Ανησυχητικά μηνύματα από Frontex και Στρατό για αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά

prosfygiko

Κατά 17% αυξήθηκαν οι πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Frontex - Έγγραφο της Εθνοφυλακής αποδεικνύει τη ραγδαία αύξηση των μεταναστών

Τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό έκρουσαν τόσο η Frontex, όσο και η 98η Ανωτέρα Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής Άρχιπελάγους ή αλλιώς 98 ΑΔΤΕ που εδρεύει στη Λέσβο.

Από τη μία πλευρά, ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λετζερί έκανε λόγο για σημαντική αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων από την Τουρκία. Σε δηλώσεις του προς τη Bild ο Γάλλος επικεφαλής της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής επισήμανε ότι τις τελευταίες τέσσερις με πέντε εβδομάδες έχει αυξηθεί κατά 17% ο αριθμός των νεοαφιχθέντων από την Τουρκία προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά.

Ο λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η σημαντική αύξηση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών από το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία που καταφθάνουν τις τελευταίες εβδομάδες στην Τουρκία.

Ο Φαμπρίς Λετζερί προτείνει την περαιτέρω ενίσχυση της υπηρεσίας του αλλά και πιο δραστικές απελάσεις. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εκτελείται σήμερα μόλις το 40% των αποφάσεων επαναπροώθησης και αυτό είναι λίγο, σύμφωνα με τον ίδιο. "Πλέον έχουμε τα εξωτερικά σύνορα υπό έλεγχο", λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Frontex.

O ίδιος εκτιμά ωστόσο ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν. Πολλοί άνθρωποι στην Εγγύς και Μέση Ανατολή αναζητούν προστασία ενώ στην Αφρική πολλοί οικονομικοί μετανάστες αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα έγγραφο της Εθνοφυλακής αποδεικνύει τη ραγδαία αύξηση των μεταναστών. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του διοικητή της 98 ΑΔΤΕ, υποστράτηγου Σταύρου Τσερπέ της 26ης Απριλίου 2018, τροποιήθηκε η σύμβαση για το μέγιστο αριθμό σιτιζόμενων μεταναστών «λόγω αύξησης των μεταναστευτικών ροών».

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση: «Εγκρίνουμε την τροποποίηση της (στ)σχετικής σύμβασης, όσον αφορά το μέγιστο αριθμό σιτιζόμενων και τον χρόνο ισχύος της, στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής(ΚΕ.Π.Υ)/Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης(Κ.Υ.Τ) Προσφύγων και Μεταναστών, Στρατόπεδο 'ΠΑΡΑΔΕΛΛΗ' Νήσου Λέσβου, από 7.000 σε 7.500 άτομα, καθώς και τον χρόνο ισχύος από 12 σε 11 ημέρες(ήτοι έως και 02 Μαϊου 2018), εντός της διατιθέμενης, με το (γ)σχετικό, πίστωσης, λόγω αύξησης των μεταναστευτικών ροών”.  Το συγκεκριμένο έγγραφο κοινοποιείται τόσο στη Διεύθυνση Υποστήριξης και Διοικητικής Μέριμνας του Γενικού Επιτελείου Στρατού όσο και στην Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων(ΑΣΔΕΝ).

adte


adte1


"Μην χρησιμοποιείς ανθρώπους για να πιέσεις"

Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο αρμόδιος υπουργός, κ. Βίτσας, ανέφερε πως το πρώτο εικοσαήμερο του Απριλίου 2.100 άνθρωποι έχουν περάσει στα νησιά και 2.600 στον Έβρο αριθμοί που είναι τέσσερις φορές μεγαλύτεροι από το αντίστοιχο διάστημα του 2017. «Δεν υπάρχει καμία βάση στο διεθνές δίκαιο να χρησιμοποιείς ανθρώπους για να πιέζεις είτε την ΕΕ είτε την Ελλάδα» τόνισε ακόμα σχολιάζοντας τη στάση της γειτονικής χώρας.

«Καμπανάκι» για κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών έκρουσε ο Δημήτρης Βίτσας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο ίδιος, ο κος Βίτσας ενημέρωσε ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει συντάξει δύο σχέδια αντιμετώπισης. Το πρώτο προβλέπει αύξηση των αφίξεων προσφύγων κατά 15%, ενώ το δεύτερο περιλαμβάνει έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης ανεξέλεγκτης εισροής.

«Έχουμε το πρώτο σχέδιο που προβλέπει τα μέτρα σε περίπτωση που οι ροές αυξηθούν κατά 15%. Έχουμε και το δεύτερο σχέδιο σε περίπτωση αλματώδους αύξησης των ροών. Αυτά τα δύο σχέδια είναι έτοιμα και το υπουργείο μπορεί να τα συζητήσει με εκπροσώπους των δημοκρατικών κομμάτων στο γραφείο μου», εξήγησε.

Ο υπουργός ανέφερε ότι μετά την σύνοδο της ΕΕ – Τουρκίας στην Βάρνα παρατηρείται σημαντική άνοδος των ροών, ενώ υποστήριξε πως η ελληνική πλευρά ανησυχεί από το γεγονός ότι οι διακινητές χρησιμοποιούν πλέον και τα χερσαία σύνορα στον Έβρο, όπου η χώρα μας δεν διαθέτει την υποδομή για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.


Ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη Τσίπρα στη Λέσβο

Στο μεταξύ, ανησυχία επικρατεί σε κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο προβοκάτσιας κατά του Αλέξη Τσίπρα, που θα επισκεφθεί τη Μυτιλήνη την Πέμπτη.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο νησί στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος στις 2 και 3 Μαΐου και αναμένεται να εξαγγείλει σειρά μέτρων για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αλλά και να αποστείλει αυστηρά μηνύματα προς την Άγκυρα, τόσο για τη στάση της στο Αιγαίο όσο και για το προσφυγικό.

Η ανησυχία προκύπτει από τα ηλεκτρονικά μηνύματα που έχουν αποστείλει ακροδεξιά στοιχεία στο νησί και μέσω των οποίων καλούσαν σε συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην πόλη. Η ΕΛΑΣ, βεβαίως, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει κάποιο γεγονός, πολύ περισσότερο που το κλίμα στο νησί λόγω και του προσφυγικού –αλλά και την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ- είναι εκρηκτικό. Κυβερνητικά στελέχη, επιπλέον, σχολιάζουν αρνητικά αν όχι την οργάνωση κινητοποιήσεων των κατοίκων από βουλευτές της ΝΔ, τουλάχιστον την ενθάρρυνσή της. Για το θέμα στοχοποιούν μεταξύ άλλων τον πρώην «γαλάζιο» υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου. Προς το παρόν, πάντως, ο πρωθυπουργός δεν έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του επίσκεψη στο προσφυγικό κέντρο της Μόριας.

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Σ<>ξ

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΚΗΦΗΝΕΣ ΤΗΣ ΦΡΟΝΤΕΞ ΑΛΛΑ ΝΑ ΦΥΛΑΞΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΑ ΑΦΗΣΑΝ ΟΡΘΑΝΟΙΧΤΑ !! ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΙΣΒΟΛΕΩΝ !

Τουρκαλβανοστάμης ΣΥΡΙΖΑιος

Ωραία! Περισσότεροι ψηφοφόροι για τον ΣΥΡΙΖΑ! Και έτσι θα μπορέσουν και οι αλβανοί/αρβανίτες/αλβανοτσάμηδες αδερφοί μας να πάρουν την Ήπειρο (Epiri)....

zz

Τα μηνύματα σας βάλτε τα εκεί που ξέρετε , αποκλείστε τα Τούρκικα παράλια και όλα θα μπουν στην θέσει τους , όλα τα αλλά είναι του κώλου τα εννιάμερα .

Γερές μάσες πάλι στη Λέσβο!

Ο κύριος Γαληνός στη Λέσβο πάντως (και οι παρατρεχάμενοι και δημοσιοκάφροι) όχι μόνο δεν ανησυχεί, αλλά κάνει και δεήσεις στον Αλάχ τον Αγκμπάρ να έρθουν μιλιούνια πάλι, όπως το 2015! Πολλά τα λεφτά Σπύρο ....

Κυνικός

Σύριζα, ΜΚΟ και Ισλάμ είναι οι πλευρές του ίδιου τριγώνου. Τόσο απλό και τόσο δύσκολο να το αντιληφθεί ο κόσμος. Ζητούν από τον Τσίπρα να κάνει κάτι, νομίζοντας ότι είναι από ανικανότητα που αφήνει να εισέρχονται χιλιάδες ισλαμοκαννίβαλοι, ενώ είναι από ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΕΜΜΟΝΗ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΗΨΙΑ. Ο Σύριζα έχει επιλέξει να γεμίσει την Ελλάδα ισλαμιστές, έχει εγκαθιδρύσει στην Ελλάδα ένα καθεστώς διεθνιστικό, ανθελληνικό και ισλαμόφιλο. Να τελειώνουμε με την Αριστερά, προτού μας τελειώσει αυτή ως έθνος...

Έλληνας αντιφασίστας και αντιαεριστερός-@κυνικός

Δυστυχώς δεν τελειώνει κανείς τόσο εύκολα με την αριστερά, κυνικέ. Βλέπε πόσος καιρός χρειάστηκε, πόσοι αγώνες και πόσο αίμα χύθηκε για να την ξεπατώσουν οι λαοί στις πρώην ανατολικές χώρες, ενώ φεύγοντας άφησε πίσω της συντρίμμια. Το 2015 ο αγανακτισμένος λαός μας ύστερα από την εγκληματική πολιτική των Σαμαρά Βενιζέλου (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), ψήφισε αριστερά ανοίγοντας εν αγνοία του τον ασκό του Αιόλου ή αν προτιμάς έδωσε την κατάλληλη θερμοκρασία στο αυγό του φιδιού που λέγεται αριστερά να εκκολαφτεί. Άντε να γλυτώσει τώρα κανείς με τις χιλιάδες "έχιδνες" που γέμισε η χώρα. Μπροστά τους οι της Χρυσαυγής είναι αγιόφιδα της Κεφαλονιάς. Πολύ φοβάμε πως έχουμε τελειώσει ...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δυστυχώς το έχω ξαναπεί μόνο κάτι εξαιρετικά τραγικό θα κινητοποιήσει διαδικασίες για ριζική εκκαθάριση και θωράκιση των συνόρων να μην περνάει κουνούπι. Κάποιοι θα θυσιαστούν στο βωμό της εγκληματικής συμμορίας που παριστάνει την κυβέρνηση.

Χ

Πού είναι το ανησυχητικό?Το σχέδιο των ανθελλήνων που κυβερνούν προχωρά κατα γράμμα.Αυτός είναι και ο λόγος που μένουν γαντζωμενοι στην καρέκλα και παρακαλάνε να πάνε τα μέτρα λίγο αργότερα για να γίνουν οι εκλογές το 2019.Θέλουν να τους ριζώσουν στην Ελλάδα και μάλιστα οι πρώτες φουρνιές αποκτούν και δικαίωμα ψήφου.Αυτό είναι το σχέδιο.Ψήφος στους λαθρομετανάστες και με τίποτα ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού.Να τους χαίρεστε όσοι τους ψηφίσατε.

?

Η ανελέητη σαχλαμάρα, λες και το πόσοι θα μπουκάρουν στην χώρα εξαρτάται από τις ροές και όχι από τους πόσους αφήνουμε εμείς να μπουκάρουν.

Φιλοξενία, αλλά και καλύτερες υποδομές!

4/2/2017 Κυριάκος Μητσοτάκης στη Μόρια: "Είναι αδιανόητο σήμερα να έχουμε ανθρώπους οι οποίοι ζουν σε διαλυμένες σκηνές, μέσα στις λάσπες - και σήμερα είναι και μια μέρα με καλό καιρό. Όλοι είδαμε τι έγινε πριν από κάποιες εβδομάδες με τον χιονιά. Και φυσικά όλα αυτά τα γνωρίζαμε και τα γνώριζε η Κυβέρνηση." Κικίλιας 14/9/2016: "Η ανικανότητά της και οι παραλείψεις της προκαλούν αντιδράσεις και από τους πρόσφυγες - μετανάστες και από τις τοπικές κοινωνίες", προσέθεσε χαρακτηριστικά.Τέλος, επισήμανε πως η ΝΔ κατανοεί την ανησυχία των τοπικών κοινωνιών, κατέστησε, ωστόσο σαφές πως οι τοπικές κοινωνίες οφείλουν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης, σύμφωνα με την παράδοση φιλοξενίας και κατανόησης που διαχρονικά είναι σύμφυτη με τον ελληνικό πολιτισμό.

reeee

ρε ξυπνηστε , οι ΜΚΟ τους φερνουν , πληρωνονται με το κεφαλι , ξυλο στις ΜΚΟ

για αυτό.....

το εγγραφο παει στην (μκο) food service a.e, ερχονται πιο περισσοτεροι ΠΕΛΑΤΕΣ.......ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΙΣ ΜΕΡΙΔΕΣ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης