Συνομιλίες-«φωτιά» για τη δράση των συλληφθέντων που κατηγορούνται ως μέλη ακροδεξιών οργανώσεων

Συνομιλίες-«φωτιά» για τη δράση των συλληφθέντων που κατηγορούνται ως μέλη ακροδεξιών οργανώσεων

Δυο εκ των κατηγορουμένων ακούγονται να μιλούν για την κατόπτευση χώρου στον οποίο προφανώς σκόπευαν να επιτεθούν - Άλλα μέλη της οργάνωσης ακούγονται να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την στρατολόγηση νέων μελών αλλά και για τον τρόπο δράσης τους 

Συνομιλίες-«φωτιά» για τη δράση των συλληφθέντων που κατηγορούνται ως μέλη ακροδεξιών οργανώσεων
Αποκαλυπτικά στοιχεία σχετικά με τη δράση των κατηγορουμένων για συμμετοχή σε ακροδεξιές οργανώσεις περιέχει το διαβιβαστικό έγγραφο της αστυνομίας, το οποίο περιλαμβάνεται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση. Όπως προκύπτει, οι κατηγορούμενοι είχαν διαπράξει σειρά επιθέσεων με τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών σε στέκια αντιεξουσιαστών και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους στο Ίλιον, το Αιγάλεω, τον Κορυδαλλό, τα Πετράλωνα (Αντίπνοια), τα Εξάρχεια αλλά και την Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, έχουν αναλάβει μέχρι σήμερα την ευθύνη για τουλάχιστον 30 ενέργειες της οργάνωσης που είχαν συγκροτήσει, η οποία σύμφωνα με τις αρχές φέρεται να δρούσε από το 2010.
 
Πρόκειται, συνολικά, για 11 πρόσωπα που έχουν συλληφθεί και έχουν οδηγηθεί στις εισαγγελικές αρχές - ανάμεσά τους και ένας 30χρονος δικηγόρος του Πειραιά αλλά και ένας ανήλικος. Σε βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκαν βαρύτατες ποινικές διώξεις, κατά περίπτωση, για τα εξής αδικήματα: Διεύθυνση, ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων (αφορά τους επτά από τους 11 συλληφθέντες), εμπρησμό, έκρηξη, διακεκριμένη κατοχή εκρηκτικών και οπλοκατοχή σε βαθμό πλημμελήματος. Μετά την άσκηση των διώξεων οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στον ανακριτή από τον οποίο ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν Παρασκευή και Σάββατο.
 
Σύμφωνα, δε, με τις αρχές, οι πρώτοι επτά κατηγορούμενοι «έχουν ενταχθεί σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα τουλάχιστον τριών ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται είτε ως Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές (ΑΜΕ), είτε ως Combat 18 Hellas που επιδίωκε την διάπραξη κακουργηματικών πράξεων».
 
Κλείσιμο
Τώρα, όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό έγγραφο, οι διωκτικές αρχές οδηγήθηκαν στα συγκεκριμένα πρόσωπα, όταν τον περασμένο Φεβρουάριο άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στην αντιτρομοκρατική και κατονόμασε ως μέλη της οργάνωσης πέντε συγκεκριμένα πρόσωπα. Επίσης, αναφέρθηκε σε τρία ακόμη πρόσωπα τα οποία κατονόμασε με τα μικρά τους ονόματα, δίνοντας παράλληλα στις αρχές και τους αριθμούς των τηλεφώνων τους. Ο άγνωστος ανέφερε πως πρόκειται για μέλη της οργάνωσης Combat 18 που έχουν στην κατοχή τους όπλα και εκρηκτικά.
 
Οι αναφορές στη Χρυσή Αυγή και οι αναρτήσεις στο Διαδίκτυο
 
Κομβικό ρόλο στην εξάρθρωση της οργάνωσης έπαιξε η καταγραφή των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των εμπλεκομένων (κατόπιν άρσης του τηλεφωνικού τους απορρήτου). Από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των κατηγορουμένων προκύπτει διασύνδεση των ΑΜΕ με τη Χρυσή Αυγή. Αρκεί να αναφερθεί πως σε μια από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες ακούγεται μέλος της οργάνωσης να ερωτά άλλο μέλος της για το αν συνομιλεί με τον «Λύκο» από τη Χρυσή Αυγή. Επίσης από τις συνομιλίες προκύπτει ότι μέλος της οργάνωσης «θα κάνει πλέον δράσεις με τους ΑΜΕ και την Χρυσή Αυγή»!
 
Ακόμη, δυο εκ των κατηγορουμένων ακούγονται να μιλούν για την κατόπτευση χώρου στον οποίο προφανώς σκόπευαν να επιτεθούν, ενώ συνομιλίες υπάρχουν και για αναγραφή συνθημάτων και ναζιστικών συμβόλων σε τοίχους δημόσιων κτηρίων. Μέλη της οργάνωσης ακούγονται ακόμη να λένε πως η ιδανική ώρα για να αναλάβει κάποιος δράση είναι μεταξύ 02:00 π.μ. και 04:00 π.μ και ότι διαθέτουν «πυρήνες» που αποτελούνται τυπικά από δύο έως πέντε μέλη.

Επίσης, άλλα μέλη της οργάνωσης ακούγονται να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο και τις προϋποθέσεις για την στρατολόγηση νέων μελών αλλά και για τον τρόπο δράσης των ομάδων που θα πραγματοποιούσαν επιθέσεις σε στόχος τους.

Τα μέλη της οργάνωσης φαίνεται πως είχαν όμως και πλούσια δραστηριότητα στο Διαδίκτυο, όπου παρουσιάζονται ως ριζοσπάστες εθνικιστές που έχουν συγκροτήσει ένα «χαοτικό μέτωπο ανατροπής και ριζοσπαστικού αγώνα», από τα σπάργανα του οποίου γεννήθηκαν οι οργανώσεις Combat 18 Hellas, η Εθνικόσοσιαλιστική Ολική Αντίσταση, η Inferno NS και οι Αυτόνομοι. Μάλιστα, η οργάνωση δημοσίευε στο Διαδίκτυο κείμενα με τα οποία αναλάμβανε την ευθύνη των επιθέσεων της, προπαγανδιστικά υλικό, κά...
 
Κατά τις εφόδους που οι αρχές πραγματοποίησαν στα σπίτια των εμπλεκομένων εντόπισαν μεταξύ άλλων σπαθιά, στιλέτα, κουκούλες, ακροδεξιά σύμβολα , ξιφολόγχες , κροτίδες, ένα μακρύκανο τυφέκιο με διόπτρα, ποσότητα ναρκωτικών, γκλόπ , ποσότητες εκρηκτικών, κ.ά.
 
«Εγκληματική οργάνωση»
 
Ακόμη σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο διαβιβαστικό έγγραφο, ο κατηγορούμενος δικηγόρος είχε λάβει εντολή να δημιουργήσει σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα, ενώ τα μέλη της οργάνωσης δεν γνώριζαν το πραγματικό όνομα του αρχηγού παρά μόνο το ψευδώνυμο «Τσαμπ».
 
Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόσωπο που φέρεται ως αρχηγός («Τσάμπ») στην κατάθεσή του στις αρχές έχει αποδεχθεί την ένταξή του στην οργάνωση πριν το 2010 και ότι έχει μέχρι σήμερα το ρόλο του συντονιστή. Επίσης, ανέφερε ότι η οργάνωση ΑΜΕ είναι ακέφαλη χωρίς αρχηγό και πως ο ίδιος μεριμνούσε για το διαχείριση του οπτικοακουστικού υλικό που λάμβανε από διάφορα άτομα του εθνικιστικού χώρου. Επιπλέον, αποφάσιζε για το αν το υλικό αυτό θα «ανέβαινε» στο Διαδίκτυο.
 
Οι αρχές κάνουν, πάντως, λόγο για εγκληματική οργάνωση που καθόριζε στόχους, έδινε οδηγίες στα μέλη, ανέθετε ρόλους παρέχοντας πλήρη προστασία σε όσους είχε την είχαν ασπαστεί -ακόμη και νομική.

Τα μέλη της οργάνωσης σχεδιάζοντας τις επιθέσεις πραγματοποιούσαν παρακολουθήσεις των χώρων, τραβώντας βίντεο ενώ «δεν ανησυχούσαν για τα δικαστικά έξοδα που θα χρειαστούν» διότι «τα καλύπτουν οι οι άνθρωποι οι οποίοι θα είναι πάντα δίπλα τους, αν και αυτά είναι μέσω διαδικτυακών υποσχέσεων». Στη συνέχεια ανέβαζαν βίντεο σε ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο με τη δράση τους ενώ κάποια από αυτά τα έστελναν και σε ιστοσελίδες με έδρα χώρες του εξωτερικού.
 
Τέλος, όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό προανακριτικά τέσσερις εκ των συλληφθέντων φέρονται να αποδέχονται την εμπλοκή του στην οργάνωση αλλά και την συμμετοχή τους σε ενέργειες, ενώ οι υπόλοιποι πέντε επιφυλάχθηκαν για να απολογηθούν ενώπιον των δικαστικών αρχών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης