Τέταρτος θάνατος από ιλαρά: Εξέπνευσε 18χρονος στη Θεσσαλονίκη

Τέταρτος θάνατος από ιλαρά: Εξέπνευσε 18χρονος στη Θεσσαλονίκη

Ο άτυχος νέος ήταν πλήρως εμβολιασμένος αλλά έπασχε από γενετικό νόσημα και βρισκόταν σε ανοσοκατασταλή - ΚΕΕΛΠΝΟ: Η έκβαση της ιλαράς είναι απολύτως απρόβλεπτη ακόμη και σε εμβολιασμένους, πολυ δε περισσότερο σε όσους δεν έχουν καμία θωράκιση έναντι αυτής

ilara_arthrooo1
Με νέα δεδομένα ολοκληρώνεται ο απολογισμός της επιδημίας ιλαράς στη χώρα μας για την τελευταία εβδομάδα: καταγράφηκε ενα θανατηφόρο κρούσμα της νόσου με θύμα εναν 18χρονο ο οποίος νόσησε παρότι ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

Πρόκειται για τον τέταρτο θάνατο λόγω επιπλοκών από τη νόσο στη διάρκεια της επιδημίας, τον τελευταίο χρόνο. Εχουν καταλήξει λόγω επιπλοκών από την ιλαρά ενα βρέφος και ενας 17χρονος Ρομά καθώς και μία 35χρονη μητέρα από την Αττική.

Ο 18χρονος, κατά πληροφορίες, έπασχε από γενετικό νόσημα και βρισκόταν σε ανοσοκατασταλή. Είχε πλήρη εμβολιαστική κάλυψη, σύμφωνα με όσα ορίζει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, δηλαδή είχε λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου για ιλαρά- παρωτίτιδα-ερυθρά. Παρα ταύτα "κόλλησε" τη νόσο, η οποία οπως έχουν επισημάνει πολλές φορές οι ειδικοί τον τελευταίο χρόνο έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, και στη συνέχεια δυστυχώς λόγω και της ανοσολογικής ανεπάρκειας του οργανισμού του παρουσίασε σοβαρές επιπλοκές. Ο άτυχος νέος κατέληξε απο αναπνευστική ανεπάρκεια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη.

H ανακοίνωση του Νοσοκομείου για το θάνατο του 18χρονου έχει ως εξής: 


Στις 7 Απριλίου 2018 ασθενής ετών 18 διακομίστηκε διασωληνωμένος στην Α΄ ΜΕΘ του Γ. Ν. Θ. “Γ. Παπανικολάου” λόγω βαριάς οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, αποδιδόμενης σε λοίμωξη. Κατά την διερεύνηση της αναπνευστικής λοίμωξης τέθηκε η διάγνωση της ιλαράς. Για το περιστατικό ενημερώθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ. Η κατάσταση του ασθενούς κρινόταν εξαιρετικά σοβαρή εξ αρχής και παρά τις γενόμενες προσπάθειες και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν κατέληξε την Κυριακή 6 Μαΐου 2018 στις 8.10μ.μ.

Κλείσιμο
Ο ασθενής βρισκόταν σε ιατρική παρακολούθηση από την παιδική του ηλικία, λόγω ανοσολογικού νοσήματος και είχε επιβαρυμένη αναπνευστική λειτουργία.

Με αφορμή το θλιβερό περιστατικό, οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), υπογραμμίζουν για μια ακόμη φορά πως η έκβαση της ιλαράς είναι απολύτως απρόβλεπτη ακόμη και σε εμβολιασμένους, πολυ δε περισσότερο σε όσους δεν έχουν καμία θωράκιση έναντι αυτής.

Υπενθυμίζεται πως και η 35χρονη είχε λαβει τη μια δόση του εμβολίου.

Όπως εξηγεί στο protothema.gr, η υπεύθυνη της επιδημιολογικής επιτήρησης της ιλαρας του ΚΕΕΛΠΝΟ, κυρία Θεανώ Γεωργακοπούλου, "μπορεί να συμβεί αυτό που δυστυχώς συνέβη στη Θεσσαλονίκη, και κάποιος, αν και έχει εμβολιαστεί, να νοσήσει. Κι αυτό διότι η κάλυψη που προσφέρει το εμβόλιο, ακομη κι αν μιλάμε και για τις δυο δόσεις που προβλέπονται, δεν είναι απόλυτη, δεν φτάνει το 100%. Όταν δε υπάρχει ενα υπόβαθρο προβληματικό, όπως η ανοςοανεπάρκεια του 18χρονου, τότε η κατάσταση γινεται ακόμη πιο δύσκολη καθώς ο οργανισμός είναι πολυ πιο εύαλωτος στο να προσβληθεί από αυτήν την ούτως ή άλλως υψηλής μεταδοτικότητας ασθένεια και να εκδηλώσει καποια από τις σοβαρές επιπλοκές της".

Στο μεταξύ, ο εβδομαδιαίος απολογισμός κλείνει με 72 νέα κρούσματα ιλαράς και με τους ειδικούς να μιλούν για σταθερή πτώση των περιστατικών της νόσου τις τελευταίες εβδομάδες. Συνολικά, τα κρούσματα ανέρχονται σε περίπου 2.819..

Δείτε βίντεο: Τέταρτος θάνατος από ιλαρά: Εξέπνευσε 18χρονος στη Θεσσαλονίκη
Τέταρτος θάνατος από ιλαρά: Εξέπνευσε 18χρονος στη Θεσσαλονίκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης