LIVE

Κορωνοϊός

Βαρθολομαίος: Τα κείμενα της Μεγάλης και Αγίας Συνόδου «πνευματικός θησαυρός» για τους πιστούς

bartholomaios

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτηρίζει την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο του 2016 «σημαντικό κεφάλαιο» για την εκκλησία και «κεντρικό γεγονός» στη ζωή της Ορθοδοξίας και επισημαίνει : «Όντως, δια της Συνόδου ταύτης, η Ορθόδοξη Εκκλησία έγραψε Ιστορία»

«Οφείλουμε να εργαζόμαστε για την πρόσληψη από το πλήρωμα της εκκλησίας των αποφάσεων της Αγίας Και Μεγάλης Συνόδου και για την θεολογική και ποιμαντικήν αξιοποίησή των» τονίζει μεταξύ άλλων σε γραπτό μήνυμα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος - το οποίο ανέγνωσε, εκπροσωπώντας τον, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος - στην τελετή έναρξης του 8ο Διεθνούς Συνέδριου Ορθοδόξου Θεολογίας, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Τα συνοδικά κείμενα είναι πολύτιμος πνευματικός θησαυρός για τους Ορθόδοξους πιστούς και ανεκτίμητος παρακαταθήκη για τας επερχόμενας γενεάς» προσθέτει στο μήνυμα του ο κ. Βαρθολολαίος.

Το 8ο Διεθνές Συνέδριο Ορθόδοξης Θεολογίας διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, από τις 21 έως τις 25 Μαΐου με θέμα : «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο αι.». Έχει τη σημαντική ιδιαιτερότητα, σε σχέση με τα προηγούμενα, να είναι το πρώτο μετά τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, τον Ιούνιο του 2016.

«Γενικότερα, το έργο και οι αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου ακυρώνουν όλους εκείνους οι οποίοι επιρρίπτουν στην Ορθοδοξία κλειστή και ακοσμικήν πνευματικότητα και αδιαφορία για την ιστορία και τον πολιτισμό, αγνοούντες το τεράστιο κοινωνικόν και εκπολιστικόν αυτής έργο και την προσφορά της στον τομέα της φιλανθρωπίας και της αλληλεγγύης» τονίζει στο μήνυμα του ο κ. Βαρθολομαίος και προσθέτει :

«Πέραν τούτου, η μαρτυρία της Συνόδου αποτελεί σαφέστατη απάντηση εις τους αυτοχειροτονήτους υπερασπιστές της Ορθοδοξίας, οι οποίοι δυσφημούν το συνολικό έργο και διχάζουν το λαό του Θεού».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτηρίζει την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο του 2016 «σημαντικό κεφάλαιο» για την εκκλησία και «κεντρικό γεγονός» στη ζωή της Ορθοδοξίας και επισημαίνει : «Όντως, δια της Συνόδου ταύτης, η Ορθόδοξη Εκκλησία έγραψε Ιστορία».

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρεται στη «μακρά προετοιμασία» της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου του 2016, η οποία, όπως αναφέρει, «σφράγισε» τη ζωή της Ορθοδοξίας κατά τον 20αι. , παρά τις «εντάσεις», τις «διαφορετικές προσεγγίσεις», τα «δεινά» τις περιπέτειες συμμετοχής ορθοδόξων εκκλησιών «εις την Οικοιυμενικήν Κίνησην».

Υπογραμμίζει, επίσης, την «ομόφωνη» απόφαση «απασών» των Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών για τη σύγκλιση της Συνόδου, το 2016, αφήνοντας αιχμές για την λίγο πριν από τη σύγκληση της Συνόδου, απόφαση αποχής τεσσάρων εξ αυτών και επισημαίνοντας ότι αυτή υπήρξε «δυσάρεστο γεγονός», αλλά δεν επηρέασε, ή έθιξε, ευρύτερα, ούτε το «συνοδικό έργο», ούτε τη «συνοδική συνείδηση», ή την «ταυτότητα» της εκκλησίας.

«Η απρόσμενος και ανακοινωθείσα, μικρόν προ της ενάρξεως των εργασιών της Συνόδου, απόφασης, τεσσάρων Αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, να μη συμμετάσχωσιν εις αυτήν, υπήρξε δυσάρεστον γεγονός, το οποίο όμως, ούτε την ομαλή πορεία του συνοδικού έργου επηρέασε, ούτε έθιξε, ευρυτέρως, τη συνοδική συνείδηση και την ταυτότητα της εκκλησίας» επισημαίνει ο κ. Βαρθολομαίος και προσθέτει:

«Η απόφαση προς αποχή, δεν ελήφθη επί τη βάσει εκκλησιολογικών, κανονικών, ή άλλων θεολογικών κριτηρίων αλλά προς εξυπηρέτηση αλλότριων, προς την αυθεντική εκκλησιαστική παράδοση, σκοπιμοτήτων. Η δε, εν τη συναφεία ταύτη, προταθείσα αναβολή της Συνόδου θα σήμαινε προφανέστατα οριστική ματαίωση αυτής».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρεται στην «ενότητα» και την «αυστάθεια» που επέδειξε η Ορθοδοξία σε αυτή την πολύχρονη πορεία, αλλά και στα πρακτικά της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου του 2016, των οποίων η δημοσίευση επίκειται, ώστε να αξιοποιηθούν ως «πηγή έμπνευσης» των πιστών, ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το 8ο Διεθνές Συνέδριο Θεολογίας θα συμβάλει στην κατεύθυνση προς την «ορθή θεολογική αποτίμηση του έργου και της προσφοράς της Συνόδου».

«Καθόλην την μακράν πορεία προς την Αγία και Μεγάλη Σύνοδον ανεδείχθη η ενότης της Ορθοδοξίας και η ευστάθεια αυτής» συνεχίζει ο κ. Βαρθολομαίος και επισημαίνει :

«Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος δεν υπήρξε μια εσωστρεφής σύναξη, αλλά ανέδειξε την ανοιχτοσύνη της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς την Ιστορία και τη στοργή αυτής προς τον άνθρωπον και την ακατάλυτον επικαιρότητα του Ευαγγελίου της Αγάπης».

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρει στο μήνυμα του, ότι τα κείμενα της πρόσφατης Αγίας και Μεγάλης Συνόδου αναφέρονται στην «κανονικήν δομή, τη λειτουργική ζωή και την πνευματικότητα» και «στις σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον λοιπό χριστιανικό κόσμο και την αποστολή της προς τον σύγχρονο κόσμο».

Προσθέτει, ότι «διακρίνονται για την θεολογική τους αρτιότητα», εκφράζουν «αυθεντικώς» την ορθόδοξη παράδοση, την αυτοσυνειδησία, την ευαισθησία και τη μέριμνα της εκκλησίας «για τα υπαρξιακά προβλήματα του ανθρώπου και για τις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτισμικές προκλήσεις» και καταλήγει:

«Οφείλουμε να εργαζόμαστε για την πρόσληψη από το πλήρωμα της εκκλησίας των αποφάσεων της Αγίας Και Μεγάλης Συνόδου και για την θεολογική και ποιμαντικήν αξιοποίησή των , ώστε τα συνοδικά κείμενα να λειτουργούν ως πηγή εμπνεύσεως για τους Ορθόδοξους πιστούς, οι οποίοι αγωνίζονται να συνδυάσουν είς την ζωή των, την πιστότητα και τας πατρώας παραδόσεις, με την ιδιότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Είμεθα βέβαιοι ότι το παρών συνέδριο θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και εις την ορθή θεολογική αποτίμηση του έργου και της προσφοράς της Συνόδου».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισημαίνει ότι η επικείμενη έκδοση των πρακτικών της Συνόδου θα δώσει την ευκαιρία σε όποιον ενδιαφέρεται «να γνωρίσει «την κοινήν μέριμνα των συμμετασχουσών δέκα Ορθόδοξων Αυτοκέφαλων εκκλησιών, δια την κατά Θεόν διεξαγωγή και ολοκλήρωση του Συνοδικού έργου, την εμβρίθεια των θεολογικών συζητήσεων και τον απόλυτο σεβασμό προς την κανονικήν παράδοση της εκκλησίας».

Η τελετή έναρξης των εργασιών πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του κτιρίου της παλιάς Φιολοσοφικής Σχολής, του ΑΠΘ.

Χαιρετισμό στην τελετή εγκαινίων απηύθυναν, με γραπτό μήνυμα, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, το οποίο ανέγνωσε εκ μέρους της, ο διευθυντής του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς, Βασίλειος Χατζημιχαηλίδης.

«Η επιτυχία της πιστώνεται σε όσους εργάστηκαν σκληρά και βεβαίως στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο» αναφέρει για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο του 2016, στο γραπτό μήνυμα της, η κ. Κόλλια - Τσαρουχά και αφού εύχεται καλή επιτυχία στο συνέδριο προσθέτει:

«Η επί εκατό περίπου χρόνια προετοιμασία της (Συνόδου) έφερε τις τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες που ταλαιπωρούνται από το φαινόμενο του εθνοφυλετισμού πιο κοντά και αποφασισμένες να εργαστούν συστηματικότερα για τον ευαγγελισμό και τον επανευαγγελισμό του κόσμου. Είναι κρίμα ύστερα από τόσες προσπάθειες οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες να υποτροπιάσουν ενώπιον των νέων γεωπολιτικών σχεδιασμών».

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι αποφάσεις της Συνόδου δίνουν ισχυρά ερείσματα, ώστε να ξεπεραστούν οι εθνικοί διχασμοί και προπαντός η έχθρα των λαών» προσθέτει η υφυπουργός.

Χαιρέτισαν, επίσης, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης 'Ανθιμος, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Μιλτιάδης Κωνσταντίνου και οι υπεύθυνοι καθηγητές των δύο τμημάτων της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Στην τελετή βραβεύτηκε ο διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης Κωνσταντίνος Ζορμπάς.

Νωρίτερα, προς τιμήν των προσκεκλημένων πραγματοποιήθηκε στη Ροτόντα μουσική εκδήλωση από το σύλλογο «Ρωμανός ο Μελωδός», υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτου, κ. Παναγιώτη Νεοχωρίτη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (10)

gianta?

οταν κατα το περας και κατω απο το 4γωνακι λεει εσταλει επιτυχως και δεν ανακοινωνεται τι ..πταιει?αλλαξε χρωμα κανετο γοζ.

θησαυροι πνευματος και αιματος

τους οποιους εσεις ιερωτατε(?) τους αγνοειτε,κοινως φτυνετε!

Ορθόδοξος Χριστιανός

Τα σέβη μας Ποιμενάρχα, Μέγιστε Ιερέα του Γένους, ο Κύριος ημών να κόβει χρόνια από ΟΛΟΥΣ τους Ορθοδόξους αδελφούς και να σας δίνει ημέρες! Ευλόγησον...

σμπρωχτης της πανθρησκειας

απο οοολους?και απο σενα?

Ταδε εφη

ο οικομενικος πατριαρχης της ορθοδοξιας , τουρκος πολιτης και εκλεισε ....τον λογο του μοιραζοντας στους φτωχους Ελληνες , απλοχερα ...... θυσαυρο ....!!!!!! πνευματικο ...!!!!!! . Ευχες και ελπιδες ...!!!!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης