LIVE

Σεισμός στη Σάμο

Μαρινέττα Γούναρη-Χατζησαράντου: Η μόνη γυναίκα που εξελέγη στις εκλογές του ΔΣΑ!

Μαρινέττα Γούναρη-Χατζησαράντου: Η μόνη γυναίκα που εξελέγη στις εκλογές του ΔΣΑ!

«Οι γυναίκες δεν στηρίζουν γυναίκες», λέει η δικηγόρος στο protothema.gr - Οι γυναίκες είναι πλειοψηφία στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών αλλά μόνο μια υποστηρίχθηκε από τους συναδέλφους της

Είναι η δικηγορία ανδροκρατούμενο επάγγελμα; Αν δει κάποιος τα αμφιθέατρα των νομικών σχολών, αλλά και τις λίστες των επιτυχόντων στις πανελλαδικές, θα απαντήσει «όχι». Αν όμως προσέξει τα αποτελέσματα της κάλπης στις εκλογές για το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών στις 26-27 Νοεμβρίου, σίγουρα θα αρχίσει να αμφιβάλλει. 

Στο νέο 25μελές συμβούλιο, μόλις μία γυναίκα κατάφερε να εκλεγεί.  Πρόκειται για την κυρία Μαρινέττα Γούναρη – Χατζησαράντου, που με 433 ψήφους ήρθε πρώτη στο συνδυασμό “Πυξίδα”. Η ίδια υποδέχθηκε με μικτά συναισθήματα το αποτέλεσμα. 

“Ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή να συνεχίσω να σας εκπροσωπώ στο Σύλλογό μας και την επόμενη θητεία. Η ευθύνη τεράστια, το έργο δύσκολο και δυο προβληματισμοί για όλους μας... Τεράστια η αποχή και η μοναδική εκπροσώπηση στο 25μελές Συμβούλιο της Αθήνας από το φύλο μου δεν με χαροποίησαν”, έγραψε στο προφίλ της στο facebook, μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων. 

“Δυστυχώς, δεν ψηφίστηκαν γυναίκες. Οι δικηγόροι, ανεξαρτήτως φύλου, επιλέγουν άνδρες αν τους εκπροσωπήσουν. Το γεγονός είναι ακόμη πιο λυπηρό, καθώς το νέο συμβούλιο έχει εκπροσώπους όλων των ηλικιών, από νέα παιδιά μέχρι πιο μεγάλους δικηγόρους. Αλλά η μόνη γυναικεία εκπροσώπηση είναι η δική μου” λέει η κυρία Γούναρη – Χατζησαράντου στο protothema.gr, μιλώντας για την επανεκλογή της. 

“Οι γυναίκες δεν ψηφίζουν γυναίκες. Δεν τις εμπιστεύονται”

Η κυρία Γούναρη – Χατζησαράντου εκτιμά ότι το ζήτημα είναι σύνθετο καθώς οι γυναίκες συνιστούν πλειοψηφία σε επίπεδο αριθμητικό, τόσο στη δικηγορία όσο και στο δικαστικό σώμα, όμως υποεκπροσωπούνται στα όργανα αποφάσεων, που παραμένουν ανδροκρατούμενα. 

“Ο ΔΣΑ έχει συνολικά  20.990 εγγεγραμμένα μέλη. Από αυτά, οι 12.105 είναι γυναίκες και οι 8.885 άνδρες. Συνεπώς, οι γυναίκες δεν ψηφίζουν γυναίκες. Δεν τις εμπιστεύονται. Είναι λυπηρό, αν σκεφθεί κανείς ότι έχουμε νέες συναδέλφους που ψήφισαν με κριτήριο την ηλικία, αλλά όχι το φύλο”,  επισημαίνει.  

“Εκτός από την έλλειψη εμπιστοσύνης, στις εκλογές του Συλλόγου δεν υπάρχει ποσόστωση, ενώ τα τελευταία χρόνια υπήρξαν και πολλές αποχωρήσεις γυναικών συναδέλφων. Όμως υπήρχαν γυναίκες που ήταν υποψήφιες και δεν ψηφίστηκαν” αναφέρει. Πράγματι, από τους 312 υποψηφίους συμβούλους των συνδυασμών, οι 138 ήταν γυναίκες, ένα ποσοστό της τάξεως του 44,23%. Παράλληλα, από τους 12 υποψηφίους προέδρους, μόλις μία ήταν γυναίκα, η οποία δεν κατάφερε να έχει εκπροσώπηση στο νέο σχήμα. 

“Η δικηγορία είναι πράγματι σκληρό και δύσκολο επάγγελμα. Τα νέα κορίτσια παλεύουν σκληρά να τα καταφέρουν, χωρίς να υστερούν σε τίποτα από τους άνδρες. Όμως σε θέσεις-κλειδιά, στα όργανα λήψης αποφάσεων,  φαίνεται ότι ακόμη επικρατεί ανδροκρατία”, καταλήγει η κυρία Γούναρη  - Χατζησαράντου. . 
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (6)

ΧΑΤΖΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

Ρατσισμός από την ανάποδη. Γιατί να ψηφίσουμε μια γυναίκα, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα?

Πατζής Γεωργιος

...ξέρετε γιατί; Διότι,ναι μεν "εκ γυναικός ερρυη τα κρειττω",πλην όμως και "εκ γυναικός ερρυη τα φαυλα"...

Sakis

Και οι ίδιες οι γυναίκες κατά βάθος αντιλαμβάνονται την κατωτερότητά τους. Στις σπουδές είναι καλές για τον ίδιο λόγο που είναι καλές ως γραμματείς. Όταν όμως πρέπει να σκεφτούν πέρα από τα δεδομένα και να καινοτομήσουν, εκεί τα βρίσκουν σκούρα.

Σωστά τοποθετείται η αιρετή,

οι γυναίκες σαρώνουμε στις εισαγωγικές και στα έδρανα των σχολών αλλά δεν προκόβουμε επαγγελματικά στον ίδιο βαθμό- έλλειψη φιλοδοξίας-άνισοι ρόλοι στην οικογένεια-έλλειψη συνειδητοποιησης από μας τις ίδιες.. Τα πράγματα μπορούν και πρέπει να αλλάξουν υπέρ μας.

Aris

Τραβα πλυνε κανα πιατο :)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης