H «ζούγκλα του κινητού» στα σχολεία: Οι μαθητές δεν το αποχωρίζονται στιγμή!

H «ζούγκλα του κινητού» στα σχολεία: Οι μαθητές δεν το αποχωρίζονται στιγμή!

Μαθητές βιντεοσκοπούν τους καθηγητές ή και συμμαθητές τους και «ανεβάζουν» το υλικό στο διαδίκτυο - Αιτία μάλλον προβλημάτων παρά λύσεων τα κινητά στις τάξεις

Το θέμα της χρήσης ή όχι του κινητού τηλεφώνου στα σχολεία είναι ένα θέμα που απασχολεί καθημερινά γονείς μαθητές και καθηγητές.

Οι ειδικοί είναι ξεκάθαροι προς τους γονείς λέγοντας τους ότι η καλή βαθμολογία δεν συνδέεται με την χρήση κινητών, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις αποσυντονίζουν τους μαθητές. Την ίδια ώρα γιατροί κάνουν λόγο για επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση μικρών παιδιών στην ακτινοβολία.

Το ζήτημα της χρήσης κινητού τηλεφώνου στα σχολεία προκαλεί αντιθέσεις καθώς οι γονείς θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να βρίσκουν τα παιδιά τους ανά πάσα στιγμή, ενώ οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για τις ενοχλήσεις την ώρα του μαθήματος.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος επισημαίνει ότι η κατάσταση μέσα στις τάξεις, παρά το ξεκάθαρο «όχι» του υπουργείου Παιδείας στην χρήση κινητού στα σχολεία, πολλές φορές γίνεται δύσκολη καθώς μαθητές τραβούν με το κινητό τους βιντεάκια με τους καθηγητές τους και τα «ανεβάζουν» στο youtube. «Πολλές φορές στήνουν και χιουμοριστικά περιστατικά όπου ο καθηγητής σκοντάφτει πάνω σε κάτι που τοποθετούν και στη συνέχεια να τα ανεβάσουν στο διαδίκτυο»
 λέει ο κ. Παπαχρήστος.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι περιστατικό που συνέβη παλαιότερα σε σχολείο της Λαμίας, όταν μαθητής «ανέβασε» βιντεάκι με συμμαθήτρια του στις τουαλέτες του σχολείου και στη συνέχει αυτό αναμεταδόθηκε από τοπικό σταθμό. Ο τότε υπουργός Παιδείας έθεσε σε διαθεσιμότητα τον διευθυντή του σχολείου.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι καθηγητές κάθονται στα πίσω θρανία προκειμένου να μην τους βγάλουν οι μαθητές φωτογραφίες με τα κινητά ενώ παρόλο που το κάπνισμα απαγορεύεται στα σχολεία, δεν υπάρχουν ποινές, παρά μόνο λεκτική απαγόρευση. Όπως περιγράφουν οι καθηγητές το σκηνικό οι ίδιοι καπνίζουν εκτός σχολείου, καθώς έχει ενεργοποιηθεί νόμος της ΕΕ που απαγορεύει τη δημιουργία καπνιστήριου μέσα στο σχολείο ενώ απαγορεύεται και το κάπνισμα καθηγητών στην αυλή για λόγους μιμητισμού. Και όπως λένε οι εκπαιδευτικοί «έχουμε φθάσει στο σημείο οι καθηγητές να καπνίζουν εκτός σχολείου και οι μαθητές στο προαύλιο».

Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα όταν ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας Ζαν Μισέλ Μπλανγκέ ανακοίνωσε ότι τα κινητά τηλέφωνα θα απαγορευτούν δια ροπάλου από τα σχολεία- δημοτικά και γυμνάσια- στη Γαλλία από το νέο έτος. Όπως αποκάλυψε ο Γάλλος διπλωμάτης και πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αμερική, Ζεράρ Αρό, η χρήση των κινητών τηλεφώνων από μαθητές στα σχολεία, θα σταματήσει, άμεσα. 

Τα κινητά τηλέφωνα απαγορεύονται ήδη στις αίθουσες διδασκαλίας στη Γαλλία, αλλά από τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους, οι μαθητές των δημοτικών και των γυμνασίων δεν θα μπορούν να τα παίρνουν μαζί τους στα διαλείμματα, τις ώρες που γευματίζουν και μεταξύ των μαθημάτων. Για τον υπουργό Παιδείας της Γαλλίας, το θέμα των κινητών τηλεφώνων και των tablets είναι θέμα «δημόσιας υγείας».

Σύμφωνα πάντως με έρευνα του London School of Economics στο ζήτημα των κινητών τηλεφώνων, μετά από την απαγόρευση της χρήσης του κινητού, οι βαθμοί στα τεστ βελτιώθηκαν κατά 6,4%. Ο αντίκτυπος στους κακούς μαθητές ήταν ακόμη σημαντικότερος, με τη δική τους βαθμολογία στα διαγωνίσματα να βελτιώνεται κατά 14%. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι μαθητές με κακούς βαθμούς είναι πιο πιθανό να αποσπούνται από τα κινητά τηλέφωνα, ενώ οι πιο καλοί μαθητές μπορούν να συγκεντρωθούν μέσα στην τάξη ανεξάρτητα από το αν έχουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο», εξήγησαν οι ερευνητές, αναφερόμενοι στον πειρασμό να στείλει κάποιος μήνυμα, να παίξει παιχνίδια στο κινητό του, ή να συνομιλήσει με άλλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας που ισχύουν τώρα στα ελληνικά σχολεία:
Το υπουργείο Παιδείας, ύστερα από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, εξέδωσε πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς τις ακόλουθες οδηγίες:

1: Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου.

2: Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεγασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου.

Ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει το σχολείο στο οποίο φοιτούν, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία/επίβλεψη του εκπαιδευτικού.

3: Οι εκπαιδευτικοί εκτός από τις διαθέσιμες από το σχολείο ηλεκτρονικές συσκευές ( Η/Υ,tablets, laptops, διαδραστικούς πίνακες κλπ), δύνανται να χρησιμοποιήσουν και το δικό τους προσωπικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και για τις ανάγκες αυτής αλλά και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και τις σχετικές διατάξεις περί προστασίας προσωπικών δεδομένων των μαθητών και εκπαιδευτικών.

4 : Θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων.
Οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, στο μέτρο που απο αυτές δύναται να προσδιοριστούν, άμεσα ή έμμεσα, τα υποκείμενα των δεδομένων.

Η επεξεργασία και κατά συνέπεια η ανάρτηση , η αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα (πχ αναμνηστικού τύπου φωτογραφίες, βίντεο και δραστηριότητες της σχολικής ζωής) δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνο όταν το υποκείμενο των δεδομένων (οι κηδεμόνες των μαθητών-μαθητριών) έχει δώσει τη συγκατάθεση του.

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Εκπαιδευτικος

χρησιμοποιω την εφαρμογη socrative που την εχω πληρωσει απ την τσεπη μου για εκπαιδευτικους σκοπους με τη χρηση κινητων των μαθητων. Θα μπορουσε καλιστα να ειναι ενα ταμπλετ. Με την εφαρμογη αυτη (και παρομοιες)το μαθημα απογειωνεται. Το κινητο, οπως και το μαχαιρι, ειναι αναλογα τη χρηση που θα κανεις

Η κοινωνία σε vertigo οι γονείς σε αδιαφορία

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ για όλα αυτά είναι οι γονείς. Τα παιδιά δεν έχουν ΚΑΝΕΝΑΝ λόγο να έχουν κινητά στα σχολεία. Εχω παιδί στη Γ' Λυκείου και δεν άφησα ΠΟΤΕ να έχει κινητό μαζί. Μόνο όταν βγαίνει έξω με φίλους του δίνω το κινητό. Σ' όλες τις άλλες περιπτώσεις το κινητό το κρατώ εγώ. Στο σπίτι έχει πρόσβαση μόνο στο σταθερό τηλέφωνο και το tablet το παίρνει μόνο το βράδυ αφού τελειώσει τα μαθήματα και θέλει να ακούσει μουσική ή να τσατάρει με φίλους για 1 ώρα μέχρι να κοιμηθεί. Οι γονείς είμαστε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ υπεύθυνοι για να προσέχουμε τα παιδιά. Οι καθηγητές δεν μπορούν να γίνουν παιδονόμοι και για τα κινητά. Οσα παιδιά φέρνουν κινητά στο σχολεία πρέπει να τιμωρούνται με οριστική κατάσχεση κινητών. Αυτό είναι οικονομική τιμωρία για τους γονείς ώστε να υφίστανται αυτοί τις συνέπειες της πλημμελούς άσκησης της γονικής μέριμνας. Οι αποβολές των παιδιών δεν προσφέρουν απολύτως τίποτε, άσε που δεν φταίνε τα ίδια.

stp

Τι λέει και ο Παπαχρήστος. Τα κινητά απαγορεύονται στα σχολεία ιδιαιτέρα στις τάξεις και στους εκπαιδευτικούς. Και όταν γινόταν παρατήρηση σε μαθητές έλεγαν γιατί επιτρέπεται σε καθηγητές. Την ώρα του μαθήματος κτυπά το τηλέφωνο του καθηγητή , διακόπτει το μάθημα μιλάει και μετά συνεχίζει σα να μην τρέχει τίποτε. Ρωτήστε τα παιδιά να σας πουν. Πάνω στην έδρα τα αφήνουν την ώρα του μαθήματος μαζί με τις σημειώσεις . Οσο για τους γονείς η δικαιολογία για να βρίσκουν τα απιδιά τους, υπάρχει το τηλέφωνο του Σχολείου , αν χρειαστεί , αν είναι ανάγκη , θα ειδοποιηθεί ο κανακάρης.

Γεωμέτρης

Οσο χειρότερο γίνεται το δημόισο σχολείο, τόσο περισσότερο κόσμο θα έχω στο φροντιστήριο και στα ιδιαίτερα. Μια χαρά. Προτείνω, οι μαθητές να μπορούν να κάνουν ότι θέλουν στα σχολεία. Τέλεια θα είναι !!! Δεν θα μαθαίνουν τίποτα, άρα θα έρχονται στα φροντιστήρια από το δημοτικό!!!

πορδομετρης

Ti λες βρε χαμενε ; Αμα γινει ετσι παω και στα ιδιωτικα

Navajo

Δυστυχώς κινητά, social media και λοιπά σκουπίδια της τηλεόρασης ήρθαν για να μείνουν ( για απροσδειόριστο χρόνο ) και να αλλάξουν για πάντα την επικοινωνία. Εννοείται προς το χειρότερο.

Λεγκο

Παππού, μην ξεχάσεις την μασέλα το βράδυ να την βάζεις σε ποτηράκι με νερό!

ΣΤΡΑΤΟΣ Χ.

1ον Κακως οι γονεις δινουν στα παιδια τους κινητα με ιντερνετ. Επρεπε να εχουν ενα απλο φτηνο κινητο των 20 ευρω μονο για επειγουσες κλησεις.- Ουτε καμερες, ουτε ιντερνετ,ουτε τιποτα.- 2ον κακως δεν κανουν κατασχεσεις στα κινητα, οι καθηγητες.

@ΣΤΡΑΤΟΣ Χ.

Έτσι μπράβο! Λύσεις υπάρχουν (ΑΝ θέλουμε).

Μπορούν

να εγκαταστήσουν μηχανισμό απενεργοποίησης κινητών, αλλά δεν θέλουν κάποιοι.

Theodore

Eδώ δεν τα κατάφεραν στις φυλακές να το κάνουν, γιατί αντέδρασαν οι φύλακες ότι και καλά υφίσταντο επιβάρυνση της υγείας τους από την ακτινοβολία των συσκευών απενεργοποίησης.

ΜΟΝΟΝ ΑΝ

Μόνον αν υπάρξουν αυστηρές ποινές θα σταματήσει αυτό το κακό. Οι απαγορεύσεις δεν λένε τίποτε. Και το θέμα δεν είναι η αποβολή. Η αποβολή είναι κοινό μυστικό αποτελεί χάδι για τον μαθητή, αφού οι απουσίες της αποβολής σβήνονται στο τέλος, όταν ο μαθητής έχει ξεπεράσει το όριο απουσιών. Δηλαδή στην πραγματικότητα η αποβολή είναι επιβράβευση, αφού και εκτός μαθήματος μένει και καμιά ουσιαστική συνέπεια δεν έχει. Αν θέλει το Υπουργείο μπορεί να βρει λύσεις. Αλλά τόσα χρόνια τώρα ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ. Απλά χαϊδεύει τα αυτιά των πολιτών και προστατεύει τους μαθητές παντού και πάντα. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ: ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ!

Αποβολη

Σε όλα τα μοσχαναθρεμμενα ελληνακια.Αρκετα πια με τη χειρότερη γενιά από καταβολής ελληνικού κράτους.Ξερολες τεμπέληδες και κακομαθημένα.

Δημήτρης

Έχουν αποβλακωθεί με το facebook. Ηλεκτρονική πρέζα..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

eirini

Η 32χρονη επανέλαβε ότι δεν τον έσπρωξε ποτέ,  ότι φοβήθηκε και τον κλείδωσε στο μπαλκόνι  περιμένοντας να έρθει η αστυνομία - Επέρριψε ευθύνες στην οικογένειά του για την κατάστασή  του - Αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους

5
20902716

Άκρως προβληματικές χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα για τον ορισμό του βιασμού - Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ούτε ως βάση συζήτησης τονίζει και ζητά να αποσυρθούν - «Η πρόταση είναι ακόμα χειρότερη από το ισχύον άρθρο 336» σημειώνει

2