

Αιωνια του η μνημη. Ομως καταγραψτε 1. Αποστασια 1965 που οδηγησε στην χουντα και στην συνεχεια στην τραγωδια της Κυπρου 2. Το Μακεδονικο που προφητευε οτι θα το ξεχνουσαμε σε δεκα χρονια.. 3. Ο ανεξηγητος πλουτισμος της οικογενειας Μητσοτακη, μια και ο συγχωρεμενος ελεγε οτι ουδεποτε εξησκησε επαγγελμα. και τωρα πλακωσαν και οι σφηκες....διαχρονικα. Μετα απο τον Κουλη πηρε Θεση και ο Μπακογιαννης και παμε λεγοντας.... ... Δεν υπαρχει Ελπιδα...

ΑΛΗΘΙΝΟΣ

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ ,ΑΜΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΡΙΧΝΑΝ ΤΟ 93 ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΦΗΝΑΝ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ,ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΤΑΝΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΣΚΛΗΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΦΟΡΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΔΙΧΑΣΜΟ.ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΤΟΤΕ Ο Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ,ΦΑΝΤΑΖΟΥΝ ΜΕ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΦΑΓΕ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΣΟΦΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ.Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ ΙΣΩΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ,ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ,ΔΥΣΤΥΧΩΣ,ΒΙΑΙΩΣ ΕΠΙ ΔΙΚΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΔΙΚΩΝ.

kostas

Με δεδομένο οτι το -ανεξάρτητο χρώματος- σκυλολόι έχει τα χαρακτηριστικά της Λερναίας Ύδρας, ακόμα και η ελπίδα σε αυτόν τον τόπο θα παραμένει ουτοπία.

Γεώργιος Β.

Ήταν και το Κικίλια εκεί... Γλείψε, γλείψε κάτι θα βγει...

!!!...

...ΟΠΩΣ ΈΛΕΓΕ Ο ΧΆΡΥ ΚΛΥΝ Η ΕΞΟΥΣΊΑ ΕΊΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΣΟΥΜΑΜΙ, ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΓΛΎΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΙΆΣΕΙΣ....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης