Μαρινέττα Γούναρη-Χατζησαράντου: Η μόνη γυναίκα που εξελέγη στις εκλογές του ΔΣΑ!

Μαρινέττα Γούναρη-Χατζησαράντου: Η μόνη γυναίκα που εξελέγη στις εκλογές του ΔΣΑ!

«Οι γυναίκες δεν στηρίζουν γυναίκες», λέει η δικηγόρος στο protothema.gr - Οι γυναίκες είναι πλειοψηφία στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών αλλά μόνο μια υποστηρίχθηκε από τους συναδέλφους της

Μαρινέττα Γούναρη-Χατζησαράντου: Η μόνη γυναίκα που εξελέγη στις εκλογές του ΔΣΑ!
Είναι η δικηγορία ανδροκρατούμενο επάγγελμα; Αν δει κάποιος τα αμφιθέατρα των νομικών σχολών, αλλά και τις λίστες των επιτυχόντων στις πανελλαδικές, θα απαντήσει «όχι». Αν όμως προσέξει τα αποτελέσματα της κάλπης στις εκλογές για το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών στις 26-27 Νοεμβρίου, σίγουρα θα αρχίσει να αμφιβάλλει. 

Στο νέο 25μελές συμβούλιο, μόλις μία γυναίκα κατάφερε να εκλεγεί.  Πρόκειται για την κυρία Μαρινέττα Γούναρη – Χατζησαράντου, που με 433 ψήφους ήρθε πρώτη στο συνδυασμό “Πυξίδα”. Η ίδια υποδέχθηκε με μικτά συναισθήματα το αποτέλεσμα. 

Κλείσιμο
“Ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή να συνεχίσω να σας εκπροσωπώ στο Σύλλογό μας και την επόμενη θητεία. Η ευθύνη τεράστια, το έργο δύσκολο και δυο προβληματισμοί για όλους μας... Τεράστια η αποχή και η μοναδική εκπροσώπηση στο 25μελές Συμβούλιο της Αθήνας από το φύλο μου δεν με χαροποίησαν”, έγραψε στο προφίλ της στο facebook, μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων. 

“Δυστυχώς, δεν ψηφίστηκαν γυναίκες. Οι δικηγόροι, ανεξαρτήτως φύλου, επιλέγουν άνδρες αν τους εκπροσωπήσουν. Το γεγονός είναι ακόμη πιο λυπηρό, καθώς το νέο συμβούλιο έχει εκπροσώπους όλων των ηλικιών, από νέα παιδιά μέχρι πιο μεγάλους δικηγόρους. Αλλά η μόνη γυναικεία εκπροσώπηση είναι η δική μου” λέει η κυρία Γούναρη – Χατζησαράντου στο protothema.gr, μιλώντας για την επανεκλογή της. 

“Οι γυναίκες δεν ψηφίζουν γυναίκες. Δεν τις εμπιστεύονται”

Η κυρία Γούναρη – Χατζησαράντου εκτιμά ότι το ζήτημα είναι σύνθετο καθώς οι γυναίκες συνιστούν πλειοψηφία σε επίπεδο αριθμητικό, τόσο στη δικηγορία όσο και στο δικαστικό σώμα, όμως υποεκπροσωπούνται στα όργανα αποφάσεων, που παραμένουν ανδροκρατούμενα. 

“Ο ΔΣΑ έχει συνολικά  20.990 εγγεγραμμένα μέλη. Από αυτά, οι 12.105 είναι γυναίκες και οι 8.885 άνδρες. Συνεπώς, οι γυναίκες δεν ψηφίζουν γυναίκες. Δεν τις εμπιστεύονται. Είναι λυπηρό, αν σκεφθεί κανείς ότι έχουμε νέες συναδέλφους που ψήφισαν με κριτήριο την ηλικία, αλλά όχι το φύλο”,  επισημαίνει.  

“Εκτός από την έλλειψη εμπιστοσύνης, στις εκλογές του Συλλόγου δεν υπάρχει ποσόστωση, ενώ τα τελευταία χρόνια υπήρξαν και πολλές αποχωρήσεις γυναικών συναδέλφων. Όμως υπήρχαν γυναίκες που ήταν υποψήφιες και δεν ψηφίστηκαν” αναφέρει. Πράγματι, από τους 312 υποψηφίους συμβούλους των συνδυασμών, οι 138 ήταν γυναίκες, ένα ποσοστό της τάξεως του 44,23%. Παράλληλα, από τους 12 υποψηφίους προέδρους, μόλις μία ήταν γυναίκα, η οποία δεν κατάφερε να έχει εκπροσώπηση στο νέο σχήμα. 

“Η δικηγορία είναι πράγματι σκληρό και δύσκολο επάγγελμα. Τα νέα κορίτσια παλεύουν σκληρά να τα καταφέρουν, χωρίς να υστερούν σε τίποτα από τους άνδρες. Όμως σε θέσεις-κλειδιά, στα όργανα λήψης αποφάσεων,  φαίνεται ότι ακόμη επικρατεί ανδροκρατία”, καταλήγει η κυρία Γούναρη  - Χατζησαράντου. . 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης