Μέλος του Ρουβίκωνα επέστρεψε από τη Ράκκα όπου πολέμησε

Μέλος του Ρουβίκωνα επέστρεψε από τη Ράκκα όπου πολέμησε

Ήταν στο πλευρό των Κούρδων, σύμφωνα με ανάρτηση σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου 

Μέλος της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας, το οποίο πολέμησε στο Κουρδιστάν, επέστρεψε στην Ελλάδα.

Σε ανάρτησή του σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου ο Ρουβίκωνας τον καλωσορίζει αναφέροντας ότι «η επιλογή του συντρόφου μας δεν μπορούσε παρά να βρει τον σεβασμό και την στήριξη από τον Ρουβίκωνα. Απελευθερωτικός σκοπός, Απελευθερωτικός αγώνας. Και σαν τέτοιος όπως πολλές φορές είδαμε στην επαναστατική ιστορία, απευθύνει ηχηρό κάλεσμα στην διεθνιστική αλληλεγγύη»

Στο κείμενό του Ρουβίκωνα αναφέρεται αναλυτικά ότι: «Πριν αρκετούς μήνες ένας σύντροφος, μέλος της συλλογικότητας, αποφάσισε να ενταχθεί στο Ιnternational Freedom Batallion, έναν απόλυτα εθελοντικό μηχανισμό που ανηκει στη δυναμη των Κουρδικων Μοναδων προστασιας του λαου (YPG) και να πολεμήσει από τις τάξεις του, υπερασπίζοντας  μια δίκαιη υπόθεση αλλά και ένα κοινωνικό και πολιτικό πείραμα σε μια περιοχή που καθορίζει τις παγκόσμιες εξελίξεις. Να τα υπερασπιστεί ενάντια σε  μια από τις πιο βάρβαρες εκδοχές εξουσίας.

Αυτό που γίνεται στο συριακό Κουρδιστάν, μακριά από το να εφαρμόζει κάποια γνωστή συνταγή, αντλεί την δυναμική του από αυτή ακριβώς την ιδιαιτερότητα. Μια καταπιεσμένη εθνική και πολιτιστική μειονότητα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας εξέγερσης ενάντια στην δικτατορία που καταπιέζει και την ίδια, μιας εξέγερσης όμως που μετά από κάποια στιγμή ηγεμονεύεται από αντιδραστικά στοιχεία. Και σε αυτό το περιβάλλον, καταλήγει να παλεύει για την ύπαρξή της, για κάθε άτομο που την απαρτίζει ξεχωριστά, ενάντια σε μια καινούρια απειλή ολοκληρωτικής βαρβαρότητας και εξόντωσης.

Η μάχη που ξεκίνησε με των ηρωικό αγώνα στο Κομπάνι, και συνεχίστηκε  σε όλα τα καντόνια αλλά και έξω από αυτά, συνδυάστηκε με μια πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική αναδιάρθρωση στις απελευθερωμένες περιοχές  κι αυτό όχι με τον αντανακλαστικό τρόπο που οι κοινωνίες αυτοοργανώνονται σε συνθήκες καταστροφής. Ο δημοκρατικός συνομοσπονδισμός είναι μια πολιτική αντίληψη. Η οποία είναι απαραίτητο να ειδωθεί στο περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται: ένα περιβάλλον χαοτικού πολέμου, σε μια περιοχή που ο πολιτισμός κυριαρχείται από τη θρησκεία, σε δικτατορίες, σε κοινωνίες με τεράστια ταξικά χάσματα, ανάμεσα σε εθνοτικές και σεκταριστικές συγκρούσεις, διατηρώντας  προκαπιταλιστικές κοινωνικές δομές. Και με τους μεγάλους ιμπεριαλισμούς να είναι όλοι παρόντες και ενεργοί. Σε αυτές τις συνθήκες, ο δημοκρατικός συνομοσπονδισμός, φαίνεται να γίνεται  το νέο μέλος των μεγάλων απελευθερωτικών παραδόσεων και ρευμάτων. (...)

Πράγματι μεγάλο μέρος του διεθνούς αναρχικού κινήματος αλλά και δυνάμεις της αριστεράς έχουν στηρίξει τον Κουρδικό αγώνα και συνεχίζουν να το κάνουν. Αυτή η αλληλεγγύη φτάνει και στο σημείο ένταξης στην πολεμική προσπάθεια. Από το Κομπάνι και μετά, εκατοντάδες αγωνιστές/τριες από όλο τον κόσμο, κομμουνιστές/τριες, αναρχικοί/ές, αλλά και έξω από αυτές τις ταυτότητες, βρέθηκαν στα Κουρδικά μέτωπα της Συρίας, πολεμώντας μέσα από τις τάξεις των YPG-YPJ. Πολλοί από αυτούς έδωσαν τη ζωή τους ή σακατεύτηκαν.

Η ενεργός συμμετοχή είναι το σιωπηλό κάλεσμα που απευθύνει κάθε απελευθερωτικός αγώνας στους επαναστάτες όλου του κόσμου. Και η ανταπόκριση τους γράφει σημαντικές σελίδες της ιστορίας. Αναρχικοί βρίσκονται  πάντα σε αυτές τις σελίδες. Από τους αναρχικούς του  Cypriani που πολέμησαν κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στον Ελληνοτουρκικό  πόλεμο του 1897, μέχρι τις διεθνείς ταξιαρχίες στην Ισπανική επανάσταση ως σήμερα στον αγώνα της Rojava.


Ο  σύντροφος μας βρέθηκε στην γραμμή του μετώπου από την αρχή ως το τέλος της απελευθέρωσης της Ράκκα από το Ισλαμικό κράτος. Σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρο, ως τοπογραφία, κλίμα, ανθρώπους, πολιτισμούς. Πήρε μέρος σε ένα τακτικό αστικό πόλεμο με όρους Β παγκοσμίου πολέμου, έχοντας από την άλλη πλευρά αποφασισμένο και ανορθόδοξο εχθρό. Έγινε συμμέτοχος μιας νικηφόρας μάχης που θα επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να επιστρέψουν στα χαλάσματα για να ξαναχτίσουν χωρίς τουλάχιστον να βιώνουν και τον ζόφο της θεοκρατίας. Πολέμησε στην ίδια παράταξη  μαζί με μουσουλμάνους, χριστιανούς και άθεους ώστε να διαλυθεί το σκοτάδι της Τζιχάντ και κάθε άλλου θρησκευτικού ολοκληρωτισμού. Μια μάχη που επιπλέον  ενίσχυσε τη θέση του Κουρδικού αγώνα και των όποιων επαναστατικών του προοπτικών. Γιατί στα δεδομένα της Μ. Ανατολής, η Rojava είναι μια επαναστατική κι όχι μόνο ρεαλιστική πρόταση διεξόδου.

Η συμμετοχή σε έναν τέτοιο πόλεμο, είναι για τον πολιτικά μαχόμενο, βουτιά στα βαθιά της πραγματικότητας. Εκεί που συνοψίζονται οι χειρότερες πιθανές εξελίξεις κάθε ανατρεπτικής εξέλιξης. Υπάρχουν πολλά διδάγματα που μεταφέρει αυτή η εμπειρία. Πολιτικά διδάγματα, πέρα από το συμβολικό και ηθικό κεφάλαιο της στράτευσης.

Από την άλλη είναι συνηθισμένη πρακτική στα επαναστατικά κινήματα η απόπειρα μεταφοράς ιδεών και πρακτικών από έναν απελευθερωτικό αγώνα σε έναν άλλον, παραγνωρίζοντας το απαγορευτικό που επιβάλλουν οι διαφορές συνθηκών. Το παράδειγμα της Rojava, η αληθινή του δύναμη είναι ότι βρήκε τις κατάλληλες προτάσεις την κατάλληλη ιστορική στιγμή, χωρίς να χάνει τον ρεαλισμό του, για να εφαρμόσει μια ελευθεριακή ατζέντα. Τις δικές του προτάσεις που αντιστοιχούν στο δικό του τοπίο.

Το πως θα εξελιχθεί ο Κουρδικός αγώνας μένει να διαπιστωθεί. Τα ερωτήματα που έχει να απαντήσει, και σύντομα, είναι κομβικά: από την (αναγκαστική) σχέση του με έναν ιμπεριαλιστικό άξονα, μέχρι την επαναφορά της Συριακής εθνικής κυριαρχίας και τις πιθανές επιλογές του στο εθνικό ζήτημα. Έχει να απαντήσει πως θα διαχειριστεί τις εσωτερικές εθνοτικές διαφορές και προκλήσεις αλλά και πως θα ανταποκριθεί στον διαρκή κίνδυνο να βρεθεί σε εμπόλεμη κατάσταση με το Τουρκικό κράτος. Από την άλλη κάποια πράγματα έχουν επιτευχθεί. Τα όπλα έχουν για την ώρα προστατέψει  το έδαφος. Η κοινωνική θέση των γυναικών έχει αναβαθμιστεί ραγδαία. Παραδείγματα δημοκρατικής αυτονομίας έχουν λειτουργήσει σε μεγάλη κλίμακα όπως και συνύπαρξης διαφορετικών λαών με αυτό το σύστημα.  Παρακολουθούμε και εμείς την παραγωγή ιστορικής εμπειρίας του Κουρδικού αγώνα. Κανείς όμως δεν πρέπει να αγνοεί πως η διεθνιστική αλληλεγγύη, όποια μορφή κι αν παίρνει, είναι μια αμφίδρομη σχέση. Το ποιές πολιτικές λογικές θα υπερισχύσουν στο εσωτερικό του, αλλά ακόμα και η άνεση κινήσεων των κυρίαρχων δυνάμεων την επόμενη περίοδο, επηρεάζονται από την πληρότητα και την ένταση αυτής της αλληλεγγύης.

Ο σύντροφός μας επέστρεψε πριν λίγες μέρες. Ευτυχώς ζωντανός και ολόκληρος.

Τιμούμε ολόψυχα την επιλογή του και είμαστε περήφανοι που στεκόμαστε δίπλα του, που βλέπουμε έναν ”δικό μας” σε μια νέα σημαντική σελίδα στην επαναστατική/διεθνιστική ιστορία.

Τιμούμε τη μνήμη των πεσόντων συντρόφων Destan Hassan, Memet (comitant), Sores, Ulas (comitant), Orhan (comitant), Gomert και των εκατοντάδων άλλων συντρόφων και συντροφισσών που έδωσαν τη ζωή τους για την υπόθεση της ελευθερίας και της ισότητας».

ΣΧΟΛΙΑ (37)

ΝΚ

Παιδια της αλληλεγγυης, για πειτε μου...ΤΣΑΜΠΑ ΠΗΓΕ; ΔΗΛΑΔΗ ΕΠΑΙΡΝΕ ΦΡΑΓΚΑ; Φυσικα και επαιρνε! Μουφα αλληλεγγυη και θεωρια... Αναρχοαριστεροι με δεξιες τσεπες.

Να διορισθεί πάραυτα

σε μία από τις 290 καινούριες δημόσιες υπηρεσίες που δημιούργησε ο Πινόκιο ! Η να διορισθεί στον ΟΛΠ , τώρα με τη νέα συλλογική σύμβαση , συμφέρει ! Προσλαμβάνουν ημέτερους , απόφοιτους νηπιαγωγείου , με πρώτο μισθό 1100€ και άφθονα επιδόματα πάσης φύσεως!

ρεμπελα

να σας δω αν χρειαστει να πολεμησετε για την ελλαδα που θα κρυφτειτε ρεμπεσκεδες...

ab123

Γιουσουφακι, αυτο υπηρετησε, ο βαρυς και ασηκωτος

Κωστας

Γυρισε απο την Ρακκα φορωντας μια βρακκα που. εκανε τρικκι τρακκα!!!!!! Αρε αεροψεκασμος που μας χρειάζεται!!! Ετσι για να προσαρμοσθουμε στη νεα πραγματικοτητα!!!

Όταν τα λέω !!

Πρακτοράκια της κακιάς ώρας ! Καλά τα λέει ο Ραβίνος !

Πσσσς

Σκατα από μαύρο βόδι

φ

Πληρης εγκεφαλικη συγχυση. Οι υποστηρικτες των Κουρδων στο Κομπανι ηταν οι ...ιμπεριαλιστες Αμερικανοι που ηταν το στηριγμα των εκει Μαχητων.

"ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ"...

Στο ενδεχόμενο που όλη αυτή η "επαναστατική" λεζάντα είναι αληθινή, οι αρχές δεν θα έπρεπε να θορυβηθούν? Μόλις πριν 3-4 χρόνια, δεν μας τα έπρηζαν συγχρονισμένα όλα τα ΜΜΕ, με τα ..."μυστικά οπλοστάσια" και τα "στρατόπεδα εκπαίδευσης" της ΧΑ? Τώρα δηλαδή μόκο, επειδή τα "καλόπαιδα" του Ρουφήκωνα, είναι ιδεολογικοί συγγενείς και προστατευόμενοι της κυβέρνησης των καταληψιών? Έτσι, κύριε Τόσκα?

Καλλιγράφος ο κοντός σύντροφος !

Το να έγραψε τη λέξη "ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ" με τα τεράστια γράμματα, απλά δεν παίζει, λόγω του ύψους του "μαχητή" των σπρέι και των ήσυχων κατεστραμμένων γειτονιών... Σύγκρινε το μπόι του συντρόφου με το ανώτερο ύψος που φτάνουν τα γράμματα στην πρώτη φωτογραφία και στη δεύτερη, επίσης, δες πως είναι γραμμένο πιο ψηλά από την πόρτα. Ολοστρόγγυλα, χωρίς καμία παραμόρφωση. Κακό το Φωτοσόπ σύντροφοι.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

syntakseis

Στις 23 Ιανουαρίου θα συζητηθούν στην Ολομέλεια οι αιτήσεις των Σωματείων Συνταξιούχων κατά της άρνησης της Κυβέρνησης να εφαρμόσει μια σειρά αποφάσεων της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου του έτους 2015

gavroglou_main11

Αλλάζει το σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων από το 2020 με τον διαχωρισμό σε «κόκκινες» και «πράσινες» σχολές  – Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου - Ο Κώστας Γαβρόγλου ενημέρωσε τους δημοσιογράφους στα.. όρθια για το νέο σύστημα

1
4648641

Άμεση αντίδραση του Συντονιστικού των πυρόπληκτων που θα στραφεί νομικά κατά της τράπεζας φωτογραφιών και του φωτογράφου – Αποσύρθηκαν ήδη οι πρώτες φωτογραφίες

apostolakis01-mesa

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, περιέγραψε την «κόκκινη γραμμή» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων - «Εάν χρειαστεί να πολεμήσουμε, δεν θα συμπολεμήσει κανένας δίπλα μας» - «Η δική μας προσπάθεια επικεντρώνεται να μην χρειαστεί να φτάσουμε έως εκεί»

47
48408329_375772352968496_2412150888673050624_n

Η πληροφορία για τη δράση των δύο αρχαιοκαπήλων έφτασε προ διμήνου στο γραφείο του γνωστού ερευνητή  γνωστού και σύμβουλου πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco Πειραιώς και νήσων Γιώργου Τσούκαλη