Θρίλερ στη Σαουδική Αραβία με Έλληνες και Κύπριους μηχανικούς

aravia_aravia

Εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες σε μεγάλη κυπριακή κατασκευαστική εταιρία που έχει αναλάβει έργα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας

Απίστευτες καταστάσεις καταγγέλλουν ότι βιώνουν 20 Έλληνες και 150 Κύπριοι οι οποίοι εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες σε μεγάλη κυπριακή κατασκευαστική εταιρία που έχει αναλάβει έργα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Οι εργαζόμενοι σύμφωνα με επιστολή τους προς τα στελέχη της εταιρίας J&P που έχει αναλάβει μεγάλα κατασκευαστικά έργα στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση εδώ και μερικούς μήνες αναγκαζόμενοι να επιβιώνουν κάτω από τραγικές συνθήκες, καθώς η εταιρία δεν καταβάλει τα δεδουλευμένα τους, ενώ αρνείται να τους επιστρέψει τις βίζες ώστε να μπορέσουν να φύγουν και να δουλέψουν σε κάποια άλλη χώρα.

aravia_doc
aravia_doc1


Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζόμενων που αναφέρονται σε επιστολή που έστειλαν προς τον διευθυντή της J&P στο Ριάντ, Ανδρέα Παπαθωμά με ημερομηνία 27 Μαρτίου 2018 και φέρνει στο φως το protothema.gr, 6.700 εργαζόμενοι της J&P εργάζονται καθημερινά κάτω από άθλιες συνθήκες.

Οι υπάλληλοι της κατασκευαστικής, όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν τρόφιμα και να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, ενώ διαπιστώνεται έλλειψη ζωτικών υπηρεσιών, όπως πόσιμου νερό και πετρελαίου που είναι απαραίτητο για την λειτουργία των γεννητριών στα εργοτάξια.

Μάλιστα σύμφωνα με το περιεχόμενο της επιστολής, δεν γίνεται έγκαιρα η διακομιδή των σκουπιδιών και των απορριμμάτων με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των εργαζομένων στα εργοτάξια.

Ακόμη, όπως επισημαίνουν, δεν καλύπτεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων, ενώ παρατηρούνται συχνές διακοπές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης των εργοταξίων και στις περιοχές γύρω απ’ αυτό.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καταβληθεί ούτε οι οφειλές σε εταιρίες μεταφοράς με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μετακινηθούν οι υπάλληλοι.

Το σοβαρότερο είναι, όπως λένε, ότι δεν μπορούν να ανανεωθούν οι άδειες εργασίας και παραμονής στη χώρα και ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν με φυλάκιση σε περίπτωση που γίνουν αντιληπτοί από τις τοπικές αρχές που είναι ιδιαίτερα αυστηρές σε τέτοια θέματα.
«Η εταιρία δεν μπορεί να προμηθευτεί ούτε αεροπορικά εισιτήρια και έτσι οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να ζητούν χρήματα από τις πρεσβείες για να γυρίσουν στις πατρίδες τους» αναφέρεται στην επιστολή.

Παρακάτω, επισημαίνεται, ότι όσοι υπάλληλοι παραιτούνται δεν παίρνουν τα δεδουλευμένα τους και αναγκάζονται να υποβάλλουν επίσημα τα παράπονα τους στις πρεσβείες τους και σε κρατικές υπηρεσίες, ζητώντας την παρέμβαση τους για να τους καταβληθούν τα χρωστούμενα καθώς και τα αεροπορικά εισιτήρια που δικαιούνται βάσει του συμβολαίου που έχουν υπογράψει με την κυπριακή κατασκευαστική εταιρία.
Κλείνοντας την επιστολή τους οι εργαζόμενοι, κάνουν αναφορά στους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, επιρρίπτοντας ευθύνες στα διευθυντικά στελέχη της κυπριακής κατασκευαστικής εταιρίας και όχι στο Σαουδαραβικό κράτος, όπως ανέφεραν κυπριακά μέσα ενημέρωσης.
aravia_bulidingΣυγκεκριμένα, λένε : «Υπέπεσε στην αντίληψη μας ότι κυπριακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αιτία για το οικονομικό πρόβλημα της εταιρίας ήταν η αποτυχία της σαουδαραβικής κυβέρνησης να καλύψει τους όρους του συμβολαίου σε ότι αφορά την πληρωμή αρκετών έργων. Πολύ απλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Όλα αυτά γίνονται εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ίδια η εταιρία. Όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο έχουμε χάσει την πίστη και την εμπιστοσύνη μας στην ικανότητα της εταιρίας να διαχειριστεί τις υποθέσεις της. Η εταιρία κινδυνεύει να χρεωκοπήσει τις προσεχείς ημέρες, εκτός εάν ληφθούν επειγόντως μέτρα».Παρέμβαση του Έλληνα πρέσβη

Όσον αφορά στους Έλληνες εργαζόμενους, οι περισσότεροι έχουν ήδη επικοινωνήσει με την πρεσβεία μας στο Ριάντ, ζητώντας την παρέμβαση των διπλωματικών αρχών προκειμένου να τους επιστραφούν οι βίζες. Μάλιστα χτες κιόλας ο πρέσβης της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία προσπάθησε να επικοινωνήσει με στέλεχος της J&P στο Ριάντ, όμως δεν κατέστη δυνατό καθώς το στέλεχος απουσίαζε από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας.

Όπως αναφέρουν στο protothema.gr υπάλληλοι της J&P στο Ριάντ, πριν την επιστολή που φέρει ως ημερομηνία την 27η Μαρτίου, είχαν προηγηθεί δυο ακόμη επιστολές που αναφέρονταν στο δράμα που βιώνουν καθημερινά οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα εργοτάξια της κατασκευαστικής εταιρίας.

Σε μια απ’ αυτές μάλιστα αναφέρεται από τους εργαζόμενους πως « υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσα μάς που πωλούν το αίμα τους για να αγοράσουν φαγητό!» Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κύπρο, η εταιρία έχει απαντήσει πως θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της ακόμη και μέσω της πώλησης περιουσιακών της στοιχείων.
ΣΧΟΛΙΑ (26)

Spyros Stavrou

Μακάρι να ξεμπλεξουν γρήγορα. Η Σαουδική Αραβία δεν είναι εύκολη χώρα. Οι Έλληνες εργοδότες και γενικά οι ελληνικές εταιρείες δεν είναι σοβαρές καθόλου

Αντρίκος Θεοδούλου

Αφού έβαλαν έναν αποτυχημένο πτωχευμένο εφοπλιστή να κάνει διαχείριση ολόκληρης εταιρείας προς όφελος της τσέπης του με μηδαμινό ενδιαφέρον για επικοινωνία προς τα στελέχη το αποτέλεσμα της αποτυχιας ήταν σίγουρα μονόδρομος

Μαρία

Οι Έλληνες γιατροί που πηγαίνουν για εργασία στα προηγμένα νοσοκομεία του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, τσεπώνουν 150.000 ευρώ ετησίως, αφορολόγητα. Στα μούτρα του Συριζαίου Πολάκη.

@Μαρία

Ψέμα, εγώ πήγα ως Ενδοκρινολόγος, την 1η χρονιά πήρα 95000 με bonus 15000 αν παραμείνω. Έμεινα με 110000 τη 2η, 118000 την 3η και 125000 4η, 5η. Γύρισα αλλά μάλλον θα ξαναπάω. Εδώ μόνο το καλοκαίρι για διακοπές στη δροσούλα. Τα 150000 που λες τα παίρνουν Γ. Χειρουργοί και Ορθοπαιδικοί. Σε ΚΔΧ και ΝΧ τα λεφτά ανεβαίνουν και έρχονται από Δυτικοευρωπαϊκές χώρες και ΗΠΑ. Ο Πολάκης ποιος είναι??

Έλενα

Έλα και εσύ Μαρία μου να δεις τη γλύκα για το πώς βγαίνουν τα λεφτάκια. Θέσεις υπάρχουν για όλους. Δεν κλέβει κανείς ουτε τσεπώνει οπως λες Αλλά το κυριότερο μαθαίνει να σέβεται παραπάνω τα πάντα και εκμηδενίζει τη λογική της ζηλιάρης αποτυχημένης νεοελληνίδας αλεπούς που βλέπει τα σταφύλλια για κρεμαστάρια...

Expat

Ποιο είναι το νέο? Τα καραγκιοζιλίκια και τα κανόνια που βαράει η J&P στους εργαζομένους τους είναι σύνηθες φαινόμενο εδώ και χρόνια στην πιάτσα. Ρωτήστε αυτούς που δούλευαν στα UAE μαζί τους να σας πουν.

Ιωαννης Μαλλιδης

Το προβλημα δεν ειναι η οικονομικη κριση, αλλα η κριση αξιων των ανθρωπων αυτων που μπορουν και κοιμουνταιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι οταν το προσωπικο τους υποφερει ετσι. Πως μπορουμε να αντιδρασουμε και εμεις σε αυτους υπαρχει καποιος μηχανισμος να παρεμβουμε και να βοηθησουμε?

Ανώνυμος

Κλασσική περίπτωση του: οι λίγοι τα κονομάνε εις βάρος των πολλών....

Απεργία!

Μια Απεργία την έχουν σκεφτεί? Έλληνες είναι! Ας απεργήσουν και να καθυστερήσουν το έργο έστω για λίγο και θα δουν για πότε θα εμφανιστούν τα λαμόγια της J&P γιατί τα έργα γίνονται στην Σαουδική Αραβία και οι Άραβες δεν χαρίζουν. Κρίμα στους ανθρώπους που για καλό πήγαν στην ξενιτιά και δυστυχώς αλλά βρήκαν.

Καστρισιανάκης Δημήτριος

Μήπως ξέρει κανείς τι σημαίνει απεργία στη Σαουδική Αραβία, και μάλιστα από ξένους;

le capital

O Ioannou kai o Praskevaidis kanoun voltes me ta kotera kai ta private jet kai oi upoloipoi sthn peina....

Μ-16

ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΜΕ ΓΡΑΦΕΙΑΡΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΜΠΑΝΑΛ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΕΙΡΟΝΑΚΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΑΠΟ ΚΛΑΔΕΜΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΜΕΧΡΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. ΚΑΝΤΕ ΤΟΥΜΠΕΚΑ ΤΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΕΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΑΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΖΩΑΡΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΕΧΩ ΓΝΩΣΤΟ ΑΛΒΑΝΟ (ΜΕΓΑΛΟ, ΟΧΙ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑ) ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΛΥΚΕΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ (ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ - ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ, ΒΑΨΙΜΑΤΑ ΚΛΠ) ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙ ΠΟΥ ΝΑ ΠΡΩΤΟΠΑΕΙ. Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΔΕ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙ ΠΟΥ ΝΑ ΠΡΩΤΟΠΑΕΙ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΛΑΡΙΝΟΓΑΜΠΡΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΟΥΛΑΚΙΑ ΟΙ ΓΚΟΜΕΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΒΑΛΗΣΕΙ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΝ ΕΤΟΙΜΗ ΚΑΜΜΙΑ ΘΕΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΜΗ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΟ ΝΥΧΑΚΙ.

Barry Lyndon

Κανεις δεν παει στη Σαουδικη Αραβια σε εργοταξιο να δουλευει 6 μερες την εβδομαδα 11ωρες για να κανει ζωαρα, ημαρτον αδερφε. Η γενίκευση ειναι η αρχή του φασισμού.

Μιχαλης

Απλά είσαι μεγάλος μα..κας άσχετος και και ανάθεμα αν έχεις κάνει ένα μεροκάματο στην ζωή σου.

123

H J&P ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΑΝ ΟΙ ΙΔΡΥΤΕΣ ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΑ Ο ΠΡΑΣΚΕΥΑΙΔΗς ...... ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΠΕΖΗΣΕ ΕΤΡΩΓΕ ΤΑ ΔΟΥΛΕΜΕΝΑ ..... ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΚΑΙ ΗΡΘΕ Η ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ .....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης