ΣτΕ: Ελεύθερα θα κυκλοφορούν από εδώ και στο εξής οι πρόσφυγες ανά την Επικράτεια

prosfuges_mmm1

Όσοι διαμένουν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο, Ρόδο και Κω που βρίσκονται σε περιορισμό από την 20η Μαρτίου 2016, θα εξακολουθήσουν να παραμένουν στο ίδιο καθεστώς

Οι πρόσφυγες που είναι στα νησιά Λέσβος, Σάμος, Χίος, Λέρο, Ρόδος και Κω σε περιοριστικό καθεστώς κυκλοφορίας από την 20η Μαρτίου 2016 (Hot Spot) θα εξακολουθήσουν να παραμένουν στο καθεστώς αυτό, ενώ όσοι πρόσφυγες έρθουν από εδώ και στο εξής, δεν θα είναι σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας και  θα κυκλοφορούν ελεύθερα, σύμφωνα με σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες είχε προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και ζητούσε να ακυρωθεί η υπ΄ αριθμ 10464/31.5.2016 απόφαση της διευθύντριας της υπηρεσίας ασύλου με οποία τέθηκε περιορισμός στην κυκλοφορία των αιτούντων διεθνή προστασία προσφύγων στα επίμαχα 6 νησιά.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Χρήστο Ράμμο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο, δημοσίευσαν την υπ΄ αριθμ. 805/2018 απόφασή του με την οποία ακυρώθηκε η επίμαχη απόφαση της διευθύντριας της υπηρεσίας ασύλου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, κατά πλειοψηφία, έκριναν ότι ο επίμαχος περιορισμός της κυκλοφορίας δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα ή από άλλη διάταξη υπερνομοθετικής ισχύος, αλλά πρέπει όμως για να επιβληθεί ο περιορισμός να προκύπτουν οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκε το περιοριστικό αυτό μέτρο.

Ο περιορισμός στην κυκλοφορία που επιβλήθηκε στα άτομα που αιτούνται διεθνή προστασία έχει ως συνέπεια το μη επιμερισμό των προσώπων αυτών σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, αλλά αντιθέτως στην άνιση συγκέντρωση τους σε ορισμένες μόνο περιφέρειες, κάτι που επιφέρει σημαντική επιβάρυνση και υποβάθμιση τους σε σχέση τις άλλες περιοχές της χώρας.

Πράγματι, σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, τα 6 αυτά νησιά καλούνται να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν με τις υπάρχουσες υποδομές και μάλιστα εν μέσω της σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, την είσοδο και παραμονή σε αυτές σημαντικού αριθμού προσώπων που αιτούνται διεθνή προστασία, με συνέπεια να υφίσταται σοβαρός κίνδυνος προκλήσεων κοινωνικών εντάσεων με επιπτώσεις στη δημόσια τάξη και την οικονομική ζωή των επίμαχων περιφερειών, οι οποίες αποτελούν και τουριστικούς περιορισμούς.

Σε άλλο σημείο, υπογραμμίζουν οι δικαστές ότι από πουθενά δεν προκύπτουν οι νόμιμοι λόγοι που υπαγορεύουν την επιβολή του περιοριστικού μέτρου της κυκλοφορίας, προκειμένου να μπορεί να κριθεί εάν βρίσκεται εντός των ορίων των διατάξεων του άρθρου 41 του νόμου 4375/2016 (σε εξουσιοδότηση του οποίου εκδόθηκε η προσβαλλόμενη απόφαση της διευθύντριας της υπηρεσίας ασύλου) οι ο ποίες (διατάξεις) «ερμηνευμένες υπό το φώς της Σύμβασης της Γενεύης, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του διεθνούς νομικού συστήματος για την προστασία των προσφύγων», επιτρέπει την επιβολή στους αιτούντες διεθνή προστασία τα περιοριστικά αυτά μέτρα.

Σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι εφόσον δεν προκύπτουν οι σοβαροί και επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος και μεταναστευτικής πολιτικής, οι οποίοι θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την επιβολή του περιορισμού κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία που εισέρχονται στην Ελληνική Επικράτεια μετά την 20η Μαρτίου 2016, πρέπει να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη απόφαση.

Η μειοψηφία (Χρήστος Ράμμος, Όλγα Παπαδοπούλου και Χριστίνα Μπολόφη) υποστήριξαν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση είναι νόμιμη, καθώς: 1) απαιτείται χρόνος για την εξέταση των αιτήσεων και 2) λόγω της κοινής δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για σχέδιο δράσης ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα στήριξης των Σύριων υπηκόων.

Τέλος, στην απόφαση του ΣτΕ διευκρινίζεται ότι τα αποτελέσματα της ακύρωσης της προσβαλλόμενης απόφασης που δημοσιεύθηκε σήμερα ανατρέχουν στο χθες.

ΣΧΟΛΙΑ (162)

Είναι μετανάστες, όχι πρόσφυγες.

Να κυκλοφορούν παντού, εκτός από τον χώρο γύρω από τα σπίτια των δικαστών. Όλα κι όλα.

Εκλογες τωρα

Εκλογες ΤΩΡΑ, οι ανθρωποι ειναι επικινδυνοι για τη χωρα

Ξενος

Αλλη μια αριστερή φαντασίωση χωρις κανένα περιεχόμενο...

Ελληνες η κάλπη έρχεται

Οποιος ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ είναι εθνικός μειοδότης. Η πολιτική των καταστροφέων εθνομηδενιστών αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ(σε αντιδιαστολή με το ΚΚΕ που είναι αριστεροί αλλά πατριώτες) έχει αποκαλυφθεί και στον πιο ανυποψίαστο. Κανείς δεν μπορεί πλέον να λέει ότι ξεγελάστηκε

Αγύριγο κεφάλι

Και ακόμη εάν ΕΦΕΥΓΑΝ οι μετανάστες ΜΑΣ, μην περιμένει κανείς από τους ΝΕΟΝΑΖΙ-ΦΑΣΙΣΤΕΣ να επανέλθει η κατάσταση της περιόδου του 1970 που αυτοί λένε._________Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ μεταξύ των Ελλήνων έχει φθάσει σε απύθμενα βάθη!.._______Λόγω της ΑΜΟΡΦΩΣΙΑΣ!.._____Δεν βλέπετε εδώ μέσα τους ΝΕΟΝΑΖΙ-ΦΑΣΙΣΤΕΣ σε ποιά χάλια ευρίσκονται;___________Εκτός βέβαια και έλθει ΧΟΥΝΤΑ!.._______Τότε θα πάψει αυτής της μορφής η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και θα έλθει ...άλλης μορφής ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!..__________Γι΄ αυτό επιμένω: Μην ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΝΤΑΙ οι ΦΑΣΙΣΤΕΣ από τις ...ηγεσίες τους!..

Μία

ΔΙΑΒΑΣΑ ΑΥΤΟ: ¨ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΣΥΛΟΥ; Πέφτοντας σε σχόλιο νομικού, που εργάζεται μάλιστα και στο γραφείο του Συνήγορου του Πολίτη, η οποία με εγκαλούσε για προηγούμενο σχόλιό μου, διότι, λέει και οι Αφγανοί και οι Σομαλοί δικαιούνται ασύλου, νομίζω ότι πρέπει να φωτίσω μια άλλη απάτη της αριστερής μπουρδολογίας: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ "δικαίωμα ασύλου" ως νομική έννοια! Προκαλώ όποιον έχει αντίθετα επιχειρήματα να με διαψεύσει. Κανένα διεθνές κείμενο (σύμβαση Γενεύης 1951, πρωτόκολλο Ν. Υόρκης 1967, Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Συνδιάσκεψη ΟΗΕ για το εδαφικό άσυλο 1977, κ.λπ.) δεν προβλέπει τέτοιο δικαίωμα. Η παροχή ασύλου σε πρόσφυγες πολέμου δεν είναι δεσμευτική για τα κράτη, τα οποία πρώτα σταθμίζουν το αν απειλείται η τάξη και η ασφάλειά τους. Σε απλά Ελληνικά: το ότι στην πατρίδα σου γίνεται πόλεμος κι εσύ έφυγες από εκεί δεν υποχρεώνει ΚΑΝΕΝΑ κράτος να σε δεχθεί. Αν θέλει θα το κάνει. Όλα τα κείμενα που αφορούν στα δικαιώματα των πολιτικών προσφύγων αναφέρονται στην συμπεριφορά του κράτους προς τον πρόσφυγα ΑΦΟΥ του έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, το οποίο φυσικά μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή. Αν για παράδειγμα το ISIS ηττηθεί και οι καταδιωκόμενοι μαχητές του έρθουν στην Ευρώπη, θα τους χορηγήσουμε πολιτικό άσυλο; Το λέω διότι πολύ κεφαλομάντηλο και light μπούργκα πέφτει σε όσους μουσουλμάνους επέλεξαν την χριστιανική έως άθεη αλλά χειμαζόμενη Ευρώπη ως "δεύτερη πατρίδα τους" κι όχι την πάμπλουτη και ομόθρησκη Σαουδική Αραβία. Το ότι νομικοί μιλάνε για "δικαίωμα ασύλου" είναι ενδεικτικό της κατάντιας της Παιδείας και της επιστημονικής τους ανεπάρκειας. Πριν την εισβολή των δήθεν προσφύγων είχαμε την εισβολή των δήθεν επιστημόνων, αποφοίτων των δήθεν Πανεπιστημίων και όσων με τέτοιες προδιαγραφές εκφέρουν δήθεν πολιτικό λόγο."

Μαζέυει ισλαμικούς ψήφους!

Όλα τα κάνει η συγκυβέρνηση για να μαζεύει ψήφους. Το ερώτημα είναι κατά πόσο ο Έλληνας δέχεται να υποστηρίξει ένα κόμμα που υποστηρίζεται κατά κόρων από ισλαμιστές;

Chris

Αινταααα Ρε Ελλαδιτσα σε εκαναν τα κομμουνια σκουπιδοτοπο!!!!!!!

Πάντα

τετοια καλα νεα να ακούμε Αναστασια μου.. το μονο που λειπει ειναι αντηλιακές κρεμες για το λιάσιμο στην Βικτωρια για το καλοκαιρι που καιει ο ηλιος, δωρεαν καρτα υγειας, δωρεαν σίτηση , δωρεαν διαμονή, ! το νεο θα μαθευτει στα πέρατα του πλανήτη, χαρές που ξανα ανοίγουν οι μπίζνες για τους "καλούς γείτονες" δουλεμπορους, ανοιγει τούς κρουνούς του Αιολου ο Σουλτανος χο χο 2.500.000 (90% αντρες μούσλιμ) ετοιμοι να μπουν στίς βάρκες

Αγύριγο κεφάλι

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ, οι πράξεις ΒΙΑΣ από τους μετανάστες ΜΑΣ είναι απειροελάχιστες έναντι εκείνων των πράξεων ΒΙΑΣ των ημεδαπών. Πολλές μάλιστα πράξεις ΒΙΑΣ έχουν καταγραφεί ότι έγιναν από μέλη της ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ οργάνωσης.___Οπότε, οι ΧΙΤΛΕΡΙΚΟΙ λένε ΜΠΟΥΡΔΕΣ, αλλά πάντα συμβατές με την "ιδεολογία" τους!.. _________Ο Ελληνικός λαός, εάν ΔΕΝ ήθελε τους μετανάστες ΜΑΣ, θα έκανε διαδηλώσεις κατά αυτών._____Οι ΦΑΣΙΣΤΕΣ δεν τολμάνε να κάνουν τέτοιες διαδηλώσεις, διότι ξέρουν εκ των προτέρων ότι θα φάνε ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ από τον ΚΥΡΙΑΡΧΟ λαό μας!..____Οπότε...

Q

Για κατονομασε τες αυτες τις ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΒΙΑΣ... με επιχειρηματα ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ! Γιατι τις "απειροελαχιστες" των ταξικων σου αδελφων τις ακουμε καθε μερα. Καθημερινα κι αλλο ενα "μεμονωμενο περιστατικο"... Αλλα τι να περιμενει κανεις απο καποιον που παιρνει τις στατιστικες του απο τα υπογεια της Κουμουνδουρου και του Περισσου για 0,60 ευρω!

ΜΗΤΣΟΣ

Αν είναι μετανάστες ΣΟΥ μάστορα να τους πάρεις σπίτι ΣΟΥ!!!!Μπορείς να το κάνεις??? Μη μας πρήζεις λοιπόν με παπαριές!!!! Άσε το ανθελληνικό σου μένος κατά μέρος... Ρώτα τους ηλικιωμένους που τους σκοτώνουν για 5 ευρώ οι φίλοι ΣΟΥ... άντε σούργελο γιατί μας έπρηξες!!!

?

ΦΗΛΕ ΕΚΣΑΚΩΛΟΥΘΗ ΝΑ ΣΟΥ ΕΧΙ ΚΟΛΙΣΗ Η ΚΑΤΟ ΠΑΒΛΑ ( _____ ) ΑΛΑΚΣΕ ΠΛΙΚΤΡΟΛΟΓΟΙΟ

ΕΛΛΗΝ

Φίλε και αυτός μετανάστης ΣΟΥ είναι??? είστε η ντροπή της Ελλάδος!!!! όλοι οι αλληλέγγυοι αριστερούληδες του κ....!!!! https://www.protothema.gr/greece/article/779769/isovia-epi-10-gia-alvano-dolofono-trion-gerodon/

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης