Κακούργημα η παγίδευση φωνής και η λήψη βίντεο με κινητό

eeetv0

Η βιντεοσκόπηση - μαγνητοφώνηση τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη - Επιτρέπεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος και πρόληψης τελέσεως εγκλημάτων

Η μαγνητοφώνηση ή βιντεοσκόπηση (παγίδευση) συνομιλίας ακόμη και μέσω κινητού τηλεφώνου, χωρίς τη συναίνεση του συνομιλητή, αποτελεί κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη, αλλά δεν υπάρχει αδίκημα παραβίασης απορρήτου των επικοινωνιών όταν καταγράφονται φράσεις απειλητικές, εξυβριστικές κ.λπ. (όπως «σου έχουν έτοιμο τον λάκκο» ή «θα σε κάψουν») ή όταν η καταγραφόμενη συνομιλία γίνεται δημόσια.


Μία διφυής περίπτωση απασχόλησε την Ελληνική Δικαιοσύνη με αφορμή τις διαταραγμένες σχέσεις διαζευγμένου ζευγαριού. Οι διενέξεις ξεκίνησαν για τις συνθήκες επικοινωνίας με τα παιδιά, κάτι που οδήγησε σε δημόσιες βιαιοπραγίες, ανταλλαγή απειλητικών εκφράσεων και βιντεοσκόπηση όλων αυτών μέσω κινητού τηλεφώνου από την πρώην σύζυγο. Ετσι, η πρώην σύζυγος από κατηγορούμενη αρχικά για το κακούργημα της παράνομης μαγνητοσκόπησης «έπεσε» στο πλημμέλημα της ενδοοικογενειακής απειλής.
Σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την ποινική νομοθεσία, η ελεύθερη επικοινωνία του ατόμου και η ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του αποτελούν προστατευόμενα αγαθά.
Ετσι, όποιος «αθέμιτα παρακολουθεί με ειδικά τεχνικά μέσα ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα προφορική συνομιλία μεταξύ τρίτων ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα μη δημόσια πράξη άλλου, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών».
Με την ίδια ποινή τιμωρείται η μαγνητοφώνηση ή η βιντεοσκόπηση όταν «ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα (σ.σ.: μαγνητόφωνο, κάμερα, κινητό τηλέφωνο κ.λπ.) το περιεχόμενο της συνομιλίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου». Εάν η παράνομη μαγνητοφώνηση ή βιντεοσκόπηση συνομιλίας αποτυπωθεί σε χαρτί, εάν δηλαδή γίνει απομαγνητοφώνηση ή αποβιντεοσκόπηση, τότε αυτό αποτελεί επιβαρυντική περίσταση του κύριου αδικήματος που είναι η παράνομη μαγνητοφώνηση χωρίς τη συναίνεση του συνομιλούντος.

Αντίθετα, δεν είναι παράνομη, αλλά επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, η μαγνητοφώνηση και μαγνητοσκόπηση, όπως και η χρήση του περιεχομένου τους, όταν υπάρχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που αφορούν «την πρόληψη τελέσεως εγκλημάτων, την προστασία εννόμου συμφέροντος το οποίο είναι υπέρτερο της προστασίας της ελεύθερης επικοινωνίας και της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, όπως της τιμής και της ελευθερίας».

Ακόμη, από το Σύνταγμα προστατεύεται η ιδιωτικότητα όπου ατόμου. Στην έννοια της ιδιωτικής ζωής περιλαμβάνεται και το απόρρητο της επικοινωνίας μεταξύ δύο ή και περισσότερων ατόμων όταν τα άτομα δεν επιθυμούν τη γνωστοποίηση του περιεχομένου της επικοινωνίας τους.

Ομως, όταν η συνομιλία γίνεται δημόσια, η γνωστοποίηση του περιεχομένου της είναι ποινικά αδιάφορη ενέργεια. Η μαγνητοφώνηση και η μαγνητοσκόπηση απειλητικών και εξυβριστικών εκφράσεων εκφεύγει του προστατευτικού πεδίου του Συντάγματος και των νόμων για το απόρρητο των επικοινωνιών. Τώρα, τη Δικαιοσύνη την απασχόλησε περίπτωση ζευγαριού που μετά από 13 χρόνια συζυγικού βίου χώρισαν και τότε άρχισαν τα προβλήματα.

Το 2001 παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο στην Αλβανία και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα, όπου απέκτησαν δύο παιδιά.

Το 2014 χώρισαν και με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων η επιμέλεια του ενός παιδιού ανατέθηκε στον πατέρα και του άλλου στη μητέρα.

Οι σχέσεις του πρώην ζεύγους ήταν διαταραγμένες, καθώς κατά την άποψη του πατέρα η μητέρα των παιδιών παρεμπόδιζε την επικοινωνία τους με τον ίδιο και τον αδελφό του.
Ετσι, ένα μεσημέρι συναντήθηκαν οι γονείς σε κεντρικό σημείο της πόλης όπου διέμεναν και ο πρώην σύζυγος τη ρώτησε γιατί δεν επιτρέπει στο παιδί που έμενε μαζί της να απαντά στα τηλεφωνήματα του ίδιου και του μεγαλύτερου παιδιού τους. Αμέσως η πρώην σύζυγος άρχισε να τον απειλεί και να τον βρίζει, ενώ εκείνος ανταπέδωσε τις ύβρεις και βιαιοπράγησε σε βάρος της.

Κατά την ανταλλαγή των απειλητικών εκφράσεων η πρώην σύζυγος κατέγραφε την όλη σκηνή στο κινητό της. Ομως αυτό έγινε αντιληπτό από τον πρώην σύζυγο, ο οποίος ζήτησε επανειλημμένα τη διακοπή της καταγραφής.

Παρ’ όλα αυτά η σύζυγος συνέχισε να καταγράφει τις εξυβριστικές και απειλητικές εκφράσεις του συζύγου της, καθώς και την ασκηθείσα βία σε βάρος της.

Μάλιστα η σύζυγος προειδοποίησε τον πατέρα των παιδιών της ότι «αν πας στην Αλβανία, τα αδέλφια μου σου έχουν έτοιμο τον λάκκο να σε θάψουν, να σε κάψουν κ.λπ.».

Κατόπιν αυτών, η πρώην σύζυγος με βούλευμα παραπέμφθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για παράνομη κακουργηματική βιντεοσκόπηση-μαγνητοφώνηση μέσω κινητού τηλεφώνου και ενδοοικογενειακή απειλή. Ομως, η σύζυγος άσκησε έφεση κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος που έγινε ομόφωνα δεκτή από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, το οποίο μετέτρεψε τις κατηγορίες. Συγκεκριμένα, δεν παραπέμφθηκε να δικαστεί για κακουργηματική παράνομη ιδιωτική συνομιλία, δηλαδή βιντεοσκόπηση-μαγνητοφώνηση σε βάρος του πρώην συζύγου, αλλά αντίθετα για την πλημμεληματική κατηγορία της ενδοοικογενειακής απειλής, καθώς απείλησε τον πρώην σύζυγό της «με εκφράσεις που μπορούσαν και ήταν ικανές να προκαλέσουν σε αυτόν φόβο».

ΣΧΟΛΙΑ (47)

Σωτήριος Καλαμίτσης

Ο αριθμός του βουλεύματος;

Bad man

Αγαπητέ φίλε. Υπάρχει σχετική απόφαση τού ΑΠ τήν οποία σου γνωρίζω κάτωθι : ΑΠ 171/2017 .

καβαλαρης

...κερατας:Θα ερθω ρε @ουστη να σε φυτεψω..Εραστης:σας ενημερωνω οτι η κληση καταγραφεται...Κερατας:στα @απαρια μου!

?

Η Ελληνική αργόμισθη γελοία "δικαιοσύνη" κάθε μέρα το τερματίζει. Προστασία ιδιωτικότητας στην τέλεση παράνομων πράξεων. Αντί να κάτσουν να εξετάσουν τα στοιχεία, θα τα αγνοούν διότι... παραβιάστηκε η ιδιωτικότητα του εγκληματία. Και μετά θα μας κουνάνε το δάχτυλο γιατί αυτοδικήσαμε....

dio

ότι θες γραφεις. γρι μυαλο..κατσε ξαναδιαβασε το αρθρο

Γελοία

χώρα όπως πάντα. Στο Αμέρικα βλέπεις να τραβάνε βίντεο, υπάρχει διαφάνεια. Εδώ τα κρύβουμε όλα και το παίζουμε δήθεν ανώτεροι από τους άλλους. Δυστυχώς η νοοτροπία αυτή είναι και Ευρωπαϊκή.

κατεχόμενα Πατήσια

παντού αλβανα, καθε μέρα ληστείες ναρκωτικά βιααμοι φόνοι κάθε μέρα αλβανοι......

μπλουτσιζ

Οπως ειχε πει ενας γνωστός ποικικολογος, οι νομοι στην Ελλάδα φτιάχτηκαν για να ευνοούν τους εγκληματίες.

Mπααα...

Οι νόμοι ευνοούν αυτούς που θέλουν να έχουν εξασφαλισμένη πελατεία. Αυτοί νομοθετούν άλλωστε...

Θεμα

Αν απειληθώ κ εξυβριστώ απο κάποιον μεσω sms μπορώ να κινηθώ νομικά?

αλλαξε νουμερο

οχι δεν μπορείς

Καχύποπτος

Μπορείς άνετα διότι στο στέλνει γιά να τό διαβάσεις η νά τό εκτυπώσεις. Αναλόγως, το email που σου στέλνει η εφορία αποτελεί πλήρη απόδειξη ότι -- εντός 10 / ημερου -- έχεις λάβει γνώση τού περιεχομένου του. Παράνομη θεωρείται ,εν γένει , όταν γίνεται εν αγνοία ή εν γνώσει του αλλά άνευ τής συγκατάθεσης του. Βέβαια υφίστανται καί εξαιρέσεις, όπως φαίνεται από την τελευταία παράγραφο τού άρθρου. Διάβασε προσεκτικά τις τελευταίες σειρές...!!!

rome

ναι μπορείς, πας στον εισαγγελέα και επικυρώνει την έγγραφη κατάσταση κλίσεων απο την εταιρία σου, μετά απο εισαγγελική παραγγελία. προσοχή μόνο με αποδοχή του εισαγγελεα , αλλιώς αυτό που θα πάρεις μόνος σου απο την εταιρία θεωρείται κωλόχαρτο. Εχω δει να χάνεται δίκη επειδή δεν υπήρχε σφραγίδα της εισαγγελίας. Αν δεν είναι κάτι σοβαρό , ου μπλέξεις με τέτοιες καταστάσεις

χμ

κλησεων το σωστο χασοδικη τεμπελχανα.

....

2 Αλβανοί μαλώνανε...κτλ.

Νίκος

Ας πάνε να ελεγξουν πόσες παράνομες καταγραφές γίνονται απο κάμερες ιδιωτών πρώτα. Και ας βγάλουν επιτέλους μια απόφαση η οποία θα κατωχυρώνει επίσημα στο απόρρητο και τα εξωτερικά στοιχεία των συνδέσεων

Mak

Ο νόμος αυτός φτιάχτηκε επί Σημίτη για να προστατευτούν από τις κρυφές κάμερες του Τριανταφυλλόπουλου και άλλων που έκαναν ανάλογα ρεπορτάζ. Από τότε δεν ξαναείδαμε βίντεο για διαφθορά. Μόνο τις απομαγνηματοφωνήσεις από παρακολουθήσεις της αστυνομίας διαβάζουμε σε διαρροές στον τύπο. Το θέμα είναι ότι δεν είναι ανεξάρτητη αρκετά η ελληνική αστυνομία ή δικαιοσύνη για να παρακολουθήσει και να καταγράψει πολιτικά πρόσωπα την ώρα που ζητάνε μίζες. Τα προσωπικά δεδομένα είναι το πρόσχημα, μπορούσαν να διευκρινήσουν όπως σε άλλες χώρες ότι όταν προάγεται το δημόσιο συμφέρον (βλ. καταπολέμηση διαφθοράς-εγκληματικότητας) να επιτρέπεται η κρυφή μαγνητοσκόπηση. Οι μόνοι που προστατεύονται από αυτό τον νόμο είναι τα λαμόγια και οι μαφιόζοι.

Ντ

Ειναι ευρυτερο. Ξεχασες αυτους που κατεβαζαν η και κατεστρεφαν καμερες απο δημοσιους χωρους. Πριν να υπαρξει αυτος ο νομος. Το σωστο νομιζω ειναι "οτι ειναι ιδιωτικο ειναι ιδιωτικο, οτι σε δημοσιο χωρο, σε κοινη θεα η ακροαση, δημοσιο".

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης