Κραυγή αγωνίας για τα άτομα με ηπατίτιδα που βιώνουν τον αποκλεισμό

0000ipa21

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος "Θετική Φωνή" και ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος "Προμηθέας" ζητούν από την πολιτεία να λάβουν πρωτοβουλίες

Τον αποκλεισμό των ανθρώπων που ζουν με ηπατίτιδα Β ή C ή με HIV από το δικαίωμά τους στην ανάδοχή ή στην υιοθεσία παιδιών καταγγέλλουν ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος "Θετική Φωνή" και ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος "Προμηθέας" και ζητούν από τους υπουργούς Εργασίας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Υγείας να λάβουν άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες για την κατάργηση αυτής της αθέμιτης διάκρισης.

Συγκεκριμένα, με επιστολή που απέστειλαν προς την Υπουργό Εργασίας κυρια Έφη Αχτσιόγλου και τους συναρμόδιους υπουργούς, οι δυο Σύλλογοι εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους και τη δυσαρέσκεια των ανθρώπων που ζουν με ηπατίτιδα Β ή C ή με HIV, για τη συνέχιση του αποκλεισμού τους από το δικαίωμα στην αναδοχή ή στην υιοθεσία παιδιών.

Όπως επισημαίνουν στην επιστολή τους, ο πρόσφατος νόμος κινείται πράγματι προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς παρέχει τη δυνατότητα σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης να γίνουν ανάδοχοι γονείς, θεσπίζει την επαγγελματική αναδοχή για παιδιά με αναπηρία ή προβλήματα ψυχικής υγείας και επιχειρεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα των μεγάλων καθυστερήσεων ως προς τη διαχείριση των αιτήσεων των υποψηφίων θετών ή ανάδοχων γονέων.

Ωστόσο από την άλλη πλευρά, σε ένα νόμο που εκτός των άλλων αποπειράται να καταργήσει αθέμιτες διακρίσεις, ο νομοθέτης διατηρεί συντηρητικές και αντιεπιστημονικές αγκυλώσεις του παρελθόντος, καθώς δεν επιτρέπει σε άτομα με κάποιο χρόνιο μεταδοτικό νόσημα όπως ο HIV ή οι ηπατίτιδες Β και C να γίνουν ανάδοχοι γονείς, επανεισάγοντας αθέμιτη διάκριση και παραβιάζοντας αναιτιολόγητα το δικαίωμα των ατόμων αυτών στην οικογενειακή ζωή.

Αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, η επιστημονική τεκμηρίωση δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Όπως αναφέρεται, παθήσεις όπως ο HIV και οι ηπατίτιδες Β και C δε μεταδίδονται με την κοινωνική συναναστροφή ή με την κοινή χρήση αντικειμένων από τα οικιακά σκεύη και τα κλινοσκεπάσματα έως τα είδη υγιεινής. Επιπρόσθετα, είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι άνθρωποι που ζουν με HIV, λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία και επιτυγχάνουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, δε μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους ανθρώπους. Αντίστοιχα για την ηπατίτιδα Β, ο εμβολιασμός των ανηλίκων είναι υποχρεωτικός θωρακίζοντας τα παιδιά από την έκθεση στον ιό HBV. Αναφορικά τέλος με την ηπατίτιδα C, οι νέες θεραπείες επιτρέπουν την εκρίζωση του ιού σε ποσοστό άνω του 95%.

"Καθίσταται επομένως σαφές, ότι ο αποκλεισμός των συγκεκριμένων κατηγοριών ασθενών από την αναδοχή και την υιοθεσία δεν υπηρετεί τα δικαιώματα των παιδιών, ούτε προφυλάσσει την υγεία τους από κάποια μεταδοτική νόσο. Το γεγονός δε ότι οι άνθρωποι που ζουν με ηπατίτιδα Β ή C ή με HIV έχουν αναγνωρισμένο δικαίωμα από το κράτος να προσφύγουν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αλλά όχι να υιοθετήσουν παιδί, αναδεικνύει τις αντιφάσεις του νομοθέτη στην προσέγγιση των δικαιωμάτων μίας μερίδας πολιτών" καταλήγουν ο "Προμηθέας" και η "Θετική Φωνή" και καλούν τους αρμοδίους να άρουν τον αποκλεισμό των ασθενών από το δικαίωμα στην αναδοχή και υιοθεσία.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Αντικειμενικός

Τόσα χρόνια γιατί δεν άκουσα ποτέ τέτοιες κινήσεις ή επιδιώξεις από την συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα?Μήπως πίσω από αυτό κρύβονται οι ομοφυλόφιλοι που μόλις γνώρισαν την σκλήρη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε όσοι θέλουμε να υιοθετήσουμε παιδί?Είναι γνωστό πως ένα μεγάλο ποσοστό έχει νοσήσει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

skiathos_1

Διευκρινίσεις για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στη Σκιάθο έδωσε ο ΔΕΔΔΗΕ – Η βλάβη εντοπίστηκε σε γραμμή Μέσης Τάσης στο χερσαίο υπόγειο δίκτυο -  Τοποθέτησαν και εφεδρική γραμμή, για να εξαλείψουν τον κίνδυνο νέας διακοπής