Δίπλωμα οδήγησης από τα 17 με αμερικανικό σύστημα - Όλες οι αλλαγές

driving-lessons

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση

Από 17 ετών θα μπορούν πλέον να οδηγούν και ανήλικοι υπό κάποιες προϋποθέσεις, αφού στο νομοσχέδιο υπάρχει η πρόβλεψη να μπορούν να βρίσκονται στο τιμόνι, παρουσία ενός ενηλίκου.

Οι 17χρονοι οδηγοί για να έχουν το δικαίωμα να καθίσουν στο τιμόνι θα πρέπει να περάσουν πρώτα από θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, ενώ το κανονικό δίπλωμα θα εκδίδεται όταν κλείσουν τα 18 και πάλι μετά από πρακτική εξέταση.

Η συνοδευόμενη οδήγηση

Ο ανήλικος θα έχει τη δυνατότητα πριν τα 18 έτη να οδηγεί για διάστημα έξι μηνών ή 100 ωρών, εκ των οποίων οι 10 μπορούν να πραγματοποιηθούν μια ώρα μετά τη δύση του Ηλίου.

Το λεγόμενο σύστημα συνοδευόμενης οδήγησης προβλέπει για άτομα 17 ετών εκπαίδευση από ειδικό εκπαιδευτή, διεξαγωγή θεωρητικής εκπαίδευσης και βεβαίωση από την οικεία Διεύθυνση Μεταφορών.

Αμερικανικό μοντέλο 

Θεσμοθετείται λοιπόν, το ολοκληρωμένο σύστημα της συνοδευόμενης οδήγησης, το οποίο θα στηρίζεται στο αμερικανικό μοντέλο. 

Οι λεπτομέρειες του νέου συστήματος θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη. 

Αναλυτικα οι αλλαγές που προβλέπονται

Συγκεκριμένα με κάμερες και μικρόφωνα τα οποία θα είναι διασυνδεδεμένα στο ίντερνετ ώστε τα οχήματα να είναι on line με το κέντρο ελέγχου του υπουργείου Υποδομών θα είναι το επόμενο διάστημα, τα οχήματα εξέτασης νέων οδηγών. Το σχέδιο νόμου δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση για 10 μέρες, σε μια προσπάθεια να μπουν νέοι κανόνες και να παταχθεί η παραβατικότητα και η συναλλαγή μεταξύ εξεταστή και εξεταζόμενου. Βάσει του σχεδίου νόμου, καθιερώνονται δοκιμασίες προσόντων και συμπεριφοράς των υποψηφίων οδηγών, μπαίνει σε εφαρμογή σύστημα εποπτείας και ελέγχου εξεταστών και εκπαιδευτών ενώ προβλέπεται ότι η οδήγηση σε άτομα έως 17 ετών, θα γίνεται συνοδεία έμπειρου οδηγού μέχρι την συμπλήρωση των 18 ετών.

Μεγάλες καμπάνες επιβάλλουν οι νέες ρυθμίσεις και για όσους παρεμποδίζουν ή αλλοιώνουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα αφαιρούνται –μεταξύ άλλων - από τους εκπαιδευτές και τις σχολές οδηγών οι σχετικές άδειες.

Οι νέοι οδηγοί θα εξετάζονται όπως ισχύει μέχρι σήμερα πρώτα στα θεωρητικά μαθήματα της οδήγησης (σήματα) και εφόσον περάσουν και στην οδήγηση. Σε περίπτωση που κοπούν κατά το δεύτερο στάδιο, τότε εξετάσεις θα δίνουν από την αρχή. Η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς θα γίνεται σε δύο στάδια, τα οποία θα πραγματοποιούνται σε διαφορετικές ημέρες.

Στο πρώτο στάδιο της δοκιμασίας θα εξετάζονται οι γνώσεις και οι δεξιότητες οδήγησης (πορεία). Εφόσον αυτό ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα εξετάζονται στο δεύτερο που είναι οι ειδικές δοκιμασίες (π.χ κίνηση και ακινητοποίηση δικύκλου χωρίς λειτουργία κινητήρα, ελικοειδής διαδρομή, πέδηση εκτάκτου ανάγκης, οπισθοπορεία με στροφή κ.α). Οι δοκιμασίες διενεργούνται χωρίς την παρουσία εκπαιδευτή και εξεταστή, μέσα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή Πίστες Εκπαίδευσης και Εξέτασης Υποψηφίων Οδηγών, οι οποίοι βρίσκονται σε οικεία ή όμορη Περιφερειακή Ενότητα.

Τα στάδια

Συστηματική θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση από εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών.

Επιτυχή θεωρητική εξέταση.

Χορήγηση βεβαίωσης από την οικεία Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου για συνοδευόμενη οδήγηση με συνοδεία ενήλικα-έμπειρου οδηγού που δεν έχει κανένα βαθμό ποινής στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών Αυτοκινήτων, Μοτοσικλετών και Μοτοποδηλάτων (Σ.Ε.Σ.Ο.) για διάστημα τουλάχιστον έξι (6) μηνών και επιβεβαιωμένο χρόνο συνοδευόμενης οδήγησης τουλάχιστον εκατό (100) ωρών, εκ των οποίων οι δέκα (10) αφορούν οδήγηση μία ώρα μετά τη δύση του ηλίου.

Επιτυχή δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς, εφόσον έχει συμπληρωθεί η ηλικία των δεκαοκτώ (18) ετών, προκειμένου να του χορηγηθεί το δικαίωμα άδειας ανεξάρτητης οδήγησης σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ.51/2012

Η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς διενεργείται με όχημα κατηγορίας Β που έχει παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό στον ενδιαφερόμενο.

Μέσα στο Μάιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, εντός του επόμενου 10ημέρου θα κληθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς να διατυπώσουν τις απόψεις τους προκειμένου εντός του Μαΐου να προχωρήσει η ψήφιση του Νομοσχεδίου με την εφαρμογή ταυτόχρονα και των απαραίτητων μεταβατικών διατάξεων που απαιτούνται για την ομαλή μετάβαση στο Νέο Σύστημα εξετάσεων οδηγών και υποψήφιων οδηγών.

Δείτε βίντεο: Δίπλωμα οδήγησης από τα 17 με αμερικανικό σύστημα - Όλες οι αλλαγές
Δίπλωμα οδήγησης από τα 17 με αμερικανικό σύστημα - Όλες οι αλλαγές

ΣΧΟΛΙΑ (84)

Batman

Αντί να το πάμε στα 25 το κατεβάζουν.. κατρακύλα

Στις

Στις ΗΠΑ οι αποστάσεις σπιτιού - σχολείου είναι τεράστιες, καμία σχέση με το: πάω σχολείο με τα πόδια όπως εδω! Και πραγματικά ζηλεύουν αυτήν την ευκολία με τα σχολεία στη χώρα μας! Επίσης οι δρόμοι εδώ δεν έχουν καμία σχέση με τους δρόμους της Ελλάδας! Προσοχή όχι στο βωμό πιο πολλών ψήφων να αυξηθούν τα τροχαία και η λίστα των νεκρων!

Δημήτρης

Τώρα ρε παιδιά συγνώμη αλλά δεν βλέπω κάτι πονηρό ή μεμπτό. Από τα 18 πάλι θα δίνεται το δίπλωμα. Ούτε μέρα νωρίτερα. Τα μαθήματα (δλδ οι 100 ώρες) με τον ενήλικα θα ξεκινάνε (αν θέλει ο μαθητευόμενος και ο εκπαιδευτής) από τα 17. Να μην τονίσουμε τα ΔΥΟ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΘΕΤΙΚΑ; 1. Τέλος τα 1000ρικα στους "εκπαιδευτές". Ήμαρτον. Δηλαδή πόσο έχει πάει η ταρίφα; Μίνιμουμ λέει 20 μαθήματα και 25 ευρώ την ώρα και δεν συμμαζεύεται... Σιγά τους εκπαιδευτές.... 2. Αντικειμενικό σύστημα εξέτασης που ο εξεταζόμενος είναι στην πίστα μόνος του και οι κάμερες καταγράφουν. Άρα ο άσχετος δεν θα μπορεί να λαδώσει και να περάσει... Μακάρι να περάσει στη βουλή γιατί οι σχολές οδηγών έχουν ισχυρό λόμπυ και βλέπω να παίζουν αναβολές και καθυστερήσεις.... Όλοι φωνάζανε για το λόμπυ των φαρμακοποιών και τώρα τα φάρμακα είναι πάμφθηνα σε σχέση με πριν....

Φρου φρου!

Σιγά τους εκπαιδευτές καλα λες !αφου υπάρχουν ξερόλες σαν και σένα που μπορούν να το κάνουν καλύτερα και τσάμπα !τσαμπα βενζίνες, τσάμπα ενοίκια ,τσάμπα ρεύμα ,τσάμπα εφκα ,τσάμπα τέλος επιτηδεύματος ,τσαμπα ΙΚΑ ,τσαμπα εφορία ,τσάμπα ασφάλειες ,τσαμπα οχήματα ,τσαμπα στολές και εξοπλισμοσ για τα δίκυκλα ,τσαμπα τα συνεργεία που μπαινοβγαίνουν τα οχήματα !ολα τσαμπα παπαρακο!

Πώς το 'πες αυτό;;;

"...κίνηση και ακινητοποίηση δικύκλου χωρίς λειτουργία κινητήρα, ελικοειδής διαδρομή,..." Αυτά θα πρέπει κάποιος να κάνει στις εξετάσεις για δίπλωμα ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ. Μάλιστα.... Προφανώς κάποιος δεν περίμενε να νομιμοποιηθεί ο μπάφος και άρχισε να ρουφάει από τώρα.

Τζακ

`Έχετε μπερδέψει το ... δίκυκλο και τρίκυκλο με το δίτροχο και τρίτροχο. Ο κύκλος είναι γεωμετρική παράσταση και ο γεωμετρικός τόπος όλων των σημείων που βρίσκονται σε ίδια απόσταση από ένα σταθερό σημείο, το κέντρο. Ο κύκλος δεν είναι μηχανικό στοιχείο, ο τροχός όμως είναι. Καλά, δεν ξέρετε, δεν ρωτάτε ? Δεν είναι κακό.

ΚΔΞ

Στην Αμερική οι αποστάσεις είναι τεράστιες και τα ΜΜΜ χάλια. Γι' αυτό αν δεν οδηγάς εκεί είσαι τελειωμένος και γι' αυτό υπάρχει αυτός ο νόμος. Εδώ με ποιό σκεπτικό; Επιπλέον, εκεί βλέπεις περιπολικά, κάμερες στα φανάρια, έξτρα κάμερες φορητές, πας κυρία θες δε θες. Εδώ;;; Το DUI δηλαδή οδήγηση υπό την επίρροια (αλκοόλ, ναρκωτικών κτλ) δε σβήνεται ποτέ και πας στη μπουζού. Εδώ;;; Γιατί δε μας φτάνει να σκοτώνονται τα παιδιά μας απ' τα 18, μπορούμε να τα σκοτώσουμε και νωρίτερα...

εδώ ελλάντα

εδω ειμαστε πολυ αυστηροι και εμεις,εχουμε τοσκα υπουργαρα! σε παρακαλω τωρα επισης και απο παιδεια σκιζουμε,το μονο προβλημα ειναι που δεν δινει διπλωμα στα δεκαχρονα! θα επρεπε να εμπλουτιστει το ταξιδιωτικο γιγνεσθαι και με αυτα!

Ναι καλα...

Καλα το πανε! Αντε και Αμερικανικο συστημα ΚΑΙ στην ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ!

Λούλης

Ναι. Αμερικάνικο σύστημα όμως και στην φορολογία αλλά και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Γεωμέτρης

Και στην αχρηστία. Για παράδειγμα, όσοι δεν μπορούν να σπουδάζουν, σαν εσένα, να γίνουν σερβιτόροι με 4 δολλάρια την ώρα. Φτωχέ... Και μην ξεχνάμε.... +0,60€ !!! Μπράβο σερβιτόρε !!!

Λούλης

Ότι κι αν είμαι, σημασία έχει που σου προκαλώ το ενδιαφέρον!

Σοφία

Κάποτε τα έπαιρναν οι δάσκαλοι άντε να δούμε ποιοί θα τα παίρνουν τώρα... σιγά μην ενδιαφέρονται για το δικό μας καλό Το βλέπουμε καθημερινά αυτό ποσό μας νοιάζονται

Σοφίτα Α

Δε τα έπαιρναν οι δάσκαλοι κουκλίτσα μου οι εξεταστές τα έπαιρναν

πιπαμιντλετον

Ολα καλα.Η αδεια οδηγηση με λαδωμα εβγαινε καπου 5,6 ,7,8 κατοσταρικα.ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ Η ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΠΑΜΕ? ΠΟΣΟ? ΕΛΑ ΑΛΕΚΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ

Γυναικα στο τιμονι κι ο χαρος σε ζυγωνει

οι νεαροι δεν ειναι το προβλημα. Οι γυναικες ειναι το προβλημα.

ΘΗΤΑΣ

Κάνεις λάθος! Η συντριπτική πλειοψηφία των θανατηφόρων ατυχημάτων προκαλείται από νεαρούς οδηγούς 19-29 ετών. Οι γυναίκες που προξενούν σοβαρά ατυχήματα είναι πολύ λιγότερες και σε απόλυτα νούμερα και αναλογικά, όπως και τα ατυχήματα που προκαλούν ηλικιωμένοι.

@ ΘΗΤΑΣ

Οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι πράγματι δεν προξενούν σοβαρά ατυχήματα.... είναι όμως σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό "εμπλεκόμενοι" σε αυτά. Όσο η μεγαλή ταχύτητα και η απροσεξιά σκοτώνει.... άλλο τόσο σκοτώνει (τους άλλους) η μικρή ταχύτητα, ο φόβος και η προσοχή. Εθνικές έχετε βγει όλοι και έχετε δει..... και ξέρετε πόσες φορές έχετε πει "Αυτή είναι γυναίκα ή ηλικιωμένος κάτσε να μείνω μακριά...." Τυχαίο?

ΜΙΚ

Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι η προσοχή σκοτώνει! Στο εξής θα είμαι απρόσεχτος.

Λούλης

Τα "αγορασμένα" διπλώματα είναι το πρόβλημα! Είτε από άνδρες, είτε από γυναίκες. Όταν δεν γνωρίζεις τον ΚΟΚ, είτε είσαι 15 ετών είτε 45, θέμα χρόνου είναι να προκαλέσεις κάποιο ατύχημα. Το ότι δεν έχει προκαλέσει κάποιος ποτέ κάποιο ατύχημα, αυτόν δεν τον κάνει οδηγαρα, απλώς πολλές φορές του δίνουμε προτεραιότητα (ενώ δεν την έχει) για να αποφύγουμε εμείς κάποιο ατύχημα και φυσικά την ταλαιπωρία.

Γεωμέτρης

Ενώ το να σερβίρεις 10 ώρες την ημέρα, σαν εσένα, δεν είναι ταλαιπωρία ? Ρε τι θα ακούσουμε από τον κάθε άχρηστο εδώ μέσα ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

seis

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε  15 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ το εστιακό της βάθος ήταν 2 χιλιόμετρα

Matsios

«Ποτέ δεν περίμενα να δεχτώ τέτοιο bullyίng από έναν αριστερό πρωθυπουργό, τον οποίο είχα  ψηφίσει» ανέφερε ο Θωμάς Μάτσιος που έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΝΔ

34
simaia_main

Εκτεταμένα επεισόδια στην περιοχή των Εξαρχείων - Κουκουλοφόροι έσπασαν και έκαψαν τα πάντα - Βροχή από μολότοφ με ορμητήριο το Πολυτεχνείο - Χημικά και ρίψεις νερού από «αύρα» για να σβήσουν οι φωτιές μέσα στο χώρο του ιδρύματος - Επεισόδια και στη Λ.Αλεξάνδρας με έναν τραυματία και οκτώ προσαγωγές

162