Προς «κανόνι» ο δήμος Δελφών: Δέσμευσαν τους λογαριασμούς του για χρέη 3,3 εκατ. στην ΕΥΔΑΠ!

simo32

Οι τεράστιες οφειλές ρεκόρ αφορούν στην περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2012 έως και τον Απρίλιο του 2017

Σε μία πρωτοφανή κατάσταση έχει περιέλθει ο δήμος Δελφών, αφού εξαιτίας των υπέρογκων οφειλών του στην ΕΥΔΑΠ (φτάνουν τα 3,3 εκατομμύρια ευρώ!!!), έχει δεσμευτεί οι λογαριασμοί του, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμα και με «κανόνι».

Οι τεράστιες οφειλές ρεκόρ αφορούν στην περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2012 έως και τον Απρίλιο του 2017, δηλαδή για την κατανάλωση νερού επί σχεδόν μία πενταετία. Στο διάστημα αυτό η δημοτική αρχή του Θανάση Παναγιωτόπουλου, αδιαφορούσε για το θέμα, θεωρώντας προφανώς ότι μπορούσε να καταναλώνει δωρεάν το νερό και να φεσώνει την ΕΥΔΑΠ.

Το ανεξήγητο και άκρως εντυπωσιακό στην υπόθεση είναι ότι η οικονομική υπηρεσία της ΕΥΔΑΠ (Εταιρία Παγίων, που διαχειρίζεται την υπόθεση) είχε αποστείλει το προειδοποιητικό έγγραφο στον δήμο Δελφών, από τις 27 Ιουλίου του 2017, αλλά ούτε τότε η δημοτική αρχή αντιλήφθηκε το πρόβλημα και παρέμεινε αδρανής – και κυρίως χωρίς να σπεύσει να διευθετήσει το θέμα.

Στο σχετικό έγγραφο μάλιστα αναφέρεται ρητά και με αφορμή τη μεταφορά της οφειλής για το διάστημα από το 2012 έως τον Σεπτέμβριο του 2014, που η υδρότηση πέρασε από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ στην Εταιρία Παγίων ΕΥΔΑΠ, ότι η διαδικασία έγινε «χωρίς να έχει διατυπωθεί από τον δήμο αντίρρηση ως προς το ύψος του οφειλομένου ποσού»! Άρα η δημοτική αρχή γνώριζε και ενημερωνόταν σε αυτή την πενταετία για τη διόγκωση του χρέους, αλλά επιδεικτικά απέφυγε να κάνει οτιδήποτε!

Στο προειδοποιητικό έγγραφή της η ΕΥΔΑΠ Παγίων καλούσε το δήμο να προβεί «στην πληρωμή των ως άνω οφειλών σας, έως 31-08-2017, σε διαφορετική περίπτωση θα επιδιώξουμε την είσπραξη των ως άνω οφειλομένων ποσών αναγκαστικά, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) ή με_κάθε άλλο νόμιμο μέσο».

Παρά ταύτα η κινητοποίηση της δημοτικής αρχής έγινε μόνον όταν δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί και ο δήμος έφτασε στα όρια της πτώχευσης, καθώς κινδυνεύει με αναγκαστικές κατασχέσεις, μέχρι της αποπληρωμής του οφειλόμενου ποσού!

Η δε αντίδραση της δημοτικής αρχής ήταν μάλλον για την τιμή των όπλων, παρά μία πειστική κίνηση. Ο δήμαρχος κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε «παράλογες και αστήρικτες» τις θέσεις της ΕΥΔΑΠ και υποστήριξε ότι «οι οικονομικές αξιώσεις που εγείρει η εταιρεία για τη χρέωση του νερού στους πολίτες του δήμου κατ’ ουσίαν παραβιάζουν τις αρχές της κοινής λογικής και ηθικής». Ισχυρίστηκε δε ότι «αυτή η θεση αποτελεί την πάγια προσέγγιση των προηγούμενων αιρετών αρχών της περιοχής, των παρατάξεων που συναπαρτίζουν το παρόν δημοτικό συμβούλιο αλλά και όλων των κατοίκων του δήμου πάνω σε αυτό το θέμα».

Ο βασικός ισχυρισμός της δημοτικής αρχής είναι ότι η ΕΥΔΑΠ παίρνει νερό από τον Μόρνο, που είναι στη Φωκίδα και άρα οφείλει, ως αντιστάθμισμα, να μην χρεώνει το δήμο Δελφών, ο οποίος προφανώς μπορεί να καταναλώνει όσο θέλει, ακόμα και δύο ωκεανούς, χωρίς να καταβάλλει ούτε ευρώ!

Το… «πρόβλημα» όμως είναι ότι ο Μόρνος βρίσκεται στα όρια του δήμου Δωρίδος και όχι σε εκείνα του δήμου Δελφών!

Η δημοτική αρχή του τελευταίου εμφανίζει πρόχειρους, κατ’ ουσίαν υπολογισμούς σύμφωνα με τους οποίους υπάρχουν πηγές στα όρια του δήμου Δελφών, που εμπλουτίζουν τον Μόρνο και άρα υπάρχει βάση για τη διεκδίκηση αντισταθμιστικών, όπως η μη πληρωμή του νερού τελικά στην ΕΥΔΑΠ. Ωστόσο ουδεμία ολοκληρωμένη και απολύτως στοιχειοθετημένη μελέτη δεν έχει καταρτιστεί μέχρι τώρα από τον δήμο Δελφών, ούτε φυσικά παρουσιάστηκε στην ΕΥΔΑΠ, ώστε να καταστεί δυνατή οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση, που να οδηγεί στον επανακαθορισμό των σχέσεων του δήμου με την εταιρία και τη διευθέτηση των οφειλών του προς αυτή.

Τουναντίον ο κ. Παναγιωτόπουλος επιχείρησε, ανεπιτυχώς, όπως αποδείχθηκε, να διαχειριστεί την υπόθεση με πολιτικούς όρους, προσεγγίζοντας τον βουλευτή Φωκίδας του ΣΥΡΙΖΑ Ηλία Κωστοπαναγιώτου και προσβλέποντας στην παρέμβασή του για χαριστική διαγραφή του χρέους!

Η αβελτηρία του δήμου Δελφών στο συγκεκριμένο θέμα, προκαλεί τεράστια ερωτήματα, ενώ άλλου είδους απορίες εκφράζονται και για την στάση του δημάρχου Δωρίδος Γιώργου Καπετζώνη, που ενώ περίμεναν όλοι ότι θα προβάλει με ένταση τα αιτήματά του προς την ΕΥΔΑΠ, για τα αντισταθμιστικά που ο δικός του δήμος έχει τη βάση να τα θέσει, καθώς η περιοχή του επιβαρύνεται περιβαλλοντικά από το έργο του Μόρνου, έχει χαμηλώσει αναίτια τους τόνους το τελευταίο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Παρατηρητης1

Εγω μενω διπλα στο νεκροταφειο, δικαιουμε τιποτα;

Παππάς

Έχει "καλούς" συμβούλους ο κ.Δήμαρχος, όπως η Μπακολουκα, εγγύηση και "εμπειρία" σε ανάλογα θέματα, ας πάει και κάποιος φυλακή κάποτε...

ακρον αωτον παρανοιας

Ειναι δυνατον να λενε οτι δικαιουνται να μην πληρωνουν το νερο επειδη η πηγη ειναι στον Δημο τους ή στον Νομο κλπ? Το εργο δεν το εφτιαξε ο Δημος. Το εφτιαξε το κρατος και πρεπει ΟΛΟΙ να πληρωνουν. Επισης, νομιζω οτι καποια στιγμη πρεπει να γινει θεμα η καταχρηση υδατινων πορων στην ΑΘΗΝΑ οπου ο καθενας μπορει να πλενει το οχημα του και πληρωνει οσο πληρωνει καποιος που το πινει, ενω θα επρεπε να επιβαρυνεται περισσοτερο.

Οποτε και οσοι ειναι κοντα σε φραγματα και εργοστασια ΔΕΗ

δεν πληρωνουν ρευμα, οσοι ειναι κοντα στο δημαρχειο δεν πληρωνουν δημοτικα τελη, οσοι ειναι κοντα στην εφορια δεν πληρωνουν φορους κτλ. Ενδιαφερον

GR

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ''ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ'' ΟΠΩΣ ΤΙΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ !! ΤΟ ''ΠΑΡΤΙ ''ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΧΘΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΓΕΓΟΝΟΣ !!!

pr

Τραβαει καθενας μια γνωμη και οποιον παρει ο χαρος.Απο που προκυπτει οτι γινεται παρτυ στους οτα?Επειδη χρωσταει ευδαπ ο δημος δελφων?Χρειαζεται αυτοσυγκρατηση νομιζω.Αν εχει δικιο ο Δημαρχος?Ρωτησαμε να μαθουμε?

Κοινή λογική

Κανείς δεν μπορεί να παίρνει δωρεάν νερό από την ΕΥΔΑΠ απλώς και μόνο επειδή η περιοχή του γειτονεύει σε πηγές.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

vaseis43

 Αντίθετα, οι βάσεις στις οικονομικές σχολές του 4ου πεδίου αναμένεται να ανέβουν, σύμφωνα με πληροφορίες - 1 στους 4 θα μπει φέτος στο Πανεπιστήμιο με βαθμολογία κάτω από τη βάση - Τρίτη ή αργότερο Τετάρτη τα αποτελέσματα

3
543534

Τα ξημερώματα μέλη του Ρουβίκωνα πέταξαν μπογιές στο εστιατόριο, που ανήκει στον σεφ Έκτορα Μποτρίνι - Είχαν «προαναγγείλει» την επίθεση μετά τον σάλο που είχαν προκαλέσει καταγγελίες μαθητευόμενου σεφ για τις συνθήκες εργασίας σε εστιατόριο του σεφ, στην Κέρκυρα

50