Στοιχεία – σοκ: Σαράντα αυτοκτονίες μέσα σε νοσοκομεία από το 2014 μέχρι σήμερα

Στοιχεία – σοκ: Σαράντα αυτοκτονίες μέσα σε νοσοκομεία από το 2014 μέχρι σήμερα

H αυτοκτονία μέσα σε ένα νοσοκομείο αποτελεί «ένα απαράδεκτο γεγονός για την ιατρική κοινότητα και τους ευρύτερους συντελεστές του συστήματος υγείας», σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «ΚΛΙΜΑΚΑ»

asthenoforo-autoktonia-708
Περισσότερες από 40 αυτοκτονίες έχουν γίνει μέσα σε νοσοκομεία ή Μονάδες Υγείας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κάθε αυτοκτονία έχει τεράστιο ειδικό βάρος σε ό,τι αφορά την πρόληψή της από την οικογένεια, την κοινότητα, τους θεράποντες επαγγελματίες υγείας, ωστόσο ειδικά η αυτοκτονία μέσα σε ένα νοσοκομείο αποτελεί "ένα απαράδεκτο γεγονός για την ιατρική κοινότητα και τους ευρύτερους συντελεστές του συστήματος υγείας". Αυτό υπογραμμίζει η εκπρόσωπος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) ΚΛΙΜΑΚΑ, κυρία Όλγα Θεοδωρικάκου, με αφορμή την αυτοκτονία που καταγράφηκε προ ολίγων ημερών στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου. 

Ο αυτόχειρας που προστέθηκε στη θλιβερή λίστα με τους ανθρώπους που έθεσαν τέλος στη ζωή τους μέσα σε μια δημόσια μονάδα υγείας όπου βρίσκονταν για να θεραπευτούν από ψυχική ασθένεια, νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου και είχε εκτιμηθεί ψυχιατρικά μόλις δυο ημέρες πριν προβεί στο απονενοημένο διάβημα. Επιπλέον, και σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοικήτρια του νοσοκομείου, ήταν γνωστό πως επρόκειτο για σοβαρό ψυχιατρικό περιστατικό και πως είχε νοσηλευτεί πρόσφατα και σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. 

"Θεωρητικά, λοιπόν, ο αυτόχειρας βρισκόταν σε ένα καθεστώς διασφάλισης της ιατρικής του παρακολούθησης. Ωστόσο, και δεδομένης της αυτοκτονίας, θα πρέπει τελικά να αναζητηθούν οι ευθύνες των εμπλεκόμενων επαγγελματιών υγείας, σε όποιο μέτρο αυτές υπάρχουν, για έναν θάνατο που πιθανώς θα μπορούσε να έχει προληφθεί" επισημαίνει η ΚΛΙΜΑΚΑ, προσθέτοντας πως "είναι κρίσιμη η ανάδειξη των ευθυνών των ιατρών σε περιστατικά αυτοκτονίας, δεδομένου ότι διεθνώς εφαρμόζεται η νομική έννοια της προβλεψιμότητας μίας αυτοκτονίας προκειμένου να προσδιοριστεί η σχετική ιατρική αμέλεια". 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΚΛΙΜΑΚΑΣ, "στις περιπτώσεις αυτοκτονίας, η προβλεψιμότητα έχει άμεση σχέση με την επαρκή αξιολόγηση του κινδύνου αυτοκτονίας και της εφαρμογής των κατάλληλων μέτρων ασφαλείας που βασίζονται σε αυτήν την εκτίμηση. Πολύ απλά, λοιπόν, ερευνάται αν ο θεράπων, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες γνώριζε ή θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ο ασθενής βρίσκεται σε κίνδυνο αυτοκτονίας και ποια μέτρα τελικά έλαβε για την αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου". 

Υπογραμμίζοντας πως η αντιμετώπιση της αυτοκτονίας προφανώς δεν αποτελεί απλή διαδικασία, υπενθυμίζει ωστόσο πως το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας έχει επανειλημμένα προτείνει ένα σαφές πλαίσιο απαραίτητων παρεμβάσεων προκειμένου να αποφευχθούν οι αυτοκτονίες εντός μονάδων υγείας.
 
Κλείσιμο
Σημειώνεται πως η ΚΛΙΜΑΚΑ λειτουργεί από το 2007, τη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία με το νούμερο "1018".  Η Γραμμή λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και δέχεται κλήσεις από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με αστική χρέωση. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης