Ανησυχητικά μηνύματα από Frontex και Στρατό για αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά

Ανησυχητικά μηνύματα από Frontex και Στρατό για αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά

Κατά 17% αυξήθηκαν οι πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Frontex - Έγγραφο της Εθνοφυλακής αποδεικνύει τη ραγδαία αύξηση των μεταναστών

prosfygiko
Τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό έκρουσαν τόσο η Frontex, όσο και η 98η Ανωτέρα Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής Άρχιπελάγους ή αλλιώς 98 ΑΔΤΕ που εδρεύει στη Λέσβο.

Από τη μία πλευρά, ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λετζερί έκανε λόγο για σημαντική αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων από την Τουρκία. Σε δηλώσεις του προς τη Bild ο Γάλλος επικεφαλής της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής επισήμανε ότι τις τελευταίες τέσσερις με πέντε εβδομάδες έχει αυξηθεί κατά 17% ο αριθμός των νεοαφιχθέντων από την Τουρκία προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά.

Ο λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η σημαντική αύξηση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών από το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία που καταφθάνουν τις τελευταίες εβδομάδες στην Τουρκία.

Ο Φαμπρίς Λετζερί προτείνει την περαιτέρω ενίσχυση της υπηρεσίας του αλλά και πιο δραστικές απελάσεις. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εκτελείται σήμερα μόλις το 40% των αποφάσεων επαναπροώθησης και αυτό είναι λίγο, σύμφωνα με τον ίδιο. "Πλέον έχουμε τα εξωτερικά σύνορα υπό έλεγχο", λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Frontex.

O ίδιος εκτιμά ωστόσο ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν. Πολλοί άνθρωποι στην Εγγύς και Μέση Ανατολή αναζητούν προστασία ενώ στην Αφρική πολλοί οικονομικοί μετανάστες αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα έγγραφο της Εθνοφυλακής αποδεικνύει τη ραγδαία αύξηση των μεταναστών. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του διοικητή της 98 ΑΔΤΕ, υποστράτηγου Σταύρου Τσερπέ της 26ης Απριλίου 2018, τροποιήθηκε η σύμβαση για το μέγιστο αριθμό σιτιζόμενων μεταναστών «λόγω αύξησης των μεταναστευτικών ροών».

Κλείσιμο
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση: «Εγκρίνουμε την τροποποίηση της (στ)σχετικής σύμβασης, όσον αφορά το μέγιστο αριθμό σιτιζόμενων και τον χρόνο ισχύος της, στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής(ΚΕ.Π.Υ)/Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης(Κ.Υ.Τ) Προσφύγων και Μεταναστών, Στρατόπεδο 'ΠΑΡΑΔΕΛΛΗ' Νήσου Λέσβου, από 7.000 σε 7.500 άτομα, καθώς και τον χρόνο ισχύος από 12 σε 11 ημέρες(ήτοι έως και 02 Μαϊου 2018), εντός της διατιθέμενης, με το (γ)σχετικό, πίστωσης, λόγω αύξησης των μεταναστευτικών ροών”.  Το συγκεκριμένο έγγραφο κοινοποιείται τόσο στη Διεύθυνση Υποστήριξης και Διοικητικής Μέριμνας του Γενικού Επιτελείου Στρατού όσο και στην Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων(ΑΣΔΕΝ).

adte


adte1


"Μην χρησιμοποιείς ανθρώπους για να πιέσεις"

Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο αρμόδιος υπουργός, κ. Βίτσας, ανέφερε πως το πρώτο εικοσαήμερο του Απριλίου 2.100 άνθρωποι έχουν περάσει στα νησιά και 2.600 στον Έβρο αριθμοί που είναι τέσσερις φορές μεγαλύτεροι από το αντίστοιχο διάστημα του 2017. «Δεν υπάρχει καμία βάση στο διεθνές δίκαιο να χρησιμοποιείς ανθρώπους για να πιέζεις είτε την ΕΕ είτε την Ελλάδα» τόνισε ακόμα σχολιάζοντας τη στάση της γειτονικής χώρας.

«Καμπανάκι» για κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών έκρουσε ο Δημήτρης Βίτσας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο ίδιος, ο κος Βίτσας ενημέρωσε ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει συντάξει δύο σχέδια αντιμετώπισης. Το πρώτο προβλέπει αύξηση των αφίξεων προσφύγων κατά 15%, ενώ το δεύτερο περιλαμβάνει έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης ανεξέλεγκτης εισροής.

«Έχουμε το πρώτο σχέδιο που προβλέπει τα μέτρα σε περίπτωση που οι ροές αυξηθούν κατά 15%. Έχουμε και το δεύτερο σχέδιο σε περίπτωση αλματώδους αύξησης των ροών. Αυτά τα δύο σχέδια είναι έτοιμα και το υπουργείο μπορεί να τα συζητήσει με εκπροσώπους των δημοκρατικών κομμάτων στο γραφείο μου», εξήγησε.

Ο υπουργός ανέφερε ότι μετά την σύνοδο της ΕΕ – Τουρκίας στην Βάρνα παρατηρείται σημαντική άνοδος των ροών, ενώ υποστήριξε πως η ελληνική πλευρά ανησυχεί από το γεγονός ότι οι διακινητές χρησιμοποιούν πλέον και τα χερσαία σύνορα στον Έβρο, όπου η χώρα μας δεν διαθέτει την υποδομή για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.


Ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη Τσίπρα στη Λέσβο

Στο μεταξύ, ανησυχία επικρατεί σε κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο προβοκάτσιας κατά του Αλέξη Τσίπρα, που θα επισκεφθεί τη Μυτιλήνη την Πέμπτη.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο νησί στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος στις 2 και 3 Μαΐου και αναμένεται να εξαγγείλει σειρά μέτρων για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αλλά και να αποστείλει αυστηρά μηνύματα προς την Άγκυρα, τόσο για τη στάση της στο Αιγαίο όσο και για το προσφυγικό.

Η ανησυχία προκύπτει από τα ηλεκτρονικά μηνύματα που έχουν αποστείλει ακροδεξιά στοιχεία στο νησί και μέσω των οποίων καλούσαν σε συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην πόλη. Η ΕΛΑΣ, βεβαίως, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει κάποιο γεγονός, πολύ περισσότερο που το κλίμα στο νησί λόγω και του προσφυγικού –αλλά και την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ- είναι εκρηκτικό. Κυβερνητικά στελέχη, επιπλέον, σχολιάζουν αρνητικά αν όχι την οργάνωση κινητοποιήσεων των κατοίκων από βουλευτές της ΝΔ, τουλάχιστον την ενθάρρυνσή της. Για το θέμα στοχοποιούν μεταξύ άλλων τον πρώην «γαλάζιο» υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου. Προς το παρόν, πάντως, ο πρωθυπουργός δεν έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του επίσκεψη στο προσφυγικό κέντρο της Μόριας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης