Διαπραγματεύσεις Υπουργείου Υγείας - ΟΕΝΓΕ για νέα κλαδική συμφωνία

Αφορμή για αντιπαράθεση ήταν το θέμα των περικοπών στα μισθολόγια, με τους νοσοκομειακούς γιατρούς μάλιστα να βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις

Να κλείσει «μέτωπα» στον χώρο της Υγείας επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η συνάντηση, προχθές, στην Αριστοτέλους του προεδρείου των νοσοκομειακών γιατρών με τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό είναι ενδεικτική των προθέσεων.

Οι αρνήσεις των επικεφαλής του υπουργείου Υγείας στα επανειλημμένα σχετικά αιτήματα των γιατρών για συνάντηση και συζήτηση της νέας κλαδικής συμφωνίας χρονολογούνται από το 2016 και έχουν αφήσει έντονο το αποτύπωμά τους στις όχι θερμές σχέσεις των δύο πλευρών.

Το γεγονός δε πως και οι επικεφαλής του υπουργείου είναι επίσης γιατροί (υπουργός, αναπληρωτής, γενικός γραμματέας δημόσιας υγείας) όξυνε περισσότερο την κατάσταση.

Ωστόσο, πλέον κι έπειτα από δύο χρόνια αναζήτησης σημείου επικοινωνίας η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) πέρασε το κατώφλι του υπουργείου και του γραφείου του κ. Ξανθού και κατέληξαν μετά από συζήτηση «στην ανάγκη έναρξης διαπραγματεύσεων για την επίτευξη κλαδικής συμφωνίας».

Το αμέσως προσεχές διάστημα τα όργανα της ΟΕΝΓΕ θα συζητήσουν σχετικά για να καθορίσουν τη στάση τους και για να λάβουν αποφάσεις για τις ενέργειες της Ομοσπονδίας. Η Εκτελεστική Γραμματεία αναμένεται να συνεδριάσει εντός της επόμενης εβδομάδας, ενώ το θέμα θα τεθεί και στη Γενική Συνέλευση στο τέλος του μήνα.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών είχαν θέσει το θέμα της έναρξης διαπραγματεύσεων για μια νέα κλαδική συμφωνία από τον Σεπτέμβριο του 2016 και εκ νέου τον Μάιο του 2017 - όταν άνοιξε το θέμα του νόμου περί ωραρίου- αλλά και πριν από μερικούς μήνες, όταν  κατατέθηκε ο νόμος για το ωράριο. Συναντούσαν όμως εξαιρετικά αρνητικό κλίμα, που άλλαξε στην τελευταία προσπάθεια της ΟΕΝΓΕ με το τρέχον έτος, και το οποίο αποτυπώθηκε στην προχθεσινή συνάντηση – σημειωτέον ότι εκπρόσωποι των γιατρών θεώρησαν ότι έχει και προεκλογικά χαρακτηριστικά…

Πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι ο νόμος για το ωράριο δεν έχει εφαρμοστεί, γεγονός που κατά τους συνδικαλιστές γιατρούς δεν πυροδοτεί περαιτέρω ένταση στις σχέσεις με τους…συναδέλφους τους στην Αριστοτέλους. Αντίθετα, αφορμή για αντιπαράθεση ήταν το θέμα των περικοπών στα μισθολόγια, με τους νοσοκομειακούς γιατρούς μάλιστα να βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις.

Μία κινητοποίηση (στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας) είχε προγραμματιστεί σήμερα, αλλά ακυρώθηκε καθώς δημοσιεύθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές. Μάλιστα, η απόφαση – ράπισμα του ΣτΕ για το ιατρικό μισθολόγιο εκτιμάται πως σταθμίστηκε προσεκτικά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας  ωθώντας τελικά την Αριστοτέλους στη συνάντηση και το άνοιγμα του διαλόγου για κλαδική συμφωνία.

Τα όργανα της Ομοσπονδίας και οι νομικοί σύμβουλοι μελετούν την απόφαση για να αξιολογηθεί  το σκεπτικό  και  να καθοριστούν  οι περαιτέρω ενέργειες.

«Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά. Κλιμακώνουμε τους αγώνες για αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών και επαναφορά των μισθών μας και των συντάξεων στα επίπεδα πριν από όλες τις μνημονιακές  περικοπές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr