Αλλάζουν όλα για τα γυαλιά οράσεως από τον ΕΟΠΥΥ: Τέλος στην προπληρωμή από τους ασφαλισμένους

Αντί να αποζημιώνει ο Οργανισμός τον ασφαλισμένο, θα αποζημιώνει το κατάστημα οπτικών - Ξεκίνησε η διαδικασία ατομικών συμβάσεων του Οργανισμού με οπτικά καταστήματα ανά τη χώρα

Νέο σύστημα για την προμήθεια γυαλιών οράσεως θέτει σε ισχύ ο ΕΟΠΥΥ, στοχεύοντας σε καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, σε ένα καινούριο, πιο ξεκάθαρο μοντέλο συνεργασίας με τους 2.500 ιδιοκτήτες καταστημάτων οπτικών, σε εξορθολογισμό των δαπανών του και στην... τήρηση ενός από τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους θεσμούς για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. 

Ο πυρήνας του νέου συστήματος είναι ο τρόπος αποζημίωσης των οπτικών ειδών: αντί να αποζημιώνει ο Οργανισμός τον ασφαλισμένο, θα αποζημιώνει το κατάστημα οπτικών. 

Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε η διαδικασία ατομικών συμβάσεων του Οργανισμού με τα οπτικά καταστήματα ανά τη χώρα. 


Σύμφωνα με το μέχρι σήμερα ισχύον σύστημα, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ αγοράζουν τα γυαλιά οράσεως που τους συνταγογραφεί ο γιατρός, τα πληρώνουν από την τσέπη τους και υποβάλλουν τα σχετικά έγγραφα στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού για να εξοφληθούν, με το χρόνο αναμονής της εξόφλησης να ξεπερνά τους δώδεκα μήνες. 


Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να ανανεώνουν τα γυαλιά τους καθε τέσσερα χρόνια και τους δικαιολογείται δαπάνη ύψους έως και 100 ευρώ. Η ετήσια δαπάνη του Οργανισμού για τα γυαλιά οράσεως και τα συναφή οπτικά είδη ειναι περί τα 47 εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο υποβάλλονται στον ΕΟΠΥΥ κάθε μήνα 30.000 αιτήματα για αποζημιώσεις οπτικών ειδών, ωστόσο ο ρυθμός διαχείρισής τους είναι δραματικά αργός: τουλάχιστον 95.000 αιτήματα για αποζημίωση βρίσκονται σε εκκρεμότητα και σε πολύμηνη διαδικασία ελέγχου. 


Με βάση τα όσα δρομολογεί ο ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι δεν θα πληρώνουν τα γυαλιά οράσεως και θα προσκομίζουν την απόδειξη σε Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ για να αποζημιωθούν αλλά θα παραλαμβάνουν τα γυαλιά χωρίς να πληρώσουν και μόνο με τη γνωμάτευση από το γιατρό τους. Ο ΕΟΠΥΥ με τη σειρά του θα αποζημιώνει απευθείας τα καταστήματα οπτικών, με τα οποία συνάπτει πλέον συμβάσεις. Η αποζημίωση δεν θα είναι άμεση αλλά θα γίνεται στο πλαίσιο των 90 ημερών, όπως ισχύει για όλους τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ.

Στην ολοκλήρωση της διαδικασίας συμβάσεων του Οργανισμού με τους ιδιοκτήτες οπτικών καταστημάτων οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να βλέπουν διαδικτυακά τα καταστήματα που είναι συμβεβλημένα. Σε πρώτη φάση όμως θα μπορούν να επικοινωνούν με τηλεφωνική γραμμή που θα ορίσει ο ΕΟΠΥΥ και θα ανακοινώσει στην ιστοσελίδα του ώστε να ενημερωθούν για τα συμβεβλημένα καταστήματα οπτικών ειδών. Από τα 2.500 κατάστηματα ουδείς εκ του Οργανισμού ή του κλάδου των οπτικών μπορεί να εκτιμήσει πόσοι τελικά θα συμβληθούν. 


Ωστόσο, πηγές του ΕΟΠΥΥ επισημαίνουν ότι ειναι σημαντικό  πως στη σύμβαση καθορίζονται όροι και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με νομίμως αδειοδοτημένα καταστήματα οπτικών ώστε να προστατεύονται οι πολίτες και παράλληλα τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι βασικός όρος της σύμβασης είναι η ύπαρξη οπτομέτρη μέσα στα καταστήματα οπτικών που θα συμβληθούν. Σήμερα σε πολλά καταστήματα δεν υπάρχει οπτομέτρης.

Δείτε βίντεο: ΕΟΠΥΥ: Τέλος στην προπληρωμή γυαλιών οράσεως από τους ασφαλισμένους

ΣΧΟΛΙΑ (67)

Αναχαρσις

Ειμαι πολυ περιεργος να δω ποσα καταστηματα οπτικων ειδων θα κανουν συμβαση με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Πιστευω κανενα η ελαχιστα .Ετσι παλι θα καταταλαιπωρηθουμε ολοι οσοι θελουμε να κανουμε γιαλια ! Μπορει να θελουν να μην ακουμε και βλεπουμε τα ρεζιλικια τους! Αντι ,δηλαδη να ικανοποιειται ο ασφαλισμενος αμεσα και γρηγορα ,απ'ευθειας απο τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ,μεταθετουν το θεμα στον οπτικο ,που ,φυσικα δεν θα εχει τον χρονο και την διαθεση να ξεροσταλιαζει ,περιμενοντας ποτε θα δεησει ο καθε υπαλληλος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ ,να εκκαθαρισει το αιτημα του,και να παρει τα χρηματα του ,που προκατεβαλλε για να εξυπηρετησει τον πελατη του ασφαλισμενο !Γιατι να το κανει; Αρτζι μπουρτζι κα λουλας ,που λεει η σοφη Ελληνικη παροιμια!

Ελλάδα μας

Έχει τρελαθεί ο σύριζα και δε ξέρει τι άλλο να κάνει για να ξαναβγεί κυβέρνηση. Αχχχ κουλη! Χαχα

Χάος

Και κάποιοι πάλι θα το εκμεταλλευτούν όπως συναιβει και με το ανεβασμενο ΦΠΑ στα νησιά μας όπως και με τις σακούλες. ..κι άντε να βρεις στα Μικρά νησιά οπτικα που θα ναι συμβεβλημένα . Πληρωμενα τα χουμε εντωμεταξύ μέσω κρατήσεων μας από τους δολιους μισθούς που μας δίνουν

Νικος

Με όρους clawback και rebate ο οργανισμός προσπαθεί να αγοράσει υπηρεσίες για τους ασφαλισμένους του, πολλοί από τους οποίους πληρώνουν εισφορές που σε ιδιωτική εταιρεία θα τους εξασφάλιζε μεταχείριση ημιθεου. Ποιος ελ. Επαγγελματίας θεωρεί πως πρέπει να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας (όπως ορίζεται στις συμβάσεις του Οργανισμού...) και στην αποπληρωμή του να κάνει υποχρεωτικά έκπτωση κι όχι μόνο αυτό, αλλά όταν ξεπερνιέται το όριο προϋπολογισμού να επιστρέφει κι άλλα χρήματα.... Επιπλέον ο οργανισμός θεωρεί πως οι ιδιώτες είναι κακοί, αλλά στην πραγματικότητα με τέτοιου είδους δημοσιεύματα αποκρύπτει την συνολική εικόνα. Αναμένω με χαρά κι ένα άρθρο που θα παρουσιάζει εν προκειμένω και την θέση του επαγγελματικού συλλόγου των οπτικών. Τέλος για όσους μιλούν για λαμόγια ΣΥΡΙΖΑ και μόνο, να θυμίσω πως ο Αδ. Γεωργιάδης μας έφερε πρώτος τους όρους clawback και rebate στις συμβάσεις υγείας.

Ιωάννα

Αγαπητοί ασφαλισμένοι οι Οπτικοί-Οπτομέτρες της χώρας μας αποφάσισαν να μην υπογράψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια γυαλιών για τους εξής λόγους: 1. Ο ΕΟΠΥΥ από τα ταμεία τα όποια συγχωνευτήκαν σε αυτόν μας χρωστάει ληξιπρόθεσμα από το 2011. 2. Μας επιβάλει κούρεμα στην αξία των διατακτικών, το οποίο μπορεί να φτάσει και το 30% της αξίας, των προϊόντων για τα οποία θα έχουμε ήδη πληρώσει ακόμα και φόρους. 3. Ισχυρίζεται ότι Θα μας πληρώνει μετά από 90 μέρες . Εμείς αναρωτιόμαστε γι αυτό το διάστημα πως θα χρηματοδοτήσουμε τις αδύνατες επιχειρήσεις μας μετά από 7 χρόνια κρίσης; 4. Συνάδελφοι οι οποίοι περιήλθαν σε δεινή οικονομική κατάσταση και οι όποιοι έχουν οφειλές λόγω της κρίσης που επιδεινώθηκαν με τις απλήρωτες διατακτικές ασφαλιστικών ταμείων,(δηλαδή κατάσταση όπως αυτή που προτείνεται ξανά), δεν θα παίρνουν τίποτα και θα τους παρακρατείτε όλο το ποσό. 5. Προτείναμε στον ΕΟΠΥΥ να βοηθήσουμε αναλαμβάνοντας εμείς όλη την γραφειοκρατία ώστε ο ασφαλισμένος να μην ταλαιπωρείται σε ουρές, με την προϋπόθεση η είσπραξη να γίνονταν αποκλειστικά και μόνο από αυτόν. Και σε αυτό ήταν αρνητικός ο ΕΟΠΥΥ. 6. Και το σημαντικότερο μας καλεί να υπογράψουμε σύμβαση που δεν έχουμε δει, ανακοινώνοντας στους ασφαλισμένους ότι το καθεστώς αλλάζει!!! (τα συμπεράσματα δικά σας) Τελικά η κυβέρνηση και ο ΕΟΠΥΥ θέλει να κλείσουμε τα μαγαζιά μας; Το ν απομονώνεις κάθε φορά ένα επαγγελματικό κλάδο (πχ φαρμακοποιούς, λογοθεραπευτές κλπ) και να τον φέρνεις αντιμέτωπο δήθεν με τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, αντίκειται σε κάθε έννοια δικαίου και ηθικής και πρέπει να σταματήσει άμεσα. Αν θέλει να μειώσει τις δαπάνες να το πει καθαρά. Όλο αυτό γίνεται για να μην μας πληρώνει ή να κουρεύει τα δεδουλευμένα, ενώ πρώτα ήταν αναγκασμένος να πληρώνει τους ασφαλισμένους ατομικά. Γίνεται επιπλέον σαφές, ότι επιχειρείται βίαιη αλλαγή του επιχειρηματικού τοπίου στον κλάδο των Οπτικών, εξυπηρετώντας τι; Καλούμε λοιπόν τους ασφαλισμένους να δείξουν κατανόηση και αλληλεγγύη απέναντι σε έναν κλάδο ο όποιος προστατεύει την δημόσια υγεία. Έχουμε προτάσεις και λύσεις αλλά δυστυχώς δεν μας το επιτρέπουν. Αντίθετα μας ωθούν στην εξόντωση. Αθήνα 16-01-2018 Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Οπτικών και Οπτομετρών

ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗ ΧΩΡΑ

@Ιωάννα16/01/201823:47,ΕΓΩ ΘΑ ΤΗΝ ΕΚΟΒΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΚΥΡΙΑ ΜΟΥ ΤΗ ΔΑΠΑΝΗ, ΤΟ ΠΟΛΥ ΚΑΝΕΝΑ 50 ΕΥΡΩ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΧΡΙ 10 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΔΗΛΩΣΗ,ΑΚΟΥ 47 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ!!! ΔΑΠΑΝΗ ΣΕ ΓΥΑΛΙΑ Κ.Λ.Π, ΗΜΑΡΤΟΝ!.

Μπραβο!!!

Και πολυ καλα κάνετε. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ,ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΥΡΙΖΟΛΑΜΟΓΙΑ. Σε λιγο Θα βγουν τα γνωστά συριζοτρολ να λενε τα γνωστά ΓΚΕΜΠΕΛΙΣΤΙΚΑ τσιτάτα τους αλλα μην μασάτε, κατσαρίδες ειναι με λιγο φλιτ εξαφανίζονται.

ΣΙΓΑ...

Κι εγώ που πληρώνω 900 ευρώ τον μήνα ΕΦΚΑ κι ο άλλος που πληρώνει 87 ευρώ δικαιούμαστε 100 ευρώ ανά τέσσερα χρόνια. Αν πάω με μια βαριοπούλα στο υπουργείο και σπάσω την τζαμαρία και εισβάλλω στο υπουργικό γραφείο για να πω τα παράπονά μου, θα με συλλάβουν ;

Καχύποπτος

Και ποιός θα εμποδίσει τον συμβεβλημένο οπτικό να πωλήσει ένα ζευγάρι γυαλιά,σκελετός και φακοί, που σήμερα έχει 50 ευρώ,αντί του ποσού των 150 ευρώ,τα 50 ο πελάτης και τα 100 όταν.....από τον ΕΟΠΥΥ.Μάλλον το πρόβλημα είναι οι προυποθέσεις για την συνεργασία,οπτομετρικός στο κατάστημα κ.ά.Σκεφτείτε ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να πάει στον οφθαλμίατρο και να μη φύγει με κάποια συνταγή για μυωπία ,αστιγματισμό,υπερμετρωπία,κλπ και θα ανταλλάξει την συνταγή με γυαλιά ηλίου και ποιός θα αγοράσει τότε γυαλιά πρεσβυωπίας με 1 ευρώ από τα πανέρια.Άρα θα αυξηθεί ο τζίρος των καταστημάτων οπτικών.Δεν ξέρω αν τελικά εφαρμοσθεί και αν συνεχίσει να εφαρμόζεται το μέτρο.

Βικυ

Οι ασφαλισμενοι στο ΙΚΑ τα παίρνουν νωρίτερα αυτοί που είναι ασφαλισμένοι στο δημόσιο αργούν. ...

κα

Γέμισε "οπτικούς" το protothema. Κυρίες και κύριοι εάν είστε πράγματι οπτικοί και όχι μισθωτοί σχολιογράφοι σε διατεταγμένη υπηρεσία ή απλώς φανατικοί δεν έχετε παρά να εκφράσετε τις διαφωνίες σας για ένα μέτρο που ωφελεί τον πολίτη στις συνομιλίες με το αρμόδιο υπουργείο.

Και οι οπτικοί φορολογούμενοι πολίτες είναι !

Γιατί να ωφεληθούν εις βάρος τους οι υπόλοιποι πολίτες ? Δεν καταλαβαίνω, εγώ δεν θέλω να επιβαρύνω τους συμπολίτες μου με τα έξοδα για την αγορά των γυαλιών μου, θέλω να μου τα πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ υπέρ του οποίου μου γίνονται τεράστιες κρατήσεις από το μισθό μου κάθε μήνα ! Γιατί μετακυλίει ο ΕΟΠΥΥ που έχω χρυσοπληρώσει τόσα χρόνια την υποχρέωσή του να με αποζημιώνει, στις πλάτες των συμπολιτών μου οπτικών που παλεύουν κι αυτοί να διατηρήσουν το κατάστημά τους και να ζήσουν τις οικογένειές τους? Αχρείοι θρασύτατοι ψηφοθήρες του ΣΥΡΙΖΑ! δεν θα περάσει όχι ποτέ !

Άννα

Ακριβώς αυτό!

Ρόδον

Με ξένα κόλλυβα (τσέπη οπτικών) μνημόσυνο !

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mafia-antikarkinikon

Η γιατρός του Λαικού Νοσοκομείου, η οποία συνελήφθη στο πλαίσιο των ερευνών για τη μαφία των αντικαρκινικών αμέσως μετά την απολογία της, χθες, στην ανακρίτρια, κρίθηκε προφυλακιστέα - Στο υπόμνημα τής αναφέρει ότι το πρόσωπο που την εκβίαζε δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των κατηγορουμένων της υπόθεσης

9