Και ο Μητροπολίτης Πειραιά κατά Γαβρόγλου για την αφαίρεση της θρησκευτικής αγωγής

mitropolitis

Στο ΣτΕ κατατέθηκε νέα αίτηση ακύρωσης κατά του διατάγματος για το νέο οργανισμό του υπουργείου Παιδείας

Όχι μόνο δεν απέσυρε η Εκκλησία της Ελλάδος της αίτησή της που είχε καταθέσει προ δεκαημέρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Προεδρικού Διατάγματος 18/2018 (νέος οργανισμός υπουργείου Παιδείας), όπως είχε ζητήσει ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου (18.4.2018), αλλά αντίθετα σήμερα κατατέθηκε νέα αίτηση ακύρωσης από την Ιερά Μητρόπολη Πειραιά, τον Μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ Μεντζελόπουλο, κ.λ.π.

Προ δεκαημέρου ξεκίνησε νέα αντιπαράθεση μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κυβέρνησης και ειδικά με τον υπουργό Παιδείας, καθώς από το νέο οργανισμό του υπουργείου Παιδείας (Π.Δ. 18/2018) αφαιρέθηκε από την αποστολή του εν λόγω υπουργείου η «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης». Δηλαδή αφαιρέθηκε από την αποστολή του υπουργείου Παιδείας η θρησκευτική αγωγή των νέων.

Ακολούθησε προ ολίγων ημερών (18.4.2018), μια συνάντηση κατόπιν αιτήματος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τον κ. Γαβρόγλου. Στην ενημερωτική αυτή συνάντηση, από την πλευρά της Εκκλησίας παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ Στενάκης και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομο Σαββάτος.

Κατά τη συνάντηση αυτή ο υπουργός Παιδείας ζήτησε να παραιτηθεί η Εκκλησία της Ελλάδος από την αίτηση ακύρωσης που έχει καταθέσει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Οι αντιπρόσωποι της Εκκλησίας απήντησαν στον κ. Γαβρόγλου, ότι θα ενημερώσουν τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για το αίτημα του υπουργού Παιδείας.

Σήμερα, στο ΣτΕ κατατέθηκε νέα αίτηση ακύρωσης κατά του διατάγματος για το νέο οργανισμό του υπουργείου Παιδείας. Εκτός της Ιεράς Μητροπόλεως και του Μητροπολίτη Πειραιά, συνυπογράφουν την αίτηση η «Πανελλήνια 'Ενωσις Θεολόγων», η «Εστία Πατερικών Μελετών» και δύο γονείς των οποίων τα παιδιά τους φοιτούν στο Δημοτικό σχολείο και στο Λύκειο.

Το μήλο της έριδος είναι και πάλι ο νέος οργανισμός του υπουργείου Παιδείας. ο οποίος καθορίζει τους σκοπούς, τους στόχους, τις αρμοδιότητες και την οργάνωση γενικότερα του υπουργείου.

Ειδικότερα, ο νέος οργανισμός στο πρώτο του άρθρο μεταβάλει την αποστολή του υπουργείου Παιδείας σε σχέση με το προγενέστερο καθεστώς, στο θέμα της ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης.

Συγκεκριμένα, ο παλαιός οργανισμός του υπουργείου Παιδείας (Π.Δ. 114/2014), μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι αποστολή του υπουργείου Παιδείας είναι «η προαγωγή της παιδείας με σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και την διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».

Με άλλα λόγια το υπουργείο Παιδείας αφαίρεσε με το νέο οργανισμό τη θρησκευτική αγωγή των νέων από την αποστολή του υπουργείου, τη στιγμή που σύμφωνα με το Σύνταγμα η «κρατική αποστολή της θρησκευτικής εκπαίδευσης των νέων αφορά σε μείζονα βαθμό τα μέλη της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Η Ιερά Μητρόπολης Πειραιά, κ.λπ., υποστηρίζει ότι είναι αντίθετη τόσο στο άρθρο 16 του Συντάγματος, όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), η παράλειψη του νέου οργανισμού του υπουργείου Παιδείας να εντάξει την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης στους σκοπούς του υπουργείου.

Στο άρθρο 9 της ΕΣΔΑ, σημειώνεται στην αίτηση ακύρωσης, κατοχυρώνεται το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, ενώ το άρθρο 2 του πρώτου πρόσθετου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, επισημαίνεται: «Ουδείς δύναται να στερηθή του δικαιώματος, όπως εκπαιδευθεί. Παν κράτος εν τη ασκήσει των αναλαμβανομένων υπ΄ αυτού καθηκόντων επί του πεδίου της μορφώσεως και της εκπαιδεύσεως θα σέβεται το δικαίωμα των γονέων όπως εξασφαλίζωσιν την μόρφωσιν και εκπαίδευσιν ταύτην συμφώνως προς τας ιδίας αυτών θρησκευτικά και φιλοσοφικάς πεποιθήσεις».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 16 του Συντάγματος το κράτος και ειδικότερα το υπουργείο Παιδείας, οφείλει να δρα για την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνειδήσεως των Ελληνοπαίδων μέσω του μαθήματος των θρησκευτικών, ώστε να διδάσκεται σε ικανό αριθμό ωρών εβδομαδιαίως, «επί τη βάσει αποκλειστικών και μόνον των αρχών των δογμάτων, της διδασκαλίας και των Ιερών παραδόσεων της ορθοδοξίας».

ΣΧΟΛΙΑ (36)

Ζήτω η Αλβαν

Για πια πλύση εγκεφάλου μιλάτε? Κι εγώ τέλειωσα το Λύκειο και δεν θυμάμαι γρι από τα μαθήματα των Θρησκευτικών. Αν ξέρω δυο πράγματα τα έμαθα από τη μάνα μου και τη γιαγιά μου. Το να λέει κανείς στα παιδιά στο σχολείο δυο καλά πράγματα δεν είναι κακό. Πως δηλαδή υπήρχε το μάθημα των Θρησκευτικών σε τόσες προηγούμενες γενεές? Τώρα δεν το θέλουνε διότι σε κάθε χωριό και επαρχία τα περισσότερα είναι Αλβανάκια, Πακιστανάκια, Ινδάκια, κλπ. και δεν θέλουν να μαθαίνουνε τίποτε για τον Χριστιανισμό. Αποβλακωθήκανε τελικά οι Έλληνες. Φυσικά, δεν εννοώ όλους αλλά τους περισσότερους.

Βασίλης

Οι γονείς είναι υπεύθυνοι γιά τήν θρησκευτική παιδεία τών παιδιών τους, καί τό κράτος πού οφείλει νά τούς αντιμετωπίζει όλους ισότιμα, θά πρέπει νά δίνει τήν δυνατότητα ΜΕΣΑ από τό σχολείο νά επιλέξουν τήν κατεύθυνση αυτής. Απλά καί δημοκρατικά.

ΧΡΗΣΤΟΣ

ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΝΑ ΠΑΣ ΠΑΠΑ ΜΟΥ! 'Η ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΣΟΥ!

Ελένη

Εσύ δεν είσαι ιερέας! Εισαγγελέας είσαι -και μάλιστα της Ιεράς Εξέτασης. Εύγε!

Μ. Κοράλης

Θρησκευτική αγωγή την λέτε ; Εμένα για πλύση εγκεφάλου μου φαίνεται .

To πλυσιμο του εγκεφαλου ....

γινεται σε πολυ μικρη ηλικια .....στη βαφτιση = ελευθερη θρησκευτικη επιλογη ....μετα του λουσιμο , πλυσιμο του εκγεφαλου τωρα , θα εχει θρησκευτικη αγωγη ....( , το χτενισμα ....) για να ειναι ωραιοι ......!!!!!! χριστιανοι ......!!!!!

Υπάρχει ηθελημένη

Αγνωσια του Λόγου του Θεού από την Ελληνική Εκκλησία.Δεν διδάσκεται η Αλήθεια του Ευαγγελιου,και ο Ελληνικός λαός περπατει μέσα στην ειδωλολατρεια και στο πνευματικό σκοτάδι .Διοτι η Εκκλησία της Ελλαδος είναι μέσα στα δίχτυα της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας .Ο Θεός είναι Πνεύμα και πρέπει να τον λατρεύουμε εν πνευματι και αλήθεια .Ο Μόνος που είναι Μεσίτης Ανάμεσα στον Θεό και τον άνθρωπο είναι ο Ιησούς Χριστός .Αυτος θυσιάστηκε και Αναστήθηκε για όλη την ανθρωπότητα ,από την Δημιουργία έως την τελική Κρίση .Ο Ιησούς Χριστός είναι ο Μόνος Σωτήρας.Η Εκκλησία του Χριστού δεν πλουτίζει .Οι Επίσκοποι ,οι Πρεσβύτεροι ,οι Διάκονοι πρέπει να εργάζονται ,να είναι παντρεμένοι ,να έχουν πιστες οικογένειες.Πιστος λέγεται ο άνθρωπος ο οποίος πιστευει εις τον γεγραμμενον Λόγο του Θεού.Πιστευει στα λόγια του Ιησου Χριστού.Να περπατά σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη , και με τα μάτια της ΚΑΙΝΗΣ να κατανοήσει την Παλαιά .Οι διαπληκτισμοί μεταξύ των σχολιαστών,δεν έχουν βάση ,διότι πρέπει ο άνθρωπος να κτίσει το περπάτημα του επάνω στο θεμέλιο που είναι ο Ιησούς Χριστός .Οποιος αντιδρά γίνεται ο Ιησούς πέτρα σκανδάλου και λίθος προσκομματος.

Πού ακούστηκε ;;

Βάλανε τον .....ογλού να φυλάει την Θρησκεία μας !!!

και οικουμενικο πατριαρχη

τουρκο ..........πολιτη .( αξιωματικο του τουρκικου στρατου ....που ευλογει τα οπλα του ερντογαν στην Αφριν ....) για καλο βολι ......να βρισκουν στοχο οι σφαιρες .

Αποστόλης

Αν σε υποθετικό επίπεδο, αποχριστιανοποιηθεί ο Ελληνισμός, δεν θα αργήσει η Μουσουλμανοποίησή του. Αιτίες θα είναι η γειτνίασή του με τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς που τον περιβάλλουν, και γεννοβολούν εκ φύσεως ασυγκράτητα, και οι μεταναστευτικές ροές, που απαρτίζονται ως επι το πλείστον, ομοίως απο μουσουλμάνους. Τη μουσουλμανοποίηση θα ακολουθήσει η Τουρκοποίηση (εδώ δεν χρειάζεται διευκρίνηση) και η προσάρτησή μας στην Τουρκία, αφού οι μελλοντικοί Έλληνες θα νοιώθουν πιό άνετα με αρχηγό Σουλτάνο παρά με Πρωθυπουργό. Δε συνεχίζω γιατί βαριέμαι. Το νόημα το πιάσατε.

Τι πλεονεκτημα

εχουν οι χριστιανοποιημενοι απο τους Μουσουλμανοποιημενους ?????

Χρήστος Κων.Αλιφιέρης ( Πάρος )

Επειδή, εκείνο πού έχουμε καταφέρει τόν τελευταίο καιρό είναι ή άνετη εκτροπή τού κάθενός "τσιτσιφιόγκου" τής ηλιθιότητας αυτής εδώ, τής χώρα! Σέ, σημείο ανεπίτρεπτό νά καταρακώνονται όλες οί εθνικές μάς αξίες μέ τό έτσι θέλω τής μαγκιάς τού καθενός από, εμάς. Βεβαίως, ή άποψη τού καθενός κρίνεται από τίς δυνατότητες πού έχει νά διατυπώνει "τεκμηριωμένα" ότι θέλει αναλόγως τής παιδείας πού διαθέτει προκειμένου γιά ότι λέει καί εκφράζει ν αντέχουν πρότιστα & ουσιαστικά επί τής δεδομένης ουσίας τού θέματος πού μάς, απασχολεί. Τό, προκείμενο λοιπόν πού προκύπτει ζήτημα γιά τούς Ιερείς αλλά καί τούς πολίτες γενικότερα είναι κατά τό πόσο αξίζει σήμερα στή χώρα τήν τόσο χίλιο, ταλαιπωρημένη. Νά, παίζουμε αμπάριζα σάν νά είμαστε παιδάκια μικρά τής "αλλογίας" πού έχουν στήν "κολότσεπη" έτοιμη τήν σφεντόνα γιά νά σπάσει ό ένας τό κεφάλι, τού άλλου! Λυπάμαι, πάρα πολύ & καταρακώνουμαι ψυχικά όταν διαπίστωνω πώς δέν υπάρχει σήμερα "Πρωθυπουργός," στήν Ελλάδα. Καί, νόμοι ισχυροί επί τής ουσιάς [ συνταγματικής αυτοπροστασίας τών θεσμών ] καί τής θρησκευτικής Ελληνορθόδοξης, έκφρασης. Θά, έννοιωθα, [Ευτυχής Χριστιανός & Πολίτης ] άν μάθω & τίς απόψεις γενικότερα τών υπολοίπων Κοινοβουλευτικών δυνάμεων, τής Χώρας. Οφείλει, ή Ιερά Σύνοδος σέ συνεργασία μέ τόν Αξιότιμο Πρόεδρο τής Δημοκρατίας κ, Προκόπη Παυλόπουλο νά επαναφέρουν ΑΠΟΛΥΤΩΣ ώς προέχει από τά οριζόμενα νομικά δεδομένα έκ, τού Συντάγματος!

χρυσαυγητης

θεσπρωτε ανθελληνα και αντιχριστε το τραγουδι των παπαδων σε πειραξε? ξερεις ομως σε λιγα χρονια απο τι ωρα θα βαραει ο μουεζινης απο το μεγαφωνο ? αξημερωτα οποτε ετοιμασου για κανενα ραμαζανι..

θεσπρωτος

Αν τους γραψω και τον παπα και τον χοτζια στα μεζεα .... (ΔΙΚΑΙΑ !!!...στον εναν ορχη τον εναν και στο αλλον , τον αλλον ... για να μην παω μονοπατα ..... ) δεν ειναι καλυτερα , τι λες ???? Το θεμα ειναι να ΜΗΝ τους ΠΛΗΡΩΝΩ ....οποιος θελει τραγουδι ....(το ξαναγραψα ...) ας πληρωσει την ορχηστρα .Να μην ζουν παρασιτικα σε βαρος της υπολοιπης κοινωνιας ....τραγουδωντας .....παπαριες . Ο μη εργαζομενος μη εσθιετω .... καταλαβες .... (ΕΓΕΡΘΗΤΟ .... )

θεσπρωτος

Ξυπνα καημενε .....χρυσαυγιτη ...Οι Ελληνες ουδεποτε ηταν χριστιανοι τους επιβληθηκε ο χριστιανισμος ...οπως και οι χριστιανοι δεν ηταν ποτε Ελληνες . Σχολαριος : Ειμαι χριστιανος και ως εκ τουτου ΔΕΝ δυναμαι να ειμαι ΕΛΛΗΝ .....αλλο βουδας και αλλο κουδας .....καταλαβες ( εγερθητΟ ...)

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sant

Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για οριακή κατάσταση του νοσοκομειου -  Καταγγέλλει ότι  «πάγωσαν« οι θριαμβευτικές εξαγγελίες Τσίπρα - Με ένα γιατρό λειτουργεί η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας