Συνεχίζεται το brain drain: Πώς φεύγουν οι γιατροί πριν «πάνε» σαν τον Κριμιζή

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
doctor_europe

Γέμισαν αφίσες τα δημόσια νοσοκομεία - Ειδική εταιρεία εξηγεί τους όρους και τις αμοιβές για τη μετανάστευση - Οι γιατροί στην πιο παραγωγική τους ηλικία βρίσκονται αντιμέτωποι με το αδιέξοδο: το ΕΣΥ έχει κλείσει τις πόρτες του, ενώ ο ιδιωτικός τομέας δοκιμάζει τα οικονομικά τους όρια και τις αντοχές τους

Πιέζονται, ασφυκτιούν, υποφέρουν, αλλά καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες για να βρουν μια διέξοδο από τη μελανή επαγγελματική πραγματικότητα που βιώνουν: οι γιατροί στην Ελλάδα σήμερα μοιάζουν με τους πολυτραυματίες που περιθάλπουν.Ακροβατούν μεταξύ επαγγελματικής φθοράς και αφθαρσίας, οικονομικής πνιγμονής και ανάσας, αναζητούν στηρίγματα, προσπαθούν να κρατηθούν από την επιστήμη που σπούδασαν, παλεύουν να παραμείνουν μάχιμοι μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες - αυτές που έχει διαμορφώσει η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, αλλά και η απουσία εθνικής στρατηγικής στη διαχείριση του επιστημονικού δυναμικού.

Η φυγή, η μετανάστευση σε ευρωπαϊκή ή άλλη χώρα θεωρείται η πιο άμεση, αποτελεσματική, διαθέσιμη «θεραπεία» που μπορεί να τους βγάλει από την επαγγελματική βύθιση: περίπου 13.000 Ελληνες γιατροί την τελευταία δεκαετία έχουν αναζητήσει την ίαση με αυτόν τον τρόπο στις βαρύτατες παθογένειες που εμφανίζει ο κλάδος τους, ενώ όλοι όσοι βρίσκονται σε αυτόν συμφωνούν ότι το κύμα της μετανάστευσης θα διατηρηθεί σε υψηλό σημείο για πολύ χρόνο ακόμη. Οι 1.200 γιατροί που αποφοιτούν από τις ιατρικές σχολές της χώρας κάθε χρόνο και οι 300 που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους σε εκείνες της αλλοδαπής ενισχύουν συνεχώς αυτό το κύμα.

«Ζητούνται ιατροί»: αυτή η αγγελία αναζήτησης ιατρικού δυναμικού απαντάται σχεδόν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας, μόνο που δεν αφορά θέσεις σε εγχώρια νοσηλευτικά ιδρύματα. Οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες εκπροσωπούν νοσοκομεία της αλλοδαπής, με εκείνα της Βρετανίας, της Γερμανίας και των σκανδιναβικών χωρών να διεκδικούν επίμονα Ελληνες γιατρούς για να τους εντάξουν στο προσωπικό τους. Η δημόσια και ανοιχτή πρόσκληση ενός βρετανικού πρακτορείου σε Ελληνες γιατρούς να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο οδήγησε το Σάββατο 21 Απριλίου το «ΘΕΜΑ» σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, όπου ελάμβανε χώρα η διοργάνωση. Ο εκπρόσωπος της RMO International Healthcare Μάθιου Φούλαβ περιέγραψε στο «ΘΕΜΑ» τη διαδικασία που ακολουθεί η συγκεκριμένη εταιρεία: «Αναζητούμε γιατρούς σε όλο τον κόσμο, αλλά υπάρχει μια σαφής προτίμηση στους γιατρούς από χώρες της Ευρώπης.

Ζητούμενο για εμάς είναι να συνεργαστούμε με γιατρούς που να έχουν τουλάχιστον δύο χρόνια επαγγελματική προϋπηρεσία και να μπορούν να καλύπτουν ανάγκες, τακτικές ή έκτακτες, στα νοσοκομεία, κυρίως ιδιωτικά, με τα οποία συνεργαζόμαστε. Π.χ.,να καλύπτουν εφημερίες, άδειες ασθενείας, εγκυμοσύνης, εκπαίδευσης κ.ά.». Η Ελλάδα είναι ένας γνώριμος προορισμός για τη συγκεκριμένη εταιρεία, καθώς οι εκπρόσωποί της αναζητούν γιατρούς από την εθνική μας δεξαμενή από το 2006. «Η καλή φήμη των Ελλήνων γιατρών αλλά και το ενδιαφέρον τους για εργασία στο εξωτερικό μάς έχουν φέρει πολλές φορές όλο αυτό το διάστημα στην Ελλάδα», λέει ο κ. Φούλαμ, συμπληρώνοντας όμως ότι «οι αυξημένες ανάγκες του συστήματος υγείας στη Βρετανία μάς οδηγούν πλέον όπου υπάρχουν πολλοί γιατροί, σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία».

Βαριά διάθεση, λίγα λόγια, βιαστική αποχώρηση: οι γιατροί, ειδικευμένοι στην πλειονότητά τους, που βρίσκονταν στην αίθουσα του ξενοδοχείου για να συζητήσουν το ενδεχόμενο της εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχαν διάθεση για συζήτηση. Το βάρος των πολυετών και απαιτητικών σπουδών, της εργασιακής ανασφάλειας, των οικογενειακών υποχρεώσεων, του προβληματισμού για το μέλλον τους στην Ελλάδα ή αλλού τους έχει εξαντλήσει. Στην πιο παραγωγική τους ηλικία βρίσκονται αντιμέτωποι με το αδιέξοδο στην Ελλάδα: το ΕΣΥ έχει κλείσει τις πόρτες του, ενώ ο ιδιωτικός τομέας δοκιμάζει τα οικονομικά τους όρια και τις αντοχές τους.

«Για να ανοίξω δικό μου ιατρείο χρειάζομαι εξοπλισμό αξίας 100.000 ευρώ, τα οποία δεν διαθέτω. Στο ΕΣΥ προκηρύσσονται θέσεις οφθαλμιάτρων με το σταγονόμετρο κι εγώ, που είμαι πλέον κοντά στα 40, πρέπει να εργαστώ. Λόγω γλωσσικής επάρκειας θα αναζητήσω δουλειά στην Αγγλία και στη Γαλλία», λέει ο οφθαλμίατρος Β.Γ.

Ενα ζευγάρι γιατρών παθολόγων, στην ηλικία των 40 χρόνων, παραμένει πολλή ώρα στην αίθουσα κάνοντας συνεχώς ερωτήσεις και ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με τις συνθήκες εργασίας. Ωστόσο απογοητευμένοι διαπιστώνουν ότι όσα κι αν παρέχονται από την εταιρεία, παραμένει κενό γράμμα το πώς και ποιος θα φροντίσει την 8 μηνών κορούλα τους, αφού θα καλύπτουν κενά μόνιμων γιατρών και συνεπώς δεν μπορούν να γνωρίζουν το πρόγραμμα των ωρών εργασίας τους.

O 31χρονος ειδικευόμενος καρδιολόγος σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας Α.Κ. φεύγει χωρίς να κρύψει την απογοήτευσή του. «Είναι μια ωραία νόμιμη εργολαβία εργαζομένων. Φαίνεται πως δίνει τη δυνατότητα να μπω στο σύστημα υγείας της Αγγλίας, αλλά δεν ξέρω με ποιες συνθήκες. Οι απολαβές είναι καλές, μου είπαν για 2.500 με 3.000 λίρες τον μήνα. Δεν είναι ξεκάθαρο, όμως, αν θα υπάρχουν καλές εκπαιδευτικές συνθήκες, δεν ξέρω σε ποιο νοσοκομείο θα εργαστώ, ούτε για πόσο διάστημα», λέει στο «ΘΕΜΑ», τονίζοντας ότι επιθυμεί -όπως και οι άλλοι- να μην αναγράψουμε το ονοματεπώνυμό του. «Θα μελετήσω τα έντυπά τους με την ησυχία μου και θα αποφασίσω εάν θα στείλω αίτηση για εργασία. Το σίγουρο είναι πάντως ότι δεν θα μείνω στην Ελλάδα. Εδώ δεν υπάρχει καμία προοπτική», καταλήγει.

Η θλιβερή αυτή διαπίστωση, η απουσία προοπτικής, γίνεται ωστόσο κινητήριος δύναμη για μερίδα γιατρών. «Οι Ελληνες γιατροί την περασμένη δεκαετία επέλεγαν να φύγουν, τώρα η φυγή είναι μονόδρομος διότι συνδέεται πια με τον βιοπορισμό τους και όχι με τις εκπαιδευτικές και ακαδημαϊκές επιλογές τους», εκτιμά ο κ. Διονύσης Τζοβάρας, υπεύθυνος της MedPower, εταιρείας που διοργανώνει τα τελευταία οκτώ χρόνια Ημέρες Καριέρας για υγειονομικούς εργαζομένους με προορισμό επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

«Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στις διοργανώσεις αυτές είναι μεγάλο - ένδειξη της ανασφάλειας που βιώνουν οι επιστήμονες στην Ελλάδα. Αυτοί που αποφασίζουν τελικά να φύγουν είναι λίγοι, περίπου ένας στους οκτώ, και το κάνουν κυρίως οι νέοι γιατροί, μέχρι την ηλικία των 35 χρόνων, ειδικευμένοι ή μη, καθώς και εκείνοι μετά την ηλικία των 55 χρόνων που έχουν μεγαλύτερα παιδιά και περισσότερες οικονομικές υποχρεώσεις», λέει ο κ. Τζοβάρας περιγράφοντας το προφίλ των γιατρών που μεταναστεύουν. Μάλιστα αναφέρει ότι οι Ελληνες γιατροί επιλέγουν τη χώρα εργασίας με βασικό κριτήριο την επαρκή γνώση γλώσσας, με τις αγγλόφωνες και γερμανόφωνες χώρες να αποτελούν τον πρώτο προορισμό τους. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που κατευθύνονται με… κλειστά τα μάτια προς τις σκανδιναβικές χώρες, όπου μπορεί να απαιτείται εκ νέου η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, αλλά προσφέρονται καλές συνθήκες εργασίας, ασφάλισης, παροχές για παιδιά, για τον άλλο σύζυγο κ.ο.κ. «Οι αποδοχές για έναν έμπειρο ειδικευμένο γιατρό στις χώρες της Ευρώπης μπορεί να είναι από 6.000 ευρώ τον μήνα. Οι νέοι ειδικευμένοι αμείβονται από 3.000 ευρώ τον μήνα», λέει ο κ. Τζοβάρας, ο οποίος παροτρύνει «όποιον έχει διαθέσιμο χρόνο να δοκιμάσει την εργασία σε άλλο σύστημα υγείας και σε άλλη χώρα. Κερδίζει εμπειρία και χρήματα».

Ενα… καταστροφικό πλεόνασμα

Το πλεόνασμα των Ελλήνων γιατρών έχει εξελιχθεί σε βαρίδι για τη χώρα, την επιστήμη, τους ίδιους τους λειτουργούς του Ιπποκράτη. Διότι το επιστημονικό δυναμικό που περισσεύει εξάγεται, ωφελώντας άλλες χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν αναζητήσει επαγγελματική διέξοδο εκτός Ελλάδας 12.629 γιατροί. Πρόκειται για νέους γιατρούς αλλά και ειδικευμένους, οι οποίοι αναζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας αλλά και αποδοχές. «Εχουμε φτάσει στο σημείο να μας… χειροκροτούν όλα τα υγειονομικά συστήματα της Ευρώπης για τους γιατρούς που τους στέλνουμε και να μας ζητούν κι άλλους», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης. Στον μεγαλύτερο ιατρικό σύλλογο της χώρας τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά: η ανεργία των γιατρών βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ, με το 28% των μελών του ΙΣΑ να είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Περισσότερα από 2.100 μέλη του είναι άνεργα την τελευταία πενταετία και 1.500 γιατροί ζητούν ετησίως από τον σύλλογο πιστοποιητικά για μετάβαση στο εξωτερικό.

Η αποδήμηση στη Βρετανία

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ειδικευμένων γιατρών που φεύγουν από την Ελλάδα είναι σταθερά υπερδιπλάσιος από αυτόν των ανειδίκευτων. Η πλειονότητα των Ελλήνων γιατρών (ποσοστό 80%) που εργάζονται σε νοσοκομεία της Βρετανίας έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα. Πολλοί από αυτούς έλαβαν ιατρική ειδικότητα στη Βρετανία και στη συνέχεια εντάχθηκαν στο σύστημα υγείας της χώρας. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω σύστημα διαφέρει πολύ από το ελληνικό σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις. Κάθε δημόσιο νοσοκομείο προκηρύσσει τις θέσεις μόνιμων γιατρών που χρειάζεται και αξιολογεί τους υποψηφίους με βάση το βιογραφικό τους αλλά και με προσωπική συνέντευξη. Τα ιδιωτικά νοσοκομεία καλύπτουν τις θέσεις γιατρών κυρίως μέσω παρόχων, όπως η ROM International Healthcare, που αναλαμβάνει να βρει τους γιατρούς και να υπογράψει συμβάσεις μαζί τους. Και τα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία στη Βρετανία αναζητούν επίσης με μεγάλη συχνότητα γιατρούς όλων των ειδικοτήτων για τις θέσεις locum positions, δηλαδή θέσεις για γιατρούς προσωρινής απασχόλησης που θα καλύπτουν τα κενά και τις άδειες του μόνιμου προσωπικού. Για αυτές τις θέσεις ζητούνται ειδικευμένοι γιατροί χωρίς χρονική διάρκεια προϋπηρεσίας και ηλικιακό όριο. Στον ιατρικό κόσμο βεβαίως οι θέσεις locum positions μεταφράζονται συνήθως σε προσφορά εργασίας που δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα στην εκπαίδευση ή το βιογραφικό, αλλά έχει πολύ καλή αμοιβή.

«Αυτές οι θέσεις είναι μια ευκαιρία για όσους γιατρούς χρειάζονται μια οικονομική ενίσχυση, μικρότερη ή μεγαλύτερη. Αμείβονται πολύ καλά εξ όσων γνωρίζω; από 80 έως 100 λίρες την ώρα για τους έμπειρους γιατρούς και από 30 έως 50 λίρες την ώρα για τους νεότερους. Θεωρούνται όμως και μια γέφυρα για να μπεις στο σύστημα υγείας της Βρετανίας», λέει ο κ. Γρηγόρης Μακρής, ειδικευόμενος επεμβατικός ακτινολόγος στην Οξφόρδη.

Την εμπειρία της απασχολούμενη σε θέση locum περιγράφει στο «ΘΕΜΑ» η 27χρονη Φρόσω Γρόση, ειδικευόμενη νευροχειρουργός στο Κέιμπριτζ, η οποία βρίσκεται στη Βρετανία τα τελευταία τρία χρόνια: «Μου ζητήθηκε να καλύψω την υπηρεσία ενός μόνιμου γιατρού ο οποίος ασθένησε. Για ένα Σαββατοκύριακο βρισκόμουν στο νοσοκομείο και την κλινική του στη θέση του. Η αμοιβή ήταν 30 λίρες την ώρα μεικτά, ποσό προφανώς πολύ χαμηλότερο από εκείνο με το οποίο αμείβεται ένας ειδικευμένος και έμπειρος γιατρός, αλλά πολύ σημαντικό για μένα».
Μάλιστα, η 27χρονη ειδικευόμενη αναφέρει ότι και η ανώτερη στην ιεραρχία γιατρός μέσα στην κλινική της κατέχει θέση locum. «Καλύπτει τη θέση της μόνιμης επιμελήτριας η οποία βρίσκεται σε εξάμηνη άδεια», λέει, τονίζοντας ότι αυτές οι θέσεις έχουν μεγάλη ζήτηση στο βρετανικό σύστημα υγείας.

ΣΧΟΛΙΑ (50)

Έλληνας - Αγγλία 4 ever

Μένω Αγγλία 6 χρόνια με τη σύζυγο μου. Ξεκινήσαμε δύσκολα με χαμηλό μισθό, μέναμε σε διαμέρισμα κρύο και οι πρώτες μας δουλειές δεν ήταν οι καλύτερες...αλλά τώρα εχουμε αλλάξει 3-4 δουλειές, παίρνουμε 5000 καθαρά, πήραμε δάνειο, δίνουμε 1000 + 350 λογαριασμοί σε σπίτι 120 τμ με κήπο σε καλή περιοχή και έχουμε και 3750 λίες το μήνα να ξεχαστούμε. Και το πιο σημαντικό: έχουμε προοπτικές, δεν φοβόμαστε το μέλλον. Μπράβο στα παιδιά που φεύγουν, είναι δύσκολα στην αρχή, το μέλλον σας θα είναι λαμπρό. :)

Λούλης

Τρίχες κατσαρές. Δεν ξέρετε πως να πνίξετε τον καημό σας εκεί στην ξενιτιά. Εγώ δηλαδή που μόλις επέστρεψα από το δίωρο μπανακι μου στην θάλασσα και τώρα κάθομαι στην βεράντα της μεζονέτας μου, δεν έχω προοπτικές; Τι μου λες.

Τακης

Που την βρηκες τη μεζονετα ρε λουλη; μας δουλευεις;

Λούλης

Προίκα είναι αγαπητέ μου. Βλέπεις εγώ δεν παντρεύτηκα κάποια ξυπόλητη και ένα στεγαστικό δάνειο μαζί.

Τακης

Κουφαλα, Λουλη!

Έλληνας - Αγγλία 4 ever

Εσύ είσαι δημόσιος υπάλληλος με χαμηλό επαγγελματικό / μισθολογικό ταβάνι, γιατί να ζηλέψουμε τη θάλασσα που έχεις δίπλα σου? Οι προτεραιτότητες μας είναι διαφορετικές... Δεν πνίγουμε κανέναν καημό, ναι μας λείπει η Ελλάδα αλλά έχουμε τη ζωή μας εδώ και περνάμε όμορφα...Εσύ ήσουν τυχερός και έιχες προίκα - δεν είναι όλοι έτσι όμως οπότε μην κρίνεις τους άλλους τόσο αυστηρά...Δε θα γύριζα Ελλάδα με σίγουρο μισθό και μεζονέτα δίπλα στη θάλασσα γιατί με εκνευρίζει η νοοτροπία του Νεοέλληνα που είναι πιο κοντά στη Μέση Ανατολή παρά στο βορειοευρωπαϊκό στυλ :)

Λούλης

Το να έχεις πλούσιο πεθερό, είναι επιλογή και όχι τύχη!!

Έλεος

Επίσης στις 6μ.μ. γύρισες από 2 ωρο μπανάκι ? Δηλαδή δουλεύεις 7-3..μάλλον βύσμα είσαι (ή στρατιωτικός)..οπότε μην κρίνεις τους γιατρούς που έχουν αγωνιστεί 10000 φορές στη ζωή τους παραπάνω από σένα.

Λούλης

Δεν δουλεύω καθόλου διότι έχω λύσει το βιοποριστικο μου. Δεν κρίνω τους γιατρούς, ούτε αυτόν που αγωνίζεται. Κατά-κρίνω αυτόν που, νομίζει ότι έχει πετύχει, ενώ στην ουσία αποτυγχάνει. Που πας ρε φίλε ελεύθερος (ή κακοπαντρεμένος) στο εξωτερικό;

Έλεος

Εφόσον εσύ δεν έχεις πετύχει στη ζωή σου από αγώνα προσωπικό / επαγγελματικό αλλά από επιλογές ζωής που αποδεικνύουν τον τυχοδιωκτισμό σου (βλέπε προίκα/πλούσιος πεθερός κτλ), δεν μπορείς να κρίνεις αν κάποιος άλλος έχει πετύχει ή όχι γιατί δε γνωρίζεις τι σημαίνει αγώνας, πειθαρχία, ταπεινοφροσύνη - το κατάλαβες τώρα ?

Λούλης

Δηλαδή, θα πρέπει να δουλεύω μέρα νύχτα και να φτύνω αίμα, για να θεωρούμαι πετυχημένος; Αφού αυτά που βγάζει ένας "πετυχημένος" τα βγάζω κι εγώ αραχτός στην παραλία και απολαμβάνοντας τον φρέντο μου.

Ελληνας - Αγγλία 4 ever

Μένω Αγγλία 6 χρόνια με τη σύζυγο μου. Ξεκινήσαμε δύσκολα με χαμηλό μισθό, μέναμε σε διαμέρισμα κρύο και οι πρώτες μας δουλειές δεν ήταν οι καλύτερες...αλλά τώρα εχουμε αλλάξει 3-4 δουλειές, παίρνουμε 5000 καθαρά, πήραμε δάνειο, δίνουμε 1000 + 350 λογαριασμοί σε σπίτι 120 τμ με κήπο σε καλή περιοχή και έχουμε και 3750 λίες το μήνα να ξεχαστούμε. Και το πιο σημαντικό: έχουμε προοπτικές, δεν φοβόμαστε το μέλλον. Μπράβο στα παιδιά που φεύγουν, είναι δύσκολα στην αρχή, το μέλλον σας θα είναι λαμπρό. :)

Τακης

2-3 σχολια. 1. Εγω ειμαι 10 χρονια UK. Ειδικοτητα στο UK. Μισθος στην τσεπη 5000 λιρες, πληρωμενες εφοριες κλπ. 2. Για να φτασω εδω μου εγινε ο κ...λ.. 3. Τωρα: συνεχης ετησια αξιολογηση, στρες απιστευτο και οποιος αντεχει. 4. Συμπερασμα. Ο μεσος τεμπελης Ελληνας γιατρος της Ελλαδας ειδικα Ρουμανογιατρος δεν εχει καμια τυχη στην Αγγλια. Οποιος εχει ορεξη για απιστευτη δουλεια και χαλια ποιοτητα ζωης θα τα παει καλα.

m

υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ιατρικά και παραϊατρικά επαγγέλματα στην Αγγλία είναι αλήθεια. το ίδιο και για οδοντίατρους. δεν ξέρω τι ονειρεύεται ο καθένας στη ζωή του, αλλά η εποχή που ήσουν σε δημόσιο νοσοκομείο στην ελλάδα και είχες και ιδιωτικό ιατρείο έξω και έβγαζες εκατομμύρια έχει παρέλθει. όσους γιατρούς και οδοντίατρους γνωρίζω προσωπικά στο Λονδίνο είναι όλοι ευχαριστημένοι και αμοίβονται καλά. το κυριότερο όμως είναι ότι μπορούν να συγκεντρωθούν απερίσπαστοι στην επιστήμη τους εάν αυτό θέλουν και να εκτεθούν σε απίστευτες εμπειρίες και πρόοδο. ιατρική δεν είναι μόνο το NHS δηλαδή το αντίστοιχο ΙΚΑ χοντρικά, αλλά και ένα σωρό πανεπιστημιακά νοσοκομεία και σχολές, τεράστιο δίκτυο γιατρών με αντίστοιχες εμπειρίες από όλο τον κόσμο και κυρίως τεράστια υλικοτεχνική υποδομή και έρευνα από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Θεωρώ ότι κακώς το θέμα αναλώνεται στην οικονομική αποκατάσταση των γιατρών, αυτό είναι μια Ελληνική κακή ιδιαιτερότητα (γίνε γιατρός να κονομήσεις...) ενώ θα έπρεπε να μιλάμε για την επιστημονική πλευρά πρώτα και που υπάρχουν ευκαιρίες εξέλιξης του κάθε νέου

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΜΥΑΛΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΠΩΣ ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΕΔΩ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΡΩΣΟΠΟΝΤΙΟΙ Ή ΕΚ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ / ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ''ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ'', ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΕ ΚΑΡΑΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΠΛΕΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΖΟΧΑ ΚΑΙ ΨΟΦΙΛΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΛΛΑΔΑ... ΑΛΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΥΗΣ ΓΙΑ ΕΞΩ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑΪΣΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ''ΠΡΑΜΑΤΑ'' ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΩ...

Λούλης

Μια χαρά είναι η κατάσταση. Ξέρεις τι αξία έχουν στην Ελλάδα τα 100 ευρώ στην τσέπη σου. Για τράβα στην Αυστραλία, Καναδά, Αμερική να δούμε τι θα κάνεις με 100 ευρώ. Ένα παραπάνω που εσύ βρίσκεσαι δίπλα στην Βουλγαρία, τα 100 ευρώ αξίζουν σαν 200.

amarilia

Φυσικά και θα φύγουνε, όταν σπουδάζουνε 8 χρόνια για να πάρουνε μισθό απλού δημοσίου υπαλλήλου με απολυτήριο λυκείου, καλά κάνουνε. Εδώ θα μείνουνε μόνο οι ξένοι, εξάλλου αυτός είναι ο στόχος.

Λούλης

Οι μετανάστες είναι αυτοί που ανεβάζουν την οικονομία μιας χώρας, όχι οι πλεονάζοντες γιατροί. Μην ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε.

ΚΟΠΡΙΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Ναι αλλα τους γιατρους φορολογεις, για να δινεις επιδοματα στους "μεταναστες"....

Λούλης

Ναι αλλά και οι μετανάστες είναι πελάτες αυτών των γιατρών. Χωρίς τους μετανάστες οι γιατροί θα ήταν σχεδόν όλοι άνεργοι. Άρα, το κράτος στην ουσία επιδοτεί τον ίδιο σου τον πελάτη. Αν νομίζουν οι γιατροί ότι στο εξωτερικό θα τους έχουν αφορολογητους και εκεί δεν έχουν επιδόματα οι μετανάστες, τότε ας μας αδειάσουν τη γωνιά.

1500 γιατροι το χρονο;

Και που να διοριστούνε όλοι αυτοί ρε παιδιά;Προφανώς κάποιοι θα δουλέψουν στα ιατρεία των συνταξιούχων πατεράδων τους,άλλοι σε ιδιωτικές κλινικές σε τουριστικά εποχιακά ιατρεία και κάποιοι θα πάνε αγροτικοί σε κέντρα υγείας,αλλοι σε νοσοκομεία,αλλοι ασφαλιστικές εταιρίες,άλλοι σε μικρα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα είναι κι αυτά στη μόδα ,αλλοι σε ασφαλιστικά ταμεία ,δόξα το Θεό υπάρχει δουλειά τον προβλημα είναι ότι και πάλι 1500 άτομα το χρόνο αν μπορεί να τα απορροφήσει η αγορά μας,νομίζω πως όχι ,αν επιμείνουν να δουλέψουν όλοι εδώ θα βρουν ευκαιρία οι εργοδότες να μειώσουν τις αμοιβές.Καποιοι σχολιαζουν το επίπεδο σπουδών μεταξύ πρώην κομμουνιστικών χώρων και ελληνικών πανεπιστημίων και πανελληνίων εξετάσεων.Ειχα κι εγώ αυτήν την απορία και μου την έλυσε γιατρός χειρουργος χωριανός μου που δεν πέτυχε εδώ για ελάχιστα μόρια και σπούδασε στο εξωτερικό και έμεινε εκεί και όταν μου είπε ότι εκτός από εγχειρίσεις στο νοσοκομείο που δουλεύει κάνει και νευροχειρουργικες επεμβάσεις.Μου γιυρκβσσν τα μάτια από απορία και του λέω ξέρω εάν γιατρό που για να πάρει ειδικοτητα νευροχειρουργικής στην Αγγλία πήγε αλλα τέσσερα με έξι χρόνια μετεκπαίδευση και μου λέει σε αυτήν την περίπτωση δεν παίζουν το μεγαλύτερο ρόλο οι σπουδές αλλά η εμπειρία .Δηλαδή (σχολιάζω εγώ τώρα) καλές οι σπουδές και οι αριστειες αλλά αν δεν μπεις χειρουργείο να πάρει το χέρι σου το μάτι σου το κολαη να σου γίνει δηλαδή συνήθεια να μαστορευεις δεν είσαι ολοκληρωμένος.Για την Αγγλία όσοι πήγαν πριν το μπρεξιτ έχουν κατοχυρώσει κάποια δικαιώματα παραμονής ασφαλιστικά φορολογικά κλπ .Οσοι πάνε μετά το μπρεξιτ δεν θα έχουν δυσμενεστερη μεταχείριση και μαγελη φορολογία και λιγότερα δικαιωνατα;Θέλει λίγο ψάξιμο.Για τη Σουηδία καλές είναι οι αμοιβές ακόμη και με χίλια ευρώ ενοίκιο γιατι εκεί μέσα στο ενοίκιο είναι μέσα δημοτικά τέλη θέρμανση ηλεκτρικο νερό και άλλα χίλια άντε χίλια πεντακόσια ευρώ φαγητά ρούχα μένουν τουλάχιστο δύο χιλιάρικα καθαρα στην τσέπη αποταμίευση.Εδω ποισοι γαιτροι κάνουν δύο χιλιαδες το μηνα αποταμίευση;Ελάχιστοι ίσως κάποιοι χειρουργοί με όνομα σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα.Για τους γαιτρους που μένουν εδώ και εργάζονται στο δημόσιο θα πρεπει να υπάρχει ένα σύστημα που να τους επιβραβευει και να δικαιούνται καλύτερες θέσεις και προαγωγές αν πχ αρχικά πάνε σε άγονη γραμμή και απομακρυσμένα μέρη που δε πάνε άλλοι ως κίνητρο για να κάτσουν εδώ

Λούλης

Γιατροί μεν, άμυαλοι δε!

KA

Η Ελλάδα έχει έξι φορές παραπάνω γιατρούς ανά κάτοικο σε σύγκριση με το μέσο όρο της ΕΕ και οι "γιατροί πάνε σαν τον Κριμιζή"; Τι άλλο θα ακούσουμε;

Ελληνικό παπαγαλάκι - σπασικλάκι

Τα Ελληνικά ΑΕΙ είναι απο τα χειρότερα του κόσμου και αυτό αντανακλάται άμεσα στο επίπεδο και την κουλτούρα των αποφοίτων τους. Χαμηλό, σαφώς κάτω του μετρίου, επίπεδο γνώσεων, πλήρης έλλειψη κοινωνικής μόρφωσης, συμπεριφοράς και τρόπων. Επιφανειακή μόρφωση βασισμένη στην παπαγαλία... Άλλα τι να περιμένει κανείς απο τρισάθλια, βρώμικα ΑΕΙ, γεμάτα γραφίτι και αφίσες ???

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης