Ο στρατός παίρνει θέση στο Αιγαίο

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
readiness

Φύλλα πορείας σε στελέχη του Στρατού Ξηράς για μονάδες εκστρατείας, ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού στις ακριτικές περιοχές, στο κόκκινο η ετοιμότητα της Δύναμης «Δ»

Με το δόγμα «εάν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο» απαντά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στην αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας, όπως τουλάχιστον αυτή εκφράζεται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, τόσο σε λεκτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, τις τελευταίες εβδομάδες το σύνολο σχεδόν του στρατεύματος, αλλά και των δυνάμεων Εθνοφυλακής, κατά μήκος της μεθοριακής γραμμής από τον Εβρο μέχρι και το Καστελόριζο, έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ ανάλογη είναι η κινητοποίηση που υπάρχει στις μάχιμες μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και στα επιχειρησιακά σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού.

Ηδη από τις αρχές του προηγούμενου μήνα σημαντικός αριθμός στελεχών του Στρατού Ξηράς έχει λάβει φύλλο πορείας προκειμένου να προωθηθεί σε μονάδες εκστρατείας, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου υπάρχει αυξημένος φόβος εκδήλωσης μιας τουρκικής επιθετικής ενέργειας, όπως το Καστελόριζο, οι Οινούσσες, αλλά και ορισμένα άλλα νησιά που βρίσκονται πλησίον των τουρκικών ακτών. Δίπλα σε όλους αυτούς πρόκειται σύντομα να προστεθούν ακόμη 7.000 άνδρες. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά εξάλλου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος τη Μεγάλη Τετάρτη από την Ικαρία όπου είχε μεταβεί προκειμένου να παρακολουθήσει την κοινή άσκηση της Διοίκησης Αμυνας του νησιού και του Τάγματος Εθνοφυλακής Αγίου Κηρύκου, μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να μεταφερθούν στα νησιά 3.500 άνδρες οι οποίοι θα ενταχθούν στη δύναμη της ΑΣΔΕΝ -σύμφωνα με το νέο δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων πρόκειται να μετατραπεί σε Στρατηγείο Αρχιπελάγους-, ενώ άλλοι 3.500, μόνιμοι αλλά και στρατεύσιμοι, πρόκειται να τοποθετηθούν στον Εβρο.

Παράλληλα με την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού τους όμως, στις ακριτικές μονάδες έχει μεταφερθεί και σημαντικός όγκος υλικού και μέσων, όπως πυρομαχικά, ανταλλακτικά κ.τ.λ., για την υποστήριξη των κατά τόπους οπλικών και πυραυλικών συστημάτων. Αυτό δε που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιτελείς του Πενταγώνου είναι η ιδιαίτερα επιθετική ρητορική που έχει υιοθετήσει τελευταία το τουρκικό πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο. Ρητορική που σε σημαντικό βαθμό προσομοιάζει σε τόνο και ύφος με εκείνη που προηγήθηκε της πρόσφατης τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στην Αφρίν της Συρίας. Μία επέμβαση η οποία είχε προαναγγελθεί ήδη από αρκετό καιρό και η υλοποίησή της ακολούθησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δράσης.

Ημέρες Θεάτρου Επιχειρήσεων

Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει και με βάση τα όσα -ελάχιστα- διέρρευσαν μέσα από την ενημέρωση που έκανε τη Μεγάλη Δευτέρα στα μέλη της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο φόβος ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο είναι κάτι περισσότερο από αυξημένος. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι, παρότι η σχετική συζήτηση αφορούσε κυρίως το ΓΕΑ και το θέμα της προμήθειας ανταλλακτικών για τα μεταφορικά αεροσκάφη τύπου C-27, το «παρών» στη συνεδρίαση έδωσαν όλοι οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, οι οποίοι και τοποθετήθηκαν στις ερωτήσεις των μελών της επιτροπής. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνεδρίασης έγινε από τον κ. Καμμένο μία πλήρως εμπεριστατωμένη παρουσίαση της υπάρχουσας κατάστασης στο Αιγαίο, σε σχέση και με τις στρατηγικές επιδιώξεις των Τούρκων, ενώ παράλληλα δόθηκαν στα μέλη της επιτροπής επιπλέον πληροφορίες αναφορικά με την επάρκεια των Ενόπλων Δυνάμεων σε Ημέρες Θεάτρου Επιχειρήσεων. Με απλά λόγια, δηλαδή, για το χρονικό διάστημα που η χώρα μας μπορεί να υποστηρίξει με μέσα και υλικά είτε ένα τοπικό θερμό επεισόδιο είτε μία ανοιχτή σύγκρουση σε διάφορα μέτωπα με την Τουρκία. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνεδρίασης μάλιστα κρίθηκε σκόπιμο να επισπευστεί η προμήθεια συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων, αλλά και η επιχειρησιακή υποστήριξη ορισμένων ήδη υπαρχόντων, ως απάντηση στην πιθανότητα να υπάρξει εντός του επόμενου διμήνου μία απότομη κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Παράλληλα με όλες τις παραπάνω διαδικασίες, στο Πεντάγωνο τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σημαντική κινητικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΕΕΘΑ προχωρούν σε επικαιροποίηση των σχεδίων επιστράτευσης, ενημερώνοντας τους σχετικούς καταλόγους με τα μεταφορικά μέσα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την άμεση αποστολή στρατευμάτων στο πεδίο της σύγκρουσης. Η αρχή έγινε με την ενημέρωση διαθεσιμότητας των πλοίων της ακτοπλοΐας (μεταφορική ικανότητα, εταιρείες που ανήκουν, πού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κ.τ.λ.), αλλά και με την ενημέρωση των καταλόγων χρήσης των δημόσιων και ιδιωτικών μεταφορικών μέσων (π.χ. σχολικά λεωφορεία) που θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν, εφόσον απαιτούνταν, σε μία θερμή κατάσταση. Σε ανάλογο κλίμα είναι επίσης και οι εντολές που έχουν δοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Δύναμη «Δ»

Αν και σχεδόν το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων τις τελευταίες εβδομάδες τελεί υπό καθεστώς υψηλής ετοιμότητας (ορισμένοι κάνουν λόγο ακόμη και για «πορτοκαλί συναγερμό»), με αποτέλεσμα τη συνεχή διεξαγωγή ασκήσεων τόσο σε επίπεδο μονάδας όσο και σε επίπεδο σχηματισμών, εκεί όπου η επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται στο κόκκινο είναι στις δυνάμεις που απαρτίζουν τη λεγόμενη Δύναμη «Δ». Τη διακλαδική δηλαδή δύναμη κρούσης που η χώρα μας, εφόσον απαιτηθεί, πρόκειται να αντιπαραβάλει ευθύς αμέσως απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις στο ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ή στον Εβρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Δύναμη «Δ» απαρτίζεται από ένα σημαντικό αριθμό μαχητικών αεροσκαφών, πλήρως επιχειρησιακών μονάδων του Πολεμικού Στόλου, και από έναν ικανό αριθμό ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων, αλλά και άλλων μονάδων του Στρατού Ξηράς, με δυνατότητα αερομεταφοράς.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τις τελευταίες ημέρες σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, μία το Σαββατοκύριακο της 25ης Μαρτίου και μία ακόμη την περασμένη Πέμπτη, η ετοιμότητα της Δύναμης «Δ» να έπεσε από τις 4 στις 2 ώρες, κάτι που σημαίνει πως ιδιαίτερα στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία οι πάντες βρίσκονταν στις θέσεις τους για οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

ΣΧΟΛΙΑ (153)

Constantinos

Ο Τσιπρας ενας τελειος Πρωθυπουργος και ο Καμμενος ενας τελειος Υπουργος Αμυνης......τους ψηφισαν γιατι ηθελαν την Ελλαδα να ειναι ετσι οπως ειναι σημερα....Ευχαριστουμε!!!....μας ΚΑΤΑΥΠΟΧΡΕΩΣΑΤΕ!!!!!!

Μετανάστης Στο Κατάρ

Eχει η θάλασσα του Αιγαίου σύνορα και δεν το ξέρμαε, σύντροφοι;

analytis

τα κουμουνια θελουν να προκαλεσουν πολεμο για να σκοτωθουν χιλιαδες ΕΛΛΗΝΕΣ που θα ψηφιζαν εναντια τους ωστε να εχουν μετα την παντοδυναμια παρεα με τους καινουριος λαθροελληνες που φερνουν

Δημήτρης

Τι πίνεις;;;;

kotsos kotsou

Δεν πάω στον πόλεμο για κανέναν Τούρκο και για να δώσω την ζωή μου για τα πετρέλαια και τα αέρια ιδιωτών και τραπεζιτών. Πολεμάω ευχαρίστως τους μπολσεβίκους που κυβερνάν τον τόπο μου και όλα τα λαθροόρκ που έχουν φέρει, μέχρι εκεί.

Ετών

8

Defkos

Πόσο ερασιτεχνές, άχρηστοι και ανίκανοι είμαστε που δημοσιοποιούμε τις κινήσεις και τους αριθμούς του στρατού μας;;; μη τυχόν και δυσκολέψουμε καθόλου τους τούρκους, τους ενημερώνουμε άμεσα και απευθείας!

Q

Εδω τους διευκολυναμε με τον καλυτερο δυνατο τροπο! Καναμε πραγματικοτητα το δογμα Οζαλ (κοινως γεμιζοντας την χωρα με τον "προσφυγικο" στρατο κατοχης τους). Η ενημερωση σε χαλασε εσενα?

Vi38

Έχω να πω το εξής, δυστυχώς έχουμε τους χειρότερους ανθρώπους την χειροτερη στιγμή στην Ελλάδα μας, ότι είναι γραμμένο να γίνει θα γίνει, όπως καταλαβαίνετε είμαστε μόνοι μας, το θέμα είναι το πως θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση εμείς, θέλει μεγάλη προσοχή από εκείνους που θα μείνουν πίσω στα σπίτια διότι να μην ξεχνάμε και τους 1 εκατομμύριο μετανάστες που θα ορμηξουν να παρουν τα πάντα μας, όσο για εκείνους που θα πάνε στην πρώτη γραμμή ο Θεός να είναι μαζί τους

Κούνια που σας κουνουσε.!!!

Ε ρε πόλεμος που σας χρειάζεται κάτι φιλελεύθερο αναρχοκομμουνιστές δημοκράτες! Άντε γιατί πολύ το ξευτιλησαμε με την πολύ δημοκρατία. Έχετε ξεφύγει, αλλά αυτά να πάτε Νά τα πείτε στην Τουρκία. Τις εξυπναδες σας έπρεπε να ζειτε σε κάνα καθεστώς όπως τις Τουρκίας να δείτε τι θα πει ελευθερία του λογου. Πως μεγαλωσατε έτσι που είναι οι αρχές σας και τα ιδανικά σας? Που σας πίκρανε η ζωή και μισητε την πατρίδα σας?

Στάχτη

Αυτοί που παραδίδουν την Μακεδονία μας στους Σκοπιανούς θα νοιαστουν για τα νησιά και την λευτεριά του λαού μας; Ο συριζαιος και ο δοσίλογος δεν κρύβονται.

Σοσιαλιστικη Ευρώπη από τα παλιά

Αρχίζουμε να μοιάζουμε στην παρουσίαση εξωτερικών εχθρών και στη στρατιωτικο-πολιτική προπαγάνδα όλο και πιο πολύ με χώρες του κάποτε υπαρκτού σοσιαλισμού. Λίγο απέχουμε κι από την Βόρεια Κορέα που, με τις επιθετικές δηλώσεις του προέδρου της και τις απαντήσεις των άλλων, πείθει τους υπηκόους τους ότι υπάρχουν επιβουλές των συνόρων της και εξωτερικοί εχθροί.

Βασ

Συγγνώμη ο στρατός τώρα παίρνει θέση στον Εβρο; Απο το 1955 κάνανε πογκρόμ στην Κωνλη και το 74 μας πήραν την Κύπρο. Τώρα ξυπνήσαμε;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης