Με βροχές και χιόνια ξεκινά το τριήμερο της Αποκριάς: Πού θα χτυπήσει σήμερα ο «Κρέοντας»

Με βροχές και χιόνια ξεκινά το τριήμερο της Αποκριάς: Πού θα χτυπήσει σήμερα ο «Κρέοντας»

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και στο Νότιο Αιγαίο με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά - Καταιγίδες κυρίως στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα - Βελτιωμένος ο καιρός το Σαββατοκύριακο

Με βροχές και χιόνια ξεκινά το τριήμερο της Αποκριάς: Πού θα χτυπήσει σήμερα ο «Κρέοντας»
Σταδιακή υποχώρηση αναμένεται να παρουσιάσει η κακοκαιρία σήμερα Παρασκευή, καθώς το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό «Κρέοντας» θα συνεχίσει την πορεία του προς τις ακτές της Αφρικής.

Αναλυτικά για σήμερα, η κακοκαιρία αρχικά θα συνεχιστεί στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και στο Νότιο Αιγαίο με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινά τμήματα της Ανατολικής Θεσσαλίας. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, όπου τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα. Τα ισχυρότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται στα Δωδεκάνησα. 

Σταδιακά πάντως μετά το μεσημέρι ο καιρός στις περισσότερες περιοχές θα βελτιωθεί και τα φαινόμενα μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και πιθανόν τοπικά στην Εύβοια. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται καλές καιρικές συνθήκες με λίγες νεφώσεις, ενώ τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός. 

Κλείσιμο
Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ, με σταδιακή μικρή εξασθένηση. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ, ενισχυόμενοι βαθμιαία στα δυτικά πελάγη σε θυελλώδεις 8 μποφόρ και πιθανόν τοπικά πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι μέχρι μέτριοι 5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ.

Το
Σαββατοκύριακο, στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα επικρατήσει βελτιωμένος καιρός με τις μέγιστες θερμορκασίες να ανέρχονται στα επίεδα τον 15 βαθμών Κελσίου. Νωρίς το πρωί πάντως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα θα σημειωθεί παγετός. Εξασθενημένοι άνεμοι θα επικρατήσουν στα ηπειρωτικά, ενώ στο Αιγαίο οι βόρειοι άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις 6-7 μποφόρ.

Σχετικά με τον καιρό της Καθαράς Δευτέρας, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία ο καιρός σταδιακά από βορρά προς νότο θα καταστεί άστατος, με ασθενείς βροχές στα πεδινά και ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά, ενώ από τις απογευματινές ώρες και από τα δυτικά ενδέχεται να προσεγγίσει τη χώρα νέο κύμα κακοκαιρίας.

Η πρόγνωση από την ΕΜΥ για σήμερα:

Αττική

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και λίγα χιόνια στην Πάρνηθα. Γρήγορα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά και νοτιά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες με πιθανότητα βροχής και γρήγορη βελτίωση.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στο Θερμαϊκό 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 6 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: στα δυτικά (κυρίως στην Ημαθία - Πιέρια) νεφώσεις με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες, χιονιά στα ορεινά και γρήγορη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα θαλάσσια τμήματα τοπικά 7 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 1 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες τις πρωινές ώρες με πιθανότητα βροχών στα νοτιά, λίγα χιονιά στα ορεινά και γρήγορη βελτίωση.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά 6 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 4 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές στα ανατολικά τις πρωινές ώρες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα ημιορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς. Βαθμιαία βελτίωση του καιρού από το απόγευμα.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και νοτιά 7 πιθανόν τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση στα βόρεια.
Θερμοκρασία: από 3 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανόν κατά διαστήματα ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία βόρειοι βορειοανατολικοί πιθανόν στα δυτικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές στα Δωδεκάνησα. Βαθμιαία βελτίωση του καιρού στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


Χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδας
Κυρίως τα ορεινά της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδας έπληξε ο χιονιάς των τελευταίων ωρών, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να δίνουν μάχη για να κρατηθεί ανοιχτό ολόκληρο το οδικό δίκτυο. 

Η κυκλοφορία στο δρόμο Λαμίας - Δομοκού γινόταν χθες με αρκετή δυσκολία, ενώ επιχειρούσαν μηχανήματα της Περιφέρειας με αλάτι για να καθαρίζουν το οδόστρωμα.



Έντονη χιονόπτωση είχαμε και στον Ε65, στο νέο κομμάτι από Ξυνιάδα Δομοκού προς Τρίκαλα, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες οδηγών έπεσε πάρα πολύ χιόνι μέσα σε λίγες ώρες. Τα μηχανήματα της Νέας Οδού έχουν καταφέρει να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό και η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.



Αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται προς Καρπενήσι από τον Τυμφρηστό και μέχρι μετά τη σήραγγα "Π. Μπακογιάννης". 



Κανένα πρόβλημα μέχρι στιγμής στο εθνικό δίκτυο, όπου προληπτικά στα επίμαχα σημεία έχει πέσει αρκετό αλάτι και τα μηχανήματα της εταιρείας είναι σε ετοιμότητα, για να επέμβουν όπου χρειαστεί.


Κλειστά τα σχολεία στο Δομοκό
Σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε πριν από λίγο με απόφαση του Δημοτικής Αρχής τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστά σήμερα σε όλη την περιοχή του Δομοκού.







Πολύ χιόνι στα χωριά της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας 
Ιδιαίτερα πυκνό είναι το χιόνι στα χωριά του Δήμου Μακρακώμης στα Βαρδούσια, αλλά και στον Ανατολικό Τυμφρηστό από τον Άγιο Γεώργιο μέχρι τη Φουρνά και τα όρια με το νομό Καρδίτσας.

Στη Ράχη "Σερμετζέλη" έξω από τη Φουρνά Ευρυτανίας, η Πυροσβεστική επενέβη για τον απεγκλωβισμό οχήματος που είχε μείνει στα χιόνια.



 Παρά την επέμβαση των μηχανημάτων της Περιφέρειας που απομάκρυνε το πρωινό χιόνι, το «λευκό πέπλο» άγγιξε και πάλι τους 20 πόντους στην ΕΟ Καρπενησίου – Καρδίτσας και συνεχίζει. Δείτε φωτογραφίες:
 
Γαρδίκι

Παλαιοχώρι

Κανάλια

Περιβόλι

Μεγάλη Κάψη




Σφοδρές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου
Σφοδρές χιονοπτώσεις εκδηλώθηκαν και στα ορεινά της Ηπείρου. Οι οδηγοί που κινούνται προς τις ορεινές περιοχές θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σχολεία σε ορεινά χωριά, όπως αυτά του Δήμου Γεωργίου Καραισκάκη έμειναν κλειστά χθες και θα μείνουν και σήμερα, λόγω των χιονοπτώσεων αλλά και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν. Το χιόνι σε πολλά σημεία του Νομού Ιωαννίνων ξεπερνά και το ένα μέτρο ενώ συνεχώς προστίθενται και νέες ποσότητες.











Τα μέτρα της Τροχαίας για την έξοδο
Αυξημένα μέτρα λαμβάνει η Τροχαία από σήμερα Παρασκευή έως και την Καθαρά Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων, λόγω της εξόδου των εκδρομέων για την εορταστική περίοδο.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει:

     - Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής.

     - Αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

     - Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.

     - Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.

     - Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ., καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

     - Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ).

     - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.

     - Παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.

 - Ενημέρωση των πολιτών, μέσω των Γραφείων Τύπου, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Δείτε βίντεο: Με βροχές και χιόνια ξεκινά το τριήμερο της Αποκριάς: Πού θα χτυπήσει ο "Κρέοντας"


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης