Κάρολος και Καμίλα: Όλα όσα είδαν στην Αθήνα

Κάρολος και Καμίλα: Όλα όσα είδαν στην Αθήνα

«Όργωσαν» την πόλη από την Αρχιεπισκοπή μέχρι το Φλοίσβο - Το καλαμάκι στον καφέ, ο Χάρι Πότερ και ο λουκουμάς - Ενθουσιώδης η υποδοχής του από απλούς 'Ελληνες - Σήμερα η τελευταία ημέρα της περιοδείας στην Κρήτη

carolos
Πυκνό και βεβαρυμένο με αλλεπάλληλες υποχρεώσεις ήταν το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας στην Ελλάδα για το Πριγκηπικό ζεύγος της Μεγάλης Βρετανίας, Κάρολο και Καμίλα. Από το πρωί της Πέμπτης ο Κάρολος ξεκίνησε με την επίσκεψη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών όπου είχε εγκάρδια συνάντηση με τον Μακαριώτατο Ιερώνυμο Β'.

4454061
4454154__1_
4454122

karolonesd
Ο Γιώργος Ντάβλας με τον πρίγκιπα Κάρολο
Κλείσιμο


Ταυτόχρονα η Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα επισκέφθηκε την Μονή Καισαριανής, συνοδευόμενη από την υπουργό Πολιτισμού, ηθοποιό και σκηνοθέτιδα, Λυδία Κονιόρδου. Οι δύο κυρίες ανέγνωσαν εδάφια από το αγαπημένο μυθιστόρημα μαγικής φαντασίας «Χάρι Πόττερ» στα ελληνικά και τα αγγλικά, προς χάριν των μαθητών ιδιωτικού σχολείου.

Μονή Καισαριανής2


Αργότερα το πρωί της Πέμπτης ο Κάρολος συνάντησε την Καμίλα για μια περιήγηση στην πολυσύχναστη και trendy περιοχή της Αγίας Ειρήνης στο ιστορικό/εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Είναι κάτι που είθισται εσχάτως στις επισκέψεις ξένων πρώτης κατηγορίας να αναμιγνύονται χωρίς φόβο και πάθος (αλλά πάντα υπό δρακόντεια περιφρούρηση) με τους πληβείους και τον απλό λαό. Πάντως, μετά από τον φρέντο («οικολογικό», άνευ καλαμακίου), το κουλούρι και τον λουκουμά από τον πλανόδιο πωλητή, για το πριγκηπικό ζεύγος ακολούθησε προσκύνημα στην εκκλησία-μνημείο της Καπνικαρέας.









Ακολούθως ο Κάρολος και η Καμίλα μετέβησαν στο Πολεμικό Κοιμητήριο του Φαλήρου για κατάθεση στεφάνου και επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμην των νεκρών μαχητών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

koimitirio-karaol01
koimitirio-karaol03
kamila-koim1a


Αμέσως μετά, ο Διάδοχος του θρόνου μαζί με την Καμίλα επιβιβάστηκαν στη βρετανική ακταιωρό HMC Valiant και ξεναγήθηκαν στην τριήρη «Ολυμπιάς», ενώ παρακολούθησε ταυτόχρονα πτήση του περίφημου σμήνους επιδείξεων της βρετανικής αεροπορίας Red Arrows. Τα αεροσκάφη πέταξαν συνοδεία ενός ελληνικού Mirage την ώρα που ο διάδοχος του βασικού θρόνου βρισκόταν πάνω στην ανακατασκευασμένη τριήρη.

Κατόπιν ο Κάρολος επισκέφθηκε το θωρηκτό Aβέρωφ, στο οποίο ξεναγήθηκε και ενημερώθηκε για την ιστορία του θρυλικού πολεμικού πλοίου του ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Κατά την επίσκεψή του στο Φλοίσβο, την τριήρη «Ολυμπιάς» και το θωρηκτό Αβέρωφ, ο Κάρολος είχε ως ξεναγούς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και εκπροσώπους του ελληνικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

karolossd4
karolossd3
IMG_2207
karolossd13
karolossd2


Μετά από το ναυτικό σκέλος της επίσκεψής του στην Αθήνα, το μεσημέρι της Πέμπτης ακολούθησε ιδιωτική συνάντηση του Καρόλου με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. Η συνομιλία μεταξύ των δύο ανδρών διήρκεσε περίπου μία ώρα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρίγκηπας της Ουαλίας συναντήθηκε και με εκπροσώπους του φιλανθρωπικού του ιδρύματος Prince's Foundation, καθώς αυτό αναμένεται να δραστηριοποιηθεί και στην Ελλάδα με στόχο να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας των νέων. Σύμφωνα με φήμες, ως εκπρόσωπος του ελληνικού παραρτήματος στο Prince's Foundation φέρεται ότι θα ορισθεί ο γιος του Κωνσταντίνου, Παύλος.

Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας για Κάρολο και Καμίλα στην Αθήνα έκλεισε με λαμπρή δεξίωση προς τιμής τους στην πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα. Διοργανώτρια, προφανώς, ήταν η πρέσβειρα Κέιτ Σμιθ, η ελληνομάθεια της οποίας έγινε πλέον γνωστή σε όλο τον κόσμο, ύστερα από τον σχετικό δημόσιο έπαινο που της επιδαψίλευσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνάντησή του με τον Κάρολο στο Μαξίμου την Τετάρτη.

deksiosi skai


Την Παρασκευή στην Κρήτη

Η Κρήτη θα είναι ο τελευταίος σταθμός της τριήμερης περιοδείας Καρόλου και Καμίλας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Παρασκευής, μετά από την ξενάγησή τους σε Κνωσσό και Αρχαιολογικό Μουσείο, το πριγκιπικό ζεύγος αναμένεται να επισκεφτεί τις Αρχάνες όπου θα συνομιλήσει με πρόσφυγες αλλά και με τα στελέχη της Αναπτυξιακής οργάνωσης που είναι επιφορτισμένα με την εφαρμογή του προγράμματος φιλοξενίας των προσφύγων. Τουλάχιστον 7 τηλεοπτικά συνεργεία από ΜΜΕ της Βρετανίας θα καλύπτουν κάθε βήμα του Καρόλου και της Καμίλας.

«Πρόκειται για μία τεράστια προβολή για τις Αρχάνες αλλά και την Κρήτη γενικότερα αν σκεφτείτε πως τον πρίγκιπα θα ακολουθούν επτά κανάλια της Βρετανίας. Έχουμε ανάγκη απ’ αυτήν την προβολή και θα προσπαθήσουμε ν’ ανταποκριθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα στην φιλοξενία του πριγκιπικού ζεύγους. Είναι μία ευκαιρία να γνωστοποιήσουμε τις παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμά μας» ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, Μανώλης Κοκοσάλης.

Η υποδοχή του πριγκιπικού ζεύγους

Ο πρίγκιπας Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης θα επισκεφτούν τις Αρχάνες στις 14:30 περίπου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το ζεύγος θα συναντήσει και θα συνομιλήσει με πρόσφυγες που ζουν τον τελευταίο καιρό στην Κρήτη στο παλιό δημοτικό σχολείο των Αρχανών. Παράλληλα, θα ενημερωθεί για το πρόγραμμα φιλοξενίας των προσφύγων από τους υπεύθυνους της Αναπτυξιακής Κρήτης.

Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία της Παναγιάς των Αρχανών. Μάλιστα, έχει προβλεφθεί να υπάρχουν Κρητικοί και Κρητικοπούλες, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, παρατεταγμένοι κατά μήκους του δρόμου από όπου θα περάσουν Κάρολος και Καμίλα.

Στην πλατεία της Παναγίας θα έχουν στηθεί πάγκοι με παραδοσιακά εδέσματα της Κρήτης τα οποία θα προσφερθούν στο πριγκιπικό ζεύγος. Παράλληλα, παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα προς τιμήν τους.
Ο Πρίγκηπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης θα επισκεφτούν τον Αμπελώνα, ο οποίος βρίσκεται στις Αρχάνες. Εκεί θα ενημερωθούν για τις γηγενείς ποικιλίες της Κρήτης.
Ένα καλάθι γεμάτο από προϊόντα και αντικείμενα που παραπέμπουν στην πολιτισμική παράδοση της Κρήτης, με μνημονεύσεις σε όλους εκείνους που έχουν κάνει διάσημο το νησί στα πέρατα του κόσμου, θα είναι το αναμνηστικό δώρο που θα λάβει ο πρίγκιπας Κάρολος στο τέλος της επίσκεψής του στις Αρχάνες. Τα δώρα έχουν προετοιμαστεί με την προσωπική φροντίδα του δημάρχου Αρχανών Αστερουσίων Μανόλη Κοκοσάλη αλλά και διάφορων τοπικών φορέων.

Προεξάρχουσα θέση θα έχει αντίγραφο του πήλινου σείστρου των Αρχανών που χρονολογείται από το 2000 π.Χ. και θεωρείται το παλαιότερο μουσικό όργανο της Ευρώπης. Επίσης, το πριγκιπικό ζεύγος θα παραλάβει ένα καλάθι με χαρακτηριστικά κρητικά προϊόντα, όπως λάδι, κρασί, σταφίδες, ρακί και αρωματικά βότανα. Και επιπλέον ένα παραδοσιακό κρητικό μαχαίρι με χαραγμένη στη λάμα του μια μαντινάδα, καθώς και πλήθος διαφόρων βιβλίων για την Κρήτη και τον πολιτισμό της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης